
Mistä lonkkakipu johtuu?
Lonkkakipu ja lonkan alueen oireilu voi johtua monenlaisista syistä. Ne voivat voi johtua mm. itse lonkasta, selän SI-nivelestä tai häpyliitoksesta sekä näiden ympärillä olevista lihaksista ja muista kudoksista, joissa kuluminen (nivelrikko, lonkkakuluma), kuormitus, vamma tai tulehdus voivat aiheuttaa kipua.
Lonkkavaivojen alkuun usein liittyy tapaturma esim. kaatuminen, joka seurauksena liikkumiseen ja asentoon jää epäsymmetriaa ja näin kudokset alkavat ärtyvät myöhemmin, vaikka tapaturma aiheuttama akuutti kipu olisi jo poistunut.
Lisäksi selkärangan ja ristiselän sairauksien, kuten välilevyn pullistuman tai selkärankareuman aiheuttamat heijastekivut voivat joskus tuntua lantion ja lonkan alueella. Myös pitkään jatkuneet toispuoliset lihasjännitykset voivat aiheuttaa niin miehille kuin naisille lantioon vääntöä ja kuormitukseen liittyvää kipuilua. Hyvä lihastasapaino lantion ja lonkan alueella ehkäisee lonkkaniveltä kulumiselta.
Lonkan alueen vaivoja voi olla kaikissa ikäryhmissä, mutta ne ovat yleisempiä naisilla kuin miehillä. Syynä on, että naisilla on yleensä löysemmät nivelsiderakenteet lantion ja lonkan alueella ja sen takia lihaskuntoa tarvitaan suhteellisesti enemmän.
Mikäli kävely aiheuttaa oireita lonkan alueelle on syytä selvittää, mistä nämä oireet johtuvat. Myös työpisteillä seisominen on lisääntynyt ja näin ollen alkanut lisätä alaraajojen oireiluja, koska alaraajojen kudokset eivät ole tottuneet tuntien seisomiseen.
Missä lonkkakipu tuntuu?
Lonkkakipu voi tuntua monessa eri paikassa. Melko usein lonkkakipu ilmenee nivusalueen kipuna, lonkan etuosan kiputilana tai enemmän pakaran eli lonkan takaosan kipuiluna. Joskus voi ilmetä alaselkäkipua, joka liittyy lonkan kiputilaan.
Mitkä ovat lonkkakivun oireet?
Yleisimpiä lonkkakivun oireita ovat lonkan ulkosivun kivut, jotka voivat tuntua paikallisesti pakaralihasten päällä tai lisäksi heijastella mm. nivuseen, reiden etuosaan tai ulkosyrjään sekä ajoittain jopa sääreen asti. Usein lonkkakipu tuntuu liikkuessa tai sen jälkeen, mutta myös istuessa voi pakaran alueella olla kipua.
Joskus lonkkanivelen toimintahäiriön ensioireena voi olla polvikipu. Lonkan alueelle voi tulla myös heijastekipuja hermokudoksen kautta tai lihaskalvoketjuja pitkin. Esimerkkinä tästä ovat välilevyn pullistuman tai selkärankareuman aiheuttamat heijastekivut.
Mikä auttaa lonkkakipuun?
Yleensä aktiivinen harjoittelu ja sen tukena erilaiset manuaaliset tekniikat auttavat lonkkakipuun. Lonkkakivun taustalla voi olla kuitenkin moninainen syy. Tämän vuoksi on syytä selvittää ammattilaisen vastaanotolla lonkkakivun syyt ja saada niihin yksilöllinen hoitosuunnitelma.
Varaa aika lonkkakivun hoitoon
Miten lonkkakipua voidaan hoitaa?
Lonkkakivun hoitaminen alkaa tarkalla tutkimuksella, jonka avulla selvitetään lonkkavaivan syy. Fysioterapeutti tutkii lonkkanivelen toiminnan arvioiden onko ongelma nivelperäistä lihasperäistä vai hermoperäistä. Erityisesti lonkan koukistajalihasten kireys ja pakaralihasten heikkous, voi altistaa kipeytymiselle ja jäykistymiselle. Harjoitteet ja venyttelyt ohjataan aina yksilöllisesti.
