Vatsalihasten erkauma

Vatsalihasten erkauma

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Suorien vatsalihasten erkauma

Suorien vatsalihasten erkauma (diastasis recti abdominis) voi tulla kenelle tahansa. Yleisin se on raskaana olevilla ja synnyttäneillä naisilla, mutta se voi syntyä myös mm. ylipainon tai yksipuolisen kovan, fyysisen kuormituksen seurauksena.

Mistä vatsalihasten erkauma johtuu?

Raskauden aikana kasvava kohtu tarvitsee tilaa ja vatsalihakset mukautuvat tähän kasvavaan paineeseen siirtymällä sivummalle. Tämä venyttää kehon keskilinjassa kulkevaa valkoista jännesaumaa (linea albaa) sekä vatsan lihaskalvoja.

Valkoinen jännesauma on normaalisti noin 2 cm leveä ja sen tehtävänä on pitää vatsalihakset yhdessä, siirtää voimia lihasten välillä, sekä antaa tukea vatsanseinämälle. Venyessään jännesaumasta tulee hauras ja sen jännitekyky heikkenee.

Mistä tunnistaa vatsalihasten erkauman?

Vatsalihasten erkaumaa voi tunnustella itse sormilla. Jännesauma sijaitsee vatsan keskiosassa, suorien vatsalihasten välissä. Normaalitilanteessa vatsalihasten välissä jännesauma on noin 2 cm leveä.

Näin tunnistaa vatsalihasten erkauma:

  • Keskivartalo voi tuntua voimattomalta
  • Vatsan alueella voi tuntua kipuja
  • Ryhti voi tuntua olevan hukassa
  • Vatsalihaksia jännitettäessä vatsan keskilinjaan kohoaa harjanne tai keskilinja painuu kuopalle
  • Jännesauma tuntuu pehmeältä ja upottavalta
  • Iho vatsalla voi olla ohut, kreppipaperimainen ja suoliston liikkeet voi näkyä ihon läpi
  • Selkäkipu saattaa tuntua voimakkaammalta

Miten vatsalihasten erkauma syntyy?

Suorien vatsalihasten erkaantumiseen vaikuttavat raskauden aikaiset hormonaaliset muutokset ja kasvavan kohdun aiheuttama mekaaninen rasitus vatsanseinämään. Jo raskauden aikaisella harjoittelulla voidaan vaikuttaa synnytyksen jälkeiseen palautumiseen.

Tutkimusten mukaan lähes kaikilla raskaana olevilla naisilla vatsalihasten erkaantuminen tapahtuu viimeistään viimeisellä raskauskolmanneksella 35. raskausviikkoon mennessä. Kun synnytyksestä on kulunut 5-7 viikkoa, yhä noin 40 prosentilla äideistä suorat vatsalihakset ovat erkaantuneet.

Milloin vatsalihasten erkauma palautuu?

Suurin erkaantuman kaventuminen tapahtuu kahden ensimmäisen kuukauden aikana synnytyksestä. Jos erkaantumaa ilmenee vielä tämän jälkeen, tutkimusten mukaan kuntouttavalle harjoitusohjelmalle on tarvetta.

Miten hoitaa vatsalihasten erkaumaa?

Aina vatsalihasten erkauma ei synnytyksen jälkeen palaudu spontaanisti ja tarvitaan kuntoutusta. Mikäli omaa arkea vaikeuttavia oireita ilmenee, kannattaa hakeutua asiaan perehtyneen fysioterapeutin vastaanotolle.

Miten kuntouttaa vatsalihasten erkaumaa?

Äitiysfysioterapiassa mitataan ja testataan jännesauman, sekä keskivartalon ja lantionpohjan lihasten toimintaa. Äitiysfysioterapeutti myös tutkii ja hoitaa sektio– ja episiotomia arpia. Saat yksilölliset ohjeet keskivartalon- ja lantionpohjan lihasten harjoitteluun, sekä ohjausta ryhtiä ja hengitystä parantaviin liikkeisiin.

Palvelumme raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen

Anna lahjaksi hyvää oloa ja tutustu laajaan palveluvalikoimaan

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain vatsalihasten erkaumaan liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.