Reuma

Reuma

Meille voi tulla aina myös ilman lähetettä tai maksusitoumusta.

Mitä on reuma?

Reumasairauksiin kuuluvat mm. nivelreuma, selkärankareuma ja nivelpsoriaasi jotka ovat tulehduksellisia reumasairauksia. Lastenreumaksi kutsutaan niveltulehdusta, joka alkaa tuntemattomasta syystä alle 16-vuotialla ja tulehdus kestää vähintään kuusi viikkoa. Lastenreuma ei ole yksi ja yhtenäinen tauti. Lastenreumasta käytetään myös nimeä juveniili idiopaattinen artriitti (JIA).

Mistä reuma johtuu?

Syitä reumaan ei pystytä määrittelemään tarkasti. Nivelreuma, selkärankareuma ja nivelpsoriaasi ovat sairauksia, joissa kehon immuunipuolustus ei toimi kuten sen pitäisi. Elimistön immunologinen puolustus on suuntautunut väärin omaa kudosta vastaan ja tulehdussolut vaurioittavat kehon omia kudoksia.

Sairastumisessa perinnöllinen alttius lisää riskiä sairastua reumaan. Perimän lisäksi sairastumiseen tarvitaan ulkoisia ympäristötekijöitä, kuten virusinfektio tai naisilla ylipaino. Yksittäisenä ulkoisena tekijänä tupakointi voi kaksinkertaistaa riskin sairastua reumaan. Lisäksi mahdollisesti psyykkisillä tekijöillä sekä nivelten vammoilla on merkitystä.

Miten reuma oireilee?

Reumassa tulehdusreaktio saa aikaan kipua tuki- ja liikuntaelimissä. Lisäksi muita yleisoireita ovat jäykkyys, turvotus ja aristus.

Miten tunnistaa reuma?

Nivelreumassa esiintyy jäykkyyttä ja kipua erityisesti aamuisin päkiöiden ja sormien alueella. Muita oireita ovat turvotus, punoitus ja kuumotus.

Nivelreuma voi levitä myös muihin suuriin raajaniveliin, kuten lonkka-, polvi- ja olkaniveleen. Pitkittynyt tulehdus aiheuttaa kudoksien kuihtumista, lihaksien surkastumista sekä luun haurastumista.

Reuma oireet, syy ja kuntoutus fysioterapialla


Erilaisia reumasairauksia

Nivelreuma

Nivelreuma on yleisin tulehduksellinen reumasairaus. Nivelreuman syytä ei tiedetä ja sairaus kuuluu autoimmuunitauteihin, joissa kehon immunologinen puolustus toimii väärin omaa kudosta vastaan. Nivelreuma alkaa tavallisesti 60–65 -vuotiaana ja on yleisempi naisilla.

Nivelreuma alkaa usein lievänä nivelkipuna. Kipu voi tuntua esimerkiksi sormien arkuutena tai jäykkyytenä. Myös nivelten turvotusta voi esiintyä ja tulehduksen ollessa voimakasta niveltä voi myös kuumottaa ja punottaa. Nivelreuma voi levitä kaikkiin niveliin ja alkaa myös suuresta nivelestä, kuten lonkka-, polvi- ja olkanivelestä.

Selkärankareuma

Selkärankareuman seurauksena ranka voi vähitellen jäykistyä, jolloin liikkuvuus selkärangassa heikentyy. Selkärankareumassa sairaus voi myös joissain tapauksissa vaikuttaa muihinkin niveliin.

Tulehdusta selkärankareumassa esiintyy erityisesti selkärangan nikamien jänteiden kiinnityskohdissa, nikamien välissä olevissa fasettinivelissä sekä SI-nivelissä. Nivelpsoriaasissa voi esiintyä myös niveloireita, jolloin kyseessä on nivelpsoriaasi eli psoriaasiartriitti, joka on reumaa muistuttava sairaus.

