Fysioterapiasta apua

Niskakipu

Niskakipu on yksi yleisimmistä tuki- ja liikuntaelinongelmista. Suomalaisista miehistä 27 % ja naisista 41 % on kokenut niskakipua viimeisen kuukauden aikana. Niskakipua esiintyy jossain elämänvaiheessa noin 70 %:lla suomalaisista.

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Fysioterapiasta apua niskakipuun

Fysioterapialla hoidamme niskakipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Fysioterapia Hieronta Päänsärky ja huimaus

Mistä niskakipu johtuu?

Lähes kaikki kaularangan rakenteet, kuten esim. nivelet, nivelsiteet ja lihakset voivat olla kivun lähteitä, siksi tarkkaa syytä niskakivuille on vaikea löytää. Samoin kuin alaselkäkivussakin suurin osa niskakivusta on luokiteltavissa ns. epäspesifiksi ongelmaksi, jonka kohdalla vakavat kipua aiheuttavat syyt sekä yläraajan säteilytuntemuksia aiheuttavat niskakivun syyt on suljettu pois. Myös niskan retkahdusvammasta johtuvat vaivat muodostavat oman ongelmaryhmänsä.

Niskakivun alkaminen vähitellen ja oireiden liittyminen tiettyihin asentoihin ja liikkeisiin viittaa yleensä hyvänlaatuiseen mekaanisen kuormituksen aiheuttamaan ongelmaan. Äkillisesti alkavat niskakipuoireet ovat puolestaan merkkejä kaularangan hermojuurten tai kaularangan pikkunivelten ärsytyksestä. Vastaavasti kuin alaselässä, niskan osalta välilevyn pullistuma ja selkäydinkanavan ahtauma ovat yleisimpiä niskaperäisiä yläraajaan tuntopuutoksia sekä lihasvoiman ja reflekseihin heikentymistä aiheuttavia syitä.

Niskakivun riskitekijöitä ovat mm. monet fyysiset kuormitustekijät, ikä, naissukupuoli, aiemmat niskakivut tai muut tuki- ja liikuntaelimistön kivut, ylipaino, tupakointi, vähäinen sosiaalinen tuki, heikko fyysinen suorituskyky, huono ergonomia ja toistotyö.

Mitkä ovat niskakivun oireet?

Niskakivussa kipu tuntuu niskan, kaulan ja/tai hartiaseudun alueella. Muita niskakipuun liittyviä oireita voivat olla niska-hartia -alueen väsymys, jomotus tai jännityksen ja jäykkyyden tunne. Oireet tuntuvat paikallisesti niskassa tai heijastelevat pään ja yläselän alueelle. Kaularangan alueen hermojuurten pinnetiloissa hermoihin kohdistuu painetta, joka aiheuttaa kipua, särkyä, puutumista, pistelyä, tunnottomuutta ja lihasheikkoutta yläraajan alueella. Hermojuurioireissa oirealue ja lihasten heikkoudet riippuu siitä, millä kaularangan tasolla hermopinne esiintyy.


Miten niskakipua voi hoitaa?

Niskakivun paranemisennuste on hyvä. Fysioterapeutin antama ohjaus ja neuvonta ovat keskeinen osa kuntoutusta. Niskakivun syntyyn ja kipua pahentaviin tekijöihin on pyrittävä vaikuttaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta vältytään ongelman pitkittymiseltä. Fysioterapeutin ohjauksessa selvitetään työ- ja vapaa-ajan kuormitustekijät sekä nukkumisergonomia ja tehdään tarvittavat muutostoimenpiteet kuormitustekijöiden optimoimiseksi. Niskakipupotilasta ohjataan pysymään aktiivisena. Pitkittyneessä niskakivussa niskan ja hartia-alueen lihasten harjoittaminen on tutkitusti vaikuttavaa hoitoa. Harjoittelun tulee olla riittävän pitkäkestoista ja sisältää lihasvoimaa, -kestävyyttä ja liikehallintaa parantavia harjoitteita.

Akupunktiota ja kaularangan manuaalista käsittelyä voidaan käyttää tukihoitoina kipuoireiden vähenemistä. Passiivisia hoitoja ei tule kuitenkaan tehdä rutiininomaisesti tai toteuttaa yksittäisinä toimenpiteinä. Niskakipupotilas, jolla on säteilytuntemuksia yläraajaan, tarvitsee tiivistä seurantaa. Muuten hoitolinjat ovat samanlaiset kuin paikallisessa niskakivussa.

Fysioterapeutin hieronnasta voi olla apua niskakipuun, lue lisää tästä.

Mitä voi itse tehdä jos on niska jumissa?

Älä seiso tai istu koko päivää samalla tavalla ja samassa asennossa. Hyvä rytmi on tunti seisomista, sitten tunti istumista. Jos tunti tuntuu liian pitkältä ajalta, seiso niin kauan, kun asentosi pysyy hyvänä ja ryhdikkäänä. Jos puhut päivän aikana paljon puhelimessa, käytä kuulokkeita. Kännykkä kädessä ja korvalla käsi väsyy herkästi ja pää saattaa olla koko ajan vähän vinossa, se rasittaa niskaa

Jumiin menevät lihakset voivat olla liian heikot. Vahvista siis lihaksia. Tee pystypunnerruksia käsipainoilla, jumppaa kuminauhalla tai kepillä tai hanki ylävartalo painotteinen kuntosaliohjelma.

Ota jumppaasi mukaan rintarankaa avaavia liikkeitä. kokeile lämmintä tai kylmää , lämpö rentouttaa lihaksia ja parantaa aineenvaihduntaa. Varo myös, ettei niskaan pääse kylmää tai vetoa. Jos niskakipu tai hartiakipu iskee yhtäkkiä ja pää ei käänny, vaivaa voi hoitaa kylmäpussilla. Kylmähoito sopii parhaiten akuuttiin kipuun, lämmin toistuvaan niskasärkyyn.

Katso fysioterapeuttimme ohje parempaan ryhtiin


Digifyssari verkkofysioterapia -ohjelmat

Tuntuvatko niskasi jäykältä ja heikolta? Etkö jaksa kannatella päätäsi? Sormetkin puutuvat?

Fysios Digifyssari -verkkofysioterapiaohjelmat on suunniteltu helpottamaan niskakipuja.

Aloita harjoittelu fysioterapeuttiemme ohjauksessa joko 7 päivän tai 21 päivän ohjelmilla.

Lue lisää

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen liittyen, jätä numerosi tähän ja fysioterapeuttimme soittaa sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Toimipisteemme löydät täältä.

Tutustu myös Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

Siirry palveluhakuun