Mikä on MS-tauti?
MS-tauti eli multippeliskleroosi on etenevä ja monimuotoinen neurologinen sairaus. Nuorilla aikuisilla MS-tauti on yleisin toimintakykyyn vaikuttava keskushermoston sairaus. Naisilla on lähes kaksi kertaa enemmän MS-tautia kuin miehillä, yleisin sairastumisikä on noin 20–40 vuotiaana. MS-taudista olevaa tietoa sen oireista, etenemisestä tai hoidosta ei voi soveltaa kaikkiin tapauksiin.
Mistä MS-tauti johtuu?
MS-tauti on autoimmuunitauti, jossa elimistö hyökkää omia kudoksia vastaan muodostamalla vasta-aineita. Vasta-aineet kohdistuvat aivojen valkean aineen hermohaarakkeita vastaan. MS-taudin aiheuttavia tekijöitä ei vieläkään tunneta kunnolla, mutta MS-taudin katsotaan syntyvän monen tekijän yhteisvaikutuksena. Perintötekijöidenohella vaikuttavat myös ympäristötekijät.
Mitkä ovat taudin oireet?
MS-taudissa oireet vaihtelevat hyvin paljon ja riippuvat siitä, missä keskushermoston osassa vaurioalue sijaitsee. Koska vaurioita MS-taudissa voi olla monissa paikoissa keskushermostoa, voi myös oireita esiintyä eri puolilla kehoa.
MS-taudin yleisimmät alkuoireet ovat näön hämärtyminen toisessa silmässä ja tavallisesti raajojen tuntoaistin häiriintyminen, joka ilmenee puutumisina tai outoina tuntemuksina. Tämän lisäksi MS-taudissa voi esiintyä jonkin raajan tai raajojen lihasheikkoutta, kaksoiskuvia, tasapainovaikeuksia, huimausta, puhehäiriöitä sekä suolen ja virtsarakon toimintahäiriöitä. MS-taudille tyypillistä on uupumus eli fatiikki, joka on voimakkaampaa kuin unenpuute tai liikunnan aiheuttama väsymys.
Miten tautia voi hoitaa?
MS-taudissa fysioterapia sisältää asiakkaan yksilöllisistä tavoitteista riippuen mm. hengitysharjoituksia, tasapainoharjoittelua eri välinein eri ympäristöissä, kipuhoitoja kuten sähköhoidot ja LPG-hoito, painokevennettyä kävelyä, lantionpohjanmittauksia ja -harjoituksia sekä toimintakykyyn liittyvien taitojen ja valmiuksien harjoittamista.
Terapiassa huolehditaan MS-tautiin liittyviä apuvälineasioita sekä perheen ja muun toimintaympäristön ohjaamisesta ja ohjeistuksesta. Terapialla pyritään MS-tautia sairastavan asiakkaan toimintakyvyn paranemiseen ja/tai ylläpitämiseen. Jokaisen terapiakerran alussa arvioidaan sen hetkinen vireystila, jonka mukaan terapia etenee.
Fysios Mehiläinen kuntoutusneuvonta
Tarvitsetko kuntoutusneuvontaa tai apua hakeutumisessa KELAn vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen asiakkaaksi Fysios Mehiläiseen? Numerossa 010 237 7077 sinua auttavat Kuntoutuksen ohjaaja AMK Eelis Nuuttila ja Nelli Raunio sekä Fysios Mehiläisen kuntoutustiimi.
Soita kuntoutusneuvontaan 010 237 7077.
Kelan vaativa lääkinnällinen kuntoutus Fysios Mehiläisessä
Olemme Suomen suurin Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluntuottaja. Tarjoamme Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen neurologista fysioterapiaa, allasterapiaa, toimintaterapiaa, lasten ja nuorten fysioterapiaa ja toimintaterapiaa, puheterapiaa, ratsastusterapiaa sekä psykoterapiaa, ryhmämuotoista kuntoutusta (fysioterapia, toimintaterapia, psykoterapia ja allas) sekä neuropsykologista kuntoutusta.
Terapiat toteutetaan Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palvelukuvausten mukaisesti. Meille voi tulla myös ilman lähetettä tai maksusitoumusta.
Katso ohjeet miten hakeutua kuntoutukseen Fysios Mehiläiseen.