Fysioterapiasta apua

Lonkkakipu

Yleisimpiä oireita ovat lonkan ulkosivun kivut, jotka voivat tuntua paikallisesti pakaralihasten päällä tai lisäksi heijastella mm. nivuseen, reiden etuosaan tai ulkosyrjään sekä ajoittain jopa sääreen asti. Usein lonkkakipu tuntuu liikkuessa tai sen jälkeen, mutta myös istuessa voi pakaran alueella olla kipua. Autamme myös lonkkamurtuman kuntoutuksessa. 

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Fysioterapiasta apua lonkkakipuihin

Lantion alue on suuri toiminnallinen kokonaisuus, jonka häiriöt ja kivut vaikuttavat suuresti kaikkeen arkiliikkumiseen. Lonkka kuormittuu päivittäin niin kävelystä, seisomisesta kuin juoksemisestakin ja lonkan ongelmat vaikuttavat mm. kävelyyn, istumasta ylösnousuun ja portaissa kävelyyn. Terapialla hoidamme lonkan kipua, vaikutamme lonkan toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kivun tunnetta. Lonkan kuntoutuksessa käytettyjä terapiamenetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Lonkkakuluma Lonkkamurtuma Leikkauksen jälkeen Alaraajafysioterapia

Mistä lonkkakipu johtuu?

Lonkkakipu ja lonkan alueen oireilu voi johtua monenlaisista syistä. Ne voivat voi johtua mm. itse lonkasta, selän SI-nivelestä tai häpyliitoksesta sekä näiden ympärillä olevista lihaksista ja muista kudoksista, joissa kuluminen (nivelrikko), kuormitus, vamma tai tulehdus voivat aiheuttaa kipua.

Lonkkavaivojen alkuun usein liittyy tapaturma esim. kaatuminen, joka seurauksena liikkumiseen ja asentoon jää epäsymmetriaa ja näin kudokset alkavat ärtyvät myöhemmin, vaikka tapaturma aiheuttama akuutti kipu olisi jo poistunut.

Lisäksi selkärangan ja ristiselän sairauksien, kuten välilevyn pullistuman tai selkärankareuman aiheuttamat heijastekivut voivat joskus tuntua lantion ja lonkan alueella. Myös pitkään jatkuneet toispuoliset lihasjännitykset voivat aiheuttaa niin miehille kuin naisille lantioon vääntöä ja kuormitukseen liittyvää kipuilua. Hyvä lihastasapaino lantion ja lonkan alueella ehkäisee lonkkaniveltä kulumiselta.

Lue lisää lonkkakulumasta

Lonkan alueen vaivoja voi olla kaikissa ikäryhmissä, mutta ne ovat yleisempiä naisilla kuin miehillä. Syynä on, että naisilla on yleensä löysemmät nivelsiderakenteet lantion ja lonkan alueella ja sen takia lihaskuntoa tarvitaan suhteellisesti enemmän.

Mikäli kävely aiheuttaa oireita lonkan alueelle on syytä selvittää, mistä nämä oireet johtuvat. Myös työpisteillä seisominen on lisääntynyt ja näin ollen alkanut lisätä alaraajojen oireiluja, koska alaraajojen kudokset eivät ole tottuneet tuntien seisomiseen.

Mitkä ovat lonkkakivun oireet?

Yleisimpiä lonkkakivun oireita ovat lonkan ulkosivun kivut, jotka voivat tuntua paikallisesti pakaralihasten päällä tai lisäksi heijastella mm. nivuseen, reiden etuosaan tai ulkosyrjään sekä ajoittain jopa sääreen asti. Usein lonkkakipu tuntuu liikkuessa tai sen jälkeen, mutta myös istuessa voi pakaran alueella olla kipua.

Joskus lonkkanivelen toimintahäiriön ensioireena voi olla polvikipu. Lonkan alueelle voi tulla myös heijastekipuja hermokudoksen kautta tai lihaskalvoketjuja pitkin. Esimerkkinä tästä ovat välilevyn pullistuman tai selkärankareuman aiheuttamat heijastekivut.

Miten lonkkakipua voidaan hoitaa?

Lonkkakivun hoitaminen alkaa tarkalla tutkimuksella, jonka avulla selvitetään lonkkavaivan syy. Fysioterapeutti tutkii lonkkanivelen toiminnan arvioiden onko ongelma nivelperäistä lihasperäistä vai hermoperäistä. Erityisesti lonkan koukistajalihasten kireys ja pakaralihasten heikkous, voi altistaa kipeytymiselle ja jäykistymiselle. Harjoitteet ja venyttelyt ohjataan aina yksilöllisesti. 

