Cervikaalinen dystonia

Cervikaalinen dystonia on oireyhtymä, jossa lihassupistukset aiheuttavat epänormaalia pään kääntymistä erilaisiin virheasentoihin.

Mikä on cervikaalinen dystonia?

Cervikaalinen dystonia on oireyhtymä, jossa lihassupistukset aiheuttavat epänormaalia pään kääntymistä erilaisiin virheasentoihin. Liikesuunnat, supistusten muodot ja kestot vaihtelevat yksilöittäin.

Miten cervikaalista dystoniaa hoidetaan?

Cervikaalisessa dystoniassa on mahdollisuus muuttaa tilannetta parempaan suuntaan fysioterapian avulla. Tämä vaatii fysioterapeutin ammattitaitoa, yhteistyötä lääkäreiden ja terapeuttien välillä sekä asiakkaan omaa aktiivisuutta ja motivaatiota kuntoutumista kohtaan.

Jokaisen asiakkaan kohdalla tehdään laaja analyysi, jolla selvitetään oikeanlainen fysioterapeuttinen hoito. Fysioterapialla emme pelkästään vaikuta lukuisten liitännäisoireiden kuten kivun, ahdistuksen ja jännitystilojen lieventämiseen, vaan päätavoitteemme on vaikuttaa aivojen plastisuuteen valitsemalla jokaiselle yksilöllisesti sopivat liikeharjoitteet.

Fysioterapiassa autamme asiakasta mm. löytämään ylävartalon keskilinjan, joka on usein vaikeasti saavutettavissa. Ohjaamme myös oikean liikesuunnan liikkuvuusharjoitteita sekä vastapuolen heikkoja lihaksia vahvistavia harjoitteita. Näillä tekniikoilla pyrimme saavuttamaan tärkeimmän tavoitteen eli asiakkaan elämänlaadun kohentamisen yksilöllisesti. Pyrimme vaikuttamaan arjen toimintoihin ja tukemaan osallistumista.

Tietoisuus botuliinipistosten ja fysioterapian yhteisvaikutuksista on ehdoton edellytys parhaan mahdollisen hoitotuloksen saavuttamiseksi cervikaalisen dystonian hoidossa. Moniammatillinen hoito eli yhteistyön lääkäreiden ja fysioterapeuttien kesken on tärkeää.

Lue lisää neurologisesta fysioterapiasta

Tutkimus ja hoitosuunnitelma

Tutkimme, testaamme ja selvitämme syyt oireisiin ja arvioimme toimintakykyä. Asetamme yhdessä tavoitteet ja laadimme ennusteen sekä suunnitelman ongelman ratkaisemiseksi.

Hoidot ja tulosten seuranta

Lievitämme oireita, kipua, turvotusta, jotta pääset takaisin omiin tärkeisiin askareisiin.

Harjoittelu kotona tai salilla

Ohjaus ja neuvonta ovat keskeinen osa fysioterapiaa.

Kelan vaativa lääkinnällinen kuntoutus Fysioksessa

Olemme Suomen suurin Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluntuottaja. Tarjoamme Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen fysioterapiaa ja toimintaterapiaa toimipisteessä sekä kotikäyntinä, allasterapiaa, ryhmäterapiaa (fysio- ja toimintaterapia), puheterapiaa ja psykoterapiaa, kaikenikäisille. Terapiat toteutetaan Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palvelukuvausten mukaisesti. Meille voi tulla myös ilman lähetettä tai maksusitoumusta. Lisätietoa saat soittamalla p. 010 237 700.

Tutustu Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluihin ja toimipisteisiin.

Kelan vaativa lääkinnällinen kuntoutus Fysioksessa
Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen tai hoitoon liittyen, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä. Autamme mielellämme myös Kelan tai kunnan maksusitoumuksen saamisen kanssa.

Toimipisteemme löydät täältä.

Tustustu Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

Tutustu palveluvalikoimaan