Lastenreuma

Lastenreumassa oireina on yhden tai useamman nivelen tulehdus. Ensimmäinen oire lastenreumassa on yleensä niveltulehdukseen viittaava nivelten jäykkyys aamuisin. Jäykkyys voi esiintyä koko kehossa tai pelkästään sairastuneissa nivelissä. Niveltulehduksessa on yleensä samoja oireita kuin nivelreumassakin.

Koska lapset eivät välttämättä osaa kuvata kipua sanallisesti, kipu ilmenee usein ärtyisyytenä, sairastuneiden nivelten varomisena sekä nukkumisvaikeuksina. Lastenreumaa sairastavilla voi olla myös kasvuhäiriöitä näkyen esimerkiksi pituuskasvun hidastumisena. Tulehtuneessa nivelessä voi ilmetä myös luun liikakasvua, joka voi erityisesti polvessa johtaa raajojen epäsymmetriseen pituuteen tai virheasentoon.

Fibromyalgia

Fibromyalgiassa keskushermoston kipujärjestelmä on herkistynyt ja sairautta määritetäänkin krooniseksi kipuoireyhtymäksi. Oireyhtymässä kivunsäätelyjärjestelmä on epätasapainossa: keskushermoston kipuradat ovat herkistyneet ärsykkeille ja keho reagoi kipuun eri tavalla niin, että kevyt kosketus voi tuntua kipuna.

Fibromyalgiassa kipua esiintyy laaja-alaisesti lihaksissa, nivelissä, jänteissä ja koko kehossa. Fibromyalgiassa esiintyy myös muita keskushermostoperäisiä oireita kuten ongelmia jaksamisessa, muistissa, mielialassa sekä unettomuutta. Fibromyalgiaa sairastaa 2-5% väestöstä.

Fibromyalgialle altistavia kuormitustekijöitä on useita kuten riittämätön uni ja lepo, liikkumattomuus, ylipaino, stressi, kilpirauhasongelmat, vaihdevuodet, infektiot sekä autoimmuunisairaudet. Fibromyalgian taustalla usein on kuitenkin paikallinen kipu, joka on saanut kipujärjestelmän herkistymään. Kivun kroonistuessa kipu kääntyy ihmistä vastaan.

Fibromyalgiaan liittyy perinnöllinen alttius ja samasta suvusta todetaan usein myös muilla sairauden oireita. Perinnöllisyys selittää 50% sairastumisen riskistä. Fibromyalgia on naisilla kaksi tai jopa kolme kertaa yleisempi kuin miehillä.

Keskeisessä roolissa fibromyalgian hoidossa on liikunta ja lepo. Liikunta on hyvä aloittaa maltilla ja fysioterapeutit auttavat liikuntaohjelman laatimisessa.

Fibromyalgian hoidossa on hyvä huolehtia riittävästä unesta ja omasta henkisestä hyvinvoinnista. Mieluisa tekeminen auttaa kivun hoidossa, ja tästä on apua myös fibromyalgiassa. Liikunnan lisäksi keho tarvitsee myös palautumista ja negatiivista stressiä tulisi välttää. Fysioterapialla voidaan lievittää fibromyalgiaa sairastavan oireita ja kipuja.

Miten reumaa voi hoitaa?

Reumasta ei voi parantua, mutta ajoissa aloitetulla tehokkaalla hoidolla pyritään oireettomuuteen. Krooninen tulehdusreaktio voi aiheuttaa kipua ja turvotusta, väsymystä sekä saattaa vaurioittaa nivelten rakenteita ja johtaa kehon virheellisiin kuormituksiin. Tulehdusreaktioita hillitsevien pitkäaikais- ja paikallislääkehoitojen lisäksi fysioterapialla on tärkeä osa reumasairauksien hoidossa.

Miten fysioterapia auttaa reumapotilasta?

