Tenniskyynärpää

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Mikä on tenniskyynärpää?

Tenniskyynärpää on olkaluun ulomman nivelnastan alueella tuntuva kiputila. Se, kuten muutkin tyypilliset kyynärpään vaivat ja kiputilat, on seurausta liiallisesta rasituksesta ja yksitoikkoisesta liikkeestä. Tenniskyynärpään esiintyvyys suomalaisväestössä on noin 1 %. Esiintyvyyden on kuitenkin havaittu nousevan teollisuuden työpaikoissa jopa 14 %:iin. Vaiva on yhtä yleinen miehillä kuin naisilla ja tenniskyynärpää esiintyy yleensä vahvemman käden puolella.

Mistä tenniskyynärpää johtuu?

Suurin riski tenniskyynärpään kehittymiseen on niillä henkilöillä, jotka joutuvat työssään kuormittamaan kyynärvarren lihaksia suurella voimalla ja toistomäärillä ranteen ollessa vääntyneenä. Tenniskyynärpääongelmaan liittyy sekä ranteen ojentajalihasten jänteiden rakenteellisia muutoksia että hermostollisia muutoksia, jotka vaikuttavat kyynärvarren lihasten toimintaan. Kivun oletetaan liittyvän jänteen rakenteen vaurioitumiseen, kipuhermojen toimintaan vaikuttaviin kemiallisiin muutoksiin sekä verisuonten ja hermojen kasvamiseen jänteen sisälle.

Nykytietämyksen mukaan tulehdus liittyy harvoin tenniskyynärpäävaivaan. Tenniskyynärpäätä pidetäänkin enemmän rappeumaperäisenä vaivana tai kehon epäonnistuneena paranemisprosessina. Tenniskyynärpääkipuun liittyy myös aivoissa tapahtuva herkistyminen kivulle, josta saattaa seurata esim. painekipukynnyksen laskeminen. Monilla elintapoihin liittyvillä tekijöillä, kuten tupakoinnilla, ylipainolla ja korkeilla veren kolesteroliarvoilla voi olla jänteen terveyttä heikentävä vaikutus, mikä lisää riskiä tenniskyynärpään synnylle.

Tenniskyynärpään oireet

Tenniskyynärpää oireet ovat kipu olkaluun uloimman nivelnastan kohdalla, painelukipu nivelnastan alueella ja kivun lisääntyminen vastustetun ranteen ja/tai keskisormen ojennuksen aikana. Myös puristusvoimaa vaativat suoritukset aiheuttavat tenniskyynärpääpotilailla kivun lisääntymistä. Kyynärvarren lihasten voima on tenniskyynärpääpotilailla alentunut. Lääkärin kliininen tutkimus riittää yleensä diagnoosin tekemiseen. Ultraäänitutkimuksella diagnoosia voidaan vielä varmistaa.

Tenniskyynärpään hoito

Tenniskyynärpääoireiden paraneminen on heikkoa ja vaivan tyypillinen kesto on varsin pitkä 6-24 kk. Vaivalla on taipumus kroonistua, jos kyynärvarren lihasten kuormitusta jatketaan. Akuutissa kipuvaiheessa pyritään kyynärnivelen alue rauhoittamaan vähentämällä kuormitusta. Itsehoitona on alkuvaiheessa syytä välttää kipua aiheuttavia liikkeitä ja antaa käden levätä.

Vaikuttava tenniskyynärpään hoito edellyttää mahdollisten muiden kyynärvarren alueen kipujen aiheuttajien, kuten hermo- ja nivelperäisten kipujen poissulkua. Kortisoni-injektiohoidon ja leikkaushoidon vaikuttavuus tenniskyynärpään hoidossa ovat huonot. Tenniskyynärpään hoidon kulmakivenä ovat kuormitustekijöiden optimointi sekä työ- ja vapaa-ajan ergonomian järjestelyt. Manuaalisen terapian menetelmiä ja teippausta voidaan käyttää, jos niillä saadaan aikaiseksi välitön vaikutus kivun vähenemiseen esim. puristusvoimamittauksen aikana. Fysioterapeutin suunnitteleman etenevän harjoitusohjelman avulla palautetaan tenniskyynärpääongelmasta kärsivän henkilön kyynärvarren lihasten suorituskyky ja aikaansaadaan jänteen rakenteelliset muutosten korjautuminen. Parantumisen jälkeen lihasharjoitteita sekä venytyksiä on suositeltavaa tehdä jatkossakin, ettei vaiva uusiutuisi.

Fysioterapialla eroon tenniskyynärpäästä

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Kyynärpään ongelmat

Tutkimus ja hoitosuunnitelma

Tutkimme, testaamme ja selvitämme syyt oireisiin ja ongelmiin. Laadimme ennusteen sekä asetamme yhdessä tavoitteet ja ohjelman kuntoutumiselle.

Hoidot ja tulosten seuranta

Lievitämme oireita, jotta kehon aluetta päästään vahvistamaan ja muokkaamaan. Tarkistamme ohjelman viimeistään kolmannen käyntikerran jälkeen, jolla varmistamme oikeanlaisen edistymisen.

Harjoittelu kotona tai salilla

Säännöllinen ja itsenäinen kotiharjoittelu tai harjoittelu Fysioksen salilla tuo parhaat tulokset. Jos sinulle tulee kysyttävää, käytössäsi on Fysios®-mobiiliapplikaatio, jonka avulla saat ohjausta juuri silloin, kun haluat.

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja terapeuttimme soittaa sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Toimipisteemme löydät täältä.

Tutustu myös Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

Siirry palveluhakuun