Virtsankarkailu
Virtsankarkailu (virtsainkontinenssi) on yleinen eri-ikäisten naisten sekä miesten vaiva. Virtsankarkailu voi johtua esimerkiksi lantionpohjan lihasten heikkoudesta tai eturauhaseen liittyvästä liikakasvusta. Paras hoito virtsankarkailuun on lantionpohjan lihasharjoittelu lantionpohjan fysioterapeutin vastaanotolla.
Mitä on virtsankarkailu?
Virtsankarkailu (virtsainkontinenssi) on yleinen eri-ikäisten naisten sekä miesten vaiva. Vaivat ovat yleisiä varsinkin raskaana olevilla sekä vaihdevuosien jälkeen. Inkontinenssivaivat heikentävät huomattavasti elämänlaatua ja usein säännöllinen virtsankarkailu lisääntyy ikääntyessä. On kannattavaa hakeutua virtsankarkailun hoitoon, jos oireet ovat jatkuvia sekä päivittäistä elämää haittaavia tai aiheuttavat sosiaalisia tai hygieenisiä haittoja.
Mistä virtsankarkailu johtuu?
Virtsankarkailu voi johtua esimerkiksi lantionpohjan lihasten heikkoudesta tai eturauhaseen liittyvästä liikakasvusta. Myös liian kireät lantionpohjan lihakset voivat aiheuttaa virtsankarkailua.
Virtsankarkailun riskitekijöitä ovat:
- - Ylipaino
- - Diabetes
- - Elintavat, kuten runsas tupakointi ja nesteiden juonti
- - Pitkäaikaissairaus, kuten Parkinsonin tauti tai MS-tauti
On tärkeää selvittää, mistä virtsankarkailu johtuu ja minkälaisissa tilanteissa sitä esiintyy, jotta virtsankarkailusta pääsee eroon. Useimmiten virtsankarkailu jaotellaan ponnistus-, pakko- ja sekamuotoiseen karkailuun.
Ponnistusinkontinenssi
Ponnistusinkontinenssissa virtsankarkailua esiintyy ponnistustilanteissa tai vatsaontelon paineen noustessa äkillisesti esimerkiksi yskiessä. Altistavia tekijöitä ponnistusinkontinenssille ovat mm. ylipaino, raskaus, synnytykset ja myös voimakkaat urheilusuoritukset esim. painonnosto.
Pakkoinkontinenssi
Pakkoinkontinenssissa tulee pakonomainen virtsaamisen tarve, jonka jälkeen virtsa karkaa. Yleensä tämä liittyy pitkäaikaiseen virtsarakon ärsytykseen, kuten toistuviin virtsatietulehduksiin. Myös estrogeenin puute, eturauhasvaivat ja neurologiset sairaudet voivat altistaa pakkoinkontinenssille.
Sekamuotoiseen inkontinenssiin liittyy sekä ponnistus- että pakkoinkontinenssin oireita.
Mikä on virtsankarkailun hoito?
Virtsankarkailua voidaan hoitaa erilaisilla lihasharjoitteluilla, joilla vaikutetaan lantionpohjan lihaksiin, virtsaputken toimintaan sekä rakon tahdonalaiseen kontrolliin. Hoitoon kuuluu myös virtsankarkailun syyn ja tyypin selvittäminen. Virtsankarkailuun paras hoito on lantionpohjan lihasharjoittelu. Lantionpohjan fysioterapeutti on erikoistunut lantionpohjan lihaksiin ja on ammattilainen yksilöllisen tutkimuksen tekemisessä sekä hoidon suunnittelussa.
Lantionpohjan lihakset ovat tahdonalaisia lihaksia, joten virtsanpidätystä vaativaa kestovoimaa voidaan vahvistaa myös liikunnalla. Hyviä liikuntalajeja lantionpohjan lihasten vahvistamiseksi ovat esimerkiksi pilates, kävely ja jooga. Jos fysioterapialla tai liikunnalla ei kuitenkaan saada tuloksia, myös lääkehoito ja leikkaus ovat mahdollisia hoitovaihtoehtoja.
Ensimmäinen käynti: Tutkimus
Seuraavat käynnit: Hoidot ja tulosten seuranta
Harjoittelu kotona tai salilla
Virtsankarkailun hoito fysioterapialla
Lantionpohjan fysioterapeutti on erikoistunut hoitamaan ja ennaltaehkäisemään lantionpohjan toimintahäiriöitä, joita ovat esimerkiksi virtsaamisen ja ulostamisen ongelmat sekä lantionpohjan ylijännitys- ja kiputilat. Lantionpohjan fysioterapiassa fysioterapeutti ohjaa lantionpohjan lihasten tunnistamista, aktivaatiota ja lihasharjoittelua.
Lantionpohjan fysioterapiassa tehdään ensin alkututkimus, jolloin selvitetään virtsankarkailun syyt, mitataan lantionpohjan lihasaktivaatio EMG-laitteella ja tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma. Lisäksi kartoitetaan virtsanpidätyskyky, harjoitellaan lantionpohjan lihasten tunnistamista sekä tehdään lihaksiston vahvistamis- ja rentoutusharjoitteita. Kotiharjoittelua varten asiakas saa myös omatoimiset harjoitteluohjeet. Yliaktiivisen rakon kiputilojen rauhoittamiseksi sekä lihasten aktivoimiseksi hoidossa voidaan käyttää lisäksi turvallista sähköhoitoa.
Digifyssari verkkofysioterapia -ohjelmat
Digifyssarin palveluista löytyy useita erilaisia verkkokursseja lantionpohjalihasten treenaamiseen sekä naisille että miehille.
Kysy – me soitamme sinulle
Jos sinulla on kysyttävää Fysioksen lantionpohjan fysioterapiasta tai haluat lisätietoja, jätä yhteystietosi. Me soitamme sinulle.