
Mitä on pohjekipu?
Pohjekipu on pohkeen alueella tuntuvaa äkillistä tai pitkäkestoista kipua. Pohjekipu voi johtua useasta eri syystä ja siksi on tärkeää selvittää ammattilaisen vastaanotolla, mistä pohjekipu johtuu.
Pohkeen pääasiallisen lihasmassan ja muodon muodostavat kaksoiskantalihas (m. gastrocnemius) sekä leveä kantalihas (m. soleus). Tällä sivulla käsitellään yleisesti pohkeen alueella tuntuvaa kipua ja niihin vaikuttavia syitä. Sisällöstä on rajattu pois akillesjänteen ja säären alueen kivut. Voit lukea akillesjänteen kivusta täältä ja säären kivusta täältä.
Mistä pohjekipu johtuu?
Pohjekipu voi johtua useasta eri syystä. On tärkeää selvittää ammattilaisen vastaanotolla, mistä pohjekipu johtuu, jotta kipua voidaan hoitaa oikein.
Varaa aika pohjekivun hoitoon
Akuutti pohjekipu
Pohkeen akuutit eli äkilliset lihasvammat ja -kivut ovat yleisiä lähes kaikissa urheilulajeissa, erityisesti lajeissa, jotka sisältävät äkillisiä pysähdyksiä, hyppyjä ja juoksua. Tyypillisin paikka äkilliselle pohjelihasvammalle on kaksoiskantalihaksen sisempi osa eli pinnallisen pohjelihaksen sisäreunassa lihas-jänneliitoksen alueella.
Useimmiten pohjelihasvamma syntyy voimakkaassa ponnistuksessa. Vamma voi myös tulla iskun seurauksena, jolloin lihakseen syntyy sisäinen verenpurkauma ja ihoon saattaa tulla näkyvä mustelma.
Milloin lääkäriin pohjevamman takia?
Akuutissa pohjelihasvammassa kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle, jotta saadaan tarkempi selvyys vamman laajuudesta ja vammautuneesta rakenteesta. Iskuvammassa nopea hakeutuminen lääkärin vastaanotolle on tärkeää.
Hyvän tutkimisen jälkeen lihasvamman aktiivinen kuntoutus fysioterapeutin ohjeistuksella on ensiarvoisen oleellista, jotta vammautuneen lihaksen toiminta saadaan palautettua vammaa edeltävälle tasolle ja paranemisprosessissa syntyvää arpikudosta pystyttäisiin minimoimaan.
Lihaskrampeista johtuva ja harjoituksen jälkeinen pohjekipu
Lihaskrampeille (suonenvedoille) sekä harjoituksen jälkeiselle lihaskivulle pohjelihaksisto on yksi tyypillisimmistä paikoista. Yleisesti ajatellaan, että lihaskrampin aiheuttaa suolan tai magnesiumin puute sekä nestehukka, mutta syy todennäköisesti on ennemmin jonkinlainen säätelyhäiriö tai väsymistila hermo-lihasjärjestelmässä.
Lihaskrampeista johtuvaan ja harjoituksen jälkeiseen pohjekipuun pystytään vaikuttamaan hyvällä fysioterapialla ja aktiivisella lihasten vahvistamisella. Harjoitteluohjelma tulee suunnitella yksilöllisesti ja erityisesti kiinnittää huomiota koko pohjelihaksiston voiman- ja toiminnan parantamiseen. Harjoittelun aikaiseen tai sen jälkeiseen kipuun pystytään mahdollisesti myös vaikuttamaan esimerkiksi juoksutekniikan muutoksilla tai kenkävalinnoilla. Näitä asioita kannattaa tarkastella yhdessä fysioterapeutin kanssa.
Valtimoverenkierron heikkous
Valtimoverenkierron heikkoudesta johtuva pohjekipu on nuorilla harvinaista, mutta varsinkin iäkkäämmillä kuntoilijoilla se voi olla yleisempi syy pohjekivulle kuin luullaan. Verenkiertoperäisessä pohjekivussa kipu esiintyy liikunnan aikana ja kipu tulee niin kovaksi, että liikkuminen on lopetettava. Kipu helpottaa heti, kun kuormitus lopetetaan. Lepokipua ei tässä esiinny. Lääkärin vastaanotolle hakeutuminen on tärkeää, jos tällaista oireilua esiintyy.
Laskimotukos (laskimoveritulppa)
Pohje on myös yleisin paikka laskimotukokselle. Tukosta voi esiintyä myös nuorilla. Laskimotukosta on syytä epäillä, jos pohjekipu on jatkuvaa, jomottavaa tai epämääräistä tai jos taustalla on aikaisempi pohkeen tai akillesjänteen vamma, alaraajan leikkaus, kipsihoito tai saapashoito, pitkä matkustaminen tai asiakkaalla on käytössä estrogeenivalmiste. Laskimotukosta epäiltäessä kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Hermoperäinen pohjekipu
Hermoperäisen pohjekivun syynä voi olla hermopinne lannerangan alueella (alaselkäkipu ja iskias) tai polven ja säären alueella oleva hermopinne. Hermokipu on usein tyypiltään jatkuvaa, pistelevää tai polttavaa, eikä se ole välttämättä riippuvainen liikkumisesta tai rasituksesta. Hyvä tutkiminen ja erotusdiagnostiikka on tärkeää hermopinteestä johtuvan kivun selvittämisessä.
Fysioterapeutin ohjeistuksella tehtävä hoito- ja kuntoutussuunnitelma on tärkeää vaivan hoitamisessa. Fysioterapiassa tulee keskittyä niihin syihin ja löydöksiin, joita hyvän tutkimisen pohjalta on löytynyt. Aktiivinen liikkuminen ja harjoittelu on avainasemassa.
Hoida pohjekipu alaraajoihin erikoistuneen terapeutin vastaanotolla
Alaraajoihin erikoistuneet alaraajafysioterapeutit ja jalkaterapeutit auttavat erilaisten pohjekipujen hoidossa. Hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.
Pohjekivun hoito fysioterapiassa
Fysioterapiassa pohjekivun kuntoutus tulee suunnitella yksilöllisesti jokaiselle asiakkaalle ja kuntoutuksen tulee vastata niitä vaatimuksia, joita asiakas tarvitsee päivittäisissä toiminnoissa tai harrastuksissa, kuten voimakkaita hyppyjä, suunnanmuutoksia, jarrutuksia, rappusten nousuja ja laskuja.
Mahdollisia lihasvammoja voidaan myös pyrkiä ennaltaehkäisemään hyvin suunnitellulla ja toteutetulla fysioterapialla. Ennaltaehkäisevään fysioterapiaan kuuluu tällöin esimerkiksi pohjelihasten vahvistamista, hyppyharjoittelua, juoksun asteittaista lisäämistä ja plyometristä harjoittelua eli loikat ja muu iskuttava harjoittelu.
Tämän sivun sisältöä on ollut luomassa podiatriseen fysioterapiaan (PoFy) eli alaraajoihin erikoistunut fysioterapeutti ja kouluttaja Eero Hyvärinen.
Varaa aika pohjekivun hoitoon
Apua pohjekipuun
Anna lahjaksi hyvää oloa ja tutustu laajaan palveluvalikoimaan
Lue blogi
Me soitamme sinulle
Jos haluat kysyä jotain pohjekipuun liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.