
Lihassairaus
Lihassairauden kuntoutus Fysios Mehiläisessä
Mikä lihassairaus on?
Lihassairaudet ovat harvinaisia neurologisia sairauksia, joiden syynä on toimintahäiriö lihaskudoksessa. Lihastaudit alkavat usein hitaasti kehittyvänä sekä etenevänä lihasheikkoutena ja sitä voi ilmetä kaikkien lihasryhmien alueella.
Lihassairaudet ovat melko harvinaisia. Lihastauti voi ilmetä jo vastasyntyneellä tai puhjeta vasta myöhemmin lapsuudessa, nuoruudessa tai aikuisena. Lihastaudit voivat olla vaikeusasteeltaan erilaisia vaihdellen lievästä fyysisestä toimintarajoitteesta vaikeavammaisuuteen, vaikka diagnoosi olisi sama.
Lihassairauksien kuntoutuksessa keskitytään toimintakyvyn ylläpysymiseen. Lihassairauksia voidaan kuntouttaa fysioterapiassa, allasterapiassa ja toimintaterapiassa. Useissa lihassairauksissa myös lääkehoidosta on apua lihasheikkouden korjaamisessa sekä sairauden pahenemisen estämisessä.
Mistä lihassairaus johtuu?
Lihassairauden syy voi olla itse lihassoulussa ja sen toiminnassa. Lihasperäisissä taudeissa syy voi olla myös liike- tai ääreishermosolujen tai hermolihasliitoksen toimintahäiriössä. Hermoston ja lihasten toiminta- tai yhteistyöhäiriö sairauksia kutsutaan neuromuskulaaritaudeiksi.
Lihastauteja on useita erilaisia, mutta mikään niistä ei ole kovin yleinen. Suomessa on yli 10 000 lihastautia sairastavaa henkilöä. Lihastaudit ovat usein perinnöllisiä.
Mitkä ovat lihastautien oireet?
Lihastaudit alkavat usein hitaasti kehittyvänä sekä etenevänä lihasheikkoutena ja sitä voi ilmetä kaikkien lihasryhmien alueella. Lihaskudos voi myös surkastua, mikä näkyy tyypillisesti sairastuneen lihaksen pienentymisenä ja voi tuntua voiman heikkenemisenä. Lihaksen koko voi myös kasvaa, kun lihaskudos korvautuu rasvakudoksella.
Kuinka lihastauti todetaan?
Lihastaudin tutkimus alkaa normaalisti verikokeilla, joista tärkeimmät ovat lasko (senkka) ja veren lihasentsyymien pitoisuus. Tämän jälkeen tutkimuksia jatketaan lihassähkö- eli ENMG-tutkimuksella, jonka avulla selvitetään lihasten sähköistä toimintaa.
Jos edellä mainittujen tutkimusten perusteella on syytä epäillä lihassairautta, jatketaan tutkimuksia lihasten magneettikuvauksella. Magneettikuvauksessa nähdään myös sopiva lihas koepalaa varten. Usein vasta patologin tutkimasta lihasnäytteestä saadaan selville lopullinen lihastaudin diagnoosi.
Miten lihassairautta hoidetaan?
Lihassairauden hoito riippuu diagnoosista. Kuntoutuksessa keskitytään toimintakyvyn ylläpysymiseen ja harjoittamiseen. Tarvittaessa hoitoon yhdistetään lääkitys. Lääkehoidosta voi olla apua lihasheikkouden korjaamiseen sekä sairauden pahenemisen estämisessä.
Lihassairauden kuntoutus Fysios Mehiläisessä
Fysios Mehiläisessä kuntoutus on aina yksilöllistä ja kuntoutuksen tarve arvioidaan tapauskohtaisesti. Usein tarvitaan moniammatillista kuntoutusta. Fysios Mehiläisestä saat kattavien neurologisen fysioterapian palveluiden lisäksi mm. allasterapiaa ja ammattitaitoista toimintaterapiaa.
Kuinka kuntoutukseen pääsee?
Kuntoutukseen pääsee julkisen puolen maksusitoumuksella tai palvelusetelillä. Lisäksi vakuutusyhtiöiden ja Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen kautta on mahdollista hakeutua kuntoutukseen.
Voit tulla Fysios Mehiläiseen kuntoutukseen myös ilman lähetettä tai maksusitoumusta, jolloin kuntoutus voidaan aloittaa välittömästi. Lisäksi tuen mahdollisen loppumisen jälkeen kuntoutusta voi jatkaa tarpeen mukaan omakustanteisesti.
Katso toimipisteemme ja ole yhteydessä kuntoutukseen liittyen toimipisteen vastaavaan terapeuttiin tai kuntoutusneuvontaan 010 237 7077.
Kelan vaativa lääkinnällinen kuntoutus Fysios Mehiläisessä
Olemme Suomen suurin Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluntuottaja. Tarjoamme Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen neurologista fysioterapiaa, allasterapiaa, toimintaterapiaa, lasten ja nuorten fysioterapiaa ja toimintaterapiaa, puheterapiaa, ratsastusterapiaa sekä psykoterapiaa, ryhmämuotoista kuntoutusta (fysioterapia, toimintaterapia, psykoterapia ja allas) sekä neuropsykologista kuntoutusta.
Terapiat toteutetaan Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palvelukuvausten mukaisesti. Meille voi tulla myös ilman lähetettä tai maksusitoumusta.
Katso ohjeet miten hakeutua kuntoutukseen Fysios Mehiläiseen.
Fysios Mehiläinen kuntoutusneuvonta
Tarvitsetko kuntoutusneuvontaa tai apua hakeutumisessa KELAn vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen asiakkaaksi Fysios Mehiläiseen? Numerossa 010 237 7077 sinua auttavat Kuntoutuksen ohjaaja AMK Eelis Nuuttila ja Nelli Raunio sekä Fysios Mehiläisen kuntoutustiimi.
Soita kuntoutusneuvontaan 010 237 7077 tai ota yhteyttä suoraan toimipisteeseen.