Nilkan nyrjähdys

Nilkan nivelsiteen venähdys

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Mikä on nilkan nivelsiteen venähdys?

Nivelsiteet eli ligamentit ovat niveliämme tukevia sidekudosrakenteita, jotka ovat ominaisuuksiltaan lujia ja hyvin venytystä kestäviä. Joskus vääntövammojen seurauksena nivelsiteen kyky vastustaa siihen kohdistuvia voimia kuitenkin ylittyy, mikä johtaa nivelsiderakenteen vaurioitumiseen.

Nilkan nivelsiteen venähdykset (nivelsidevammat) jaetaan usein vaikeusasteiltaan kolmeen luokkaan. Lievemmissä I-tyypin vammoissa vain muutamia sidekudossäkeitä venähtää tai repeää. II-tyypin vammoissa isompi osa säikeistä vaurioituu tai repeää ja III-tyypin vammoissa nivelside katkeaa kokonaan tai irtoaa luusta. Nilkan nivelsiteen venähdys on selvästi yleisin liikunta- ja urheiluvamma noin 50 % osuudellaan kaikista urheiluvammoista.

Mistä nilkan nivelsiteen venähdys johtuu?

Nilkan vääntyminen sisäänpäin kehon painon ollessa raajan päällä on tyypillisin nilkan nivelsiteen venähdyksen aiheuttaja. Tällöin vauriot kohdistuvat pääosin nilkan ulkoreunan nivelsiderakenteisiin. Muita nilkan nivelsiteiden venähdyksiä tapahtuu selvästi vähemmän. Nilkan vääntymisiä tapahtuu esimerkiksi nopeissa suunnanmuutostilanteissa pallopeleissä, hyppytilanteiden alastulovaiheissa, liukastumisissa ja muissa kaatumistilanteissa sekä epätasaiselle alustalle huolimattomasti astuttaessa.

Usein aiemmat nilkan vammat lisäävät riskiä uusille nilkan nivelsiteiden venähdyksille. Muita riskiä lisääviä syitä voivat olla myös jalan rakenteelliset tai toiminnalliset tekijät sekä puutteet nilkan asennonhallinnassa ja lihaskunnossa. Osa nilkan nivelsiteiden venähdyksistä voi selittyä ulkoisilla tekijöillä, kuten kengillä tai haastavalla alustalla.

Mitkä ovat nilkan nivelsiteen venähdyksen oireet?

Lievimmissä nilkan nivelsiteen venähdyksissä (I-tyyppi) esiintyy usein lyhytkestoista kipua ja vähäistä turvotusta. Painon varaaminen jalan päälle on yleensä mahdollista. Vauriopaikan ympäristö voi olla kosketusarka.

II-tyypin vammoissa kipua ja turvotusta on enemmän ja painon varaaminen jalan päälle ei yleensä onnistu. Nilkan alueelle voi kehittyä mustelmaa ja nilkan liikkuvuus heikkenee.

III-tyypin nivelsidevammoissa todetaan edellisten lisäksi myös selvää nivelsiteiden periksiantamista. Suurienergisissä nilkan vääntövammoissa tarvitaan kuvantamistutkimuksia murtumien ja mahdollisten muiden liitännäisvaurioiden esim. rustovammojen löytämiseksi.

Nilkan nivelsiteen venähdyksissä nilkan ympärillä oleville nivelsiteille kohdistuu vaurioita. Jos jalalle varaaminen tuottaa kipua ja käveleminen ei onnistu kunnolla, on syytä hakeutua terveydenhuoltoon.

Miten nilkan nivelsiteen venähdystä voi hoitaa?

Nilkan nivelsiteen venähdystä hoidetaan heti tapaturman jälkeen kylmällä, kohoasennolla ja tukisidoksella. Tavoitteena on vähentää verenvuotoa sekä turvotusta ja näin vähentää kipua. Kylmää on syytä käyttää parin tunnin välien 15 minuutin ajan, mutta paleltumien varalta kylmäpakkauksen ja ihon välinen pinta on syytä suojella kankaan avulla. Tulehdus- ja tai kipulääkitystä voidaan tarvita.

Lievemmät nilkan nivelsiteen venähdykset paranevat usein melko nopeasti 1-3 viikossa. Kuormitusta lisätään tuntemusten mukaan. Nilkan liikkuvuuden, lihaskunnon ja asentotunnon palautumisesta tulee huolehtia.

II-III –tyypin vammojen paranemiseen menee aikaa pidempään, yleensä muutamia kuukausia. Painovarauksen keventämiselle sekä teippausten tai nilkkatukien käytölle voi olla alkuvaiheessa tarvetta.

Fysioterapeutin kanssa varmistetaan optimaalinen kuntoutuminen ja nilkan toimintojen palautuminen. Näin vähennetään myös uusien nilkan nivelsidevammojen riskiä. Yleensä paluu entiselle aktiivisuustasolle onnistuu hyvin. Leikkaushoitoihin nilkan nivelsiteen venähdyksissä ja repeämissä on nykyään tarvetta varsin harvoin.

Lue lisää hoitomenetelmistä OMT-fysioterapiasta ja fysioterapiasta.

Fysioterapiasta apua nivelsiteen venähdykseen

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Nilkan alueen ongelmat Fysioterapia OMT-fysioterapia Maitland-konsepti Harjoitusterapia Fysikaalinen hoito

Tutkimus ja hoitosuunnitelma

Tutkimme, testaamme ja selvitämme syyt oireisiin ja ongelmiin. Laadimme ennusteen sekä asetamme yhdessä tavoitteet ja ohjelman kuntoutumiselle.

Hoidot ja tulosten seuranta

Lievitämme oireita, jotta kehon aluetta päästään vahvistamaan ja muokkaamaan. Tarkistamme ohjelman viimeistään kolmannen käyntikerran jälkeen, jolla varmistamme oikeanlaisen edistymisen.

Harjoittelu kotona tai salilla

Säännöllinen ja itsenäinen kotiharjoittelu tai harjoittelu Fysioksen salilla tuo parhaat tulokset.

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja terapeuttimme soittaa sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Toimipisteemme löydät täältä.

Tutustu myös Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

Siirry palveluhakuun