MS-tauti

MS-tauti eli multippeliskleroosi (pesäkekovettumatauti) on etenevä ja monimuotoinen neurologinen sairaus.

Mikä on MS-tauti?

MS-tauti eli multippeliskleroosi on etenevä ja monimuotoinen neurologinen sairaus. Nuorilla aikuisilla MS-tauti on yleisin toimintakykyyn vaikuttava keskushermoston sairaus. Naisilla on lähes kaksi kertaa enemmän MS-tautia kuin miehillä, yleisin sairastumisikä on noin 20–40 vuotiaana. MS-taudista olevaa tietoa sen oireista, etenemisestä tai hoidosta ei voi soveltaa kaikkiin tapauksiin.

Mistä MS-tauti johtuu?

MS-tauti on autoimmuunitauti, jossa elimistö hyökkää omia kudoksia vastaan muodostamalla vasta-aineita. Vasta-aineet kohdistuvat aivojen valkean aineen hermohaarakkeita vastaan. MS-taudin aiheuttavia tekijöitä ei vieläkään tunneta kunnolla, mutta MS-taudin katsotaan syntyvän monen tekijän yhteisvaikutuksena. Perintötekijöidenohella vaikuttavat myös ympäristötekijät.

Mitkä ovat taudin oireet?

MS-taudissa oireet vaihtelevat hyvin paljon ja riippuvat siitä, missä keskushermoston osassa vaurioalue sijaitsee. Koska vaurioita MS-taudissa voi olla monissa paikoissa keskushermostoa, voi myös oireita esiintyä eri puolilla kehoa. MS-taudin yleisimmät alkuoireet ovat näön hämärtyminen toisessa silmässä ja tavallisesti raajojen tuntoaistin häiriintyminen, joka ilmenee puutumisina tai outoina tuntemuksina. Tämän lisäksi MS-taudissa voi esiintyä jonkin raajan tai raajojen lihasheikkoutta, kaksoiskuvia, tasapainovaikeuksia, huimausta, puhehäiriöitä sekä suolen ja virtsarakon toimintahäiriöitä. MS-taudille tyypillistä on uupumus eli fatiikki, joka on voimakkaampaa kuin unenpuute tai liikunnan aiheuttama väsymys.

Miten tautia voi hoitaa?

MS-taudissa fysioterapia sisältää asiakkaan yksilöllisistä tavoitteista riippuen mm. hengitysharjoituksia, tasapainoharjoittelua eri välinein eri ympäristöissä, kipuhoitoja kuten sähköhoidot ja LPG-hoito, painokevennettyä kävelyä, lantionpohjanmittauksia ja – harjoituksia sekä toimintakykyyn liittyvien taitojen ja valmiuksien harjoittamista. Terapiassa huolehditaan MS-tautiin liittyviä apuvälineasioita sekä perheen ja muun toimintaympäristön ohjaamisesta ja ohjeistuksesta. Terapialla pyritään MS-tautia sairastavan asiakkaan toimintakyvyn paranemiseen ja/tai ylläpitämiseen. Jokaisen terapiakerran alussa arvioidaan sen hetkinen vireystila, jonka mukaan terapia etenee.

Apua MS-taudin hoitoon

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Neurologinen fysioterapia

Asiakkaan tarina

Lue MS-tautia sairastavan asiakkaamme tarina siitä, miten neurologinen kuntoutus on auttanut ylläpitämään toimintakykyä sekä parantanut hänen elämänlaatuaan.

Lue tarina

Tutkimme ja kuntoutamme

Kuntoutuksen alussa kartoitamme asiakkaan elämäntilanteen ja voimavarat sekä teemme toiminnallisen tutkimuksen. Alkukartoituksen pohjalta laadimme yksilöllisen terapiasuunnitelman yhdessä asiakkaan ja hänen läheistensä kanssa.

Ohjeistamme ja ohjaamme

Ohjaamme ja ohjeistamme muita perheenjäseniä ja suunnittelemme kuntoutusta yhdessä muiden sidosryhmien kanssa.

Autamme apuvälinevalinnoissa

Arvioimme myös apuvälinetarvetta yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa. Lisäksi autamme kuntoutujaa valitsemaan itsenäisyyttä ja elämänlaatua parantavia apuvälineitä.

Kelan vaativa lääkinnällinen kuntoutus Fysioksessa

Olemme Suomen suurin Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluntuottaja. Tarjoamme Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen fysioterapiaa ja toimintaterapiaa toimipisteessä sekä kotikäyntinä, allasterapiaa, ryhmäterapiaa (fysio- ja toimintaterapia), puheterapiaa ja psykoterapiaa, kaikenikäisille. Terapiat toteutetaan Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palvelukuvausten mukaisesti. Meille voi tulla myös ilman lähetettä tai maksusitoumusta. Lisätietoa saat soittamalla p. 010 237 700.

Tutustu Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluihin ja toimipisteisiin.

Kelan vaativa lääkinnällinen kuntoutus Fysioksessa

Kysy lisää kuntoutusohjaajaltamme

Kuntoutusohjaajallamme on fysioterapeutin koulutus ja hän on erikoistunut vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen. Hän vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi. Hän auttaa terapeutin valinnassa ja ohjaa tarpeen mukaan ajanvarauksessa tai muissa hoitoon liittyvissä asioissa.

Ota yhteyttä kuntoutusohjaajaan
Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen tai hoitoon liittyen, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä. Autamme mielellämme myös Kelan tai kunnan maksusitoumuksen saamisen kanssa.

Toimipisteemme löydät täältä.

Tutustu myös Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

Tutustu laajaan palveluvalikoimaamme