Selkäydinvamma

Meille voi tulla aina myös ilman lähetettä tai maksusitoumusta.

Varaa aika netissä

Mikä on selkäydinvamma?

Selkäydinvamman syynä on vaurio selkäydinkanavassa. Selkäydinvaurio aiheuttaa yleensä pysyvästi lihasvoiman ja tunnon heikentymistä tai puuttumista. Selkäydinvamma diagnosoidaan kuvantamistutkimuksilla ja neurologinen vauriotaso ja selkäydinvaurion täydellisyys arvioidaan kliinisesti AIS-luokituksella. Suomessa tehdään vuosittain noin 100 selkäydinvammadiagnoosia.

Mistä selkäydinvamma johtuu?

Selkäydinvamma (selkäydinvaurio) voi syntyä tapaturmaisesti tai jonkin sairauden myötä. Tapaturmainen selkäydinvamma syntyy mekaanisen voiman aiheuttaman nikamamurtuman, nikaman siirtymän tai välilevytyrän seurauksena. Sairauden aiheuttama selkäydinvamma voi syntyä esimerkiksi kasvaimen, tulehduksen, verenkiertohäiriön tai rangan kulumamuutoksen aiheuttaman selkäydinkanavan ahtautumisen seurauksena.

Mitkä ovat selkäydinvamman oireet?

Selkäydinvamma johtaa toiminta- ja liikuntakyvyn jonkinasteiseen menetykseen sekä autonomisen hermoston toiminnan häiriöihin (kehon, rakon, suolen ja sukupuolielinten toiminta). Selkäydinvaurion taso (kaula-, rinta- ja lanneranka, ristiluu) ja selkäydinvaurion tyyppi (osittainen tai täydellinen) määräävät jäljelle jääneet toiminnot. Kaularangan selkäydinvaurioissa syntyy neliraajahalvaus (tetraplegia). Rinta- ja lannerangan, sakraalisegmenttien, cauda equinan ja conus medullariksen selkäydinvaurioissa syntyy alaraajojen halvaus (paraplegia).

Miten selkäydinvammaa voi hoitaa?

Selkäydinvammaisen fysioterapiassa laaditaan asiakkaan yksilölliset terapiatavoitteet vamman tason ja selkäydinvamman tyypin mukaisesti yhdessä asiakkaan läheisten kanssa. Terapian pääpaino on kokonaisvaltaisella toiminta- ja liikkumiskyvyn turvaamisella. Asentohoidoilla, aktiivisilla ja passiivisilla liikehoidoilla, seisoma- ja kävelyharjoittelulla sekä oikeilla apuvälineillä pyritään säilyttämään selkäydinvammaisen henkilön toimintakyvyn vaatimat liikkuvuudet, normaali lihaspituus ja nivelten liikkuvuus sekä ehkäisemään virheasentojen syntyminen.

Kelan vaativa lääkinnällinen kuntoutus Fysioksessa

Olemme Suomen suurin Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluntuottaja. Tarjoamme Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen fysioterapiaa ja toimintaterapiaa toimipisteessä sekä kotikäyntinä, allasterapiaa, ryhmäterapiaa (fysio- ja toimintaterapia), puheterapiaa ja psykoterapiaa, kaikenikäisille. Terapiat toteutetaan Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palvelukuvausten mukaisesti. Meille voi tulla myös ilman lähetettä tai maksusitoumusta. Lisätietoa saat soittamalla p. 010 237 700.

Kysy lisää kuntoutusohjaajaltamme

Kuntoutusohjaajallamme on fysioterapeutin koulutus ja hän on erikoistunut vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen. Hän vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi. Hän auttaa terapeutin valinnassa ja ohjaa tarpeen mukaan ajanvarauksessa tai muissa hoitoon liittyvissä asioissa.

Neuvontaa antaa kuntoutusohjaaja, fysioterapeutti Eelis Nuuttila p. 044 733 4422 (arkisin 8-16) tai [email protected]

Apua selkäydinvamman hoitoon

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Apua selkäydinvamman hoitoon

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen tai hoitoon liittyen, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä. Autamme mielellämme myös Kelan tai kunnan maksusitoumuksen saamisen kanssa.