Synnytyksen jälkeen
Vatsalihasten erkauma
Suorien vatsalihasten erkaantumiseen (diastasis recti abdominis) vaikuttavat raskauden aikaiset hormonaaliset muutokset ja kasvavan kohdun aiheuttama mekaaninen rasitus vatsanseinämään.
Suorien vatsalihasten erkauma
Suorien vatsalihasten erkauma (diastasis recti abdominis) voi tulla kenelle tahansa. Yleisin se on raskaana olevilla ja synnyttäneillä naisilla, mutta se voi syntyä myös mm. ylipainon tai yksipuolisen kovan, fyysisen kuormituksen seurauksena.
Raskauden aikana kasvava kohtu tarvitsee tilaa ja vatsalihakset mukautuvat tähän kasvavaan paineeseen siirtymällä sivummalle. Tämä venyttää kehon keskilinjassa kulkevaa valkoista jännesaumaa (linea albaa) sekä vatsan lihaskalvoja.
Valkoinen jännesauma on normaalisti noin 2 cm leveä ja sen tehtävänä on pitää vatsalihakset yhdessä, siirtää voimia lihasten välillä, sekä antaa tukea vatsanseinämälle. Venyessään jännesaumasta tulee hauras ja sen jännitekyky heikkenee.
Tietoa suorien vatsalihasten erkaumasta
Suorien vatsalihasten erkaantumiseen vaikuttavat raskauden aikaiset hormonaaliset muutokset ja kasvavan kohdun aiheuttama mekaaninen rasitus vatsanseinämään. Jo raskauden aikaisella harjoittelulla voidaan vaikuttaa synnytyksen jälkeiseen palautumiseen.
Tutkimusten mukaan lähes kaikilla raskaana olevilla naisilla vatsalihasten erkaantuminen tapahtuu viimeistään viimeisellä raskauskolmanneksella 35. raskausviikkoon mennessä. Kun synnytyksestä on kulunut 5-7 viikkoa, yhä noin 40 prosentilla äideistä suorat vatsalihakset ovat erkaantuneet.
Suurin erkaantuman kaventuminen tapahtuu kahden ensimmäisen kuukauden aikana synnytyksestä. Jos erkaantumaa ilmenee vielä tämän jälkeen, tutkimusten mukaan kuntouttavalle harjoitusohjelmalle on tarvetta.
Erkauman hoito äitiysfysioterapeutin vastaanotolla
Aina vatsalihasten erkauma ei synnytyksen jälkeen palaudu spontaanisti ja tarvitaan kuntoutusta. Mikäli omaa arkea vaikeuttavia oireita ilmenee, kannattaa hakeutua asiaan perehtyneen fysioterapeutin vastaanotolle. Äitiysfysioterapiassa mitataan ja testataan jännesauman, sekä keskivartalon -ja lantionpohjan lihasten toimintaa. Äitiysfysioterapeutti myös tutkii ja hoitaa sektio –ja episiotomia arpia. Saat yksilölliset ohjeet keskivartalon -ja lantionpohjan lihasten harjoitteluun, sekä ohjausta ryhtiä ja hengitystä parantaviin liikkeisiin.
Ensimmäinen käynti: tutkimus
Seuraavat käynnit: hoidot ja tulosten seuranta
Harjoittelu kotona tai salilla
Lisätietoa raskauden aikaisesta ja synnytyksen jälkeisestä fysioterapiasta
Raskaus ja synnytys vaikuttavat naisen kehoon monin eri tavoin. Sekä hormonaaliset syyt että muuttunut kehon asento ja kudosten rasitus voivat raskausaikana aiheuttaa erilaisia tuki- ja liikuntaelimistön oireita sekä lantionpohjan toiminnan häiriöitä. Äitiysfysioterapiaan voi tulla jo raskausaikana. Lue lisää alla olevista linkeistä.
Me soitamme sinulle
Jos haluat kysyä jotain oireeseen liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja fysioterapeuttimme soittaa sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.