Aivoverenkiertohäiriö

AVH:lla tarkoitetaan sairautta, jossa aivojen toiminta on häiriintynyt aivoverenkierron estymisen seurauksena.

Mikä on aivoverenkiertohäiriö?

Aivoverenkiertohäiriöllä (AVH) tarkoitetaan sairautta, jossa aivojen toiminta on häiriintynyt aivoverenkierron estymisen seurauksena. AVH:n syynä voi olla joko aivovaltimon tukkeutuminen tai vuotaminen. AVH on yhteisnimitys erilaisille aivoverenkierron häiriöille ja aivoverisuonitapahtumille sekä niistä aiheutuville neurologisille oireille. AVH:hon sairastuu Suomessa vuosittain 15 000 ihmistä ja se on kolmanneksi yleisin kuolinsyy.

Mistä aivoverenkiertohäiriö johtuu?

Aivoverenkiertohäiriöitä ovat iskeeminen aivoverenkiertohäiriö, aivoinfarkti, aivoverenvuoto, lukinkalvonalainen verenvuoto ja TIA-oire. AVH:n riskitekijät ovat lähes samat kuin muissa sydän- ja verisuonisairauksissa. Mitä useampi riskitekijä henkilöllä on samanaikaisesti, sitä suurempi riski hänellä on sairastua. AVH:n riskitekijöitä ovat mm. kohonnut verenpaine, HDL-kolesterolin kohonnut arvo, tupakointi, ylipaino, keskivartalolihavuus ja vähäinen liikunta.

Mitkä ovat aivoverenkiertohäiriön oireet?

AVH:n akuutit oireet ovat raajojen toispuoleinen voimattomuus tai tunnottomuus, epäselvä puhe tai puhumisen vaikeus, näköhäiriöt, nielemisvaikeudet ja kasvojen toispuoleinen roikkuminen. AVH-potilaan myöhäisemmän vaiheen oireita ovat mm. toispuoleiset halvausoireet raajoissa ja kasvoissa, mielialan muutokset, puheen tuottamisen ja ymmärtämisen vaikeudet, hahmottamisen vaikeudet, näköhäiriöt, tasapaino-ongelmat, havainnoinnin vaikeudet ja väsymisalttius.

Miten aivoverenkiertohäiriöitä voidaan hoitaa?

Fysioterapia on tärkeä osa AVH-potilaan hoito- ja kuntoutusprosessia. AVH:n fysioterapia suunnitellaan hoitavan lääkärin suosituksesta (kuntoutussuunnitelma) yksilöllisesti yhdessä asiakkaan omaisten ja läheisten kanssa. AVH:sta kuntoutuminen on aina yksilöllistä riippuen vaurion laajuudesta ja sijainnista. Osa AVH-asiakkaista kuntoutuu takaisin työelämään ja osa tarvitsee pitkäkestoista kuntoutusta monin eri tukitoimin. AVH-terapia perustuu toistoihin johdonmukaisesti etenevässä kuntoutusprosessissa, jossa otetaan huomioon vaihtelevat ympäristöt ja asiakkaan oppimiskyky. Terapia keskittyy toimintakyvyn harjoittamiseen päivittäisissä toiminnoissa sekä omaisten ohjaamiseen ja tukemiseen arjessa.

Aivoverenkietohäiriön kuntoutus

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Neurologinen fysioterapia

Tutkimme ja kuntoutamme

Kuntoutuksen alussa kartoitamme asiakkaan elämäntilanteen ja voimavarat sekä teemme toiminnallisen tutkimuksen. Alkukartoituksen pohjalta laadimme yksilöllisen terapiasuunnitelman yhdessä asiakkaan ja hänen läheistensä kanssa.

Ohjeistamme ja ohjaamme

Ohjaamme ja ohjeistamme muita perheenjäseniä ja suunnittelemme kuntoutusta yhdessä muiden sidosryhmien kanssa.

Autamme apuvälinevalinnoissa

Arvioimme myös apuvälinetarvetta yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa. Lisäksi autamme kuntoutujaa valitsemaan itsenäisyyttä ja elämänlaatua parantavia apuvälineitä.

Blogi: Neurologinen fysioterapia aivoinfarktin jälkeen

Aivoinfarktin ja aivoverenkiertohäiriöiden (AVH) akuuttivaiheen jälkeen 45 % sairastuneista tarvitsee intensiivistä, nousujohteista, tehokasta ja tavoitteellista sekä moniammatillista kuntoutusta toimintakyvyn palauttamiseksi. Aivoverenkiertohäiriön jälkeinen kuntoutuksen tarve vaihtelee hyvin yksilöllisesti riippuen mm. vaurion laajuudesta ja paikasta. Kuntoutuksella pystytään vaikuttamaan siihen, kuinka hyvin korvaavia vastuita aivoissa otetaan käyttöön ja kuinka paljon toiminnoista palautuu tämän ansiosta ennalleen. Lue lisää aiheesta fysioterapeutti Susanna Antikaisen blogista.

Lue blogi

Kelan tai kunnan maksusitoumus

AVH:n hoito vaatii lääkinnällistä kuntoutusta, joka on useimmiten Kelan, sairaanhoitopiirin tai kotikunnan kustantamaa. Toimipisteemme ovat Kelan hyväksymiä ja auditoimia kuntoutuslaitoksia. Terapiamuotoja ovat fysioterapia toimipisteessä tai kotikäyntinä, allasterapia, lymfaterapia, toimintaterapia, ryhmä- ja monimuotofysioterapia (fysio- ja toimintaterapiaryhmä). Soita puh 010 237 700 ja tarkista oman paikkakuntasi palveluntarjonta.

Meille voi tulla aina myös ilman lähetettä tai maksusitoumusta.

Kysy lisää kuntoutusohjaajaltamme

Kuntoutusohjaajallamme on fysioterapeutin koulutus ja hän on erikoistunut vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen. Hän vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi. Hän auttaa terapeutin valinnassa ja ohjaa tarpeen mukaan ajanvarauksessa tai muissa hoitoon liittyvissä asioissa.

Ota yhteyttä kuntoutusohjaajaan

Me soitamme sinulle

Voit myös jättää meille soittopyynnön, niin otamme yhteyttä. Jätä numerosi oheiseen laatikkoon, soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä. Vastaamme mielellämme oireisiin tai hoitoon liittyviin asioihin sekä autamme Kelan tai kunnan maksusitoumuksen saamisen kanssa.

Kakki toimipisteemme löydät täältä.

Tutustu Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan alla olevasti linkistä.

Tutustu palveluvalikoimaamme