Migreeni

Migreeni

Meille voit tulla ilman lääkärin lähetettä.

Mitä on migreeni?

Migreeni on yksi yleisimpiä neurologisia sairauksia. Se ilmenee päänsärkykohtauksina, joihin voi liittyä muitakin oireita, kuten kalpeutta, pahoinvointia, ripulia tai puheen tuoton ongelmia.

Migreeniä esiintyy Suomessa noin yhdellä kymmenestä, hieman useammin naisilla kuin miehillä, mikä johtuu hormonikierrosta. Migreeni on merkittävin työikäisten työkykyä heikentävä sairaus.

Mikä on päänsäryn ja migreenin ero?

Migreenissä päänsärky on useimmiten paikallinen tai toispuoleinen ja siihen voi liittyä myös muita oireita, kuten pahoinvointia tai aistiyliherkkyyttä esim. valolle tai hajuille. Särky tulee usein voimakkaina kohtauksina ja voi vaikuttaa merkittävästi toimintakykyyn.

Jännityspäänsärky taas tuntuu usein päälaella, ohimoilla ja takaraivolla. Särky on migreeniä lievempää ja useimmiten tuntuu molemmilla puolilla päätä, mutta voi ilmetä myös toispuoleisesti.

Mistä migreeni johtuu?

Migreenin syntymekanismia ei vielä tunneta täysin. Yleinen ajatus on, että ulkopuolinen kuormitus aiheuttaa reaktion aivorungossa. Syyt reaktioon ovat yksilöllisiä.

Migreenin yleisiä aiheuttajia ovat:

  • stressi
  • kirkas tai vilkkuva valo
  • pitkäaikainen lihasrasitus
  • voimakkaat äänet
  • verensokerin lasku
  • nestehukka

Myös kuumuus, voimakkaat hajusteet, alkoholi, huonot yöunet tai jotkin ruoka-aineet voivat olla osallisia migreenikohtaukseen.

Varaa aika migreenin hoitoon

Mitä oireita on migreenissä?

Migreenin esioireisiin kuuluu makeanhimo, pahoinvointi, sykkeen tahdissa tuntuva kipu ja voimistuva kipu rasituksessa. Osalla ilmenee myös näköhäiriöitä, kuten sahalaitamainen tai harmaa alue näkökentässä.

Migreeni tulee voimakkaina kohtauksina ja saattaa haitata merkittävästi työelämää tai harrastuksia. Kipu voi olla paikallinen tai toispuoleinen.

Miten kauan migreeni kestää?

Migreeni voi kestää muutamasta tunnista useampaan vuorokauteen. Migreenikohtauksen aikaan lasketaan esioireet, särkyvaihe sekä jälkioireet. Jos oireet kestävät yli 72 tuntia, kyseessä on pitkittynyt migreeni.

Miten migreeniä voi hoitaa?

Taipumusta migreeniin ei voida poistaa, mutta kohtauksiin on saatavilla helpotusta. Migreeniä hoidetaan esto- ja kipulääkityksellä, mutta niiden teho on hyvin yksilöllistä ja näihin on suositeltavaa yhdistää myös fysioterapia.

Miten migreeniä hoidetaan fysioterapeutin vastaanotolla?

Lääkkeettömässä hoidossa on tärkeää huomioida elämäntavat, ruokailutottumukset ja mahdolliset stressitekijät. Apua voi saada myös liikunnasta, venyttelystä ja erilaisista manuaalisista hoidoista, kuten hieronnasta ja akupunktiosta.

Tavallisesti migreeni helpottaa iän myötä, osalla jo täysi-ikäisyyden kynnyksellä. Naisilla oireet monesti helpottuvat raskauden aikana ja loppuvat kokonaan viimeistään vaihdevuosien aikaan.

Suurimmalla osalla migreeni on ohimenevä ilmiö ja vain harvalla se kroonistuu. Pitkäaikaisellakin migreenillä on hyvä ennuste, kun yhdistetään tehokkaat, toimiviksi havaitut hoitomuodot.

Miten migreeniä voidaan hoitaa itse?

Osalla migreenipotilaista päänsärkykohtaukset saadaan kuriin vähäisellä lääkityksellä tai jopa kokonaan ilman lääkkeitä. Migreenin itsehoidossa oleellinen osa on havaittujen ärsyttävien tekijöiden välttäminen. Oireita saattaa helpottaa myös viileä, pimeä ja hiljainen ympäristö sekä riittävä uni ja lepo.

Milloin lääkärin vastaanotolle migreenin takia?

Mikäli migreenikohtauksia esiintyy vähintään kerran viikossa, on suositeltavaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Lääkärin vastaanotolle on syytä hakeutua arvioon, jos päänsärky alkaa yhtäkkisesti voimakkaana tai siihen liittyy voimakkaita liitännäisoireita, kuten esim. yleistilan heikkeneminen, kuumeilu, oksentelu, niskan jäykkyys tai neurologisia oireita (halvaus, puheentuoton ongelma ja kouristelut).

Tämän sivun sisällön on kirjoittanut fysioterapeutti Kristian Santikko.

Apua migreeniin

Tutustu laajaan palveluvalikoimaamme

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain palveluihimme liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.