Amyotrofinen lateraaliskleroosi

ALS

ALS eli amyotrofinen lateraaliskleroosi tai motoneuronitauti on selkäytimen liikehermosoluja vaurioittava, etenevä sairaus.

Mikä on ALS?

ALS eli amyotrofinen lateraaliskleroosi tai motoneuronitauti on selkäytimen liikehermosoluja vaurioittava, etenevä sairaus. ALS:n kesto on yleensä 3-5 vuotta. ALS on elinikää lyhentävä ja menehtyminen tapahtuu hengityslihasten laman myötä. Suomessa tehdään vuosittain noin 140 ALS-diagnoosia. ALS:n keskimääräinen sairastumisikä on 60 vuotta ja se on hiukan yleisempi miehillä kuin naisilla. Noin 10 % ALS-diagnooseista esiintyy perheittäin ja tällöin kyseessä on familiaarinen ALS eli FALS.

Mistä ALS johtuu?

ALS vaurioittaa lähinnä liikehermosoluja, mikä aiheuttaa vähitellen tahdonalaisten lihasten heikkenemistä ja surkastumista lihasärsytyksen vähentyessä. ALS saattaa aiheuttaa muutoksia myös älyllisiin toimintoihin. ALS:n taudin aiheuttaja on tuntematon ja se etenee yksilöllisesti.

Mitkä ovat ALS:n oireet?

ALS:n yleisimpiä oireita ovat toispuoleiset raajojen lihasten elohiirimäiset nykäykset ja krampit yhdessä lihasheikkouden kanssa. ALS:iin ei liity tuntohermojen oireita, kuten puutumisia tai kipuja. Osalla ALS-potilaista oireet alkavat nielemis- ja puhevaikeuksina. ALS diagnosoidaan oirekuvan perusteella, muut syyt poissulkemalla ja ENMG-tutkimuksen avulla. Lisäksi voidaan diagnosointia varten ottaa lihaksista koepala ja joskus myös kaularangan magneettikuvaus.

Miten ALS voidaan hoitaa?

ALS:n hoito on pääosin oireenmukaista ja neurologinen fysioterapia suunnitellaan yksilöllisesti. Kuntoutus on moniammatillista ja siihen osallistuvat mahdollisuuksien mukaan fysioterapeutin lisäksi toimintaterapeutti, puheterapeutti ja ravitsemusterapeutti. ALS-potilaan terapiassa keskitytään liike- ja lihasharjoitteluun sekä pyritään ennakoimaan tarvittavat apuvälineet hyvissä ajoin parhaan mahdollisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi. Lisäksi ALS-terapiassa keskitytään spastisuuden lievittymiseen.

Apua ALS:in hoitoon

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Neurologinen fysioterapia

Tutkimme ja kuntoutamme

Kuntoutuksen alussa kartoitamme asiakkaan elämäntilanteen ja voimavarat sekä teemme toiminnallisen tutkimuksen. Alkukartoituksen pohjalta laadimme yksilöllisen terapiasuunnitelman yhdessä asiakkaan ja hänen läheistensä kanssa.

Ohjeistamme ja ohjaamme

Ohjaamme ja ohjeistamme muita perheenjäseniä ja suunnittelemme kuntoutusta yhdessä muiden sidosryhmien kanssa.

Autamme apuvälinevalinnoissa

Arvioimme myös apuvälinetarvetta yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa. Lisäksi autamme kuntoutujaa valitsemaan itsenäisyyttä ja elämänlaatua parantavia apuvälineitä.

Kelan tai kunnan maksusitoumus

ALS:n hoito vaatii lääkinnällistä kuntoutusta, joka on useimmiten Kelan, sairaanhoitopiirin tai kotikunnan kustantamaa. Toimipisteemme ovat Kelan hyväksymiä ja auditoimia kuntoutuslaitoksia. Terapiamuotoja ovat fysioterapia toimipisteessä tai kotikäyntinä, allasterapia, lymfaterapia, toimintaterapia, ryhmä- ja monimuotofysioterapia (fysio- ja toimintaterapiaryhmä). Soita puh 010 237 700 ja tarkista oman paikkakuntasi palveluntarjonta.

Meille voi tulla aina myös ilman lähetettä tai maksusitoumusta.

Kysy lisää kuntoutusohjaajaltamme

Kuntoutusohjaajallamme on fysioterapeutin koulutus ja hän on erikoistunut vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen. Hän vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi. Hän auttaa terapeutin valinnassa ja ohjaa tarpeen mukaan ajanvarauksessa tai muissa hoitoon liittyvissä asioissa.

Ota yhteyttä kuntoutusohjaajaan

Me soitamme sinulle

Voit myös jättää meille soittopyynnön, niin otamme yhteyttä. Jätä numerosi oheiseen laatikkoon, soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä. Vastaamme mielellämme oireisiin tai hoitoon liittyviin asioihin sekä autamme Kelan tai kunnan maksusitoumuksen saamisen kanssa.

Etsi lähin toimipiste täältä.

Tutustu Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan alla olevasta linkistä.

Tutustu palveluvalikoimaamme