Reumasairaudet

Reuma

Vaikeimpia tuki- ja liikuntaelinten sairauksia ovat reumaattiset immuunitaudit kuten nivelreuma, SLE, Sjögrenin tauti, lastenreuma ja eräät muut harvinaiset sairaudet.

Mitä on reuma?

Reumasairauksiin kuuluvat mm. nivelreuma, selkärankareuma ja nivelpsoriaasi jotka ovat tulehduksellisia reumasairauksia. Lastenreumaksi kutsutaan niveltulehdusta, joka alkaa tuntemattomasta syystä alle 16-vuotialla ja tulehdus kestää vähintään kuusi viikkoa. Lastenreuma ei ole yksi ja yhtenäinen tauti. Lastenreumasta käytetään myös nimeä juveniili idiopaattinen artriitti (JIA).

Mistä reuma johtuu?

Syitä reumaan ei pystytä määrittelemään tarkasti. Nivelreuma, selkärankareuma ja nivelpsoriaasi ovat sairauksia, joissa kehon immuunipuolustus ei toimi kuten sen pitäisi. Elimistön immunologinen puolustus on suuntautunut väärin omaa kudosta vastaan. Esimerkiksi nivelreuma ei ole periytyvä tauti, mutta alttius sairastumiseen periytyy lievästi. Tärkein nivelreumalle altistava ulkoinen syy on tupakointi. Ainakin naisilla ylipaino lisää riskiä nivelreumaan sairastumiseen ja lisäksi mahdollisesti infektioilla, psyykkisillä tekijöillä sekä nivelten vammoilla on merkitystä.

Mitkä ovat reuman oireet?

Oireet nivelreumassa ovat jäykkyys, aristus, särky ja turvotus. Selkärankareuman seurauksena ranka voi vähitellen jäykistyä, jolloin liikkuvuus selkärangassa heikentyy. Selkärankareumassa sairaus voi myös joissain tapauksissa vaikuttaa muihinkin niveliin. Tulehdusta selkärankareumassa esiintyy erityisestä selkärangan nikamien jänteiden kiinnityskohdissa, nikamien välissä olevissa fasettinivelissä sekä SI-nivelissä. Nivelpsoriaasissa voi esiintyä myös niveloireita, jolloin kyseessä on nivelpsoriaasi eli psoriaasiartriitti, joka on reumaa muistuttava sairaus.

Lastenreumassa oireina on yhden tai useamman nivelen tulehdus. Ensimmäinen oire lastenreumassa on yleensä niveltulehdukseen viittaava nivelten jäykkyys aamuisin. Jäykkyys voi esiintyä koko kehossa tai pelkästään sairastuneissa nivelissä. Niveltulehduksessa on yleensä samoja oireita kuin nivelreumassakin. Koska lapset eivät välttämättä osaa kuvata kipua sanallisesti, kipu ilmenee usein ärtyisyytenä, sairastuneiden nivelten varomisena sekä nukkumisvaikeuksina. Lastenreumaa sairastavilla voi olla myös kasvuhäiriöitä näkyen esimerkiksi pituuskasvun hidastumisena. Tulehtuneessa nivelessä voi ilmetä myös luun liikakasvua, joka voi erityisesti polvessa johtaa raajojen epäsymmetriseen pituuteen tai virheasentoon.

Miten tautia voi hoitaa?

Krooninen tulehdusreaktio voi aiheuttaa kipua ja turvotusta, väsymystä sekä saattaa vaurioittaa nivelten rakenteita ja johtaa kehon virheellisiin kuormituksiin. Tulehdusreaktioita hillitsevien pitkäaikais- ja paikallislääkehoitojen lisäksi fysioterapialla on tärkeä osa reumasairauksien hoidossa.

Fysioterapian keinoin pyritään:

  • - vähentämään tulehdusta ja kipua
  • - ylläpitämään nivelliikkuvuuksia
  • - ehkäisemään virheasentojen syntymistä
  • - edistämään yleistä toimintakykyä


  Fysioterapiassa pyritään säilyttämään nivelten liikkuvuus, ehkäisemään virheasentoja ja lievittämään reuman aiheuttamia kipuja edistäen ja/tai ylläpitäen asiakkaan toimintakykyä. Reumasta johtuviin kiputiloihin voidaan käyttää terapiassa erilaisia fysikaalisia hoitomenetelmiä kuten ultraääntä, kylmää, kinesioteippausta, akupunktiota ja LPG hoitoa. Terapiassa ohjataan ja neuvotaan toimintakykyä ylläpitäviin liikkeisiin, harjoitteisiin ja omahoitoon esimerkiksi löytämällä yksilöllisesti sopiva liikuntalaji. Jokaisen terapiakerran alussa arvioidaan niveltilanne sekä kokonaistilanne, jonka pohjalta luodaan tavoitteet terapialle. Terapiassa oleellista on myös hoitaa asiakkaan apuvälineasioita ja huolehtia perheen sekä muun toimintaympäristön ohjaamisesta ja ohjeistuksesta. Lasten sairastuessa reumaan terapiassa huomioidaan erityisesti lapsen kehityksen ja motorisen liikkumisen tukeminen sekä osallisuuden tukeminen.

  Apua reumaan

  Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

  Neurologinen fysioterapia

  Tutkimme ja kuntoutuamme

  Kuntoutuksen alussa kartoitamme asiakkaan elämäntilanteen ja voimavarat sekä teemme toiminnallisen tutkimuksen. Alkukartoituksen pohjalta laadimme yksilöllisen terapiasuunnitelman yhdessä asiakkaan ja hänen läheistensä kanssa.

  Ohjeistamme ja ohjaamme

  Ohjaamme ja ohjeistamme muita perheenjäseniä ja suunnittelemme kuntoutusta yhdessä muiden sidosryhmien kanssa.

  Autamme apuvälinevalinnoissa

  Arvioimme myös apuvälinetarvetta yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa. Lisäksi autamme kuntoutujaa valitsemaan itsenäisyyttä ja elämänlaatua parantavia apuvälineitä.

  Kelan tai kunnan maksusitoumus

  Reuman hoito on vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta, joka on useimmiten Kelan, sairaanhoitopiirin tai kotikunnan kustantamaa. Toimipisteemme ovat Kelan hyväksymiä ja auditoimia kuntoutuslaitoksia. Terapiamuotoja ovat fysioterapia toimipisteessä tai kotikäyntinä, allasterapia, lymfaterapia, toimintaterapia, ryhmä- ja monimuotofysioterapia (fysio- ja toimintaterapiaryhmä). Soita puh 010 237 700 ja tarkista oman paikkakuntasi palveluntarjonta.

  Meille voi tulla aina myös ilman lähetettä tai maksusitoumusta.

  Kysy lisää kuntoutusohjaajaltamme

  Kuntoutusohjaajallamme on fysioterapeutin koulutus ja hän on erikoistunut vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen. Hän vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi. Hän auttaa terapeutin valinnassa ja ohjaa tarpeen mukaan ajanvarauksessa tai muissa hoitoon liittyvissä asioissa.

  Ota yhteyttä kuntoutusohjaajaan

  Me soitamme sinulle

  Voit myös jättää meille soittopyynnön, niin otamme yhteyttä. Jätä numerosi oheiseen laatikkoon, soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä. Vastaamme mielellämme oireisiin tai hoitoon liittyviin asioihin sekä autamme Kelan tai kunnan maksusitoumuksen saamisen kanssa.

  Toimipisteemme löydät täältä.

  Tutustu myös Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

  Siirry palveluhakuun