Fysioterapiassa pyritään säilyttämään nivelten liikkuvuus, ehkäisemään virheasentoja ja lievittämään reuman aiheuttamia kipuja edistäen ja/tai ylläpitäen asiakkaan toimintakykyä. Reumasta johtuviin kiputiloihin voidaan käyttää terapiassa erilaisia fysikaalisia hoitomenetelmiä kuten ultraääntä, kylmää, kinesioteippausta, akupunktiota ja LPG hoitoa.

Terapiassa ohjataan ja neuvotaan toimintakykyä ylläpitäviin liikkeisiin, harjoitteisiin ja omahoitoon esimerkiksi löytämällä yksilöllisesti sopiva liikuntalaji. Jokaisen terapiakerran alussa arvioidaan niveltilanne sekä kokonaistilanne, jonka pohjalta luodaan tavoitteet terapialle.

Terapiassa oleellista on myös hoitaa asiakkaan apuvälineasioita ja huolehtia perheen sekä muun toimintaympäristön ohjaamisesta ja ohjeistuksesta. Lasten sairastuessa reumaan terapiassa huomioidaan erityisesti lapsen kehityksen ja motorisen liikkumisen tukeminen sekä osallisuuden tukeminen.

Fysioterapian keinoin pyritään:

  • vähentämään tulehdusta ja kipua
  • ylläpitämään nivelliikkuvuuksia
  • ehkäisemään virheasentojen syntymistä
  • edistämään yleistä toimintakykyä

Miten toimintaterapia auttaa reumapotilasta?

Myös toimintaterapiasta voi olla apua reuman hoidossa. Nivelreumassa toimintaterapialla autetaan kuntoutujaa löytämään työskentelytapoja, jotka säästävät niveliä. Lisäksi toimintaterapeutit voivat tehdä erilaisia lastoja, jotka ehkäisevät virheasentoja sekä kiputiloja.

Reumapotilaan itsehoito

Reuman itsehoitoon kuuluu liikkuvuutta, kestävyyskuntoa ja lihaskuntoa edistävä liikuntaharjoittelu. Akuutissa tulehdusvaiheessa kylmähoito voi lievittää kipua ja rauhoittaa tulehdusta.

Reumaa sairastavan on hyvä huolehtia myös monipuolisesta ruokavaliosta sekä painonhallinnasta. Ruoasta tulisi saada riittävästi proteiineja, antioksidantteja, kalsiumia, kuituja, vitamiineja, kivennäisaineita ja pehmeitä rasvoja. Kasvisten, marjojen ja hedelmien lisääminen ruokavalioon on suositeltavaa.

Fysios Mehiläinen kuntoutusneuvonta

Tarvitsetko kuntoutusneuvontaa tai apua hakeutumisessa KELAn vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen asiakkaaksi Fysios Mehiläiseen? Numerossa 010 237 7077 sinua auttavat Kuntoutuksen ohjaaja AMK Eelis Nuuttila ja Nelli Raunio sekä Fysios Mehiläisen kuntoutustiimi.

Soita kuntoutusneuvontaan 010 237 7077.

Kelan vaativa lääkinnällinen kuntoutus Fysios Mehiläisessä

Olemme Suomen suurin Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluntuottaja. Tarjoamme Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen neurologista fysioterapiaa, allasterapiaa, toimintaterapiaa, lasten ja nuorten fysioterapiaa ja toimintaterapiaa, puheterapiaa, ratsastusterapiaa sekä psykoterapiaa, ryhmämuotoista kuntoutusta (fysioterapia, toimintaterapia, psykoterapia ja allas) sekä neuropsykologista kuntoutusta.

Terapiat toteutetaan Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palvelukuvausten mukaisesti. Meille voi tulla myös ilman lähetettä tai maksusitoumusta.

Katso ohjeet miten hakeutua kuntoutukseen Fysios Mehiläiseen.

Kelan vaativa lääkinnällinen kuntoutus Fysios Mehiläisessä
Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen tai hoitoon liittyen, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä. Autamme mielellämme myös Kelan tai kunnan maksusitoumuksen saamisen kanssa.