Aivoinfarktin kuntoutus Fysioksella

Aivoinfarkti

Aivoinfarkti on seuraus aivoverisuonten tukkeutumisesta. Tukos aiheuttaa aivoihin hapenpuutteen, jonka seurauksena aivojen toiminta vaurioituu kyseiseltä alueelta. Fysioksella huomioimme kuntoutujan kokonaisuutena ja teemme kuntoutujalle parhaan mahdollisen kuntoutussuunnitelman aivoinfarktin kuntoutukseen. Meiltä löydät kuntoutuspalvelut helposti saman katon alta.

Mikä on aivoinfarkti?

Aivoinfarkti (aivoverisuonitukos) on seuraus aivoverisuonten tukkeutumisesta. Tukos aiheuttaa aivoihin hapenpuutteen, jonka seurauksena aivojen toiminta vaurioituu kyseiseltä alueelta ja syntyy aivohalvaus.

Aivoinfarkti kuuluu aivoverenkiertohäiriöihin. Aivoverenkiertohäiriö (AVH) on yhteisnimitys erilaisille aivoverenkierron häiriöille ja aivoverisuonitapahtumille sekä niistä aiheutuville neurologisille oireille. Aivoverenkiertohäiriöihin luetaan aivoinfarkti, aivoverenvuoto sekä aivokasvaimet.

Mistä aivoinfarkti johtuu?

Aivoinfarkti on seuraus aivojen verisuoniin syntyvästä verisuonitukoksesta. Verisuonitukos aiheuttaa aivoihin paikallisesti hapenpuutteen ja aivojen toiminta vaurioituu tältä alueelta. 

Usein aivoinfarktin syitä ovat:

  • - korkea ikä
  • - verenpainetauti
  • - korkea kolesteroli (verisuonten kovettumatauti)
  • - eteisvärinä
  • - diabetes
  • - elintavat 


Myös keskivartalolihavuus, alkoholin kulutus ja tupakointi lisäävät aivoinfarktin riskiä.

Aivoinfarktin kuntoutus neurologisella fysioterapialla

Mitkä ovat aivoinfarktin oireet?

Aivoinfarktin oireita ovat käsien tai jalkojen voimattomuus tai tunnottomuus. Oireina voi olla myös puhumisen vaikeutta tai epäselvä puhe sekä kasvojen toisen puolen tai suupielen roikkuminen. 

Miten aivoinfarktin tunnistaa?

Jos käsivarsien nostaminen, hymyileminen tai yksinkertaisen lauseen toistaminen ei onnistu, on hoitoon hakeuduttava viipymättä. Hoitoyksikössä tehdään perusteellinen tutkimus, jotta saadaan selville mistä on kyse. Oirekuva ei vielä kerro onko kyse esim. aivoinfarktista vai aivoverenvuodosta. Kun oireiden syy on selvinnyt, voidaan aloittaa asianmukainen hoito, jolla pyritään minimoimaan vauriota aivokudoksessa.

Miten aivoinfarktia hoidetaan?

Aivoinfarkteja voidaan alkuvaiheessa hoitaa joko liuotushoidoilla tai katetrihoidolla riippuen vamman kestosta ja laadusta. Lääkehoidoilla voidaan ehkäistä infarktin uusimista. 

Aivoinfarktin kuntoutuksen varhaisessa vaiheessa asento- ja liikehoidot ovat tärkeitä jo sairaalassa. Aktiivinen aivoinfarktin kuntoutus aloitetaan heti kun potilaan vointi sallii. Kuntoutuksella pyritään lisäämään sairastuneen henkilön toimintakykyä hänen arjessaan riippuen siitä millaista tukea hän ja hänen lähipiirinsä tarvitsevat. 

Aivoinfarktin kuntoutus Fysioksella

Fysioksella aivoinfarktin kuntoutus on aina yksilöllistä ja kuntoutuksen tarve arvioidaan tapauskohtaisesti. Usein tarvitaan moniammatillista kuntoutusta. Fysiokselta saat fysioterapiapalveluiden lisäksi ammattitaitoista toimintaterapiaa sekä puheterapiaa.

Fysioterapia

Fysioterapiassa tehdään kohdennettuja harjoitteita muun muassa lihasjänteyden normalisoimiseksi, lihasvoiman lisäämiseksi sekä kehon hahmotuksen ja liikkeen hallinnan parantamiseksi. Harjoittelu kohdistuu niihin toimintoihin ja tilanteisiin, joissa on haasteita. Esimerkkejä harjoituksista ovat siirtyminen, kävely, molempien käsien käyttö ja pystyasennon hallinta arjen askareissa.

