Rintakehän kipu ja erilaiset kiputilat

Meille voit aina tulla ilman lääkärin lähetettä.

Mitä rintakipu tarkoittaa?

Rintakipu tarkoittaa kipua, joka tuntuu rintakehän alueella. Vartalon alueen ongelmista kärsivillä ihmisillä voi esiintyä muun muassa pistävää kipua lapojen välissä, mikä voi myös heijastella kylkeen tai rintalastalle. Lisäksi voi tuntua kipua hengitettäessä tai rintakehän sekä vatsan alueen kiputiloja.

Mitä ovat rintarangan ongelmat?

Rintarangan ongelmat johtuvat selkärangan keskivaiheilla olevien nikamien jäykistymisestä. Rintarangan jäykistyminen ja siitä seuraavat ongelmat ovat erittäin yleisiä.

Mistä rintarangan kipu johtuu?

Rintarangan kipu, jäykistyminen tai muu oireilu voi liittyä vartalon liikkeisiin ja/tai pitkään ylläpidettyyn asentoon, kuten istumiseen, seisomiseen tai nukkumiseen. Myös huono tai puutteellinen ergonomia, liikunnan puute, perinnölliset tekijät ja muut syyt johtavat usein rintarangan eli keskiselän jäykistymiseen.

Varaa aika rintarangan ongelmien hoitoon

Rintakehän kipu


Kuinka rintarangan jumi voi oireilla?

Rintarangan jumi voi aiheuttaa erilaisia kipuja ja jäykistymistä keskiselässä. Yleisiä rintatangan jumin oireita ovat myös hartiaseudun ja lapojen välin jännitystilat ja väsymisen tunteet sekä painostava tunne rinnassa.

Oireiden syntyyn voi myös vaikuttaa rintarangan mahdolliset välilevyn pullistumat, hermoärsytykset/hermojen pinnetilat tai esimerkiksi kylkiluun ja selkärangan tai rintalastan välisen liitoksen tulehdustilat. Myös lihasten ärtymisestä johtuvat kiputilat ovat yleisiä.

Ei ole harvinaista, että rintarangan jäykistymisestä aiheutuvia ongelmia luullaan johtuvaksi jostain muusta ongelmasta tai sairaudesta. Joskus saatetaan esimerkiksi epäillä sydämestä tai keuhkoista johtuvia ongelmia. Usein kyse on niin kutsutusta fasettilukosta.

Rintarangan ongelmien hoito

Rintarangan ongelmista ja kivusta on turha kärsiä ja hoitoon kannattaa hakeutua mahdollisimman pian. Rintarangan manipulaatio hoidolla voidaan aukaista rintaranganlukko. Useimmissa tapauksissa manipulaatiosta on odotettavissa hyötyä jo yhden tai kahden hoitokerran jälkeen. Näissäkin ongelmissa pitempiaikaisen hoitotuloksen saavuttamiseksi potilaan oma harjoittelu on välttämätöntä.

Kauan rintarangan ongelmien hoito yleensä kestää?

Tilanne saadaan useimmiten hallintaan melko nopeasti. Tyypillinen fysioterapiahoitosuositus on 3–5 hoitokertaa yhdistettynä omaharjoitteisiin eli itsenäisesti tehtäviin jumppaliikkeisiin. Fysioterapeutilta saat hyvät ja turvalliset ohjeet omatoimiseen harjoitteluun ja rintarangan jumiutumien jumppaan.

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain rintakehän kipuun liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.