Ongelmia lonkan kanssa

Lonkkakuluma

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Mikä on lonkkakuluma?

Lonkkakulumasta puhuttaessa tarkoitetaan yleensä lonkan nivelrikkoa. Lonkan nivelrikko on lonkan pallonivelen ja sen ympäryskudosten rappeumasairaus, jossa luuta suojaavan nivelruston rakenne alkaa muuttua ja lopulta ”kulua” pois. Alkuvaiheessa rustopintaan muodostuu halkeamia ja epätasaisuutta. Nivelrikon edetessä rustopinnan oheneminen kaventaa nivelrakoa ja haitalliset vaikutukset ulottuvat vähitellen myös luuhun ja ympäröiviin lihaksiin. Kehittyy tulehdusmuutoksia, lihasheikkoutta ja nivelen liikerajoituksia. Lonkan nivelrikko on yleisin syy lonkan alueen kivuille aikuisilla. Jo 30-vuotiailla 4-6 %:lla esiintyy lonkkanivelrikkoa, yli 75-vuotiailla 20 %:lla suomalaisista on lonkkanivelrikko.

Mistä lonkkakuluma johtuu?

Lonkkakuluman alkusyytä ei täysin tunneta. Osittain kyse on kuitenkin kehomme ikääntymiseen liittyvistä muutoksista. Rustokudoksen kyky korjata itseään on varsin rajallinen. Muita riskitekijöitä lonkkakulumalle ovat aiemmat nivelen alueen vammat, liian raskas kuormitus tai runsas toistokuormitus, perinnölliset tekijät, lonkan kehityshäiriöt ja ylipaino.

Mitkä ovat lonkkakuluman oireet?

Lonkkakuluman tyypilliset oireet ovat lonkan alueen kivut, jotka lisääntyvät kuormituksessa ja nivelen ääriasennoissa. Lonkkakuluman aiheuttamat kivut paikallistuvat usein nivusalueelle ja etureiden yläosiin, mutta kipuoireita voi esiintyä muuallakin lonkan alueella. Kävely ja kyykistymiset voivat muuttua kivuliaiksi, myös liikkeellelähtö paikallaan olon jälkeen on usein kankeaa ja kivuliasta. Lonkkakuluman lisääntyessä lonkkanivelen liikelaajuudet vähitellen rajoittuvat ja esiintyy usein myös leposärkyä. Röntgen-tutkimuksessa todetaan nivelraon kaventumista sekä muita nivelrikkoon liittyviä muutoksia, kuten luisten reunakerrostumisen kehittymistä.

Miten lonkkakulumaa voi hoitaa?

Lonkkakulumaa ei varsinaisesti voida parantaa, mutta sen aiheuttamaan haittaan voidaan vaikuttaa fysioterapian keinoin fysioterapeutin ohjauksessa. Sopivan kuormittava liikunta yhdessä yksilöllisesti laaditun lihaskunto- ja liikkuvuusharjoittelun kanssa toimii lonkkakuluman hoidon perustana. Pitkäaikainen liikkumattomuus on nivelelle haitallista. Kivunhallinta on tärkeä osa lonkkakuluman hoitoa. Lääkehoidon ohella myös fysioterapiassa käytetyillä kivunhoidon menetelmillä on osoitettu olevan kipua lievittävää vaikutusta. Painonpudotus on suositeltavaa, jos ylipainoa on runsaasti. Lonkan operatiiviset hoitovaihtoehdot tulevat kyseeseen nivelrikon edetessä, jos toimintakyvyn haitta on suurta eivätkä konservatiiviset keinot enää riitä. Tekonivelleikkauksen on osoitettu olevan tehokas hoitovaihtoehto pitkälle edenneessä lonkkanivelrikossa.

Lue lonkkakivuista ja lonkkamurtuman hoidosta tästä.

Fysioterapiasta apua lonkkakulumaan

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Lonkkakipu Fysioterapia

Tutkimus ja hoitosuunnitelma

Tutkimme, testaamme ja selvitämme syyt oireisiin ja ongelmiin. Laadimme ennusteen sekä asetamme yhdessä tavoitteet ja ohjelman kuntoutumiselle.

Hoidot ja tulosten seuranta

Lievitämme oireita, jotta kehon aluetta päästään vahvistamaan ja muokkaamaan. Tarkistamme ohjelman viimeistään kolmannen käyntikerran jälkeen, jolla varmistamme oikeanlaisen edistymisen.

Harjoittelu kotona tai salilla

Säännöllinen ja itsenäinen kotiharjoittelu tai harjoittelu Fysioksen salilla tuo parhaat tulokset.

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja terapeuttimme soittaa sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Toimipisteemme löydät täältä.

Tutustu myös Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

Siirry palveluhakuun