Selkäydinvamma

Selkäydinvamma

Meille voi tulla aina myös ilman lähetettä tai maksusitoumusta.

Mikä on selkäydinvamma?

Selkäydinvamman syynä on vaurio selkäydinkanavassa. Selkäydinvaurio aiheuttaa yleensä pysyvästi lihasvoiman ja tunnon heikentymistä tai puuttumista. Selkäydinvamma diagnosoidaan kuvantamistutkimuksilla ja neurologinen vauriotaso ja selkäydinvaurion täydellisyys arvioidaan kliinisesti AIS-luokituksella. Suomessa tehdään vuosittain noin 100 selkäydinvammadiagnoosia.

Mistä selkäydinvamma syntyy?

Selkäydinvamma (selkäydinvaurio) voi syntyä tapaturmaisesti tai jonkin sairauden myötä. Tapaturmainen selkäydinvamma syntyy mekaanisen voiman aiheuttaman nikamamurtuman, nikaman siirtymän tai välilevytyrän seurauksena.

Sairauden aiheuttama selkäydinvamma voi syntyä esimerkiksi kasvaimen, tulehduksen, verenkiertohäiriön tai rangan kulumamuutoksen aiheuttaman selkäydinkanavan ahtautumisen seurauksena.

Mitkä ovat selkäydinvamman oireet?

Selkäydinvamma johtaa toiminta- ja liikuntakyvyn jonkinasteiseen menetykseen sekä autonomisen hermoston toiminnan häiriöihin (kehon, rakon, suolen ja sukupuolielinten toiminta). Selkäydinvaurion taso (kaula-, rinta- ja lanneranka, ristiluu) ja selkäydinvaurion tyyppi (osittainen tai täydellinen) määräävät jäljelle jääneet toiminnot.

Kaularangan selkäydinvaurioissa syntyy neliraajahalvaus (tetraplegia). Rinta- ja lannerangan, sakraalisegmenttien, cauda equinan ja conus medullariksen selkäydinvaurioissa syntyy alaraajojen halvaus (paraplegia).

Selkäydinvamma kuntoutus


Miten selkäydinvammaa voi hoitaa?

Selkäydinvammaisen fysioterapiassa laaditaan asiakkaan yksilölliset terapiatavoitteet vamman tason ja selkäydinvamman tyypin mukaisesti yhdessä asiakkaan läheisten kanssa. Terapian pääpaino on kokonaisvaltaisella toiminta- ja liikkumiskyvyn turvaamisella.

Asentohoidoilla, aktiivisilla ja passiivisilla liikehoidoilla, seisoma- ja kävelyharjoittelulla sekä oikeilla apuvälineillä pyritään säilyttämään selkäydinvammaisen henkilön toimintakyvyn vaatimat liikkuvuudet, normaali lihaspituus ja nivelten liikkuvuus sekä ehkäisemään virheasentojen syntyminen.

Fysios Mehiläinen kuntoutusneuvonta

Tarvitsetko kuntoutusneuvontaa tai apua hakeutumisessa KELAn vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen asiakkaaksi Fysios Mehiläiseen? Numerossa 010 237 7077 sinua auttavat Kuntoutuksen ohjaaja AMK Eelis Nuuttila ja Nelli Raunio sekä Fysios Mehiläisen kuntoutustiimi.

Soita kuntoutusneuvontaan 010 237 7077.

Kelan vaativa lääkinnällinen kuntoutus Fysios Mehiläisessä

Olemme Suomen suurin Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluntuottaja. Tarjoamme Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen neurologista fysioterapiaa, allasterapiaa, toimintaterapiaa, lasten ja nuorten fysioterapiaa ja toimintaterapiaa, puheterapiaa, ratsastusterapiaa sekä psykoterapiaa, ryhmämuotoista kuntoutusta (fysioterapia, toimintaterapia, psykoterapia ja allas) sekä neuropsykologista kuntoutusta.

Terapiat toteutetaan Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palvelukuvausten mukaisesti. Meille voi tulla myös ilman lähetettä tai maksusitoumusta.

Katso ohjeet miten hakeutua kuntoutukseen Fysios Mehiläiseen.

Kelan vaativa lääkinnällinen kuntoutus Fysios Mehiläisessä
Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen tai hoitoon liittyen, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä. Autamme mielellämme myös Kelan tai kunnan maksusitoumuksen saamisen kanssa.