Polven kierukkavamma

Polven kierukkavamma

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Mikä on polven kierukkavamma?

Meniskit eli polvikierukat sijaitsevat polven sisällä sääriluun kovaralla nivelpinnalla osaltaan vaimentaen polviniveleen kohdistuvia tärähdyksiä ja vääntövoimia. Polvikierukat tekevät polvesta tukevamman ja tasoittavat sääri- ja reisiluun nivelpintojen epäsopivuutta toisiinsa.

Rustokudosta olevia kierukoita on polvessa kaksi, sisempi ja ulompi polvikierukka. Polven kierukkavammassa on kyse näiden rustorakenteiden vahingoittumisesta, usein repeämisestä.

Mistä polven kierukkavamma johtuu?

Nuorilla polven kierukkavamman aiheuttaa yleensä polven vääntövamma. Tyypillisesti vaurio syntyy, kun polvi vääntyy painon ollessa jalan päällä ja polven ollessa koukistuneena.

Yli 40 -vuotiailla ilman edeltävää vammatilannetta todettujen polven kierukkavammojen katsotaan liittyvän polven rappeumamuutoksiin, alkavaan nivelrikkoon.

Varaa aika polven kierukkavamman hoitoon

Miten polven kierukkavamma oireilee?

Polven kierukkavamman aiheuttamat oireet voivat olla hyvin vaihtelevia. Selkeän vammatilanteen yhteydessä syntynyttä polven kierukkavammaa saattaa alkuvaiheessa olla vaikea erottaa muista polven sisäisistä vammoista. Erotusdiagnostiikassa tarvitaankin usein polven magneettitukimusta (MRI).

Yleisimpänä polven kierukkavamman oireena on kuitenkin nivelrakoon paikallistuva polvikipu ja polven turvotus. Polven ääriasennot ja väännöt aiheuttavat yleensä kipua eikä nivel kestä kovempaa rasitusta. Polven kierukkavamma voi aiheuttaa lukkiutumista ja pettämisen tunnetta, usein myös naksahtelua niveltä liikuttaessa.

Miten polven kierukkavammaa voi hoitaa?

Rappeumasairaudesta johtuvan polven kierukkavamman ensisijainen hoito on fysioterapeutin ohjauksessa tehty fysioterapia. Leikkaushoito ei tutkimusten mukaan ole vaikuttavaa hoitoa. Reisilihasten, varsinkin polven ojentajalihasten voimasta sekä nivelen liikkuvuudesta tulee huolehtia.

Akuutin vamman aiheuttama polven kierukkavamma vaatii leikkaushoitoa, jos kivut haittaavat arkea ja liikuntaharrastuksia tai jos esiintyy polven lukko-oiretta. Tähystysleikkauksella tehtävässä operaatiossa pyritään säästävään kirurgiaan, jossa vain vaurioitunut osa polvikierukkaa poistetaan tai korjataan. Polvikierukoiden poistamisen on todettu nopeuttavan nivelrikon kehittymistä.

Fysioterapiasta apua polven kierukkavammaan

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Apua polven kierukkavammaan

Anna lahjaksi hyvää oloa ja tutustu laajaan palveluvalikoimaan

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain polven kierukkavammaan liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.