Polven nivelrikko

Nivelrikko on yleisin nivelsairaus. Polven nivelrikkoa esiintyy n. 10-15 %:lla yli 60-vuotiaista. Polven nivelrikossa luiden nivelpintoja peittävä, kitkaa vähentävä rustokerros heikkenee ja ohenee. Tällä on vaikutusta polvinivelen toimintaan ja osalla muutokset voivat aiheuttaa kipua.

Meille voit tulla myös ilman lähetettä.

Mikä on polven nivelrikko?

Polven nivelrikko on yksi tunnetuimpia alaraajavaivoja. Nivelrikko tunnetaan myös nimillä artroosi, osteoartriitti ja nivelkuluma. Se aiheuttaa kipua ja jäykkyyttä nivelissä ja ennen pitkää se saattaa vaikeuttaa suuresti toimintakykyä. Oireita aiheuttavan polven nivelrikon esiintyvyys on n. 10-15 % yli 60-vuotiaiden miesten ja naisten keskuudessa. Vaikka nivelessä on todettu nivelrikko, niin läheskään kaikilla se ei aiheuta kipua. Riskitekijöinä nivelrikolle ovat ikä, ylipaino, polven vammat ja toistuvat kyykistymistä ja polvistumista sisältävät työtehtävät. Nivelrikko voidaan luokitella vakavuusasteen perusteella eri ryhmiin.

Mistä polven nivelrikko johtuu?

Nivelrikossa koko nivel on sairastunut, sillä se aiheuttaa muutoksia niin nivelrustossa, luussa kuin lihaksissakin. Nämä muutokset etenevät hitaasti vuosien kuluessa. Niveltä liikuttavan lihaksiston voima heikkenee ja nivelten liikkuvuus pienenee.

Nivelrikko tarkoittaa käytännössä luisten nivelpintojen peittävän rustokerroksen heikkenemistä ja ohenemista. Ruston tehtävänä on toimia kitkaa vähentävänä aineena luiden välissä. Rusto ei aisti kipua, mutta luiden pinnat aistivat. Jos rustoa ei ole tarpeeksi, luiden pinnoille kohdistuu voimakkaampaa painetta ja ne kipeytyvät. Kun rustopinta rikkoutuu, kapenee nivelrako ja vähitellen luun rakenteiden muutokset sekä niveltulehdus aiheuttavat nivelrikkokivun.

Mitkä ovat polven nivelrikon oireet?

Polven nivelrikon oireena on yleensä jomottava, paikallinen kipu, joka pahenee liikkuessa ja lievittyy levossa. Polvinivel on aamuisin jäykkä, ja liikkeelle lähteminen saattaa olla hankalaa pitkän istumisen jälkeen. Myös kävely tuntuu vaikealta.

Pitkälle edennyt polven nivelrikko voi vaivata myös öisin. Alkavaan polven nivelrikkoon voi liittyä myös polven rappeutumisesta johtuva polven kierukkavamma. Vamma voi syntyä huomaamatta itsestään ilman selkeää äkillistä vääntövammaa. Diagnoosin polven nivelrikosta tekee lääkäri oireiden, niveltutkimuksen ja röntgenkuvien perusteella.

Miten polven nivelrikkoa voidaan hoitaa?

Alkuvaiheen polven nivelrikon akuuttina hoitona ovat tulehduskipulääkkeet ja lyhyt lepo. Kuitenkin polven kuntoutus tulee aloittaa mahdollisimman pian kivun hellitettyä. Fysioterapeutti laatii yhdessä asiakkaan kanssa hoito- ja kuntoutussuunnitelman polven kuntouttamiseksi.

Vaikka aluksi liikkuminen saattaa aiheuttaa kiputuntemuksia polvessa, niin tutkimusten mukaan aktiivinen liikunta ja lihaskuntoharjoittelu ovat tehokkaimmat hoitokeinot polven nivelrikon hoidossa.

Pitkälle edetessään polven nivelrikko voi vaatia leikkaushoitoa. Tällöin kyseeseen tulee tekoniveloperaatio. Huolimatta nivelrikon vaiheesta, oikein suunniteltu fysioterapia on tärkeässä roolissa oireiden lievittymisen ja toimintakyvyn näkökulmasta.

Fysioterapiasta apua polven nivelrikkoon

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kivun tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Polvikipu Fysioterapia Leikkauksen jälkeen

Tutkimus ja hoitosuunnitelma

Tutkimme, testaamme ja selvitämme syyt oireisiin ja ongelmiin. Laadimme ennusteen sekä asetamme yhdessä tavoitteet ja ohjelman kuntoutumiselle.

Hoidot ja tulostenseuranta

Lievitämme oireita, jotta kehon aluetta päästään vahvistamaan ja muokkaamaan. Tarkistamme ohjelman viimeistään kolmannen käyntikerran jälkeen, jolla varmistamme oikeanlaisen edistymisen.

Harjoittelu kotona tai salilla

Säännöllinen ja itsenäinen kotiharjoittelu tai harjoittelu Fysioksen salilla tuo parhaat tulokset.

Blogi: Nivelrikkoinen polvi paremmaksi

Lue lisää blogista

Blogi: Fysioterapiasta apua nivelrikkoisen polvikipuun

Lue lisää blogista

Tutkimus: Fysioterapia korvaa leikkauksen

Fysioterapia on leikkausta parempi vaihtoehto nivelrikkoon liittyvien polvivaivojen hoidossa. Nivelkierukan repeämä on keski-ikäisillä henkilöillä ensimmäisiä merkkejä alkavasta polven nivelrikosta. Nivelkierukan osittaisia repeämiä hoidetaan tähystysleikkauksilla poistamalla vaurioitunut osa rustokudosta.

Lue lisää

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja me soitamme sinulle.

Toimipisteemme löydät täältä.

Tutustu myös Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

Siirry palveluhakuun