Polven ristisidevamma

Polven ristisidevamma

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Mikä on polven ristisidevamma?

Tyypillisimpiä polven tapaturmia ovat erilaiset polven nivelsiteiden venähdykset tai repeämät. Eturistisiteen repeämä (ACL) on näistä luonteeltaan vakavin. Eturistisiteen vamma on yleisempi kuin takaristisiteen (PCL).

Polven ristisidevamman vakavin muoto, eturistisiteen repeämä, on tyypillisin urheilijoilla. Repeämä voi aiheutua ulkoisesta kontaktista tai riittävän suurienergisestä polven vääntymisestä. Polven ristisidevammaan voi liittyä myös nivelkierukan vamma ja/tai luun ruhje.

Mistä polven ristisidevamma johtuu?

Etu- tai takaristisiteen vamma johtuu yleensä huomattavasta ulkoisesta polveen kohdistuvasta iskusta, vääntöliikkeestä tai tapaturmasta. Iskun tai vääntövoiman suunnasta riippuu, mitkä polven kudokset vaurioituvat.

Eturistiside vaurioituu takaristisidettä helpommin, koska takaristiside on noin kaksi kertaa eturistisidettä vahvempi. Urheilijoilla väsyneenä harjoittelu ja kilpaileminen altistavat vammalle kuten myös laskettelussa väärin säädetyt siteet. Polven liiallinen väljyys eli laksiteetti on myös altistava tekijä.

Mistä tietää että polven ristiside on poikki?

Potilaan kokemista oireista tärkein on kipu, joka tuntuu polven alueella. Jos polven ristiside on revennyt kokonaan, polven liikuttelu on yleensä kivun takia mahdotonta ja varaaminen jalalle ei yleensä onnistu. Lepo helpottaa polvikipua. Vamman seurauksena polvi yleensä myös turpoaa. Turvotus johtuu nivelen sisäisestä verenvuodosta.

Tärkeimmät diagnoosin varmistavat tutkimukset ovat lääkärin tekemä kliininen tutkimus, jolla arvioidaan etu- ja takaristisiteen tukevuutta, magneettikuvaus sekä artroskopia eli niveltähystys.

Miten polven ristisidevammaa voidaan hoitaa?

Polven ristisidevamman hoito heti vamman tapahduttua on perinteinen kylmä, koho ja kompressio. Tarkoituksena on vähentää turvotusta ja siitä aiheutuvaa kipua. Myöhemmän vaiheen hoito riippuu vaurion vakavuudesta ja sen aiheuttamasta haitasta.

Polven nivelsiteen täydellisessä repeämässä, jossa polvi on instabiili eli epävakaa, voidaan ristiside korjata jännesiirteen avulla leikkaushoidolla. Osittaisissa repeämissä riittää lepo akuutissa kipuvaiheessa, jonka jälkeen aloitetaan reiden etu- ja takaosan lihasten harjoittaminen ja vahvistaminen.

Fysioterapeutti auttaa oikeiden kuntouttavien ja lihaksia vahvistavien liikkeiden löytämisessä ja ohjaamisessa. Polven ristisidevamman hoitoa suunniteltaessa otetaan huomioon henkilön fyysisen aktiviteetin taso ja polven rakenteellinen löysyys/vakaus. Tarvittaessa voidaan alkuun käyttää ulkoista polvitukea.

Polven ristisiteen repeämisessä varsinkin urheilijoilla päädytään useimmiten leikkaushoitoon. Leikkauksessa eturistiside korvataan yleensä jostain lihaksesta otetulla jännesiirteellä.

Kauanko polven ristisidevamman paraneminen kestää?

Leikkauksesta "pelikuntoon" toipuminen vie lajin vaatimuksista riippuen noin 9 kuukautta. Kuntoutumisessa kiinnitetään huomiota lihasvoimien palautumiseen ja polven alueen motoriseen toimintaan (etenkin, jos vamma on sattunut ilman kontaktia).

Leikattu siirre on yleensä vahva, mutta riski uudelle vammalle on aina korkeampi kuin henkilöllä, jolla vastaavaa vammaa ei taustalla ole. Kuntoutus koostuu sekä leikkausta edeltävästä (preoperatiivinen) ja leikkauksen jälkeisestä (postoperatiivinen) kuntoutuksesta. Uusintavammojen ennaltaehkäisyssä erityishuomio kiinnittyy polven normaalin toiminta- ja kuormitusmallin palautumiseen, sekä mahdollisten lajivaatimusten huomiointiin.

Eturistisidevammojen paranemisennuste on hyvä. Vamma ei yleensä jatkossa haittaa normaalia elämää, mutta urheiluun tai harrastuksiin voi tulla joitain rajoituksia. Takaristisidevammojen ennuste on eturistisidevammojen ennustetta hieman huonompi.

Fysioterapiasta apua polven ristisidevammaan

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Fysioterapiasta apua polven ristisidevammaan

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain polven ristisidevammaan liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.