Reumasairaudet

Reuma

Vaikeimpia tuki- ja liikuntaelinten sairauksia ovat reumaattiset immuunitaudit kuten nivelreuma, SLE, Sjögrenin tauti, lastenreuma, fibromyalgia ja eräät muut harvinaiset sairaudet.

Mitä on reuma?

Reumasairauksiin kuuluvat mm. nivelreuma, selkärankareuma ja nivelpsoriaasi jotka ovat tulehduksellisia reumasairauksia. Lastenreumaksi kutsutaan niveltulehdusta, joka alkaa tuntemattomasta syystä alle 16-vuotialla ja tulehdus kestää vähintään kuusi viikkoa. Lastenreuma ei ole yksi ja yhtenäinen tauti. Lastenreumasta käytetään myös nimeä juveniili idiopaattinen artriitti (JIA).

Mistä reuma johtuu?

Syitä reumaan ei pystytä määrittelemään tarkasti. Nivelreuma, selkärankareuma ja nivelpsoriaasi ovat sairauksia, joissa kehon immuunipuolustus ei toimi kuten sen pitäisi. Elimistön immunologinen puolustus on suuntautunut väärin omaa kudosta vastaan ja tulehdussolut vaurioittavat kehon omia kudoksia.

Sairastumisessa perinnöllinen alttius lisää riskiä sairastua reumaan. Perimän lisäksi sairastumiseen tarvitaan ulkoisia ympäristötekijöitä, kuten virusinfektio tai naisilla ylipaino. Yksittäisenä ulkoisena tekijänä tupakointi voi kaksinkertaistaa riskin sairastua reumaan. Lisäksi mahdollisesti psyykkisillä tekijöillä sekä nivelten vammoilla on merkitystä.

Mitä reuma aiheuttaa?

Reumassa tulehdusreaktio saa aikaan kipua tuki- ja liikuntaelimissä. Lisäksi muita yleisoireita ovat jäykkyys, turvotus ja aristus. Nivelreumassa esiintyy jäykkyyttä ja kipua erityisesti aamuisin päkiöiden ja sormien alueella. Muita oireita ovat turvotus, punoitus ja kuumotus. Nivelreuma voi levitä myös muihin suuriin raajaniveliin, kuten lonkka-, polvi- ja olkaniveleen. Pitkittynyt tulehdus aiheuttaa kudoksien kuihtumista, lihaksien surkastumista sekä luun haurastumista.

Erilaisia reumasairauksia

Selkärankareuma

Selkärankareuman seurauksena ranka voi vähitellen jäykistyä, jolloin liikkuvuus selkärangassa heikentyy. Selkärankareumassa sairaus voi myös joissain tapauksissa vaikuttaa muihinkin niveliin. Tulehdusta selkärankareumassa esiintyy erityisesti selkärangan nikamien jänteiden kiinnityskohdissa, nikamien välissä olevissa fasettinivelissä sekä SI-nivelissä. Nivelpsoriaasissa voi esiintyä myös niveloireita, jolloin kyseessä on nivelpsoriaasi eli psoriaasiartriitti, joka on reumaa muistuttava sairaus.

Lastenreuma

Lastenreumassa oireina on yhden tai useamman nivelen tulehdus. Ensimmäinen oire lastenreumassa on yleensä niveltulehdukseen viittaava nivelten jäykkyys aamuisin. Jäykkyys voi esiintyä koko kehossa tai pelkästään sairastuneissa nivelissä. Niveltulehduksessa on yleensä samoja oireita kuin nivelreumassakin. Koska lapset eivät välttämättä osaa kuvata kipua sanallisesti, kipu ilmenee usein ärtyisyytenä, sairastuneiden nivelten varomisena sekä nukkumisvaikeuksina. Lastenreumaa sairastavilla voi olla myös kasvuhäiriöitä näkyen esimerkiksi pituuskasvun hidastumisena. Tulehtuneessa nivelessä voi ilmetä myös luun liikakasvua, joka voi erityisesti polvessa johtaa raajojen epäsymmetriseen pituuteen tai virheasentoon.

