Sattuuko olkapäähän?

Lapaluu ja sahalihas olkapääkivun takana

Olkapään pinneoireyhtymä (impingement) on valitettavan yleinen olkapäävaiva. Olkapään hyvinvointiin vaikuttavat mm. sahalihas sekä olka- ja lapaluun yhteinen liike.

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Varaa aika

Fysioterapiasta apua olkapään ja lapaluun vaivoihin

Olkapään alueen hyvinvointiin vaikuttaa joukko lihaksia. Yksi niistä on etummainen sahalihas (serratus anterior), jonka tehtävänä on stabiloida lapaluuta. Sahalihaksen vahvistaminen on keskeisessä roolissa olkapään pinneoireyhtymän kuntoutuksessa. Lisäksi olkapään hyvintointiin vaikuttaa olka- ja lapaluun yhteisen liikkeen toimivuus.

Haastattelu ja tutkimus

Tutkimme, testaamme ja selvitämme syyt oireisiin ja ongelmiin. Laadimme ennusteen sekä asetamme yhdessä tavoitteet ja ohjelman kuntoutumiselle.

Hoidot ja tulosten seuranta

Lievitämme oireita, jotta kehon aluetta päästään vahvistamaan ja muokkaamaan. Tarkistamme ohjelman viimeistään kolmannen käyntikerran jälkeen, jolla varmistamme oikeanlaisen edistymisen.

Harjoittelu kotona tai salilla

Säännöllinen ja itsenäinen kotiharjoittelu tai harjoittelu Fysioksen salilla tuo parhaat tulokset. Jos sinulle tulee kysyttävää, käytössäsi on Fysios®-mobiiliapplikaatio, jonka avulla saat ohjausta juuri silloin, kun haluat.

Lapaluun vaikutus olkapään hyvinvointiin

Lapaluu näyttelee tärkeää osaa olkapään hyvinvoinnissa. Lapaluun ja olkaluun yhteisen liikkeen toimiminen on nimittäin tärkeää. Kun olkaluu liikkuu, lapaluukin liikkuu. Tätä kutsutaan lapaolka- eli skapulohumeraalirytmiksi. Rytmin häiriintyminen voi aiheuttaa ongelmia ja kipuja olkapäähän. Lapaolkarytmiä voivat muuttaa monet tekijät, kuten lapaluun ympärillä olevien lihasten heikkous, rintalihasten kireys, rintarangan huono liikkuvuus ja huono ryhti.

Hyvä ryhti on hyvä juttu myös olkapäälle. Huono ryhti voi altistaa olkapään pinneoireyhtymälle. Someniskaksikin kutsuttu eteenpäin työntynyt pää ja kyttyräselkä ovat korjattavissa.

Etummaisen sahalihaksen rooli olkapääkivussa

Etummainen sahalihas on tärkeä olkapäiden hyvinvointiin vaikuttava toimija. Etummainen sahalihas sijaitsee lapaluun ja rintakehän välissä. Sen tehtävänä on stabiloida lapaluuta vetäen sen sisäreunaa rintakehää kohti.

Heikosta sahalihaksesta kertoo lavan “sirrottaminen” eli enkelinsiipi. Nostaessasi kättä suorana eteen (olkanivelen fleksio) tai punnertaessasi seinää vasten, mahdollinen heikkous paljastuu. Lapaluun sisäreuna nousee siipimäisesti ylöspäin. Jos saat siivet allesi vasta liikkeen palautusvaiheessa, kyseessä voi olla lihaksen toimintahäiriö. Tällöin lihas lopettaa jostain syystä työnsä liian aikaisin. Tutkitusti tehokas harjoite sahalihakselle on lapapunnerrus.


Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja terapeuttimme soittaa sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Toimipisteemme löydät täältä.

Tutustu myös Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

Siirry palveluhakuun