Tarpeen vaatiessa fysioterapeutti auttaa arvioimaan liikkumisen apuvälineiden tarvetta sekä auttaa niiden käytön harjoittelussa. Harjoitteita toteutetaan toimipisteessä, ulkona, julkisissa tiloissa tai henkilön omassa kodissa tarpeesta riippuen.

Lue lisää neurologisesta fysioterapiasta

Toimintaterapia

Kuntoutujalla voi olla mm. toiminnanohjauksen vaikeuksia, jolloin aivoinfarktin kuntoutukseen voi tarvita toimintaterapiaa. Toimintaterapiassa tuetaan henkilön itsenäistä toimintakykyä ja ongelmanratkaisutaitoja arjessa. Toimintaterapeutin tukemana kädentaitojen ja pienapuvälineiden käyttö harjaantuu arjessa.

Toimintaterapiassa pyritään toiminnanohjauksen kehittämiseen, kehon ja ympäristön hahmotuksen parantumiseen ja kaksikätiseen työskentelyyn arjen askareissa. Toimintaterapeutti tukee myös kodin muutostöiden suunnittelussa. Harjoitteita voidaan toteuttaa toimintaterapiatiloissa, julkisissa tiloissa tai henkilön omassa kodissa riippuen tarpeesta.

Lue lisää toimintaterapiasta

Puheterapia

Aivoinfarktin seurauksena voi olla myös puheentuottoon tai nielemiseen sekä syömiseen liittyviä haasteita. Tällöin kuntoutuja saattaa tarvita myös puheterapiaa kuntoutumisen tueksi. Puheen tuoton ja ymmärtämisen sekä vaihtoehtoisten kommunikaatiomuotojen harjoittelun tukena toimii puheterapeutti. Puheterapiassa voidaan harjoittaa tarvittaessa myös nielemistä ja syömistä.

Lue lisää puheterapiasta

Kuntoutuksen eri osa-alueet risteävät ja menevät paikoitellen lomittain, sillä harjoittelu kohdistuu henkilöön ja rakentuu hänen tarpeistaan. Jokainen kuntoutusmuoto tarkastelee asioita omasta lähtökohdastaan ja yhdessä pyrimme samaan; toimivampaan, terveempään ja parempaan arkeen.

Me Fysioksella huomioimme kuntoutujan kokonaisuutena ja teemme kuntoutujalle parhaan mahdollisen kuntoutussuunnitelman. Meiltä löydät kaikki palvelut helposti saman katon alta.

Kuinka aivoinfarktin kuntoutukseen pääsee?

Julkinen terveydenhuolto tukee aivoverenkiertohäiriöistä kärsineitä ihmisiä erityisesti akuuttivaiheen aikana. Tuen kesto on tapauskohtaista. Julkisen puolen maksusitoumuksella tai palvelusetelillä on mahdollista hakeutua fysioterapiayritykseen kuntoutukseen. 

Fysiokseen pääsee myös omakustanteisesti, jolloin kuntoutus voidaan aloittaa välittömästi. Tuen mahdollisen loppumisen jälkeen voi kuntoutusta jatkaa tarpeen mukaan omakustanteisesti.

Kelan vaativa lääkinnällinen kuntoutus Fysioksessa

Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen tavoitteena on, että pystyt sairaudestasi tai vammastasi huolimatta tekemään töitä tai selviytymään arkielämän toiminnoista paremmin. Kuntoutus on Kelan järjestämä ja rahoittama.

Kelan vaativa lääkinnällinen kuntoutus Kela yksilöfysioterapia Kela toimintaterapia

Fysios kuntoutusneuvonta

Fysioksella on kuntoutusohjaaja, joka vastaa kysymyksiisi kuntoutushakemuksen tekemisestä sekä kuntoutukseen hakeutumisesta.

Neuvontaa antaa kuntoutusohjaaja, fysioterapeutti Eelis Nuuttila p. 044 733 4422 (arkisin 8-16) tai [email protected]

Blogi: Neurologinen fysioterapia aivoinfarktin jälkeen

Lue lisää blogista
Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen tai hoitoon liittyen, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä. Autamme mielellämme myös Kelan tai kunnan maksusitoumuksen saamisen kanssa.

Lue lisää aivoverenkiertohäiriöistä

Aivoverenkiertohäiriö (AVH) Aivoverenvuoto

Toimipisteemme löydät täältä.

Tutustu myös Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

Siirry palveluhakuun