1Ensimmäinen käynti: Tutkimus, ennuste ja suunnitelma
Tutkimme, testaamme ja selvitämme syyt oireisiin ja arvioimme toimintakykyä. Asetamme yhdessä tavoitteet ja laadimme ennusteen sekä suunnitelman ongelman ratkaisemiseksi.
2Jatkokäynnit: Hoidot ja tulosten seuranta
Lievitämme oireita, kipua, turvotusta, jotta päästään harjoittelemaan.
3Kotona tai salilla: Säännöllinen harjoittelu
Ohjaus ja neuvonta ovat keskeinen osa fysioterapiaa.
4Valmentavat käynnit: Ylläpitävä harjoittelu
Kun oireet helpottuvat, tarkistamme hoito- ja harjoitusohjeet. Annamme ohjausta ja tukea harjoitteluun ja tarpeen mukaan jatkamme fysioterapiahoitoja.
5Seurantakäynnit ja vuositarkastus: Tulosten varmistaminen
Tarkastuskäynneillä varmistamme, että saavutetut tulokset ovat säilyneet. Samalla päivitämme harjoitteluohjeet
Selkäydinvamman syynä on vaurio selkäydinkanavassa. Selkäydinvaurio aiheuttaa yleensä pysyvästi lihasvoiman ja tunnon heikentymistä tai puuttumista. Selkäydinvamma diagnosoidaan kuvantamistutkimuksilla ja neurologinen vauriotaso ja selkäydinvaurion täydellisyys arvioidaan kliinisesti AIS-luokituksella. Suomessa tehdään vuosittain noin 100 selkäydinvammadiagnoosia.
Mistä selkäydinvamma syntyy?
Selkäydinvamma (selkäydinvaurio) voi syntyä tapaturmaisesti tai jonkin sairauden myötä. Tapaturmainen selkäydinvamma syntyy mekaanisen voiman aiheuttaman nikamamurtuman, nikaman siirtymän tai välilevytyrän seurauksena.
Sairauden aiheuttama selkäydinvamma voi syntyä esimerkiksi kasvaimen, tulehduksen, verenkiertohäiriön tai rangan kulumamuutoksen aiheuttaman selkäydinkanavan ahtautumisen seurauksena.
Mitkä ovat selkäydinvamman oireet?
Selkäydinvamma johtaa toiminta- ja liikuntakyvyn jonkinasteiseen menetykseen sekä autonomisen hermoston toiminnan häiriöihin (kehon, rakon, suolen ja sukupuolielinten toiminta). Selkäydinvaurion taso (kaula-, rinta- ja lanneranka, ristiluu) ja selkäydinvaurion tyyppi (osittainen tai täydellinen) määräävät jäljelle jääneet toiminnot.
Kaularangan selkäydinvaurioissa syntyy neliraajahalvaus (tetraplegia). Rinta- ja lannerangan, sakraalisegmenttien, cauda equinan ja conus medullariksen selkäydinvaurioissa syntyy alaraajojen halvaus (paraplegia).
Miten selkäydinvammaa voi hoitaa?
Selkäydinvammaisen fysioterapiassa laaditaan asiakkaan yksilölliset terapiatavoitteet vamman tason ja selkäydinvamman tyypin mukaisesti yhdessä asiakkaan läheisten kanssa. Terapian pääpaino on kokonaisvaltaisella toiminta- ja liikkumiskyvyn turvaamisella.
Asentohoidoilla, aktiivisilla ja passiivisilla liikehoidoilla, seisoma- ja kävelyharjoittelulla sekä oikeilla apuvälineillä pyritään säilyttämään selkäydinvammaisen henkilön toimintakyvyn vaatimat liikkuvuudet, normaali lihaspituus ja nivelten liikkuvuus sekä ehkäisemään virheasentojen syntyminen.
Fysios Mehiläinen kuntoutusneuvonta
Tarvitsetko kuntoutusneuvontaa tai apua hakeutumisessa KELAn vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen asiakkaaksi Fysios Mehiläiseen? Numerossa 010 237 7077 sinua auttavat Kuntoutuksen ohjaaja AMK Eelis Nuuttila ja Nelli Raunio sekä Fysios Mehiläisen kuntoutustiimi.
Terapiat toteutetaan Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palvelukuvausten mukaisesti. Meille voi tulla myös ilman lähetettä tai maksusitoumusta.