Kipu

Toistuva tai pitkäaikainen kipu

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Mitä on kipu?

Kipu on elimistön elintärkeä suojamekanismi, joka kertoo meille meitä uhkaavasta tilanteesta. Kipuhermopäätteitä on joka puolella kehoa ihossa sekä sisäelimissä. Kipuhermopäätteet lähettävät selkäytimen kautta kipuviestin aivoihin, missä kipuviesti tulkitaan voimakkuuden, keston ja sijainnin perusteella. Kipu voi aiheuttaa monelle eri alueelle kipuhermoston kautta mm. lihasjännitystä, verenpaineen nousua sekä hikoilua.

Kipu on reaktio kudosvaurioon sekä epämiellyttävä aisti- ja tunnekokemus. Kun kivun aiheuttaja tiedetään ja hoidetaan, kipu lievittyy. Joskus kipu ei kuitenkaan lievity normaalissa kudosten paranemisajassa, vaan jää niin sanotusti päälle.

Mitä on äkillinen tai krooninen kipu?

Äkillisen eli akuutin ja lyhytkestoisen kivun tehtävä on suojata ja kivulle on usein selkeä syy. Krooninen kipu tarkoittaa pitkäaikaista kipua. Jos kipu kestää yli 3 kuukautta, sanotaan sen olevan jo kroonista. 

Usein kroonisessa kivussa itse kivun aiheuttaja on jo hävinnyt ja kipu johtuu kipua kuljettavan tai kipua käsittelevän elimistön osan tai rakenteen toimintahäiriöstä tai vauriosta. Pitkäaikaista kipua esiintyy usein myös muiden sairauksien yhteydessä.

Kivun hoito


Miten kipua hoidetaan?

Kivun hoito ja kuntoutus perustuvat huolelliseen arvioon kivusta ja kokonaistilanteeseen. Jos kiputilanne haittaa päivittäistä elämää ja koet, että nykyiset hoitotoimet eivät ole tuoneet pitkäkestoista ratkaisua, kannattaa hakeutua kipufysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin vastaanotolle keskustelemaan hoitomahdollisuuksista.

Kipufysioterapia on kipuun ja sen hoitoon erikoistunutta fysioterapiaa. Tavoitteena on mahdollistaa laadukas kivunhoito fysioterapian keinoin, sekä osana moniammatillista lähestymistapaa. Kipufysioterapian perustana on kuntouttava työote, jossa kaikki yksilön kipuun vaikuttavat tekijät pyritään huomioimaan; niin keholliset, psykologiset kuin sosiaaliset tekijät.

Apua pitkäaikaisen kivun hoitoon

Pitkäaikaisen kivun hoidossa saat apua fysioterapeuteiltamme, jotka ovat erikoistuneet biopsykososiaaliseen työtapaan ja kroonisen kivun hoitoon. Pitkäjänteisellä fysioterapialla on useimmiten mahdollista helpottaa oireiden hallintaa ja parantaa elämänlaatua. Terapian avulla voi päästä pitkäaikaisesta kivusta eroon.

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.