1Ensimmäinen käynti: Tutkimus, ennuste ja suunnitelma
Tutkimme, testaamme ja selvitämme syyt oireisiin ja arvioimme toimintakykyä. Asetamme yhdessä tavoitteet ja laadimme ennusteen sekä suunnitelman ongelman ratkaisemiseksi.
2Jatkokäynnit: Hoidot ja tulosten seuranta
Lievitämme oireita, kipua, turvotusta, jotta päästään harjoittelemaan.
3Kotona tai salilla: Säännöllinen harjoittelu
Ohjaus ja neuvonta ovat keskeinen osa fysioterapiaa.
4Valmentavat käynnit: Ylläpitävä harjoittelu
Kun oireet helpottuvat, tarkistamme hoito- ja harjoitusohjeet. Annamme ohjausta ja tukea harjoitteluun ja tarpeen mukaan jatkamme fysioterapiahoitoja.
5Seurantakäynnit ja vuositarkastus: Tulosten varmistaminen
Tarkastuskäynneillä varmistamme, että saavutetut tulokset ovat säilyneet. Samalla päivitämme harjoitteluohjeet
Rintakipu tarkoittaa kipua, joka tuntuu rintakehän alueella. Vartalon alueen ongelmista kärsivillä ihmisillä voi esiintyä muun muassa pistävää kipua lapojen välissä, mikä voi myös heijastella kylkeen tai rintalastalle. Lisäksi voi tuntua kipua hengitettäessä tai rintakehän sekä vatsan alueen kiputiloja.
Mitä ovat rintarangan ongelmat?
Rintarangan ongelmat johtuvat selkärangan keskivaiheilla olevien nikamien jäykistymisestä. Rintarangan jäykistyminen ja siitä seuraavat ongelmat ovat erittäin yleisiä.
Mistä rintarangan kipu johtuu?
Rintarangan kipu, jäykistyminen tai muu oireilu voi liittyä vartalon liikkeisiin ja/tai pitkään ylläpidettyyn asentoon, kuten istumiseen, seisomiseen tai nukkumiseen. Myös huono tai puutteellinen ergonomia, liikunnan puute, perinnölliset tekijät ja muut syyt johtavat usein rintarangan eli keskiselän jäykistymiseen.
Rintarangan jumi voi aiheuttaa erilaisia kipuja ja jäykistymistä keskiselässä. Yleisiä rintatangan jumin oireita ovat myös hartiaseudun ja lapojen välin jännitystilat ja väsymisen tunteet sekä painostava tunne rinnassa.
Oireiden syntyyn voi myös vaikuttaa rintarangan mahdolliset välilevyn pullistumat, hermoärsytykset/hermojen pinnetilat tai esimerkiksi kylkiluun ja selkärangan tai rintalastan välisen liitoksen tulehdustilat. Myös lihasten ärtymisestä johtuvat kiputilat ovat yleisiä.
Ei ole harvinaista, että rintarangan jäykistymisestä aiheutuvia ongelmia luullaan johtuvaksi jostain muusta ongelmasta tai sairaudesta. Joskus saatetaan esimerkiksi epäillä sydämestä tai keuhkoista johtuvia ongelmia. Usein kyse on niin kutsutusta fasettilukosta.
Rintarangan ongelmien hoito
Rintarangan ongelmista ja kivusta on turha kärsiä ja hoitoon kannattaa hakeutua mahdollisimman pian. Rintarangan manipulaatio hoidolla voidaan aukaista rintaranganlukko. Useimmissa tapauksissa manipulaatiosta on odotettavissa hyötyä jo yhden tai kahden hoitokerran jälkeen. Näissäkin ongelmissa pitempiaikaisen hoitotuloksen saavuttamiseksi potilaan oma harjoittelu on välttämätöntä.
Kauan rintarangan ongelmien hoito yleensä kestää?
Tilanne saadaan useimmiten hallintaan melko nopeasti. Tyypillinen fysioterapiahoitosuositus on 3–5 hoitokertaa yhdistettynä omaharjoitteisiin eli itsenäisesti tehtäviin jumppaliikkeisiin. Fysioterapeutilta saat hyvät ja turvalliset ohjeet omatoimiseen harjoitteluun ja rintarangan jumiutumien jumppaan.
Jos haluat kysyä jotain rintakehän kipuun liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.