Sattuuko olkapäähän?

Lapaluu ja sahalihas olkapääkivun takana

Olkapään pinneoireyhtymä (impingement) on valitettavan yleinen olkapäävaiva. Olkapään hyvinvointiin vaikuttavat mm. sahalihas sekä olka- ja lapaluun yhteinen liike.

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Varaa aika

Fysioterapiasta apua olkapään ja lapaluun vaivoihin

Olkapään alueen hyvinvointiin vaikuttaa joukko lihaksia. Yksi niistä on etummainen sahalihas (serratus anterior), jonka tehtävänä on stabiloida lapaluuta. Sahalihaksen vahvistaminen on keskeisessä roolissa olkapään pinneoireyhtymän kuntoutuksessa. Lisäksi olkapään hyvinvointiin vaikuttaa olka- ja lapaluun yhteisen liikkeen toimivuus.

Haastattelu ja tutkimus

Tutkimme, testaamme ja selvitämme syyt oireisiin ja ongelmiin. Laadimme ennusteen sekä asetamme yhdessä tavoitteet ja ohjelman kuntoutumiselle.

Hoidot ja tulosten seuranta

Lievitämme oireita, jotta kehon aluetta päästään vahvistamaan ja muokkaamaan. Tarkistamme ohjelman viimeistään kolmannen käyntikerran jälkeen, jolla varmistamme oikeanlaisen edistymisen.

Harjoittelu kotona tai salilla

Säännöllinen ja itsenäinen kotiharjoittelu tai harjoittelu Fysioksen salilla tuo parhaat tulokset. Jos sinulle tulee kysyttävää, käytössäsi on Fysios®-mobiiliapplikaatio, jonka avulla saat ohjausta juuri silloin, kun haluat.

Lapaluun vaikutus olkapään hyvinvointiin

Lapaluu näyttelee tärkeää osaa olkapään hyvinvoinnissa. Lapaluun ja olkaluun yhteisen liikkeen toimiminen on nimittäin tärkeää. Kun olkaluu liikkuu, lapaluukin liikkuu. Tätä kutsutaan lapaolka- eli skapulohumeraalirytmiksi. Rytmin häiriintyminen voi aiheuttaa ongelmia ja kipuja olkapäähän. Lapaolkarytmiä voivat muuttaa monet tekijät, kuten lapaluun ympärillä olevien lihasten heikkous, rintalihasten kireys, rintarangan huono liikkuvuus ja huono ryhti.

Hyvä ryhti on hyvä juttu myös olkapäälle. Huono ryhti voi altistaa olkapään pinneoireyhtymälle. Someniskaksikin kutsuttu eteenpäin työntynyt pää ja kyttyräselkä ovat korjattavissa.

Etummaisen sahalihaksen rooli olkapääkivussa

Etummainen sahalihas on tärkeä olkapäiden hyvinvointiin vaikuttava toimija. Etummainen sahalihas sijaitsee lapaluun ja rintakehän välissä. Sen tehtävänä on stabiloida lapaluuta vetäen sen sisäreunaa rintakehää kohti.

Mistä tunnistaa heikon sahalihaksen?

Heikosta sahalihaksesta kertoo lavan “sirrottaminen” eli enkelinsiipi. Nostaessasi kättä suorana eteen (olkanivelen fleksio) tai punnertaessasi seinää vasten, mahdollinen heikkous paljastuu. Lapaluun sisäreuna nousee siipimäisesti ylöspäin. Jos saat siivet allesi vasta liikkeen palautusvaiheessa, kyseessä voi olla lihaksen toimintahäiriö. Tällöin lihas lopettaa jostain syystä työnsä liian aikaisin. Tutkitusti tehokas harjoite sahalihakselle on lapapunnerrus.

Fysioksen fysioterapeutit apunasi

Hoida olkapäävaivat kuntoon fysioterapialla. Fysioksen ammattitaitoiset fysioterapeutit auttavat mielellään olkapääongelmien kanssa. Tutkimukset osoittavat, että fysioterapeutin ohjaama terapeuttinen harjoittelu on tehokasta hoitoa myös olkapään pinnetilaan.

Aktivoi sahalihas lapapunnerruksen avulla

Etummaisen sahalihaksen aktivoitumista lapapunnerruksessa on tutkittu paljon. Tiedetään, että lihas on tehokkaasti työssä tässä liikkeessä. Lapapunnerrus on tehokas liike, joka vilkastuttaa verenkiertoa. Liike sopii siksi hyvin myös taukoliikkeeksi niska- ja hartiaseudun jäykkyydestä sekä kolotuksista kärsiville tietotyöläisille.

Näin teet lapapunnerruksen:

1. Asetu konttausasentoon tai punnerrusasentoon polvet tai varpaat maassa.

2. Tuo kädet suorina suoraan olkapäiden alle sormien osoittaessa suoraan eteen.

3. Pyöristä yläselkää painaen lapoja mahdollisimman kauaksi toisistaan.

4. Vie sen jälkeen lapoja kohti toisiaan, jolloin yläselkä painuu notkolle.

Voit tehostaa lapapunnerrusta kasvattamalla painovoiman vaikutusta. Käytännössä painovoiman vaikutusta voi kasvattaa esimerkiksi nostamalla jalat korokkeelle. Toinen tapa haastaa etummaista sahalihasta on laittaa kädet epävakaalle alustalle, esimerkiksi löysien pikkupallojen päälle. Tätäkin voimakkaampi lihassupistus saadaan epävakaalla liikkuvalla alustalla, esimerkiksi puolipallolla.

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja terapeuttimme soittaa sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Toimipisteemme löydät täältä.

Tutustu myös Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

Siirry palveluhakuun