Liitoskivut

Häpyliitoskivut (symfyysikivut) ovat raskauden aikana ilmeneviä erilaisia kipuja, jotka johtuvat relaksiinihormonista. Liitoskivut voivat alkaa raskauden ensimmäisellä kolmanneksella ja tyypillisesti kivut pahenevat raskauden loppua kohden. Fysioterapiasta voi olla apua liitoskipujen hoidossa.

Mitä on liitoskivut?

Häpyliitoskivut (symfyysikivut) ovat raskauden aikana ilmeneviä kipuja mm. häpyluuliitoksen, lonkan, lantion, alaselän tai välilihan alueella. Liitoskivut ovat yleisiä sekä yksilöllisiä ja vaihtelevat lievästä erittäin voimakkaaseen toimintakyvyn vievään kipuun. 

Liitoskivut voivat alkaa jo raskauden alkuvaiheessa ja kivuille on tyypillistä pahentua raskauden edetessä. Palautuminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja omatoimista harjoittelua, koska kudokset palautuvat hyvin hitaasti. Palautumiseen raskautta edeltävään kuntoon voi viedä aikaa jopa pari vuotta, mutta lopulta kivusta on mahdollista päästä eroon.

Mistä liitoskivut johtuvat?

Liitoskivut johtuvat raskaushormonista, relaksiinista. Raskaushormoni pehmentää ja löysentää niveliä sekä kudoksia ja valmistaa näin kehoa tulevaan synnytykseen. Tämä voi kuitenkin aiheuttaa vaivoja lantion alueella. 

Ongelmia voi aiheuttaa esimerkiksi:

  • - Häpyliitoksen liiallinen liikkuvuus (instabiliteetti)
  • - Lantionpohjan lihakset
  • - SI-nivel
  • - Vatsalihasten erkauma
  • - Lanneranka

Mitkä ovat liitoskivun oireet?

Liitoskivun oireena on kipu, joka voi tuntua häpyliitoksessa, nivusissa, pakaroissa, reisissä, lantiossa, lonkassa, alaselässä tai välilihan alueella. Kivut ovat yksilöllisiä ja voivat tuntua erilaisina pistoina tai säteilevänä kipuna. Kipu voi tuntua esimerkiksi vihlaisuina pakaran alueella tai äkkinäisiltä puukoniskuilta alaselässä. Liitoskipu voi olla jopa niin kovaa, että jalat lähtevät alta. Kipuja voi ilmetä missä tahansa tilanteessa, kuten istuessa tai asentoa vaihtaessa, mutta useimmiten kivut tuntuvat jalkojen saadessa tärähdyksiä, kuten kävellessä tai juostessa.

Miten liitoskipuja voi hoitaa? 

Liitoskipuja voi hoitaa esimerkiksi levolla, lantionpohjan lihasten rentouttamisella tai lantion tukivyöllä. Nukkuessa kylkiasennossa voi kokeilla laittaa tyynyn polvien väliin, jotta paine häpyliitosalueella helpottaa. Liikkua saa kivun sallimissa rajoissa. Jos kipu on jokapäiväistä elämää rajoittavaa tai kipuun liittyy alaraajojen puutumista sekä tunnottomuutta, kannattaa asia ottaa esiin neuvolassa.

Liitoskipujen hoito fysioterapeutin vastaanotolla

Raskaus ja raskausajan kivun hoito ovat oma erikoistumisalueensa, joten on tärkeää hakeutua ammattilaiselle, joka on erikoistunut juuri odottavien äitien tutkimiseen sekä hoitoon.

Äitiysfysioterapiaa odottavalle äidille

Jokainen äiti voi hyötyä äitiysfysioterapiasta. Äitiysfysioterapeutti on erikoistunut raskaana oleviin ja synnyttäneisiin naisiin. Äitiysfysioterapiassa hoidetaan ja ennaltaehkäistään mm. liitoskipuja sekä selän ja lantion alueen muita kipuja.

Lue lisää äitiysfysioterapiasta >>

Lantionpohjan fysioterapiasta apua raskaana oleville

Hormonaaliset muutokset, raskaus ja synnytys vaikuttavat naisten lantionpohjan lihaksiin. Nämä lihakset toimivat vatsaontelon pohjana ja kannattelevat muun muassa kohtua, emätintä, peräsuolta ja virtsaelimiä. Lantionpohjan fysioterapialla voidaan hoitaa lantionpohjan lihasten toimintahäiriöitä.

Lue lisää lantionpohjan fysioterapiasta >>

OMT-fysioterapiasta apua löystyneisiin niveliin

Löystyneet nivelet voivat mennä virheasentoon ja lukkiutua, jolloin OMT-fysioterapiasta saa apua. OMT-fysioterapeutti osaa avata virheasennon ja palauttaa nivelen liikkuvuuden. Esimerkiksi lihasenergiatekniikka on turvallinen myös raskaana oleville. Siinä terapeutti asettelee nivelen rajoittuneeseen liikesuuntaan ja hoidettava vuoroin rentouttaa ja jännittää lihaksiaan. Myös täsmäharjoitukset ovat tärkeitä, jotta lihakset nivelen ympärillä vahvistuvat. Nivelkipujen hoito raskausaikana on enemmän oireiden lievittämistä ja kuntoutus alkaa kunnolla synnytyksen jälkeen.

Lue lisää OMT-fysioterapiasta >>


Ensimmäinen käynti: Tutkimus

Tutkimme, testaamme ja selvitämme syyt oireisiin ja ongelmiin. Laadimme ennusteen sekä asetamme yhdessä tavoitteet ja harjoitteluohjelman kuntoutumiselle. Näin pääsemme nopeammin tavoitteisiin.

Seuraavat käynnit: Hoidot ja tulosten seuranta

Lievitämme oireita, jotta kehon aluetta voidaan vahvistaa ja muokata. Tarkistamme harjoitteluohjelman viimeistään kolmannen käyntikerran jälkeen, jolla varmistamme oikeanlaisen edistymisen.

Harjoittelu kotona tai salilla

Säännöllinen ja itsenäinen kotiharjoittelu tai harjoittelu salilla tuo parhaat tulokset. Jos sinulle tulee kysyttävää, voit aina olla yhteydessä fysioterapeuttiisi. Ja tukenasi on Fysios®-mobiiliapplikaatio, jonka avulla saat ohjausta juuri silloin kun haluat.

Fysioterapeutin vinkit liitoskipuihin:

1. Raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen lantion ja alaselän kivut ovat tavallisia. Tutkimusten mukaan jopa 45 % naisista kärsii niistä ja noin 20 %:lla kipu on niin kovaa, että se vaikuttaa toimintakykyyn.

2. Osalla synnyttäjistä kivut sekä vaivat helpottavat ensimmäisen kolmen kuukauden aikana synnytyksen jälkeen. Toisilla vaivat jatkuvat myös tämän jälkeen ja vaativat silloin usein ammattilaisen hoitoa.

3. Fysioterapian sisältö suunnitellaan aina yksilöllisesti, sillä ongelmia voivat aiheuttaa lantionpohjan lihakset, SI-nivel, vatsalihasten erkauma, lanneranka ja monet muut tekijät. Ongelmien syy selvitetään perusteellisella tutkimuksella Fysioksen ammattitaitoisen fysioterapeutin vastaanotolla.

Toimipisteemme löydät täältä.

Tutustu myös Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan

Siirry palveluhakuun