Parkinsonin tauti

Parkinsonin tauti johtuu aivoissa olevien liikkeiden-, asennon- ja tasapainon säätelyyn osallistuvien hermosolujen tuhoutumisesta.

Mikä on Parkinsonin tauti?

Parkinsonin tauti on parantumaton, hitaasti etenevä neurologinen liikehäiriösairaus. Parkinsonin tauti alkaa 50-70 vuoden iässä, keskimäärin 1 % yli 60-vuotiaista sairastaa tätä tautia. Miehet sairastavat hieman naisia enemmän Parkinsonin tautia. Parkinsonin taudin syytä ei tiedetä, eikä sitä osata parantaa.

Mitkä ovat taudin oireet?

Parkinsonin taudin oireina ovat yleensä lepovapina, lihasjäykkyys, tasapainovaikeudet, yleisen liikkumisen hidastuminen sekä hitaus aloittaa tahdonalainen liike. Parkinsonin taudin oireiden nopea vaihtelu eli satunnaiset tilanvaihtelut ovat tyypillisiä. Käytännössä Parkinsonin tautia sairastava voi jähmettyä paikalleen pystymättä liikkumaan, ja hetken kuluttua toimintakyky voi palautua normaaliksi.

Mistä Parkinsonin tauti johtuu?

Parkinsonin tauti johtuu aivoissa olevien liikkeiden-, asennon- ja tasapainon säätelyyn osallistuvien hermosolujen tuhoutumisesta. Parkinsonin taudissa hermosoluja tuhoutuu pääasiassa aivojen tyviosassa sijaitsevan mustatumakkeen alueelta. Mitä enemmän hermosoluja tuhoutuu, sitä vähemmän dopamiinia on aivoissa, jonka seurauksena Parkinsonin taudin oireet lisääntyvät. Soluja tuhoutuu myös normaalin vanhenemisen yhteydessä, mutta Parkinsonin taudissa prosessi alkaa kuitenkin hieman aikaisemmin ja on tavallista voimakkaampaa.

Miten tautia voi hoitaa?

Parkinsonin tautia sairastavan fysioterapiassa laaditaan yksilölliset terapiatavoitteet, missä ovat mukana tarpeen mukaan asiakkaan lähiomaiset sekä muut kuntoutukseen olennaisesti liittyvät tahot. Yksilöllisiin tavoitteisiin pyritään fysioterapeuttisilla keinoilla joita ovat mm. tasapainoharjoittelu, kävelyharjoittelu eri välineillä eri ympäristöissä, toimintakykyä edistävä ohjaus ja neuvonta, lihasjäykkyyden lievittäminen manuaalisin ja fysikaalisin keinoin, allasterapia sekä toimintakykyyn liittyvien taitojen harjoittaminen. Terapiassa huolehditaan Parkinson tautiin liittyvistä apuvälineasioista sekä perheen ja muun toimintaympäristön ohjaamisesta ja ohjeistuksesta. Terapialla pyritään Parkinsonin tautia sairastavan asiakkaan toimintakyvyn paranemiseen ja/tai ylläpitämiseen. Jokaisen terapiakerran alussa arvioidaan sen hetkinen tilanne, jonka mukaan terapia etenee.

Apua Parkinsonin tautiin

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Neurologinen fysioterapia

Tutkimme ja kuntoutamme

Kuntoutuksen alussa kartoitamme asiakkaan elämäntilanteen ja voimavarat sekä teemme toiminnallisen tutkimuksen. Alkukartoituksen pohjalta laadimme yksilöllisen terapiasuunnitelman yhdessä asiakkaan ja hänen läheistensä kanssa.

Ohjeistamme ja ohjaamme

Ohjaamme ja ohjeistamme muita perheenjäseniä ja suunnittelemme kuntoutusta yhdessä muiden sidosryhmien kanssa.

Autamme apuvälinevalinnoissa

Arvioimme myös apuvälinetarvetta yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa. Lisäksi autamme kuntoutujaa valitsemaan itsenäisyyttä ja elämänlaatua parantavia apuvälineitä.

Kelan vaativa lääkinnällinen kuntoutus Fysioksessa

Olemme Suomen suurin Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluntuottaja. Tarjoamme Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen fysioterapiaa ja toimintaterapiaa toimipisteessä sekä kotikäyntinä, allasterapiaa, ryhmäterapiaa (fysio- ja toimintaterapia), puheterapiaa ja psykoterapiaa, kaikenikäisille. Terapiat toteutetaan Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palvelukuvausten mukaisesti. Meille voi tulla myös ilman lähetettä tai maksusitoumusta. Lisätietoa saat soittamalla p. 010 237 700.

Tutustu Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluihin ja toimipisteisiin.

Kelan vaativa lääkinnällinen kuntoutus Fysioksessa

Kysy lisää kuntoutusohjaajaltamme

Kuntoutusohjaajallamme on fysioterapeutin koulutus ja hän on erikoistunut vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen. Hän vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi. Hän auttaa terapeutin valinnassa ja ohjaa tarpeen mukaan ajanvarauksessa tai muissa hoitoon liittyvissä asioissa.

Ota yhteyttä kuntoutusohjaajaan

Blogi: Parkinsonin tautia sairastavan fysioterapia ja liikunta

Lue lisää blogista
Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen tai hoitoon liittyen, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä. Autamme mielellämme myös Kelan tai kunnan maksusitoumuksen saamisen kanssa.

Toimipisteemme löydät täältä.

Tutustu myös Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

Siirry palveluhakuun