Vammat ja sairaudet

Olemme koonneet yhteen tietoa erilaisista vammoista ja sairauksista, joiden hoitamiseen ja kuntoutukseen käytetään fysioterapiaa.

Vammat syntyvät usein tapaturmaisesti ja äkillisesti, esimerkiksi liikuntaa harrastaessa tai onnettomuuden seurauksena. Joskus ne voivat olla seurausta jostain sairaudesta. Tällaisia vammoja ovat mm. nilkan nivelsiteen venähdyspolvivammat, luiden murtumat ja selkäydinvamma

Osa vammoista voi vaatia leikkaushoitoa. Vaikka vamma ei vaatisikaan leikkausta, fysioterapiaa on olennainen osa vamman kuntoutusta. Näin vamman paraneminen nopeutuu. Osa vammoista voi myös olla synnynnäisiä, kuten CP-vamma. Harvinaisissa tapauksissa myös selkäydinvamma voi olla synnynnäinen.

Jotkut fysioterapeuttista kuntoutusta vaativat sairaudet ovat eteneviä sairauksia. ALSMS-tauti ja Parkinsonin tauti ovat parantumattomia neurologisia sairauksia. Näissä tapauksissa fysioterapia auttaa parantamaan elämän laatua. Aivoverenkiertohäiriössä aivojen toiminta häiriintyy, kun aivojen verenkierto estyy. Aivoverenkiertohäiriön seuraukset ovat yksilöllisiä ja riippuvat vaurioituneen alueen suuruudesta ja sijainnista. Edellä mainitut seikat vaikuttavat myös vauriosta kuntoutumiseen.


Moni kärsii elämänsä aikana jonkin asteisista kivuista ja säryistä. Niitä on monenlaisia ja ne voivat haitata arkea. Kipu voi iskeä äkillisesti tai kehittyä pahemmaksi pidemmän ajan kuluessa. 

Lue lisää kivuista, säryistä ja vaivoista

Tutustu laajaan palveluvalikoimaamme

Siirry palveluhakuun