Parkinsonin tauti

Parkinsonin tauti

Meille voi tulla aina myös ilman lähetettä tai maksusitoumusta.

Mikä on Parkinsonin tauti?

Parkinsonin tauti on parantumaton, hitaasti etenevä neurologinen liikehäiriösairaus. Parkinsonin tauti alkaa yleisimmin 50-70 vuoden iässä, keskimäärin 1 % yli 60-vuotiaista sairastaa tätä tautia.

Tautia voi esiintyä myös harvinaisemmin jopa 30-40 vuotiailla. Miehet sairastavat hieman naisia enemmän Parkinsonin tautia. Parkinsonin taudin syytä ei tiedetä, eikä sitä osata parantaa.

Mitkä ovat Parkinsonin taudin oireet?

Parkinsonin taudin oireina ovat yleensä lepovapina, lihasjäykkyys, tasapainovaikeudet, yleisen liikkumisen hidastuminen sekä hitaus aloittaa tahdonalainen liike.

Parkinsonin taudin oireiden nopea vaihtelu eli satunnaiset tilanvaihtelut ovat tyypillisiä. Käytännössä Parkinsonin tautia sairastava voi jähmettyä paikalleen pystymättä liikkumaan ja hetken kuluttua toimintakyky voi palautua normaaliksi.

Mistä Parkinsonin tauti johtuu?

Parkinsonin tauti johtuu aivoissa olevien liikkeiden-, asennon- ja tasapainon säätelyyn osallistuvien hermosolujen tuhoutumisesta. Parkinsonin taudissa hermosoluja tuhoutuu pääasiassa aivojen tyviosassa sijaitsevan mustatumakkeen alueelta.

Mitä enemmän hermosoluja tuhoutuu, sitä vähemmän dopamiinia on aivoissa, jonka seurauksena Parkinsonin taudin oireet lisääntyvät. Soluja tuhoutuu myös normaalin vanhenemisen yhteydessä, mutta Parkinsonin taudissa prosessi alkaa kuitenkin hieman aikaisemmin ja on tavallista voimakkaampaa.

Miten Parkinsonin tautia hoidetaan?

Parkinsonin tautia sairastavan fysioterapiassa laaditaan yksilölliset terapiatavoitteet, missä ovat mukana tarpeen mukaan asiakkaan lähiomaiset sekä muut kuntoutukseen olennaisesti liittyvät tahot.

Yksilöllisiin tavoitteisiin pyritään fysioterapeuttisilla keinoilla joita ovat mm. tasapainoharjoittelu, kävelyharjoittelu eri välineillä eri ympäristöissä, toimintakykyä edistävä ohjaus ja neuvonta, lihasjäykkyyden lievittäminen manuaalisin ja fysikaalisin keinoin, allasterapia sekä toimintakykyyn liittyvien taitojen harjoittaminen.

Terapiassa huolehditaan Parkinson tautiin liittyvistä apuvälineasioista sekä perheen ja muun toimintaympäristön ohjaamisesta ja ohjeistuksesta. Terapialla pyritään Parkinsonin tautia sairastavan asiakkaan toimintakyvyn paranemiseen ja/tai ylläpitämiseen. Jokaisen terapiakerran alussa arvioidaan sen hetkinen tilanne, jonka mukaan terapia etenee.

Kysy lisää kuntoutusohjaajaltamme

Kuntoutusohjaajallamme on fysioterapeutin koulutus ja hän on erikoistunut vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen. Hän vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi.

Neuvontaa antaa kuntoutusohjaaja, fysioterapeutti Eelis Nuuttila p. 044 733 4422 (arkisin 8-16) tai [email protected]

Apua Parkinsonin tautiin

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Apua Parkinsonin tautiin

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen tai hoitoon liittyen, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä. Autamme mielellämme myös Kelan tai kunnan maksusitoumuksen saamisen kanssa.