Fysioterapiassa lihasten ja nivelten kireyttä voidaan lieventää esimerkiksi manuaalisilla käsittelyillä (mobilisaatio, manipulaatio, triggerkäsittelyt, myofaskiaaliset käsittelyt) akupunktiolla, LPG-imumuokkaushieronnalla, teippauksilla, yksilöllisillä pohjallisilla, sähköhoidoidoilla ja Cryo-hoidoilla. Akuutin kivun hoidon jälkeen käydään läpi kehon hallinta ja harjoitteet, joilla asiakas pystyy itse huolehtimaan kehonsa hyvinvoinnista.
Alaraajaan erikoistuneen fysioterapeutin tehtävänä on tutkia kineettisen ketjun toimintahäiriöt jalkaterästä niskaan saakka. Kuntoutujan kanssa mietitään yhdessä, millä tavalla lonkkaa kannattaa lähteä hoitamaan ja harjoittamaan. Kuntoutuksen tavoitteena on kivuton ja rasituksen kestävä lonkka.
Lonkkamurtumatapauksessa ota yhteyttä lähimpään toimipisteeseen aloittaaksesi kuntoutuksen lonkkamurtuman jälkeen.
Fysioterapiasta apua lonkkakipuihin
Lantion alue on suuri toiminnallinen kokonaisuus, jonka häiriöt ja kivut vaikuttavat suuresti kaikkeen arkiliikkumiseen. Lonkka kuormittuu päivittäin niin kävelystä, seisomisesta kuin juoksemisestakin ja lonkan ongelmat vaikuttavat mm. kävelyyn, istumasta ylösnousuun ja portaissa kävelyyn.
Fysioterapialla hoidamme lonkan kipua, vaikutamme lonkan toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kivun tunnetta. Lonkan kuntoutuksessa käytettyjä terapiamenetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.
Tapaturman tai lonkkaleikkauksen jälkeen
Leikkauksen jälkeinen fysioterapia on oleellinen osa paranemis- ja kuntoutumisprosessia, mikäli alueelle on kohdistunut jokin leikkaus tai tapaturma. Esimerkiksi liikunnan yhteydessä lantion ja lonkan alueelle voi tulla normaalista poikkeava äkillinen liike, jonka seurauksena kuormittuneella alueella voi olla erittäinkin voimakasta kipua, vaikka syntynyt vaurio ei olisikaan suuri.
Kaatumistapaturmissa lonkan jokin osa usein iskeytyy maahan, jonka seurauksena voi syntyä ihonalaisia ja lihasten sisäisiä verenvuotoja. Lisäksi etenkin ikäihmisille kaatuminen merkitsee suurta riskiä saada reisiluun kaulan murtuma, jonka jälkeen lonkkanivelen liikuttelu aristaa voimakkaasti eikä jalalle pysty varaamaan kunnolla painoa. Tyypillisiä lonkan alueen leikkauksia ovat lonkan tähystysleikkaukset sekä tekonivelleikkaukset.
Fysioterapiasta apua lonkkakipuun
Tutustu laajaan palveluvalikoimaamme
Fysioterapeutti kertoo: Lonkkakipu
Fysioksen fysioterapeutti vastaa yleisimpiin kysymyksiin lonkkakivusta.
1. Missä kohtaa lonkkakipu tuntuu?
2. Mikä auttaa lonkkakipuun?
3. Mihin lonkkakipu säteilee?
4. Miten kulunut lonkka oireilee?
Me soitamme sinulle
Jos haluat kysyä jotain oireeseen liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.
Asiakkaamme suosittelevat
"En tajunnut, miten oman kehon lihasten tasapaino oli sekaisin, saati että jotkut lihakset eivät toimineet ollenkaan. Moni on samassa jamassa ja jos tilannetta ei itse ymmärrä, ei sitä voi myöskään parantaa."
Lasse Lindgren
Näytä kaikki
Näytä vähemmän