Ylipronaatio

Ylipronaatio

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Mikä on ylipronaatio?

Jalan luonnollista iskunvaimennusmekanismia kutsutaan pronaatioksi. Pronaatiossa jalkaterän kaaret joustavat ja näin vähentävät kävelystä aiheutuvaa iskua. Ongelmia syntyy silloin, kun toinen tai molemmat jalat pronatoivat liikaa eli ylipronatoivat.

Ylipronaatio on jalan virheasento, jossa kävelyn aikana esiintyy liiallista jalkaterän sisäänkääntymistä. Myös jalkaterän kaaren laskeutuminen liittyy ylipronaatioon. Tämä voi johtaa erilaisiin alaraajojen ongelmiin, mutta näihin voidaan vaikuttaa harjoittelun ja oikeanlaisen tuennan avulla.

Mistä ylipronaatio johtuu?

Ylipronaatiota esiintyy jollain ihmisillä synnynnäisesti, mutta toisilla taas se kehittyy ajan myötä ja esimerkiksi raskaus saattaa lisätä ylipronaatiota. Myös mm. luurakenteiden poikkeavuus, lonkan alueen linjausongelmat, nilkan rajoittunut liikelaajuus koukistussuuntaan (dorsifleksio), nivelsiteiden löysyys ja heikko jalan lihastuki voivat liittyä ylipronaatioon.

Jalkaterän kaaren laskeutuminen liittyy ylipronaatioon, mutta sitä voi esiintyä myös korkeakaarisissa jaloissa. Ylipronaatio voi olla joko lievää tai voimakasta. Nilkkojen kääntyessä sisäänpäin jo seisoma-asennossa on kyseessä voimakas ylipronaatio. Lievässä ylipronaatiossa nilkat kääntyvät sisäänpäin liikkuessa. Juokseminen lisää ylipronaatiosta johtuvaa virhekuormitusta.

Varaa aika ylipronaation hoitoon

Ylipronaatio ja lattajalkaisuus

Ylipronaatiolla ja matalakaarisilla jaloilla on paljon yhteistä. Rakenteellisesti matalia jalkateriä kutsutaan rakenteelliseksi lattajalaksi. Tällöin jalka voi olla koko ajan pronaatiossa kävellessä. Rakenteellinen lattajalka on varsin harvinainen jalkatyyppi, mutta se voi johtaa huomattaviin kipuihin ja jopa leikkauksiin.

Toiminnallisessa lattajalassa jalkaterän kaari voi olla normaali, kun jalka ei ole maassa. Heillä ylipronaatio voi ilmetä esimerkiksi kävellessä ja juostessa. Tutkimusten mukaan toiminnallista lattajalkaa esiintyy n. 2-23 % ihmisistä. Myös toiminnallinen lattajalkaisuus voi johtaa jaloissa ilmeneviin ongelmiin.

Mitkä ovat ylipronaation oireet?

Ylipronaatio voi aiheuttaa erilaisia kipuja alaraajoihin sekä lonkkaan tai selkään. Se voi saada aikaan haitallisia muutoksia kehon asentoon sekä linjaukseen, jonka seurauksena jalat väsyvät helpommin ja tasapaino vaikeutuu. Tästä voi syntyä vaihtelevia rasituskipuja jalkateriin, polviin ja selkään. Ylipronaatio voi vaikuttaa lisäksi säären linjausongelmiin, reisiluun ja lonkan sisäänkiertymiseen sekä jossain määrin lantion eteenpäin kallistumiseen.

Osin ylipronaatiosta johtuvia haittavaikutuksia ovat:

Toisinaan, ylipronaatiolla sekä polven nivelrikolla voi olla yhteys toisiinsa. Ongelmat polvilumpiossa, kuten patellofemoraalinen kipu (erilaiset kivut polvilumpiossa) ja sitä kautta kondromalasia (polvilumpion reisiluuhun niveltyvän rustoisen nivelpinnan vaiva) sekä juoksijan polvi mahdollisesti liittyvät ylipronaatioon. Myös lonkan piriformis-oireyhtymän tyyppinen kipu voi olla yhteydessä tähän.

Miten ylipronaatiota voi hoitaa?

Ylipronaatio ei ole aina haitallista, mutta pitkällä aikavälillä se voi altistaa erilaisiin alaraajojen ongelmiin. On tärkeää selvittää ammattilaisen vastaanotolla, mitkä tekijät aiheuttavat ylipronaation ja hoitaa vaivaa kokonaisvaltaisesti. Yleisimmät ylipronaation hoitomuodot ovat oikeanlainen harjoittelu sekä yksilölliset tukipohjalliset.

Yksilölliset tukipohjalliset

Yksilöllisiä tukipohjallisia käytetään tarvittaessa osana fysio- ja jalkaterapiaa. Tukipohjalliset tehdään usein tukemaan jalan rakennetta tai ohjaamaan jalan toimintaa ja kuormittumista, mutta niitä voidaan käyttää myös osana kivunhoitoa. Ylipronaation korjaaminen ei onnistu ainoastaan tukipohjallisen avulla, vaan hoitoon kuuluu lisäksi alaraaja-asiantuntijan tekemä kattava alaraajatutkimus ja tutkimuksen perusteella suunniteltu hoito.

Ylipronaatio hoito fysio- ja jalkaterapeutin vastaanotolla

Alaraajoihin erikoistuneet podiatriset fysioterapeutit (PoFy) eli alaraajafysioterapeutit sekä jalkaterapeutit auttavat sinua ylipronaation tutkimisessa ja hoidossa. Alaraaja-asiantuntijat tekevät kattavan alaraaja-analyysin, antavat tietoa yksilöllisistä tukipohjallisista sekä valmistavat niitä, tekevät kotiharjoiteohjeet, antavat neuvoja kenkävalintaan sekä kävely- ja juoksutekniikoihin.

Apua ylipronaatioon

Anna lahjaksi hyvää oloa ja tutustu laajaan palveluvalikoimaan

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain ylipronaatioon liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.