
Mikä on välilevyn pullistuma?
Välilevyn pullistumassa hyytelömäinen ydinaines työntyy nikamien välisen alueen ulkopuolelle. Pullistuma painaa hermojuuria ja voi aiheuttaa pitkäkestoista selkäkipua, joka voi säteillä toiseen jalkaan sekä aiheuttaa raajassa puutumistuntemuksia.
Pullistumamassassa saattaa olla mukana myös rustoa ja luuta. Välilevyn pullistuma voi olla myös oireeton. Oireiden esiintyvyys on väestössä 1-3 %. Yleisimmin välilevyn pullistuma esiintyy selkärangan kahdessa alimmassa nikamavälissä.
Välilevy on selkärangan nikaman välissä oleva rakenne, joka muodostuu ylä- ja alapuolisista päätelevyistä, hyytelömäisestä vesipitoisesta keskiosasta ja kerroksittaisesta reunaosasta. Välilevy kiinnittyy nikamiin ylä- ja alapuolellaan ja näin sitoo muiden tukikudosten ohella nikamia yhteen. Välilevyn tehtävänä on tukea selkärankaa, ottaa vastaan selkärankaan kohdistuvaa rasitusta iskunvaimentajan tavoin ja mahdollistaa selkärangan joustava taipuminen ja kiertyminen kaikissa suunnissa.
Mistä välilevyn pullistuma johtuu?
Välilevyn pullistuma syntyy usein ilman näkyvää syytä, mutta taustalla voi olla myös tapaturma. Välilevyn rappeumamuutokset voivat olla syy pullistuman syntyyn, mutta täyttä varmuutta tästä ei kuitenkaan ole.
Välilevyn pullistuma voi syntyä äkillisesti tai vähitellen, mutta lopulta on kyse aina välilevyn ulkoreunan ja/tai päätelevyn rakenteen vaurioitumisesta. Nuoremmilla henkilöillä todennäköisyys välilevyn pullistumalle on suurempi, koska heillä välilevyn vesipitoisuus on suurempi. Ylipaino, tupakointi, autolla ajo ja nostotyö lisäävät välilevyn pullistuman riskiä.
Varaa aika välilevyn pullistuman hoitoon
Krooninen välilevyperäinen selkäkipu
Krooniseen välilevyperäiseen selkäkipuun johtaa usein mekaanisten ja kemiallisten ominaisuuksien yhteisvaikutus. Tällainen pitkäkestoinen selkäkipu voi syntyä esimerkiksi silloin, kun rustorenkaissa tapahtuu repeämistä tai ne halkeilevat irti toisistaan, jos valkuaisaineista rakentuvissa välilevykuiduissa tapahtuu mikroskooppisia repeämiä, tai edellä mainittujen samanaikainen yhdistelmä aikaansaa välilevyn rustorenkaiden vääntymistä ja sen seurauksena hermoston kipuvastaanotinten herkistymistä.
Tällä lailla repeytynyt välilevy saattaa heijasteoireilla pakaroihin ja jalkoihin joko takajuuren hermosolmun ärsytyksen tai hermojuuren suoran kemiallisen ärsytyksen seurauksena.
Välilevytyrä
Välilevytyräksi (discus prolapsi) kutsutaan tilannetta, jossa välilevyn rustorenkaisiin syntyy välilevyn uloimpaan kuoriosaan asti ulottuva kudosvaurio, jolloin ydinosassa olevaa geelimassaa pääsee puristumaan vauriokohdasta ulos.
Ulos päässyt massa voi painaa selkäydinkanavassa tai hermojuurten ulostuloaukoissa kulkevia hermoja aiheuttaen kipuja, puutumisoireita, tunnottomuutta, voimattomuutta ja halvaantumisoireita puristuneen hermon alueella. Oireet voivat tuntua selässä, mutta joskus myös pelkästään alaraajassa.
Mitkä ovat välilevyn pullistuman oireet?
Välilevyn pullistuman oireena on tyypillisimmillään alaselän kipu, joka säteilee toiseen jalkaan ja aiheuttaa raajassa puutumistuntemuksia. Akuuteissa tilanteissa välilevyn pullistuman aiheuttamat oireet johtuvat välilevyn happaman sisäosan painumisesta hermojuurta vasten.
Pullistuman seurauksena hermoon kohdistuva paine lisääntyy ja alueelle voi kehittyä tulehdusreaktio. Tulehdukseen liittyvä turvotus saattaa edelleen lisätä hermoon kohdistuvaa painetta.
