Polvikipu

Polven kierukkavamman hoito ja kuntoutus

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Mikä on polven kierukkavamma?

Meniskit eli polvikierukat sijaitsevat polven sisällä sääriluun kovaralla nivelpinnalla osaltaan vaimentaen polviniveleen kohdistuvia tärähdyksiä ja vääntövoimia. Polvikierukat tekevät polvesta tukevamman ja tasoittavat sääri- ja reisiluun nivelpintojen epäsopivuutta toisiinsa. Rustokudosta olevia kierukoita on polvessa kaksi, sisempi ja ulompi polvikierukka. Polven kierukkavammassa on kyse näiden rustorakenteiden vahingoittumisesta, usein repeämisestä.

Mistä polven kierukkavamma johtuu?

Nuorilla polven kierukkavamman aiheuttaa yleensä polven vääntövamma. Tyypillisesti vaurio syntyy, kun polvi vääntyy painon ollessa jalan päällä ja polven ollessa koukistuneena. Yli 40 -vuotiailla ilman edeltävää vammatilannetta todettujen polven kierukkavammojen katsotaan liittyvän polven rappeumamuutoksiin, alkavaan nivelrikkoon.

Mitkä ovat polven kierukkavamman oireet?

Polven kierukkavamman aiheuttamat oireet voivat olla hyvin vaihtelevia. Selkeän vammatilanteen yhteydessä syntynyttä polven kierukkavammaa saattaa alkuvaiheessa olla vaikea erottaa muista polven sisäisistä vammoista. Erotusdiagnostiikassa tarvitaankin usein polven magneettitukimusta (MRI). Yleisimpänä polven kierukkavamman oireena on kuitenkin nivelrakoon paikallistuva kipu ja polven turvotus. Polven ääriasennot ja väännöt aiheuttavat yleensä kipua eikä nivel kestä kovempaa rasitusta. Polven kierukkavamma voi aiheuttaa lukkiutumista ja pettämisen tunnetta, usein myös naksahtelua niveltä liikuttaessa.

Miten polven kierukkavammaa voi hoitaa?

Rappeumasairaudesta johtuvan polven kierukkavamman ensisijainen hoito on fysioterapeutin ohjauksessa tehty fysioterapia. Leikkaushoito ei tutkimusten mukaan ole vaikuttavaa hoitoa. Reisilihasten, varsinkin polven ojentajalihasten voimasta sekä nivelen liikkuvuudesta tulee huolehtia. Akuutin vamman aiheuttama polven kierukkavamma vaatii leikkaushoitoa, jos kivut haittaavat arkea ja liikuntaharrastuksia tai jos esiintyy polven lukko-oiretta. Tähystysleikkauksella tehtävässä operaatiossa pyritään säästävään kirurgiaan, jossa vain vaurioitunut osa polvikierukkaa poistetaan tai korjataan. Polvikierukoiden poistamisen on todettu nopeuttavan nivelrikon kehittymistä.

Fysioterapiasta apua polven kierukkavammaan

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Polvikipu Fysioterapia

Tutkimus ja hoitosuunnitelma

Tutkimme, testaamme ja selvitämme syyt oireisiin ja ongelmiin. Laadimme ennusteen sekä asetamme yhdessä tavoitteet ja ohjelman kuntoutumiselle.

Hoidot ja tulostenseuranta

Lievitämme oireita, jotta kehon aluetta päästään vahvistamaan ja muokkaamaan. Tarkistamme ohjelman viimeistään kolmannen käyntikerran jälkeen, jolla varmistamme oikeanlaisen edistymisen.

Harjoittelu kotona tai salilla

Säännöllinen ja itsenäinen kotiharjoittelu tai harjoittelu Fysioksen salilla tuo parhaat tulokset.

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja terapeuttimme soittaa sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Toimipisteemme löydät täältä.

Tutustu myös Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

Siirry palveluhakuun