Aivoverenkiertohäiriö

Meille voi tulla aina myös ilman lähetettä tai maksusitoumusta.

Varaa aika netissä

Mikä on aivoverenkiertohäiriö?

Aivoverenkiertohäiriöllä (AVH) tarkoitetaan sairautta, jossa aivojen toiminta on häiriintynyt aivoverenkierron estymisen seurauksena. AVH:n syynä voi olla joko aivovaltimon tukkeutuminen (aivoinfarkti) tai vuotaminen (aivoverenvuoto). AVH on yhteisnimitys erilaisille aivoverenkierron häiriöille ja aivoverisuonitapahtumille sekä niistä aiheutuville neurologisille oireille. AVH:hon sairastuu Suomessa vuosittain yli 20 000 ihmistä ja se on kolmanneksi yleisin kuolinsyy.

Mistä aivoverenkiertohäiriö johtuu?

Aivoverenkiertohäiriöitä ovat iskeeminen aivoverenkiertohäiriö, aivoinfarkti, aivoverenvuoto, lukinkalvonalainen verenvuoto ja TIA-oire. AVH:n riskitekijät ovat lähes samat kuin muissa sydän- ja verisuonisairauksissa. Mitä useampi riskitekijä henkilöllä on samanaikaisesti, sitä suurempi riski hänellä on sairastua.

AVH:n riskitekijöitä ovat mm.:

  • kohonnut verenpaine
  • HDL-kolesterolin kohonnut arvo
  • tupakointi
  • ylipaino
  • keskivartalolihavuus
  • vähäinen liikunta.

Mitkä ovat aivoverenkiertohäiriön oireet?

AVH:n akuutit oireet ovat raajojen toispuoleinen voimattomuus tai tunnottomuus, epäselvä puhe tai puhumisen vaikeus, näköhäiriöt, nielemisvaikeudet ja kasvojen toispuoleinen roikkuminen. AVH-potilaan myöhäisemmän vaiheen oireita ovat mm. toispuoleiset halvausoireet raajoissa ja kasvoissa, mielialan muutokset, puheen tuottamisen ja ymmärtämisen vaikeudet, hahmottamisen vaikeudet, näköhäiriöt, tasapaino-ongelmat, havainnoinnin vaikeudet ja väsymisalttius.

Miten aivoverenkiertohäiriöitä voidaan hoitaa?

Fysioterapia on tärkeä osa AVH-potilaan hoito- ja kuntoutusprosessia. AVH:n fysioterapia suunnitellaan hoitavan lääkärin suosituksesta (kuntoutussuunnitelma) yksilöllisesti yhdessä asiakkaan omaisten ja läheisten kanssa. AVH:sta kuntoutuminen on aina yksilöllistä riippuen vaurion laajuudesta ja sijainnista. Osa AVH-asiakkaista kuntoutuu takaisin työelämään ja osa tarvitsee pitkäkestoista kuntoutusta monin eri tukitoimin.

AVH-terapia perustuu toistoihin johdonmukaisesti etenevässä kuntoutusprosessissa, jossa otetaan huomioon vaihtelevat ympäristöt ja asiakkaan oppimiskyky. Terapia keskittyy toimintakyvyn harjoittamiseen päivittäisissä toiminnoissa sekä omaisten ohjaamiseen ja tukemiseen arjessa.

Kelan vaativa lääkinnällinen kuntoutus Fysioksessa

Olemme Suomen suurin Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluntuottaja. Tarjoamme Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen fysioterapiaa ja toimintaterapiaa toimipisteessä sekä kotikäyntinä, allasterapiaa, ryhmäterapiaa (fysio- ja toimintaterapia), puheterapiaa ja psykoterapiaa, kaikenikäisille. Terapiat toteutetaan Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palvelukuvausten mukaisesti. Meille voi tulla myös ilman lähetettä tai maksusitoumusta. Lisätietoa saat soittamalla p. 010 237 700.

Kysy lisää kuntoutusohjaajaltamme

Kuntoutusohjaajallamme on fysioterapeutin koulutus ja hän on erikoistunut vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen. Hän vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi. Hän auttaa terapeutin valinnassa ja ohjaa tarpeen mukaan ajanvarauksessa tai muissa hoitoon liittyvissä asioissa.

Neuvontaa antaa kuntoutusohjaaja, fysioterapeutti Eelis Nuuttila p. 044 733 4422 (arkisin 8-16) tai [email protected]

Apua aivoverenkiertohäiriön kuntoutukseen

Tutustu laajaan palveluvalikoimaamme

Aivoverenkiertohäiriön kuntoutus Fysioksella

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Aivoverenkiertohäiriön kuntoutus Fysioksella

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Arkielämää aivoverenkiertohäiriön jälkeen

Järjestimme Arkielämää aivoverenkiertohäiriön jälkeen -webinaarin, jossa kerroimme aivoverenkierohäiriön kuntoutuksesta. Webinaarissa kerroimme mm. kuntoutuspolusta, lähipiirin merkityksestä, apuvälineistä sekä Fysioksen fasiliteeteista ja erikoisosaamisesta. Voit katsoa koko webinaarin tai sinua eniten kiinnostavat osiot.

Fysioterapian kuntoutuspolku aivoverenkiertohäiriön jälkeen – osa 1
Lähipiirin ja arjen ympäristön huomioiminen – osa 2
Apuvälineet arjen apuna – osa 3
Toimintaterapia osana kokonaisvaltaista kuntoutusta – osa 4
Fysioksen osaaminen ja fasiliteetit – osa 5
Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen tai hoitoon liittyen, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä. Autamme mielellämme myös Kelan tai kunnan maksusitoumuksen saamisen kanssa.