Päkiäkipu

Päkiäkipu (metatarsalgia) on jalkaterän etuosan kiputila. Päkiäkivut ovat yleisiä ja melko helposti hoidettavissa yksilöllisillä tukipohjallisilla tai päkiäpeloteilla. Hoida päkiät kuntoon alaraajoihin erikoistuneen fysio- tai jalkaterapeutin vastaanotolla.

Mitä on päkiäkipu?

Päkiäkipu eli metatarsalgia on yleisnimitys päkiän alueen kivulle. Päkiä sijaitsee jalkaterän etuosassa ja sen kivut ovat yleisiä, sillä alueelle kohdistuu paljon painoa. Yleensä päkiäkipu ei ole vakavaa ja siitä kärsii useimmiten aktiivisesti liikkuvat henkilöt, jotka rasittavat päkiää tavallista enemmän. Esimerkiksi juoksijat ovat alttiita kivulle, sillä päkiän alue saa kovia iskuja juoksun voimasta.

Mistä päkiäkipu johtuu?

Päkiäkivut johtuvat useimmiten päkiän alueen paineen virheellisestä jakautumisesta sekä etujalan liiallisesta kuormituksesta. Päkiä kipeytyy herkästi, sillä se kannattelee koko kehon painoa.

Päkiän kipu voi vaivata sekä aktiivisesti että vähemmän aktiivisesti liikkuvia henkilöitä. Päkiän kuormitus muuttuu huomattavasti korkeakorkoisessa tai kapeakärkisessä jalkineessa. Tällöin päkiän alueelle kohdistuu suuri paine. Myös ylipronaation tai kireän akillesjänteen vuoksi päkiä voi altistua epänormaalille kuormitukselle.

Päkiäkivulle altistavia tekijöitä ovat lisäksi:

  • - Reuma ja diabetes
  • - Hormonaaliset muutokset, jotka voivat veltostuttaa rakenteita ja alentaa jalkaterän kaaria
  • - Ylipaino
  • - Ikääntyminen ja siitä johtuva etujalan rakenteita suojaavan rasvapatjan oheneminen
  • - Lattajalka
  • - Vaivaisenluu
  • - Nivelrikko


Päkiäkipu voi johtua myös mm. mortonin neuroomasta, mortonin jalasta tai sesamluiden kiputilasta.

Mortonin neurooma

Mortonin neuroomassa (Mortonin metatarsalgia) digitaalihermo on puristuksissa varpaiden luiden lähellä ja syntyy hermopinne. Puristusta voivat aiheuttaa esimerkiksi jalkaterän turvotus, vamma, nivelreuma tai ahdas kenkä. Tällöin kipu on yleensä vihlovaa sekä sähköiskumaista ja varpaiden alueelle voi tulla lievää tunnottomuutta.

Mortonin jalka

Mortonin jalassa on kyse rakenteellisesta poikkeavuudesta, jossa ensimmäinen metatarsaali (jalkapöytäluu) on lyhyempi kuin toinen jalkapöytäluu. Rakenteellisen poikkeavuuden takia jalkaterän etuosan kuormituspiste muuttuu ja kuormitus siirtyy isovarpaan tyvialueelta ulommille ja ohuemmille sekä heikommille jalkapöydänluille. Poikkeavuus voi altistaa Mortonin neuroomalle.

Sesamluiden kiputila

Sesamluut sijaitsevat päkiän alueella isovarpaan tyvinivelen juuren alla. Sesamluiden tarkoitus on lisätä vipuvoimaa jalkaterän alueella. Ärsyyntyneet luut voivat olla kipeitä jalkapohjaa koskettaessa. Myös isovarpaan liikuttaminen voi aiheuttaa kipua sekä turvotusta voi esiintyä. Sesamluiden kiputila voi hankaloittaa merkittävästi kävelyä.

Miten päkiäkipu oireilee?

Päkiäkipu tuntuu kipuna tai arkuutena jalkaterän etuosassa. Kipu voi olla mm. vihlovaa, polttavaa ja kipu voi säteillä jopa selkään saakka. Päkiäkipu voi olla monen eri ongelman seuraus, joten on tärkeää selvittää ammattilaisen avustuksella kivun syy, jotta voidaan antaa oikeanlaista hoitoa.

Miten päkiäkipua voi hoitaa?

Päkiäkipua on melko helppo hoitaa sopivilla jalkineilla sekä tarvittaessa erilaisilla jalkaterän tuilla. Sopivat jalkineet ovat oikean kokoiset, leveälestiset ja matalakorkoiset. Jalkineen sopivan koon voi tarkistaa mallintamalla jalkaa kengän pohjallisen päällä. Päkiän kohdalta jalkaterän pitäisi mahtua pääosin pohjallisen reunojen sisään. Varpaat eivät saa olla ylöspäin kaartuneet kengän ollessa jalassa. Myös kengän ulkorakenteessa oleva päkiäkeinu voi vähentää päkiään kohdistuvaa painetta.

Päkiäkipua voidaan hoitaa erilaisilla jalkaterän tuilla, kuten pohjallisilla tai päkiäpeloteilla. Yksilölliset tukipohjalliset jakavat painon tasaisemmin koko jalkapohjalle ja ja pohjalliseen tehtävä päkiäpelotti vähentää kivuliaalle alueelle kohdistuvaa painetta.

Alkuhaastattelu

Tutkimus aloitetaan haastattelulla, jossa selvitetään toimintakyvyn rajoituksiin liittyviä oireita sekä yleisellä tasolla mm. liikuntatottumuksia.

Askeltutkimus

Terapeuttimme tekee perusteellisen askeltutkimuksen, jossa selvitetään ongelman syy.

Hoito ja tulosten seuranta

Haastattelun ja tutkimuksen pohjalta terapeutti laatii jatkohoito-ohjeet sekä valmistamme tarpeen mukaan yksilölliset tukipohjalliset.

Päkiän hoito fysio- tai jalkaterapialla

Päkiäkivun pitkittyessä on suositeltavaa mennä alaraajaongelmiin perehtyneen ammattilaisen vastaanotolle. Alaraajoihin ovat erikoistuneet podiatriset fysioterapeutit (PoFy) eli alaraajafysioterapeutit ja jalkaterapeutit.

Alaraaja-asiantuntijat auttavat kaikenlaisissa alaraajoihin liittyvissä ongelmissa, kuten päkiäkivun syyn selvittämisessä sekä hoidossa. Ensimmäisellä käynnillä tehdään joko askeltutkimus tai askelanalyysi, jossa tutkitaan perusteellisesti asiakkaan kävelyä, liikkumista ja toimintaa sekä selvitetään alaraajan kipuun ja ongelmaan vaikuttavat syyt.

Lue lisää alaraajafysioterapiasta

Yksilölliset tukipohjalliset päkiäkivun hoitoon

Yksilölliset tukipohjalliset ovat tarvittaessa osa fysio- tai jalkaterapiaa. Tukipohjallisia voidaan käyttää osana kivun hoitoa ja niiden avulla voidaan vähentää painetta, joka kohdistuu jalkapöytäluiden päähän.

Tämän sivun sisältöä on ollut luomassa fysioterapeutti Antti Mässeli.

Lue lisää yksilöllisistä tukipohjallisista

Toimipisteemme löydät täältä.

Tutustu myös Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

Siirry palveluhakuun