Polven nivelrikko

Polven nivelrikko

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Mikä on polven nivelrikko?

Polven nivelruston kuluma eli polven nivelrikko on yksi tunnetuimpia alaraajavaivoja. Nivelrikko tunnetaan myös nimillä artroosi, osteoartriitti ja nivelkuluma. Se aiheuttaa kipua ja jäykkyyttä nivelissä ja ennen pitkää se saattaa vaikeuttaa suuresti toimintakykyä. Oireita aiheuttavan polven nivelrikon esiintyvyys on n. 10-15 % yli 60-vuotiaiden miesten ja naisten keskuudessa.

Vaikka nivelessä on todettu nivelrikko, niin läheskään kaikilla se ei aiheuta kipua. Riskitekijöinä nivelrikolle ovat ikä, ylipaino, polven vammat ja toistuvat kyykistymistä ja polvistumista sisältävät työtehtävät. Nivelrikko voidaan luokitella vakavuusasteen perusteella eri ryhmiin.

Mistä polven nivelrikko johtuu?

Nivelrikossa koko nivel on sairastunut, sillä se aiheuttaa muutoksia niin nivelrustossa, luussa kuin lihaksissakin. Nämä muutokset etenevät hitaasti vuosien kuluessa. Niveltä liikuttavan lihaksiston voima heikkenee ja nivelten liikkuvuus pienenee.

Nivelrikko tarkoittaa käytännössä luisten nivelpintojen peittävän rustokerroksen heikkenemistä ja ohenemista. Ruston tehtävänä on toimia kitkaa vähentävänä aineena luiden välissä. Rusto ei aisti kipua, mutta luiden pinnat aistivat. Jos rustoa ei ole tarpeeksi, luiden pinnoille kohdistuu voimakkaampaa painetta ja ne kipeytyvät. Kun rustopinta rikkoutuu, kapenee nivelrako ja vähitellen luun rakenteiden muutokset sekä niveltulehdus aiheuttavat nivelrikkokivun.

Mitkä ovat polven nivelrikon oireet?

Polven nivelruston kuluman oireita ovat mm.

  • Jomottava sekä paikallinen polvikipu
  • Kipu polvessa, joka pahenee liikkuessa ja lievittyy levossa
  • Aamuisin tai liikkeelle lähtiessä polvinivel on jäykkä
  • Nivelrikon edetessä polvikipu voi olla jatkuvaa sekä yösärkyä voi esiintyä

Polven nivelrikon oireena on yleensä jomottava, paikallinen polvikipu, joka pahenee liikkuessa ja lievittyy levossa. Polven nivelrikon oireet tuntuvat usein polven seudulla. Kipu voi tuntua säären yläosassa, reidessä ja lonkassa asti.

Polvinivel on aamuisin jäykkä, ja liikkeelle lähteminen saattaa olla hankalaa pitkän istumisen jälkeen. Myös kävely voi tuntua vaikealta. Polven nivelrikon edetessä kipu voi muuttua jatkuvaksi ja myös yösärkyä voi esiintyä.

Polven nivelrikon oireet aiheuttaa luun ja nivelten ympäröivien rakenteiden muutokset ja niveltulehdus. Tulehdusvaiheessa niveleen kertyy nestettä ja polvi turpoaa.

Miten polven nivelrikko todetaan?

Pitkälle edennyt polven kuluma voi vaivata myös öisin. Alkavaan polven nivelrikkoon voi liittyä myös polven rappeutumisesta johtuva polven kierukkavamma. Vamma voi syntyä huomaamatta itsestään ilman selkeää äkillistä vääntövammaa. Diagnoosin polven nivelrikosta tekee lääkäri oireiden, niveltutkimuksen ja röntgenkuvien perusteella.

Polven nivelrikko hoito

Miten polven nivelrikkoa voidaan hoitaa?

Alkuvaiheen polven nivelrikon akuuttina hoitona ovat tulehduskipulääkkeet ja lyhyt lepo. Kuitenkin polven kuntoutus tulee aloittaa mahdollisimman pian kivun hellitettyä. Fysioterapeutti laatii yhdessä asiakkaan kanssa hoito- ja kuntoutussuunnitelman polven kuntouttamiseksi.

Vaikka aluksi liikkuminen saattaa aiheuttaa kiputuntemuksia polvessa, niin tutkimusten mukaan aktiivinen liikunta ja lihaskuntoharjoittelu ovat tehokkaimmat hoitokeinot polven kuluman hoidossa.

Pitkälle edetessään polven nivelrikko voi vaatia leikkaushoitoa. Tällöin kyseeseen tulee tekoniveloperaatio. Huolimatta nivelrikon vaiheesta, oikein suunniteltu fysioterapia on tärkeässä roolissa oireiden lievittymisen ja toimintakyvyn näkökulmasta.

Fysioterapiasta apua polven nivelrikkoon

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain polven nivelrikkoon liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.