Niska jumissa

Niska jumissa

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Niskajumi

Niska-hartia seudun kiputilat on yksi yleisimmistä tuki- ja liikuntaelinongelmista. Suomalaisista miehistä 27 % ja naisista 41 % on kokenut niskakipua viimeisen kuukauden aikana. Noin 70 %:lla niskakipua esiintyy jossain elämänvaiheessa.

Millaisia oireita niskajumiin liittyy?

Niskajumiin liittyy usein väsymystyyppiset oireet. Oireita voi tuntua niska-hartiaseudulla ja lapaluiden välissä. Niskajumin oireisiin voi kuulua myös poltetta.

Niskajumi voi tuntua myös enemmän jännitysniskan tyylisinä oireina. Tällöin oireet tuntuvat enemmän takaraivon puolella ja saattaa olla toispuoleista heijastekipua silmänpohjan sekä ohimon alueelle.

Niskajumi voi liittyä myös purentaelinhäiriöihin. Silloin oireita on enemmän kasvojen puolella mm. korvissa, poskissa ja leuassa.

Varaa aika niskajumin hoitoon

Voiko niskakipu olla vaarallista?

Tyypillisesti niska-hartiaseudun oireet ovat helppohoitoisia. Jos niskakipuun liittyy kaatavaa huimausta, huonoa oloa, oksentelua, kuumetta ja niska on jäykkä tai vaikea liikutella on syytä hakeutua ammattilaisen vastaanotolle.

Mikä auttaa niskajumiin?

Jos niskakipu tai hartiakipu iskee yhtäkkiä ja pää ei käänny, vaivaa voi hoitaa kylmäpussilla. Kylmähoito sopii parhaiten akuuttiin kipuun, lämmin toistuvaan niskasärkyyn.

Fysioterapiasta apua niskajumiin

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Mitä voi itse tehdä jos on niska jumissa?

Älä seiso tai istu koko päivää samalla tavalla ja samassa asennossa. Hyvä rytmi on tunti seisomista, sitten tunti istumista. Jos tunti tuntuu liian pitkältä ajalta, seiso niin kauan, kun asentosi pysyy hyvänä ja ryhdikkäänä.

Jos puhut päivän aikana paljon puhelimessa, käytä kuulokkeita. Kännykkä kädessä ja korvalla käsi väsyy herkästi ja pää saattaa olla koko ajan vähän vinossa, se rasittaa niskaa

Jumiin menevät lihakset voivat olla liian heikot. Vahvista siis lihaksia. Tee pystypunnerruksia käsipainoilla, jumppaa kuminauhalla tai kepillä tai hanki ylävartalo painotteinen kuntosaliohjelma.

Ota jumppaasi mukaan rintarankaa avaavia liikkeitä. Kokeile lämmintä tai kylmää, lämpö rentouttaa lihaksia ja parantaa aineenvaihduntaa. Varo myös, ettei niskaan pääse kylmää tai vetoa.

Varaa aika niskajumin hoitoon

Apua niskajumiin

Anna lahjaksi hyvää oloa ja tutustu laajaan palveluvalikoimaamme

Fysioterapeutti kertoo: Niska jumissa

Fysioksen fysioterapeutti vastaa videolla yleisimpiin kysymyksiin niskajumista.

  • Mitä kaikkea jumissa olevat niskat voivat aiheuttaa?
  • Voiko niskakipu olla vaarallista?
  • Voiko niskakipu säteillä päähän?
  • Mitä tehdä kun pää ei käänny?

Katso fysioterapeuttimme ohje parempaan ryhtiin

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain niskajumiin liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

"En tajunnut, miten oman kehon lihasten tasapaino oli sekaisin, saati että jotkut lihakset eivät toimineet ollenkaan. Moni on samassa jamassa ja jos tilannetta ei itse ymmärrä, ei sitä voi myöskään parantaa."

Lasse Lindgren

"Ammattitaitoisen fysioterapeutin vuoden tai kahden välein tekemä tutkimus pitäisi olla pakollisena työterveyshuollon osana."

Lasse Lindgren

Näytä kaikki

Näytä lisää

Näytä vähemmän

Näytä vähemmän