1Ensimmäinen käynti: Tutkimus, ennuste ja suunnitelma
Tutkimme, testaamme ja selvitämme syyt oireisiin ja arvioimme toimintakykyä. Asetamme yhdessä tavoitteet ja laadimme ennusteen sekä suunnitelman ongelman ratkaisemiseksi.
2Jatkokäynnit: Hoidot ja tulosten seuranta
Lievitämme oireita, kipua, turvotusta, jotta päästään harjoittelemaan.
3Kotona tai salilla: Säännöllinen harjoittelu
Ohjaus ja neuvonta ovat keskeinen osa fysioterapiaa.
4Valmentavat käynnit: Ylläpitävä harjoittelu
Kun oireet helpottuvat, tarkistamme hoito- ja harjoitusohjeet. Annamme ohjausta ja tukea harjoitteluun ja tarpeen mukaan jatkamme fysioterapiahoitoja.
5Seurantakäynnit ja vuositarkastus: Tulosten varmistaminen
Tarkastuskäynneillä varmistamme, että saavutetut tulokset ovat säilyneet. Samalla päivitämme harjoitteluohjeet
Plantaarifaskiitti eli plantaarifaskiopatia on jalkapohjassa, kantapään sisäreunalla kuormituksessa esiintyvä kiputila. Kipu voi alkaa äkillisesti tai kehittyä vähitellen ylikuormituksen seurauksena.
Plantaarifaskiitissa jalkapohjan jännekalvon eli kantakalvon kiinnityskohtaan kantapäähän kehittyy tulehdustila. Noin puolella potilaista voidaan todeta kipualueella röntgen-tutkimuksessa näkyvä ns. luupiikki. Sitä pidetään kantakalvon rappeumamuutoksena, joka on seurausta pitkittyneestä tulehduksesta. Luupiikki ei ole syy plantaarifaskiitille.
Plantaarifaskiitin paraneminen voi vaihdella muutamista viikoista useisiin kuukausiin. Plantaarifaskiitti on yleisimpiä terveydenhuollossa hoidettavia jalkojen kiputiloja. On arvioitu, että noin 10 % ihmisistä kärsii plantaarifaskiitista elämänsä aikana.
Mistä plantaarifaskiitti johtuu?
Plantaarifaskiitti voi alkaa pienestä tai osittaisesta repeämästä kantakalvon kiinnitysalueella. Vamman voi aiheuttaa kantakalvon äkillinen ja voimakas isku tai venytys esimerkiksi ponnistustilanteessa. Usein plantaarifaskiitin taustalla on kuitenkin pitkäkestoinen ylirasitustila, joka johtaa kantakalvon krooniseen tulehdustilaan ja kiinnityskohdan paksuuntumiseen.
Jalan virheasennot tai toimintahäiriöt, kuten jalan ylipronaatio tai pronaatiovaiheen pitkittyminen voivat olla syitä plantaarifaskiitin kehittymiselle. Plantaarifaskiittia esiintyy kuitenkin myös henkilöillä, joilla on ns. korkeakaarinen jalka. Myös ylipaino, seisomatyö ja kova juoksualusta ovat plantaarifaskiitin riskitekijöitä.
Mitkä ovat plantaarifaskiitin oireet?
Yleensä plantaarifaskiitin aiheuttama oire on jalkapohjaan, kantapään sisäreunalle kuormituksen aikana paikallistuva kipu. Kävely ja muu jalan päälle varaaminen vaikeutuu, voi esiintyä ontumista. Plantaarifaskiitti aiheuttaa kipua liikkeelle lähdettäessä pidemmän paikallaan olon jälkeen, tyypillisesti aamuisin. Joskus esiintyy myös leposärkyä.
Kauanko plantarifaskiitti kestää?
Plantaarifaskiitti vaivana voi olla lyhytaikainen, kestää muutamia viikkoja tai se voi joissain tapauksissa pitkittyä ja kestää huomattavasti pidempään. Hyvin hoidettuna ja hyvällä kuntoutuksella vaivasta päästään eroon yleensä muutaman viikon tai muutaman kuukauden sisällä.
Milloin fysioterapiaan plantaarifaskiitin takia?
Jos kantapään alueella on kipua, mikä ei mene viikon tai kahden rasituksen keventämisellä ohi, on suositeltavaa hakeutua fysioterapeutin vastaanotolle. Fysioterapeutti suunnittelee yksilöllisen kuntoutusohjelman, jotta vaiva ei pääsisi pitkittymään.
Miten hoitaa plantaarifaskiittia?
Plantaarifaskiitin hoito on lähes aina konservatiivista eli leikkaushoitoa tarvitaan vain harvoin. Fysioterapeutin laatimien ohjeiden noudattaminen antaa helpotusta vaivaan. Vaikka paranemisennuste onkin hyvä, tulee jo alkuvaiheessa pyrkiä estämään plantaarifaskiitin kroonistuminen kuormitusta keventämällä.
Kantakalvon liiallista venytystä ja kipua voidaan vähentää akuutissa vaiheessa teippauksen, kylmähoidon ja oikeiden kenkävalintojen avulla. Mahdollisten alaraajojen toimintaan liittyvien virheasentojen ja kuormitustekijöiden selvittäminen on tärkeää. Tukipohjallisista tai iskua kipualueella vähentävistä pehmusteista voi olla apua.
Tarvittaessa nivelten liikelaajuutta ja pehmytkudosten liikkuvuutta voidaan lisätä fysioterapian keinoin. Terapeutti laatii yksilölliset kotiharjoitteet, joilla parannetaan jalan lihaskuntoa ja toimintaa, rasituskestävyyttä sekä ohjaa oikeat venytystekniikat.
Jos haluat kysyä jotain plantaarifaskiittiin liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.