
Mikä on noidannuoli?
Noidannuoli eli lumbago tarkoittaa äkillisesti alkanutta alaselkäkipua. Noidannuoli syntyy usein hyvin pienen, mutta varomattoman liikkeen seurauksena.
Siihen liittyy usein voimakas lihaskramppi, ”lihassuoja”. Tämä suoja-asento pyrkii estämään ihmistä aiheuttamasta lisää vahinkoa kudoksille. Paikallaan ollessa kipua ei usein tunnu, mutta pienikin liike saa aikaan voimakkaan ja terävän kivun, jonka vuoksi liikkumista on varottava.
Alaselkäkipu on yleinen vaiva ja viimeisen kuukauden aikana on suomalaisista naisista kokenut 41 % ja miehistä 35 %.
Mistä noidannuoli johtuu?
Noidannuoli syntyy usein hyvin pienen, mutta varomattoman liikkeen seurauksena. Noidannuoli on enemmänkin oire kuin sairaus. Siihen liittyy usein voimakas lihaskramppi, ”lihassuoja”. Tämä suoja-asento pyrkii estämään ihmistä aiheuttamasta lisää vahinkoa kudoksille.
Noidannuolen kaltainen akuutti selkäkipu voi olla peräisin mistä tahansa hermotetusta kudoksesta selässä. Todennäköisesti noidannuoli on seurausta jonkin selkärangan tukirakenteen, kuten välilevyn, nivelsiteen tai lihaksen venähdyksestä tai pienestä revähdyksestä.
Yli 90 % alaselkäkivuista, kuten noidannuoli, voidaan luokitella ns. epäspesifiksi ongelmaksi. Tällä tarkoitetaan sitä osuutta selkäkipuisista, joilla vakavien selkäkipujen syyt sekä alaraajan säteilytuntemuksia aiheuttavat selkäkivun syyt (välilevyn pullistuma, selkäydinkanavan ahtauma) on pystytty sulkemaan pois oireiden aiheuttajana.
Miten noidannuoli tulee?
Noidannuolessa selkä tyypillisesti ”nitkahtaa” jossain hyvinkin mitättömältä tuntuvassa liikkeessä, kuten eteenpäin kumartaessa. Keskushermosto reagoi syntyneeseen vammaan aktivoimalla vartalolihakset suojaamaan vamma-aluetta. Tämä jännitys vetää rankaa tyypillisesti vinoon asentoon.
Tutkimuksissa on osoitettu että noidannuolen alkamiseen voivat vaikuttaa sekä fyysiset että psykologiset (uupumus, väsymys) tekijät tai niiden yhdistelmä. Toisaalta iso osa potilaista ei pysty tunnistamaan noidannuolta laukaissutta tekijää. Nostaminen on raportoitu yleisimmäksi syiksi noidannuolelle. Vaiva alkaa useimmin aamulla kuin illalla.
Kuvantamistutkimuksissa havaittavat selkärangan rakenteelliset muutokset ovat hyvin yleisiä terveilläkin henkilöillä ja rakenteellisten muutosten esiintyvyys lisääntyy tutkittavien iän lisääntyessä. Muutokset ovat kuitenkin selkäkipupotilailla yleisimpiä kuin terveillä henkilöillä. Nostotyö, tupakointi, lihavuus ja masennus lisäävät alaselkäkivun riskiä.
Mitkä ovat noidannuolen oireet?
Noidannuoli tuntuu paikallisena kipuna selässä. Selän liikuttaminen on vaikeaa kivun ja voimakkaan lihasjännityksen seurauksena.
Akuuttiin noidannuoleen liittyvä voimakas lihaskramppi voi lukita kehon asennon vinoksi tai lievästi etukumaraksi. Tämä suoja-asento pyrkii estämään ihmistä aiheuttamasta vahinkoa hermolle tai hermotetuille kudoksille. Vaivaan liittyvä lihasjännitys yleensä laajentaa tuntemusten sijaintia isommalle alueelle.
Joskus noidannuolen yhteydessä iskiashermo tulehtuu ja kipu voi alkaa säteillä pitkin alaraajaa. Tällaista oireistoa kutsutaan iskiakseksi.
Varaa aika noidannuolen hoitoon

Miten noidannuolta voi hoitaa?
Vaikka noidannuoli paraneekin yleensä itsestään 4-6 viikon aikana, on selkäkipujen uusiutuminen hyvin yleistä. Noin kolmannekselle henkilöistä selkäkivut uusiutuvat jo vuoden seurannassa. Koska selkäkipu ei ole sairaus, ei selkäkivun hoitoonkaan ole olemassa mitään tiettyä hoitomenetelmää.
