Lonkan kuluma lonkan nivelrikko

Lonkkakuluma

Ongelmia lonkan kanssa? Varaa aika netissä.

Mikä on lonkkakuluma?

Lonkkakulumasta puhuttaessa tarkoitetaan yleensä lonkan nivelrikkoa (lonkka artroosi). Lonkan nivelrikko on lonkan pallonivelen ja sen ympäryskudosten rappeumasairaus, jossa luuta suojaavan nivelruston rakenne alkaa muuttua ja lopulta ”kulua” pois.

Alkuvaiheessa rustopintaan muodostuu halkeamia ja epätasaisuutta. Nivelrikon edetessä rustopinnan oheneminen kaventaa nivelrakoa ja haitalliset vaikutukset ulottuvat vähitellen myös luuhun ja ympäröiviin lihaksiin. Kehittyy tulehdusmuutoksia, lihasheikkoutta ja nivelen liikerajoituksia.

Lonkan nivelrikko on yleisin syy lonkan alueen kivuille aikuisilla. Jo 30-vuotiailla 4-6 %:lla esiintyy lonkkanivelrikkoa, yli 75-vuotiailla 20 %:lla suomalaisista on lonkkanivelrikko.

Mistä lonkan kuluma johtuu?

Lonkan kuluman alkusyytä ei täysin tunneta. Osittain kyse on kuitenkin kehomme ikääntymiseen liittyvistä muutoksista. Rustokudoksen kyky korjata itseään on varsin rajallinen. Muita riskitekijöitä lonkkakulumalle ovat aiemmat nivelen alueen vammat, liian raskas kuormitus tai runsas toistokuormitus, perinnölliset tekijät, lonkan kehityshäiriöt ja ylipaino.

Miten lonkan kuluma oireilee?

Lonkkakuluman tyypilliset oireet ovat lonkan alueen kivut, jotka lisääntyvät kuormituksessa ja nivelen ääriasennoissa. Lonkkakuluman aiheuttamat kivut paikallistuvat usein nivusalueelle ja etureiden yläosiin, mutta kipuoireita voi esiintyä muuallakin lonkan alueella.

Kävely ja kyykistymiset voivat muuttua kivuliaiksi, myös liikkeellelähtö paikallaan olon jälkeen on usein kankeaa ja kivuliasta. Lonkkakuluman lisääntyessä lonkkanivelen liikelaajuudet vähitellen rajoittuvat ja esiintyy usein myös leposärkyä. Röntgen-tutkimuksessa todetaan nivelraon kaventumista sekä muita nivelrikkoon liittyviä muutoksia, kuten luisten reunakerrostumisen kehittymistä.

Miten lonkkakulumaa voi hoitaa?

Lonkkakulumaa ei varsinaisesti voida parantaa, mutta sen aiheuttamaan haittaan voidaan vaikuttaa fysioterapian keinoin fysioterapeutin ohjauksessa. Sopivan kuormittava liikunta yhdessä yksilöllisesti laaditun lihaskunto- ja liikkuvuusharjoittelun kanssa toimii lonkan kuluman hoidon perustana. Pitkäaikainen liikkumattomuus on nivelelle haitallista.

Kivunhallinta on tärkeä osa lonkkakuluman hoitoa. Lääkehoidon ohella myös fysioterapiassa käytetyillä kivunhoidon menetelmillä on osoitettu olevan kipua lievittävää vaikutusta. Painonpudotus on suositeltavaa, jos ylipainoa on runsaasti.

Lonkan operatiiviset hoitovaihtoehdot tulevat kyseeseen nivelrikon edetessä, jos toimintakyvyn haitta on suurta eivätkä konservatiiviset keinot enää riitä. Tekonivelleikkauksen on osoitettu olevan tehokas hoitovaihtoehto pitkälle edenneessä lonkkanivelrikossa.

Fysioterapiasta apua lonkkakulumaan

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain lonkkakulumaan liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.