Fibromyalgia

Fibromyalgiassa keskushermoston kipujärjestelmä on herkistynyt ja sairautta määritetäänkin krooniseksi kipuoireyhtymäksi. Oireyhtymässä kivunsäätelyjärjestelmä on epätasapainossa: keskushermoston kipuradat ovat herkistyneet ärsykkeille ja keho reagoi kipuun eri tavalla niin, että kevyt kosketus voi tuntua kipuna. Fibromyalgiassa kipua esiintyy laaja-alaisesti lihaksissa, nivelissä, jänteissä ja koko kehossa. Fibromyalgiassa esiintyy myös muita keskushermostoperäisiä oireita kuten ongelmia jaksamisessa, muistissa, mielialassa sekä unettomuutta. Fibromyalgiaa sairastaa 2-5% väestöstä.

Fibromyalgialle altistavia kuormitustekijöitä on useita kuten riittämätön uni ja lepo, liikkumattomuus, ylipaino, stressi, kilpirauhasongelmat, vaihdevuodet, infektiot sekä autoimmuunisairaudet. Fibromyalgian taustalla usein on kuitenkin paikallinen kipu, joka on saanut kipujärjestelmän herkistymään. Kivun kroonistuessa kipu kääntyy ihmistä vastaan.

Fibromyalgiaan liittyy perinnöllinen alttius ja samasta suvusta todetaan usein myös muilla sairauden oireita. Perinnöllisyys selittää 50% sairastumisen riskistä. Fibromyalgia on naisilla kaksi tai jopa kolme kertaa yleisempi kuin miehillä.

Keskeisessä roolissa fibromyalgian hoidossa on liikunta ja lepo. Liikunta on hyvä aloittaa maltilla ja fysioterapeutit auttavat liikuntaohjelman laatimisessa. Fibromyalgian hoidossa on hyvä huolehtia riittävästä unesta ja omasta henkisestä hyvinvoinnista. Mieluisa tekeminen auttaa kivun hoidossa, ja tästä on apua myös fibromyalgiassa. Liikunnan lisäksi keho tarvitsee myös palautumista ja negatiivista stressiä tulisi välttää. Fysioterapialla voidaan lievittää fibromyalgiaa sairastavan oireita ja kipuja.

Miten reumaa voi hoitaa?

Reumasta ei voi parantua, mutta ajoissa aloitetulla tehokkaalla hoidolla pyritään oireettomuuteen. Krooninen tulehdusreaktio voi aiheuttaa kipua ja turvotusta, väsymystä sekä saattaa vaurioittaa nivelten rakenteita ja johtaa kehon virheellisiin kuormituksiin. Tulehdusreaktioita hillitsevien pitkäaikais- ja paikallislääkehoitojen lisäksi fysioterapialla on tärkeä osa reumasairauksien hoidossa.

Miten fysioterapia auttaa reumapotilasta?

Fysioterapiassa pyritään säilyttämään nivelten liikkuvuus, ehkäisemään virheasentoja ja lievittämään reuman aiheuttamia kipuja edistäen ja/tai ylläpitäen asiakkaan toimintakykyä. Reumasta johtuviin kiputiloihin voidaan käyttää terapiassa erilaisia fysikaalisia hoitomenetelmiä kuten ultraääntä, kylmää, kinesioteippausta, akupunktiota ja LPG hoitoa.

Terapiassa ohjataan ja neuvotaan toimintakykyä ylläpitäviin liikkeisiin, harjoitteisiin ja omahoitoon esimerkiksi löytämällä yksilöllisesti sopiva liikuntalaji. Jokaisen terapiakerran alussa arvioidaan niveltilanne sekä kokonaistilanne, jonka pohjalta luodaan tavoitteet terapialle. Terapiassa oleellista on myös hoitaa asiakkaan apuvälineasioita ja huolehtia perheen sekä muun toimintaympäristön ohjaamisesta ja ohjeistuksesta. Lasten sairastuessa reumaan terapiassa huomioidaan erityisesti lapsen kehityksen ja motorisen liikkumisen tukeminen sekä osallisuuden tukeminen.