Fysioterapiassa lihasten ja nivelten kireyttä voidaan lieventää esimerkiksi manuaalisilla käsittelyillä (mobilisaatiomanipulaatio, triggerkäsittelyt, myofaskiaaliset käsittelyt) akupunktiollaLPG-imumuokkaushieronnallateippauksillayksilöllisillä pohjallisillasähköhoidoidoilla ja Cryo-hoidoilla. Akuutin kivun hoidon jälkeen käydään läpi kehon hallinta ja harjoitteet, joilla asiakas pystyy itse huolehtimaan kehonsa hyvinvoinnista.

Alaraajaan erikoistuneen fysioterapeutin tehtävänä on tutkia kineettisen ketjun toimintahäiriöt jalkaterästä niskaan saakka. Kuntoutujan kanssa mietitään yhdessä, millä tavalla lonkkaa kannattaa lähteä hoitamaan ja harjoittamaan. Kuntoutuksen tavoitteena on kivuton ja rasituksen kestävä lonkka.

Lonkkamurtumatapauksessa ota yhteyttä lähimpään toimipisteeseen aloittaaksesi kuntoutuksen lonkkamurtuman jälkeen.

Blogi: Lonkkakipuihin apua fysioterapiasta

Mitä syitä lonkkakipujen ja lonkan oireilun takana voi olla? Entä miten eri tyyppisiä lonkkavaivoja voidaan hoitaa? Lue lisää aiheesta alaraajoihin erikoistuneen OMT-fysioterapeutti Jaana Leskisen blogista.

Lue asiantuntijan blogi

Blogi: Fysioterapialla lonkkakipu hallintaan

Aktiivinen 27-vuotias Juulia alkoi kärsiä juoksulenkkien jälkeen lonkkakivusta. Kipu oli alkanut lisääntymään pikkuhiljaa lantion alueella ja häiritsi harrastusta ja muutenkin elämää. Fysioterapeutin tutkimuksissa selvisi, että lonkkakivun ja lantion seudun kivun aiheuttaja on suoliluun ja ristiluun (SI-nivelen) välisen nivelen ärsyyntyminen. Lue Juulian asiakastarina blogista.

Lue lisää blogista

Blogi: Fysioterapiaa lonkan virheasennosta johtuvaan lonkkakipuun

Lue asiakkaamme tarina yllättäen alkaneesta sitkeästä lonkkakivusta, joka paheni lopulta niin paljon, että se teki kävelystä lähes mahdotonta. Lopulta tarkan fysioterapeuttisen tutkimuksen avulla havaittiin lonkan virheasento. Yksilöllisen hoidon ja asennon korjaamisen avulla lonkkakipu on saatu hallintaan, mikä on ollut asiakkaan mielialan ja arjen sujuvuuden kannalta iso asia.

Lue lisää blogista

Tutkimus ja suunnitelma

Tutkimme, testaamme ja selvitämme syyt oireisiin ja ongelmiin. Laadimme ennusteen sekä asetamme yhdessä tavoitteet ja ohjelman kuntoutumiselle.

Hoidot ja tulosten seuranta

Lievitämme oireita, jotta kehon aluetta päästään vahvistamaan ja muokkaamaan. Tarkistamme ohjelman viimeistään kolmannen käyntikerran jälkeen, jolla varmistamme oikeanlaisen edistymisen.

Harjoittelu kotona tai salilla

Säännöllinen ja itsenäinen kotiharjoittelu tai harjoittelu Fysioksen salilla tuo parhaat tulokset.

Tapaturman tai lonkkaleikkauksen jälkeen

Fysioterapia on oleellinen osa paranemis- ja kuntoutumisprosessia, mikäli alueelle on kohdistunut jokin leikkaus tai tapaturma. Esimerkiksi liikunnan yhteydessä lantion ja lonkan alueelle voi tulla normaalista poikkeava äkillinen liike, jonka seurauksena kuormittuneella alueella voi olla erittäinkin voimakasta kipua, vaikka syntynyt vaurio ei olisikaan suuri.

Kaatumistapaturmissa lonkan jokin osa usein iskeytyy maahan, jonka seurauksena voi syntyä ihonalaisia ja lihasten sisäisiä verenvuotoja. Lisäksi etenkin ikäihmisille kaatuminen merkitsee suurta riskiä saada reisiluun kaulan murtuma, jonka jälkeen lonkkanivelen liikuttelu aristaa voimakkaasti eikä jalalle pysty varaamaan kunnolla painoa. Tyypillisiä lonkan alueen leikkauksia ovat lonkan tähystysleikkaukset sekä tekonivelleikkaukset.

Tutustu leikkauksen jälkeiseen fysioterapiaan >>

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja terapeuttimme soittaa sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Toimipisteemme löydät täältä.

Tutustu myös Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

Siirry palveluhakuun