Fysioterapiasta apua

Niskakipu

Niskakipu on yksi yleisimmistä tuki- ja liikuntaelinongelmista. Suomalaisista miehistä 27 % ja naisista 41 % on kokenut niskakipua viimeisen kuukauden aikana. Niskakipua esiintyy jossain elämänvaiheessa noin 70 %:lla suomalaisista.

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Mistä niskakipu johtuu?

Niskakivun tarkkaa syytä on vaikea selvittää, sillä lähes kaikki kaularangan rakenteet, kuten esim. nivelet, nivelsiteet ja lihakset voivat olla kivun lähteitä. Samoin kuin alaselkäkivussakin suurin osa niskakivusta on luokiteltavissa ns. epäspesifiksi ongelmaksi, jonka kohdalla vakavat kipua aiheuttavat syyt sekä yläraajan säteilytuntemuksia aiheuttavat niskakivun syyt on suljettu pois. Myös niskan retkahdusvammasta johtuvat vaivat muodostavat oman ongelmaryhmänsä.

Niskakivun alkaminen vähitellen ja oireiden liittyminen tiettyihin asentoihin ja liikkeisiin viittaa yleensä hyvänlaatuiseen mekaanisen kuormituksen aiheuttamaan ongelmaan (esim. jännitysniska). Äkillisesti alkavat niskakipuoireet ovat puolestaan merkkejä kaularangan hermojuurten tai kaularangan pikkunivelten ärsytyksestä. Vastaavasti kuin alaselässä, niskan osalta välilevyn pullistuma ja selkäydinkanavan ahtauma ovat yleisimpiä niskaperäisiä yläraajaan tuntopuutoksia sekä lihasvoiman ja reflekseihin heikentymistä aiheuttavia syitä.

Niskan ja hartioiden kipu on tänä päivänä yleinen vaiva. Niskan, selän ja muiden tuki- ja liikuntaelinten vaivat ovat toiseksi yleisin työkyvyttömyyden ja sairauspoissaolojen syy.

Niskakivun riskitekijöitä ovat mm.

 • - monet fyysiset kuormitustekijät
 • - ikä
 • - naissukupuoli
 • - aiemmat niskakivut tai muut tuki- ja liikuntaelimistön kivut
 • - ylipaino
 • - tupakointi
 • - vähäinen sosiaalinen tuki
 • - psyykkinen stressi
 • - heikko fyysinen suorituskyky
 • - huono ergonomia ja toistotyö

Mitkä ovat niskakivun oireet?

Niskakivussa kipu tuntuu niskan, kaulan ja/tai hartiaseudun alueella. Muita niskakipuun liittyviä oireita voivat olla niska-hartia -alueen väsymys, jomotus tai jännityksen (jännitysniska) ja jäykkyyden tunne. Oireet tuntuvat paikallisesti niskassa tai heijastelevat pään ja yläselän alueelle. Kaularangan alueen hermojuurten pinnetiloissa hermoihin kohdistuu painetta, joka aiheuttaa kipua, särkyä, puutumista, pistelyä, tunnottomuutta ja lihasheikkoutta yläraajan alueella. Hermojuurioireissa oirealue ja lihasten heikkoudet riippuu siitä, millä kaularangan tasolla hermopinne esiintyy.

Fysioterapeutille vai lääkärille?

Jos niskakipuun liittyy ilmeinen niskavamma, kuten autokolari, tai kipu säteilee yläraajoihin, kipuun liittyy kuumetta, oksentelua tai rintakipua tai kipu on hellittämätöntä eikä se liity rasitukseen, on syytä hakeutua välittömästi lääkäriin. Fysioterapiaan voi aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä. Fysioterapeutti ohjaa sinut lääkäriin, jos katsoo sen vähänkään tarpeelliseksi.

Miten niskakipua voi hoitaa?

Niskakivun paranemisennuste on hyvä. Niskakivun syntyyn ja kipua pahentaviin tekijöihin on pyrittävä vaikuttaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta vältytään ongelman pitkittymiseltä. Fysioterapeutin antama ohjaus ja neuvonta ovat keskeinen osa kuntoutusta. Fysioterapeutin ohjauksessa selvitetään työ- ja vapaa-ajan kuormitustekijät sekä nukkumisergonomia ja tehdään tarvittavat muutostoimenpiteet kuormitustekijöiden optimoimiseksi. Niskakipupotilasta ohjataan pysymään aktiivisena ja normaalin elämisen jatkaminen kivun sallimissa rajoissa on suositeltavaa.

Mikä auttaa niskakipuun?

 • - Kaikkein paras lääke niskakipuun on liike, joka on kohdistettu niska- hartialihaksille.
 • - Erilaiset voimaharjoitteet, jotka parantavat niskan lihaskuntoa ja liikkuvuutta ovat erinomaisia harjoitteita. 
 • - Kiertoja ja taivutteluja ei pidä pelätä. Niskaa kannattaa taivutella eteen, taakse, sivulle ja kiertää päätä puolelta toiselle.
 • - Säännöllisellä harjoittelulla saadaan niskavaivaisten voimataso nousemaan ja tätä kautta helpotusta niskakipuihin.

Pitkittyneen niskakivun hoito

Pitkittyneessä niskakivussa niskan ja hartia-alueen lihasten harjoittaminen on tutkitusti vaikuttavaa hoitoa. Harjoittelun tulee olla riittävän pitkäkestoista ja sisältää lihasvoimaa, -kestävyyttä ja liikehallintaa parantavia harjoitteita.