Oireet voivat tuntua selässä, mutta joskus myös pelkästään alaraajassa. Hermon kemiallisen ärsytyksen ja mekaanisen paineen seurauksena henkilö voi tuntea alaselän ja alaraajan kivun lisäksi jalkojen puutumista, tunnottomuutta, pistelyä sekä nilkan alueen ja reiden lihasten heikkoutta ja refleksien vaimenemista.
Miten välilevyn pullistumaa voi hoitaa?
Välilevyn pullistuma paranee yleensä hyvin itsestään ja siksi hoito tapahtuu ensisijaisesti ilman leikkausta. Fysioterapiasta on apua välilevyn pullistuman hoitoon. Fysioterapeutti ohjeistaa hoidossa, sillä välilevyperäisen kivun menestyksellinen hoito edellyttää sekä mekaanisten että kemiallisten tekijöiden että kipufysiologian tuntemusta. Paraneminen tapahtuu kuitenkin hitaammin kuin normaalissa selkäkivussa.
Välilevyn pullistuman takia on hakeuduttava hoitoon silloin, kun virtsaamisen tai ulostamisen kanssa tulee ongelmia, jos kehittyy nilkan tai reiden lihasten heikkoutta, tai kipu muuttuu sietämättömäksi. Näissä tilanteissa pullistuman aiheuttama hermopinne on poistettava leikkauksella.
Leikkauksettoman hoidon ydin on oikean informaation antaminen ja ohjaus, jonka avulla asteittainen paluu normaaleihin fyysisiin aktiviteetteihin mahdollistetaan. Jos henkilön kehonkäytössä ja -hahmotuksessa on välilevyn pullistuman syntyyn tai paranemiseen vaikuttavia kuormitustekijöitä, on niiden korjaamiseksi tärkeää saada fysioterapeutilta asianmukaiset harjoitteet. Tupakoinnin lopettaminen ja ylipainon vähentäminen kannattaa aina ottaa osaksi kuntoutusohjelmaa.
Varaa aika välilevyn pullistuman hoitoon
Fysioterapeutin vai lääkärin vastaanotolle?
Fysioterapiaan voi tulla ilman lääkärin lähetettä ja fysioterapeutti myös ohjaa tarvittaessa lääkärin vastaanotolle.
Lääkäriin on syytä olla yhteydessä, jos sinulla on seuraavia oireita:
- tunnottomuutta alavartalon alueella
- virtsankarkailua
- virtsaamisvaikeuksia tai ummetusta
- jalka tai jalkaterä menee veltoksi
- selkäkivun yhteydessä on kuumetta
- voimakas alaselkäkipu jatkuu yli kaksi viikkoa
Fysioterapialla eroon välilevyn pullistumasta
Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.
Fysioterapeutin 3 vinkkiä välilevyvaurion hoitoon
1. Välilevyvaurio, oli se sitten välilevyn sisäinen repeämä tai välilevyn pullistuma, voi aiheuttaa hyvin eri tyyppisiä oireita, tai ei oireita ollenkaan. Usein oireet liittyvät joihinkin tiettyihin staattisiin asentoihin.
2. Jos oireet tuntuvat alaraajassa, mikä johtuu siitä, että välilevyn pullistuma ahtauttaa hermojuuriaukkoa, voi kipua yrittää hellittää makaamalla kyljellään vaikkapa pyyherullan päällä. Kun tällainen sivutaivutus osuu oikeaan paikkaan hermojuuriaukon kohdalle, asento avaa ulostuloaukkoa.
Kipuun voi kokeilla myös autotraktiota, jossa hermoa vapautetaan makaamalla selin polvet koukussa ja työntämällä reisistä nivusten kohdalta kohti nilkkoja. Liikettä on hyvä tehdä hengityksen tahtiin, kunnes kipu alkaa helpottaa.
Joillekin voi toimia selän taaksetaivutussuuntainen liike, jonka voi toteuttaa makaamalla vatsallaan ja työntämällä käsillä selkää taaksepäin samalla, kun lantio pysyy alustalla.
3. Kevyt liikunta kivun sallimissa rajoissa auttaa usein paremmin kuin totaalinen lepo.
Apua välilevyn pullistumaan
Anna lahjaksi hyvää oloa ja tutustu laajaan palveluvalikoimaan
Me soitamme sinulle
Jos haluat kysyä jotain välilevyn pullistumaan liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.