Fysioterapian keinoin pyritään:

  • - vähentämään tulehdusta ja kipua
  • - ylläpitämään nivelliikkuvuuksia
  • - ehkäisemään virheasentojen syntymistä
  • - edistämään yleistä toimintakykyä

  Miten toimintaterapia auttaa reumapotilasta?

  Myös toimintaterapiasta voi olla apua reuman hoidossa. Nivelreumassa toimintaterapialla autetaan kuntoutujaa löytämään työskentelytapoja, jotka säästävät niveliä. Lisäksi toimintaterapeutit voivat tehdä erilaisia lastoja, jotka ehkäisevät virheasentoja sekä kiputiloja.

  Reumapotilaan itsehoito

  Reuman itsehoitoon kuuluu liikkuvuutta, kestävyyskuntoa ja lihaskuntoa edistävä liikuntaharjoittelu. Akuutissa tulehdusvaiheessa kylmähoito voi lievittää kipua ja rauhoittaa tulehdusta. Reumaa sairastavan on hyvä huolehtia myös monipuolisesta ruokavaliosta sekä painonhallinnasta. Ruoasta tulisi saada riittävästi proteiineja, antioksidantteja, kalsiumia, kuituja, vitamiineja, kivennäisaineita ja pehmeitä rasvoja. Kasvisten, marjojen ja hedelmien lisääminen ruokavalioon on suositeltavaa.

  Apua reumaan

  Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

  Neurologinen fysioterapia

  Tutkimme ja kuntoutuamme

  Kuntoutuksen alussa kartoitamme asiakkaan elämäntilanteen ja voimavarat sekä teemme toiminnallisen tutkimuksen. Alkukartoituksen pohjalta laadimme yksilöllisen terapiasuunnitelman yhdessä asiakkaan ja hänen läheistensä kanssa.

  Ohjeistamme ja ohjaamme

  Ohjaamme ja ohjeistamme muita perheenjäseniä ja suunnittelemme kuntoutusta yhdessä muiden sidosryhmien kanssa.

  Autamme apuvälinevalinnoissa

  Arvioimme myös apuvälinetarvetta yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa. Lisäksi autamme kuntoutujaa valitsemaan itsenäisyyttä ja elämänlaatua parantavia apuvälineitä.

  Kelan vaativa lääkinnällinen kuntoutus Fysioksessa

  Olemme Suomen suurin Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluntuottaja. Tarjoamme Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen fysioterapiaa ja toimintaterapiaa toimipisteessä sekä kotikäyntinä, allasterapiaa, ryhmäterapiaa (fysio- ja toimintaterapia), puheterapiaa ja psykoterapiaa, kaikenikäisille. Terapiat toteutetaan Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palvelukuvausten mukaisesti. Meille voi tulla myös ilman lähetettä tai maksusitoumusta. Lisätietoa saat soittamalla p. 010 237 700.

  Tutustu Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluihin ja toimipisteisiin.

  Kelan vaativa lääkinnällinen kuntoutus Fysioksessa

  Kysy lisää kuntoutusohjaajaltamme

  Kuntoutusohjaajallamme on fysioterapeutin koulutus ja hän on erikoistunut vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen. Hän vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi. Hän auttaa terapeutin valinnassa ja ohjaa tarpeen mukaan ajanvarauksessa tai muissa hoitoon liittyvissä asioissa.

  Ota yhteyttä kuntoutusohjaajaan
  Me soitamme sinulle

  Jos haluat kysyä jotain oireeseen tai hoitoon liittyen, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä. Autamme mielellämme myös Kelan tai kunnan maksusitoumuksen saamisen kanssa.

  Toimipisteemme löydät täältä.

  Tutustu myös Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

  Siirry palveluhakuun