Manuaalista käsittelyä niskakivun hoitoon  

Akupunktiota ja kaularangan manuaalista käsittelyä voidaan käyttää tukihoitoina kipuoireiden vähenemistä. Passiivisia hoitoja ei tule kuitenkaan tehdä rutiininomaisesti tai toteuttaa yksittäisinä toimenpiteinä. Niskakipupotilas, jolla on säteilytuntemuksia yläraajaan, tarvitsee tiivistä seurantaa. Muuten hoitolinjat ovat samanlaiset kuin paikallisessa niskakivussa.

Manuaalisten hoitojen, manipulaation ja mobilisaation käyttö niska- ja selkävaivojen hoidossa on usein tuloksekas hoitovalinta. Molempien toimenpiteiden tavoitteena on nivelen liikerajoituksen poistaminen ja liikkuvuuden parantaminen. Vähänkin pitkittyneessä oirekuvassa mobilisaation yhdistäminen potilaan omaan harjoitteluun on välttämätöntä pitempiaikaisen hoitotuloksen saavuttamiseksi. Mobilisaatio- ja manipulaatiohoitoja käyttävät mm. OMT-fysioterapeutitMaitland-fysioterapeutitnaprapaatit ja osteopaatit.

Mobilisaatio- ja manipulaatiohoidon teho tulee yleensä esille 2-3 hoitokerralla, jonka jälkeen potilas saa fysioterapeutilta ohjeet omatoimiseen kotiharjoitteluun. Manipulaatio- tai mobilisaatiohoidoissa terapeutin valinta on tärkeää, sillä manuaalisia hoitoja käyttävän terapeutin on tiedettävä oikeat hoitoaiheet ja hallittava täsmällinen tutkimus- ja hoitotekniikka.

Fysioterapeutin toteuttamasta hieronnasta voi olla apua niskakipuun, lue lisää tästä.

Fysioterapiasta apua niskakipuun

Fysioterapialla hoidamme niskakipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Fysioterapia OMT-fysioterapia Maitland-fysioterapia MDT-terapia Naprapatia Osteopatia Hieronta Päänsärky Huimaus

Mitä voi itse tehdä jos niska on jumissa?

Älä seiso tai istu koko päivää samalla tavalla ja samassa asennossa. Hyvä rytmi on tunti seisomista, sitten tunti istumista. Jos tunti tuntuu liian pitkältä ajalta, seiso niin kauan, kun asentosi pysyy hyvänä ja ryhdikkäänä. Jos puhut päivän aikana paljon puhelimessa, käytä kuulokkeita. Kännykkä kädessä ja korvalla käsi väsyy herkästi ja pää saattaa olla koko ajan vähän vinossa, se rasittaa niskaa

Jumiin menevät lihakset voivat olla liian heikot. Vahvista siis lihaksia. Tee pystypunnerruksia käsipainoilla, jumppaa kuminauhalla tai kepillä tai hanki ylävartalo painotteinen kuntosaliohjelma.

Ota jumppaasi mukaan rintarankaa avaavia liikkeitä. kokeile lämmintä tai kylmää, lämpö rentouttaa lihaksia ja parantaa aineenvaihduntaa. Varo myös, ettei niskaan pääse kylmää tai vetoa. Jos niskakipu tai hartiakipu iskee yhtäkkiä ja pää ei käänny, vaivaa voi hoitaa kylmäpussilla. Kylmähoito sopii parhaiten akuuttiin kipuun, lämmin toistuvaan niskasärkyyn.

Lue lisää niskajumista >>

Katso fysioterapeuttimme ohje parempaan ryhtiin.

Niskakivun itsehoito

Niskan ja hartioiden kipu on hyvin yleinen vaiva. Katso videoilta OMT-fysioterapeuttimme Teemu Ripatin itsehoito-ohjeet niskavaivoihin.

Yläniskan liikkuvuusharjoite

Kaularanka jaetaan toiminnallisesti ylä- ja alaniskaan. Erityisesti yläniskan liike jumit voivat liittyä yläniskan tai pään kiputiloihin. Katso videolta yksinkertainen yläniskan liikkuvuusharjoite.

Helppo harjoite niskalle

Onko niska jumissa ja liittyykö niskavaivoihin takaraivossa ilmenevä päänsärky? Katso videolta helppo harjoite niskalle.

Liikkuvuusharjoite käden säteilyoireelle

Niskakipuun voi liittyä myös säteilyoire käteen. Säteilyoiretta voidaan hoitaa erilaisilla liikkuvuusharjoitteilla. Katso videolta millaisella liikkuvuusharjoitteella voit hoitaa niskakivusta johtuvaa käden säteilyoiretta.

Blogi: Mikä on paras apu niskakipuun?

Lue lisää blogista

Blogi: Aktiivisella harjoittelulla eroon niskakivusta

Lue lisää blogista

Ammattitaitoista niskakivun hoitoa Helsingissä ja Tampereella.

Tutustu Helsingin toimipisteisiin >>

Tutustu Tampereen toimipisteisiin >>

Digifyssari verkkofysioterapia -ohjelmat

Tuntuvatko niskasi jäykältä ja heikolta? Etkö jaksa kannatella päätäsi? Sormetkin puutuvat?

Fysios Digifyssari -verkkofysioterapiaohjelmat on suunniteltu helpottamaan niskakipuja.

Aloita harjoittelu fysioterapeuttiemme ohjauksessa joko 7 päivän tai 21 päivän ohjelmilla.

Lue lisää

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen liittyen, jätä numerosi tähän ja fysioterapeuttimme soittaa sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Toimipisteemme löydät täältä.

Tutustu myös Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

Siirry palveluhakuun