Selkäkipuja

Noidannuoli

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Mikä on noidannuoli?

Noidanuoli eli lumbago tarkoittaa äkillisesti alkanutta alaselkäkipua. Alaselkäkipu viimeisen kuukauden aikana on suomalaisista naisista kokenut 41 % ja miehistä 35 %.

Mistä noidannuoli johtuu?

Noidannuoli on enemmänkin oire kuin sairaus. Yli 90 % alaselkäkivuista, kuten noidannuoli, voidaan luokitella ns. epäspesifiksi ongelmaksi. Tällä tarkoitetaan sitä osuutta selkäkipuisista, joilla vakavien selkäkipujen syyt sekä alaraajan säteilytuntemuksia aiheuttavat selkäkivun syyt (välilevyn pullistuma, selkäydinkanavan ahtauma) on pystytty sulkemaan pois oireiden aiheuttajana. Todennäköisesti noidannuoli on seurausta jonkin selkärangan tukirakenteen, kuten välilevyn, nivelsiteen tai lihaksen venähdyksestä tai pienestä revähdyksestä. Noidannuolessa selkä tyypillisesti ”nitkahtaa” jossain hyvinkin mitättömältä tuntuvassa liikkeessä, vaikkapa eteenpäin kumartaessa. Keskushermosto reagoi syntyneeseen vammaa aktivoimalla vartalolihakset suojaamaan vamma-aluetta. Tämä jännitys vetää rankaa tyypillisesti vinoon asentoon.

Tutkimuksissa on osoitettu että noidannuolen alkamiseen voivat vaikuttaa sekä fyysiset että psykologiset (uupumus, väsymys) tekijät tai niiden yhdistelmä. Toisaalta iso osa potilaista ei pysty tunnistamaan noidannuolta laukaissutta tekijää. Nostaminen on raportoitu yleisimmäksi syiksi noidannuolelle. Vaiva alkaa useimmin aamulla kuin illalla. Kuvantamistutkimuksissa havaittavat selkärangan rakenteelliset muutokset ovat hyvin yleisiä terveilläkin henkilöillä ja rakenteellisten muutosten esiintyvyys lisääntyy tutkittavien iän lisääntyessä. Muutokset ovat kuitenkin selkäkipupotilailla yleisimpiä kuin terveillä henkilöillä. Nostotyö, tupakointi, lihavuus ja masennus lisäävät alaselkäkivun riskiä.

Mitkä ovat noidannuolen oireet?

Noidannuoli tuntuu paikallisena kipuna selässä. Selän liikuttaminen on vaikeaa kivun ja voimakkaan lihasjännityksen seurauksena. Akuuttiin noidannuoleen liittyvä voimakas lihaskramppi voi lukita kehon asennon vinoksi tai lievästi etukumaraksi. Tämä suoja-asento pyrkii estämään ihmistä aiheuttamasta vahinkoa hermolle tai hermotetuille kudoksille. Vaivaan liittyvä lihasjännitys yleensä laajentaa tuntemusten sijaintia isommalle alueelle. Joskus noidannuolen yhteydessä iskiashermo tulehtuu ja kipu voi alkaa säteillä pitkin alaraajaa. Tällaista oireistoa kutsutaan iskiakseksi.

Miten noidannuolta voi hoitaa?

Vaikka noidannuoli paraneekin yleensä itsestään 4-6 viikon aikana, on selkäkipujen uusiutuminen hyvin yleistä. Noin kolmannekselle henkilöistä selkäkivut uusiutuvat jo vuoden seurannassa. Koska selkäkipu ei ole sairaus, ei selkäkivun hoitoonkaan ole olemassa mitään tiettyä hoitomenetelmää.

Noidannuolen hoito keskittyy kivun vähentämiseen ja kivusta aiheutuvan haitan minimoimiseen. Fysioterapeutti kertoo potilaalle vaivan hyvänlaatuisuudesta ja vastaa potilasta askarruttaviin tai huolta aiheuttaviin kysymyksiin. Noidannuolesta kärsivillä henkilöillä on usein pelkoja ja huoli, joiden seurauksena he vähentävät selkänsä käyttöä, josta aiheutuu jännitystilan lisääntymistä ja oireiden pahenemista. Selkäkipuun sekä selkäkivun tutkimiseen ja hoitoon liittyvät käsitykset ja uskomukset vaikuttavat kivun kokemiseen, kuntoutumiseen ja vaivan pitkittymisen riskiin. Fysioterapeutin tulee huomioida nämä tekijät kuntoutusohjelman suunnittelussa.

Noidannuolen hoidossa on vältettävä vuodelepoa. Terveisiin elämäntapoihin kannustaminen, aktiivisten selviytymismenetelmien suosiminen, liikunnan harrastaminen ovat olennaisia tekijöitä selkäkuntoutuksessa. Kehon hahmottamiseen ja henkilön tapaan käyttää alaselkäänsä päivittäistoimien, töiden ja harrastusten aikana kannattaa kiinnittää huomiota varsinkin, jos oireiden esiintyminen liittyy tiettyihin alaselässä tapahtuviin liikkeisiin ja asentoihin. Terapeutti tukee potilasta normaaliaktiviteetteihin palaamisessa. Henkilön yksilölliset tarpeet, harjoitteluhistoria ja mieltymykset ja taidot huomioidaan harjoittelumuodon valinnassa. Erilaisia passiivisia manuaalisia hoitomenetelmiä voidaan käyttää oireiden vähentämiseen. Ne eivät nykyisten hoitolinjausten mukaisesti saa jäädä ainoiksi toimenpiteiksi, vaan ne tulee yhdistää aktiiviseen harjoitteluun.

Fysioterapiasta apu noidannuolen hoitoon

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Selkäkipu Alaselkäkipu Fysioterapia OMT-fysioterapia

Tutkimus ja hoitosuunnitelma

Tutkimme, testaamme ja selvitämme syyt oireisiin ja ongelmiin. Laadimme ennusteen sekä asetamme yhdessä tavoitteet ja ohjelman kuntoutumiselle.

Hoidot ja tulosten seuranta

Lievitämme oireita, jotta kehon aluetta päästään vahvistamaan ja muokkaamaan. Tarkistamme ohjelman viimeistään kolmannen käyntikerran jälkeen, jolla varmistamme oikeanlaisen edistymisen.

Harjoittelu kotona tai salilla

Säännöllinen ja itsenäinen kotiharjoittelu tai harjoittelu Fysioksen salilla tuo parhaat tulokset. Jos sinulle tulee kysyttävää, käytössäsi on Fysios®-mobiiliapplikaatio, jonka avulla saat ohjausta juuri silloin, kun haluat.

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja terapeuttimme soittaa sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Toimipisteemme löydät täältä.

Tutustu myös Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

Siirry palveluhakuun