Fysioterapiasta apua

Polvikipu

Polvikipuun voi olla useita eri syitä ja oireet voivat alkaa joko äkillisesti tai pidemmän ajan kuluessa. Pitkään jatkuneisiin polvikipuihin voi olla syynä polven liiallinen kuormittuminen. Esimerkiksi lenkeilyä harrastavilla voi kehittyä juoksijan polvi, jossa polven ulkosyrjä kipuilee.

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Fysioterapiasta apua polvikipuun

Polven kipeytymiseen voi olla useita eri syitä, ja oireet voivat alkaa joko äkillisesti tai pidemmän ajan kuluessa. Pitkään jatkuneisiin kipuihin voi olla syynä polven liiallinen kuormittuminen esimerkiksi lonkan tai nilkan/jalkaterän toiminnanhäiriön kautta, jolloin painon tullessa jalan päälle polvi usein vääntyy sisään tai ulos aiheuttaen vähitellen kipua. Kipu voi tulla polven sisäistä rakenteista, kuten nivelkierukoista tai nivelsiteistä. Lisäksi esim. lonkan ja reiden alueen lihaksiston jännitys/ärtymistilat voivat heijastella polven alueelle ja tuntua polvessa.

Polven pitkäaikaisen kivun syynä voi myös olla polven alkava nivelrikko. Alkuvaiheessa nivelrikkokipu tuntuu liikkuessa ja helpottaa rasituksen loppuessa. Pitkälle kehittyneessä nivelrikossa jomottava kipu voi tuntua levossakin ja vaikeuttaa esimerkiksi istumasta seisomaan nousua.

Fysioterapialla on oleellinen osa paranemis- ja kuntoutumisprosessia. Hoidamme polvikipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut. Osaavat terapeuttimme auttavat kaikissa polvikivun hoidossa.

Tutkimus ja suunnitelma

Tutkimme, testaamme ja selvitämme syyt oireisiin ja ongelmiin. Laadimme ennusteen sekä asetamme yhdessä tavoitteet ja ohjelman kuntoutumiselle.

Hoidot ja tulosten seuranta

Lievitämme oireita, jotta kehon aluetta päästään vahvistamaan ja muokkaamaan. Tarkistamme ohjelman viimeistään kolmannen käyntikerran jälkeen, jolla varmistamme oikeanlaisen edistymisen.

Harjoittelu kotona tai salilla

Säännöllinen ja itsenäinen kotiharjoittelu tai harjoittelu Fysioksen salilla tuo parhaat tulokset. Jos sinulle tulee kysyttävää, käytössäsi on Fysios®-mobiiliapplikaatio, jonka avulla saat ohjausta juuri silloin, kun haluat.

Polvikipuihin on monia syitä

Polvikivuista kärsivillä ihmisillä voi esiintyä muun muassa polven liikerajoituksia, polven kiputiloja kävellessä, juostessa, kyykistyessä tai noustessa portaita tai polven leposärkyä.

Polven pitkäaikaisen kivun syynä voi myös olla nivelrikko. Alkuvaiheessa nivelrikkokipu tuntuu liikkuessa ja helpottaa rasituksen loppuessa. Pitkälle kehittyneessä nivelrikossa jomottava kipu voi tuntua levossakin ja vaikeuttaa esimerkiksi istumasta seisomaan nousua.

Polvikivun syynä voi myös olla polven liiallinen kuormittuminen esimerkiksi lonkan tai jalkaterän kautta, jolloin painon tullessa jalan päälle polvi usein vääntyy sisään tai ulos. Lisäksi esim. lonkan ja reiden alueen lihaksiston jännitys- tai ärtymistilat voivat heijastella polven alueelle.

Lue polven kierukkavammasta tästä ja juoksijan polvesta tästä.

Lue lisää

Lasten ja nuorten polvikipu

Urheilullisilla aktiivisilla lapsilla yleinen polvikipujen aiheuttaja on Osgood Schlatter.

Osgood Schlatteria tavataan useimmiten 10-16-vuotiailla pojilla, joilla esiintyy murrosikään liittyviä nopeita kasvupyrähdyksiä. Kyseessä on rasituksesta johtuva polven ärtymystila, jossa kipua tuntuu erityisesti polven alapuolella polvilumpion jänteen kiinnityskohdassa. Kiinnityskohdassa esiintyy usein kosketusarkoja ja kivuliaita kyhmyjä. Toistuva veto polvilumpion jänteessä saattaa aiheuttaa polveen tulehdustilan, luun repeämämurtumia ja luun liikakasvua. Vaivan toteaminen vaatii röntgenkuvauksen.

Oireet polvessa tuntuvat useimmiten hyppiessä tai juostessa. Rasituksen vähentäminen on parantumisen edellytys. Rasituksesta pidetään taukoa, kunnes kosketusarkuus polven alapuolella on hävinnyt. Polvitukea voidaan joissain tapauksissa käyttää hoitona, ja hyvin vaikeissa tapauksissa jopa kipsausta. Erittäin tärkeää on antaa ammattilaisen analysoida alaraajojen kuormitustekijät, jotta rasitukselle altistavat tekijät voidaan poissulkea.

Tutkimus: Fysioterapia korvaa leikkauksen

Terapia leikkausta parempi vaihtoehto nivelrikkoon liittyvien polvivaivojen hoidossa. Nivelkierukan repeämä on keski-ikäisillä henkilöillä ensimmäisiä merkkejä alkavasta polven nivelrikosta. Nivelkierukan osittaisia repeämiä hoidetaan tähystysleikkauksilla poistamalla vaurioitunut osa rustokudosta. Suomessa...

Lue lisää

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän me soitamme sinulle.

Toimipisteemme löydät täältä.

Tutustu myös Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

Siirry palveluhakuun