Mikä on luupiikki?
Luupiikki eli osteofyytti voi muodostua mihin tahansa kehon niveleen sekä selkänikamiin. Nivelrikon seurauksena nivelen rusto kovettuu tai pehmenee ja ohenee, mistä johtuen luuhun kohdistuva paine kasvaa ja reunoille muodostuu paksumpia kohtia eli luupiikkejä. Osteofyyttien muodostuminen on normaali ikään liittyvä muutos kehossa. Yleisesti luupiikistä puhuttaessa tarkoitetaan kantapään kipua ja kantapään alle muodostunutta luista “piikkiä”.
Mistä luupiikki johtuu?
Nivelten alueelle muodostuvien luupiikkien ohella osteofyyttejä voi muodostua myös muualle luun alueelle, johon kohdistuu pitkäkestoista sekä voimakasta rasitusta ja ärsytystä. Tällaisia tyypillisiä paikkoja ovat esimerkiksi jänteiden kiinnitysalueet. Kantapään alueella tyypillisiä paikkoja luupiikille ovat kantakalvon eli plantaarifascian tai akillesjänteen kiinnitysalue. Tässä tekstissä luupiikistä puhuttaessa tarkoitetaan juuri kantapään alueella olevia osteofyyttejä.
Miten luupiikki oireilee?
Kantapään alueella oleva luupiikki ei itsessään aiheuta kipua vaan esiintyvä kipu on seurausta alueella olevan pehmytkudosrakenteen pitkittyneestä ylikuormituksesta, kuten esimerkiksi kantakalvon ylikuormituksesta.
Miten luupiikkiä voi hoitaa?
Luupiikki näkyy röntgenkuvassa pienenä luisena muutoksena kantapään alueella, mutta itse luupiikkiä ei tarvitse hoitaa. Tärkeää on tunnistaa se rakenne tai rakenteet, jotka ovat ärsyyntyneet ja ylikuormittuneet, jonka jälkeen näitä lähdetään hoitamaan. Nämä hoitomenetelmät ja kesto riippuvat hoidettavasta alueesta. Aktiivinen harjoittelu ja tarvittaessa manuaaliset käsittelyt ovat tärkeimpiä ja tehokkaimpia hoitokeinoja. Erityisesti vahvistavat harjoitteet ovat tärkeässä roolissa hoidossa. Omatoimisessa hoitamisessa rasituksen hetkellinen keventäminen on tärkein keino.
Hoida luupiikki alaraajoihin erikoistuneen terapeutin vastaanotolla
Alaraajoihin erikoistuneet alaraajafysioterapeutit ja jalkaterapeutit auttavat erilaisten jalkakipujen hoidossa. Hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.
Milloin fysioterapeutin vastaanotolle?
Fysioterapian vastaanotolle kannattaa hakeutua herkästi, jos kipu on kestänyt jo useamman viikon eikä rasituksen keventäminen ole auttanut. Lääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos kipu on poikkeuksellisen voimakasta tai siihen liittyy lepokipua.
Tämän sivun sisältöä on ollut luomassa podiatriseen fysioterapiaan (PoFy) eli alaraajafysioterapiaan erikoistunut fysioterapeutti ja kouluttaja Eero Hyvärinen.