Selkäydinvamma

Selkäydinvamma aiheuttaa yleensä pysyvästi lihasvoiman ja tunnon heikentymistä tai puuttumista.

Mikä on selkäydinvamma?

Selkäydinvamman syynä on vaurio selkäydinkanavassa. Selkäydinvaurio aiheuttaa yleensä pysyvästi lihasvoiman ja tunnon heikentymistä tai puuttumista. Selkäydinvamma diagnosoidaan kuvantamistutkimuksilla ja neurologinen vauriotaso ja selkäydinvaurion täydellisyys arvioidaan kliinisesti AIS-luokituksella. Suomessa tehdään vuosittain noin 100 selkäydinvammadiagnoosia.

Mistä selkäydinvamma johtuu?

Selkäydinvamma (selkäydinvaurio) voi syntyä tapaturmaisesti tai jonkin sairauden myötä. Tapaturmainen selkäydinvamma syntyy mekaanisen voiman aiheuttaman nikamamurtuman, nikaman siirtymän tai välilevytyrän seurauksena. Sairauden aiheuttama selkäydinvamma voi syntyä esimerkiksi kasvaimen, tulehduksen, verenkiertohäiriön tai rangan kulumamuutoksen aiheuttaman selkäydinkanavan ahtautumisen seurauksena.

Mitkä ovat selkäydinvamman oireet?

Selkäydinvamma johtaa toiminta- ja liikuntakyvyn jonkinasteiseen menetykseen sekä autonomisen hermoston toiminnan häiriöihin (kehon, rakon, suolen ja sukupuolielinten toiminta). Selkäydinvaurion taso (kaula-, rinta- ja lanneranka, ristiluu) ja selkäydinvaurion tyyppi (osittainen tai täydellinen) määräävät jäljelle jääneet toiminnot. Kaularangan selkäydinvaurioissa syntyy neliraajahalvaus (tetraplegia). Rinta- ja lannerangan, sakraalisegmenttien, cauda equinan ja conus medullariksen selkäydinvaurioissa syntyy alaraajojen halvaus (paraplegia).

Miten selkäydinvammaa voi hoitaa?

Selkäydinvammaisen fysioterapiassa laaditaan asiakkaan yksilölliset terapiatavoitteet vamman tason ja selkäydinvamman tyypin mukaisesti yhdessä asiakkaan läheisten kanssa. Terapian pääpaino on kokonaisvaltaisella toiminta- ja liikkumiskyvyn turvaamisella. Asentohoidoilla, aktiivisilla ja passiivisilla liikehoidoilla, seisoma- ja kävelyharjoittelulla sekä oikeilla apuvälineillä pyritään säilyttämään selkäydinvammaisen henkilön toimintakyvyn vaatimat liikkuvuudet, normaali lihaspituus ja nivelten liikkuvuus sekä ehkäisemään virheasentojen syntyminen.

Apua selkäydinvamman hoitoon

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Neurologinen fysioterapia

Tutkimme ja kuntoutuamme

Kuntoutuksen alussa kartoitamme asiakkaan elämäntilanteen ja voimavarat sekä teemme toiminnallisen tutkimuksen. Alkukartoituksen pohjalta laadimme yksilöllisen terapiasuunnitelman yhdessä asiakkaan ja hänen läheistensä kanssa.

Ohjeistamme ja ohjaamme

Ohjaamme ja ohjeistamme muita perheenjäseniä ja suunnittelemme kuntoutusta yhdessä muiden sidosryhmien kanssa.

Autamme apuvälinevalinnoissa

Arvioimme myös apuvälinetarvetta yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa. Lisäksi autamme kuntoutujaa valitsemaan itsenäisyyttä ja elämänlaatua parantavia apuvälineitä.

Kelan vaativa lääkinnällinen kuntoutus Fysioksessa

Olemme Suomen suurin Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluntuottaja. Tarjoamme Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen fysioterapiaa ja toimintaterapiaa toimipisteessä sekä kotikäyntinä, allasterapiaa, ryhmäterapiaa (fysio- ja toimintaterapia), puheterapiaa ja psykoterapiaa, kaikenikäisille. Terapiat toteutetaan Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palvelukuvausten mukaisesti. Meille voi tulla myös ilman lähetettä tai maksusitoumusta. Lisätietoa saat soittamalla p. 010 237 700.

Tutustu Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluihin ja toimipisteisiin.

Kelan vaativa lääkinnällinen kuntoutus Fysioksessa

Kysy lisää kuntoutusohjaajaltamme

Kuntoutusohjaajallamme on fysioterapeutin koulutus ja hän on erikoistunut vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen. Hän vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiisi. Hän auttaa terapeutin valinnassa ja ohjaa tarpeen mukaan ajanvarauksessa tai muissa hoitoon liittyvissä asioissa.

Ota yhteyttä kuntoutusohjaajaan
Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen tai hoitoon liittyen, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä. Autamme mielellämme myös Kelan tai kunnan maksusitoumuksen saamisen kanssa.

Toimipisteemme löydät täältä.

Tutustu myös Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

Siirry palveluhakuun