Noidannuolen hoito
Noidannuolen hoito keskittyy kivun vähentämiseen ja kivusta aiheutuvan haitan minimoimiseen. Kivun lievittämiseksi voi käyttää särkylääkettä, kipua helpottavat tavalliset, apteekista saatavat kipulääkkeet. Noidannuolen hoidossa on vältettävä vuodelepoa.
Vaikka itsehoito usein auttaa, ei kivun kanssa tarvitse pärjätä yksin. Ammattitaitoiset fysioterapeutit auttavat noidannuolen hoidossa. Fysioterapiaan voi aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.
Noidannuolen hoito fysioterapiassa
Fysioterapeutti kertoo potilaalle vaivan hyvänlaatuisuudesta ja vastaa potilasta askarruttaviin tai huolta aiheuttaviin kysymyksiin. Noidannuolesta kärsivillä henkilöillä on usein pelkoja ja huoli, joiden seurauksena he vähentävät selkänsä käyttöä, josta aiheutuu jännitystilan lisääntymistä ja oireiden pahenemista.
Selkäkipuun sekä selkäkivun tutkimiseen ja hoitoon liittyvät käsitykset ja uskomukset vaikuttavat kivun kokemiseen, kuntoutumiseen ja vaivan pitkittymisen riskiin. Fysioterapeutin tulee huomioida nämä tekijät kuntoutusohjelman suunnittelussa.
Noidannuolen hoidossa on vältettävä vuodelepoa. Terveisiin elämäntapoihin kannustaminen, aktiivisten selviytymismenetelmien suosiminen, liikunnan harrastaminen ovat olennaisia tekijöitä selkäkuntoutuksessa. Kehon hahmottamiseen ja henkilön tapaan käyttää alaselkäänsä päivittäistoimien, töiden ja harrastusten aikana kannattaa kiinnittää huomiota varsinkin, jos oireiden esiintyminen liittyy tiettyihin alaselässä tapahtuviin liikkeisiin ja asentoihin.
Terapeutti tukee potilasta normaaliaktiviteetteihin palaamisessa. Henkilön yksilölliset tarpeet, harjoitteluhistoria ja mieltymykset ja taidot huomioidaan harjoittelumuodon valinnassa. Erilaisia passiivisia manuaalisia hoitomenetelmiä voidaan käyttää oireiden vähentämiseen. Ne eivät nykyisten hoitolinjausten mukaisesti saa jäädä ainoiksi toimenpiteiksi, vaan ne tulee yhdistää aktiiviseen harjoitteluun.
Toistuvat noidannuolet
Jos noidannuolet toistuvat useamman kerran vuodessa, on syytä selvittää fysioterapeutin toimesta selkää virheellisesti kuormittavat tekijät:
- työasennot
- nukkuma-asennot
- lihastoiminnan tasapaino
Varaa aika noidannuolen hoitoon
Apua noidannuoleen
Anna lahjaksi hyvää oloa ja tutustu laajaan palveluvalikoimaan
Noidannuolen itsehoito
Noidannuolen seurauksena koetaan usein voimakasta kipua ja lihasjäykkyyttä, mikä vaikuttaa vartalon käyttöön ja sen myötä tapaan liikkua. Akuutissa kipuvaiheessa kipua aiheuttavien liikkeiden varominen on luonnollista, mutta liikkeiden ja vartalon käytön liiallinen varominen ei saisi jäädä päälle pitkäkestoisesti.
Noidannuolen itsehoidossa olisi tärkeää liikkua ja pysyä aktiivisena kivun sallimissa rajoissa. Useimmiten liike on lääke tässäkin vaivassa, sopivasti annosteltuna. Vuodelepoa kannattaa välttää ja antaa kropalle liikettä sen mukaan, mitä se sietää. Myös pitkään paikallaan oloa kannattaa tauottaa liikkumalla vaikkapa lyhyitä aikoja säännöllisin väliajoin. Selän tukivyön tai -liivin käytöstä sekä kylmä- ja lämpöhoidoista voi olla apua kivun lievityksessä. Myös kotikäyttöisestä TENS-sähköhoitolaitteesta voi olla apua akuuttiin kipuun.
Lyhyet kävely- tai sauvakävelylenkit vaikkapa pehmeässä maastossa sekä vesiliikunta ovat usein hyviä liikuntamuotoja. Riippuen oireiden voimakkuudesta, useimmiten seuraavia omatoimisia harjoitteita voi kokeilla itsehoitona noidannuolen oireiden lievittämiseen. Katso videoilta fysioterapeuttimme Niko Puhakan vinkit noidannuolen itsehoitoon.
Me soitamme sinulle
Jos haluat kysyä jotain noidannuoleen liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.