Alaselän kipu

Lannerangan välilevyn pullistuma

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Mikä on välilevyn pullistuma?

Välilevy on selkärangan nikaman välissä oleva rakenne, joka muodostuu ylä- ja alapuolisista päätelevyistä, hyytelömäisestä vesipitoisesta keskiosasta ja kerroksittaisesta reunaosasta. Välilevy kiinnittyy nikamiin ylä- ja alapuolellaan ja näin sitoo muiden tukikudosten ohella nikamia yhteen. Välilevyn tehtävänä on tukea selkärankaa, ottaa vastaan selkärankaan kohdistuvaa rasitusta iskunvaimentajan tavoin ja mahdollistaa selkärangan joustava taipuminen ja kiertyminen kaikissa suunnissa.

Välilevyn pullistumassa hyytelömäinen ydinaines työntyy nikamien välisen alueen ulkopuolelle. Pullistumamassassa saattaa olla mukana myös rustoa ja luuta. Välilevyn pullistuma voi olla myös oireeton. Oireiden esiintyvyys on väestössä 1-3 %. Yleisimmin välilevyn pullistuma esiintyy selkärangan kahdessa alimmassa nikamavälissä.

Mistä välilevyn pullistuma johtuu?

Välilevyn rappeumamuutokset voivat olla syy pullistuman syntyyn, mutta täyttä varmuutta tästä ei kuitenkaan ole. Välilevyn pullistuma voi syntyä äkillisesti tai vähitellen, mutta lopulta on kyse aina välilevyn ulkoreunan ja/tai päätelevyn rakenteen vaurioitumisesta. Nuoremmilla henkilöillä todennäköisyys välilevyn pullistumalle on suurempi, koska heillä välilevyn vesipitoisuus on suurempi. Ylipaino, tupakointi, autolla ajo ja nostotyö lisäävät välilevyn pullistuman riskiä.

Krooniseen välilevyperäiseen selkäkipuun johtaa usein mekaanisten ja kemiallisten ominaisuuksien yhteisvaikutus. Tällainen pitkäkestoinen selkäkipu voi syntyä esimerkiksi silloin, kun rustorenkaissa tapahtuu repeämistä tai ne halkeilevat irti toisistaan, jos valkuaisaineista rakentuvissa välilevykuiduissa tapahtuu mikroskooppisia repeämiä, tai edellä mainittujen samanaikainen yhdistelmä aikaansaa välilevyn rustorenkaiden vääntymistä ja sen seurauksena hermoston kipuvastaanotinten herkistymistä. Tällä lailla repeytynyt välilevy saattaa heijasteoireilla pakaroihin ja jalkoihin joko takajuuren hermosolmun ärsytyksen tai hermojuuren suoran kemiallisen ärsytyksen seurauksena.

Välilevytyräksi (discus prolapsi) kutsutaan tilannetta, jossa välilevyn rustorenkaisiin syntyy välilevyn uloimpaan kuoriosaan asti ulottuva kudosvaurio, jolloin ydinosassa olevaa geelimassaa pääsee puristumaan vauriokohdasta ulos. Ulos päässyt massa voi painaa selkäydinkanavassa tai hermojuurten ulostuloaukoissa kulkevia hermoja aiheuttaen kipuja, puutumisoireita, tunnottomuutta, voimattomuutta ja halvaantumisoireita puristuneen hermon alueella. Oireet voivat tuntua selässä, mutta joskus myös pelkästään alaraajassa.

Mitkä ovat välilevyn pullistuman oireet?

Akuuteissa tilanteissa välilevyn pullistuman aiheuttamat oireet johtuvat välilevyn happaman sisäosan painumisesta hermojuurta vasten. Pullistuman seurauksena hermoon kohdistuva paine lisääntyy ja alueelle voi kehittyä tulehdusreaktio. Tulehdukseen liittyvä turvotus saattaa edelleen lisätä hermoon kohdistuvaa painetta. Oireet voivat tuntua selässä, mutta joskus myös pelkästään alaraajassa. Hermon kemiallisen ärsytyksen ja mekaanisen paineen seurauksena henkilö voi tuntea alaselän ja alaraajan kivun lisäksi jalkojen puutumista, tunnottomuutta, pistelyä sekä nilkan alueen ja reiden lihasten heikkoutta ja refleksien vaimenemista.

Miten välilevyn pullistumaa voi hoitaa?

Fysioterapiasta on apua välilevyn pullistuman hoitoon. Vaiva paranee yleensä hyvin itsestään ja siksi hoito tapahtuu ensisijaisesti ilman leikkausta. Terapeutti ohjeistaa hoidossa, sillä välilevyperäisen kivun menestyksellinen hoito edellyttää sekä mekaanisten että kemiallisten tekijöiden että kipufysiologian tuntemusta. Paraneminen tapahtuu kuitenkin hitaammin kuin normaalissa selkäkivussa.

Välilevyn pullistuman takia on hakeuduttava hoitoon silloin, kun virtsaamisen tai ulostamisen kanssa tulee ongelmia, jos kehittyy nilkan tai reiden lihasten heikkoutta, tai kipu muuttuu sietämättömäksi. Näissä tilanteissa pullistuman aiheuttama hermopinne on poistettava leikkauksella. Leikkauksettoman hoidon ydin on oikean informaation antaminen ja ohjaus, jonka avulla asteittainen paluu normaaleihin fyysisiin aktiviteetteihin mahdollistetaan. Jos henkilön kehonkäytössä ja -hahmotuksessa on välilevyn pullistuman syntyyn tai paranemiseen vaikuttavia kuormitustekijöitä, on niiden korjaamiseksi tärkeää saada fysioterapeutilta asianmukaiset harjoitteet. Tupakoinnin lopettaminen ja ylipainon vähentäminen kannattaa aina ottaa osaksi kuntoutusohjelmaa.

Fysioterapialla eroon välilevyn pullistumasta

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Selkäkipu Alaselkäkipu

Tutkimus ja hoitosuunnitelma

Tutkimme, testaamme ja selvitämme syyt oireisiin ja ongelmiin. Laadimme ennusteen sekä asetamme yhdessä tavoitteet ja ohjelman kuntoutumiselle.

Hoidot ja tulosten seuranta

Lievitämme oireita, jotta kehon aluetta päästään vahvistamaan ja muokkaamaan. Tarkistamme ohjelman viimeistään kolmannen käyntikerran jälkeen, jolla varmistamme oikeanlaisen edistymisen.

Harjoittelu kotona tai salilla

Säännöllinen ja itsenäinen kotiharjoittelu tai harjoittelu Fysioksen salilla tuo parhaat tulokset. Jos sinulle tulee kysyttävää, käytössäsi on Fysios®-mobiiliapplikaatio, jonka avulla saat ohjausta juuri silloin, kun haluat.

Me soitamme sinulle?

Jos haluat kysyä jotain oireeseen liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja terapeuttimme soittaa sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Toimipisteemme löydät täältä.

Tutustu myös Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan

Siirry palveluhakuun