Sanasto

A

Aivovamma syntyy päähän ja aivoihin kohdistuvan ulkoisen energian vaikutuksesta. Energia voi olla peräisin joko suorasta iskusta, aivoihin kohdistuvasta voimakkaasta hidastuvuusliikkeestä tai aivokudokseen tunkeutuvasta vierasesineestä. Aivoihin kohdistuva energia voi aiheuttaa erilaisia kudosvaurioita, joita nimitetään niin sanotuksi primaarivaurioiksi eli ensisijaisiksi vaurioiksi.

Lue lisää aivovamman hoidosta TÄSTÄ

Aivoverenkiertohäiriö syntyy infarktista (eli tukoksesta) tai aivoverisuonen repeämän aiheuttamasta aivoverenvuodosta. Aivoverenkiertohäiriö aiheuttaa aivojen toimintahäiriön, jonka seurauksena ilmenee esimerkiksi motorisia tai kielellisiä vaikeuksia. Aivojen toimintahäiriöitä voivat aiheuttaa myös aivovamma, aivokasvain tai aivotulehdus. (Aivoliitto 2015).

Lue lisää aivoverenkiertohäiriön hoidosta TÄSTÄ

Akupunktiossa aktivoidaan kehon oma paranemisprosessi ja tavoitteena on palata kivuttomana ja rentoutuneena normaaliin elämään.Akupunktion vaikutus perustuu akupunktiopisteiden ärsytykseen. Akupunktiopisteet sijoittuvat niin kutsutuille meridiaaneille eli hermopäätteiden muodostamille radoille. 

Lue lisää

Allasterapiassa hyödynnetään veden terapeuttisia ominaisuuksia vastusta, nostetta ja painetta. Harjoitukset altaassa tehostuvat veden vastuksen ja kehoon kohdistuvan paineen vaikutuksesta. Veden noste helpottaa ja mahdollistaa harjoituksia, jotka ovat muutoin asiakkaalle vaikeita toteuttaa.

Lue lisää

Hyvälaatuinen asentohuimaus on yksi yleisimpiä yksittäisiä huimauksen syitä. Oireen katsotaan johtuvan sisäkorvan tasapainoelimessä väärään paikkaan joutuneista kiteistä. Monesti oireet alkavat vuodelevon jälkeen. Vuodelevon aikana kiteet ovat pakkautuneet yhteen kasaan sisäkorvan alueella.

Lue lisää

C

CP-oireyhtymällä tarkoitetaan kehittyvissä aivoissa tapahtunutta kertavauriota liikettä säätelevillä alueilla poissulkien etenevät aivosairaudet. Vaurion ajankohta voi olla sikiöaikana, vastasyntyneisyysvaiheessa tai varhaislapsuudessa kuitenkin ennen kolmatta ikävuotta. CP-vamma johtaa pysyvään liikkumisen, asennon ylläpitämisen ja toiminnan vaikeuksiin. Liikuntavamman lisäksi oireyhtymään kuuluu usein hyvin vaihtelevia liitännäisongelmia riippuen aivovaurion laajuudesta sekä sen sijainnista. (Suomen CP-liitto 2015).

Lue lisää CP-oireyhtymän hoidosta TÄSTÄ

F

Fasettilukko on yleisnimitys selkärangan alueella oleviin kipuihin, mutta se ei ole lääketieteellinen diagnoosi. Fasettioireilla tarkoitetaan nikamien pikkunivelistön akuutti kipua.

Lue lisää selkäkivuista

Faskia on sidekudosta, joka ympäröi ja menee läpi kehon jatkuvana kolmiulotteisena verkkona. Faskiakäsittelyn tavoitteena on palauttaa faskian toiminta normaaliksi. Pitkäaikaisissa jännitystiloissa faskia jää jännittyneeksi, joten manipulaatiolla ja faskia-hieronnalla saamme palautettua virheasennon takaisin normaaliksi.

Lue lisää

Kun olkapää vähitellen kipeytyy ja jäykistyy, voi kyseessä olla ns. jäätynyt olkapää (frozen shoulder) eli adhesiivinen kapsuliitti. Jäätynyt olkapää kehittyy, kun sitä ympäröivä nivelkapseli alkaa paksuuntua ja kiristyä. Nivelneste voi vähentyä ja kehittyä kiinnikkeitä. Tyypillistä jäätyneelle olkapäälle on oireiden pitkä kesto. Toipuminen voi kestää 1-3 vuotta.

Lue lisää

Fysikaalista terapiaa voidaan fysioterapiassa käyttää muun muassa manuaalista terapiaa täydentävänä hoitomuotona. Fysikaalisella terapialla tarkoitetaan lämmön, valon, sähkön tai jonkin muun fysikaalisen vaikutuksen hyödyntämistä fysioterapian tavoitteiden saavuttamiseksi.

Lue lisää

Fysiokartoitus on Fysioksen kehittämä erillinen matalankynnyksen palvelu kenelle tahansa tuki- ja liikuntaelinongelmista kärsiville. Fysiokartoitus aloitetaan perusteellisella haastattelulla, jossa selvitetään elintapoja ja kehon toimintakykyä. Haastattelun jälkeen fysioterapeuttimme kartoittaa mahdollisia kipuun tai haittaan liittyviä toimintakyvyn rajoitteita. Lopuksi fysioterapeutti arvioi hoidon tarpeen ja antaa jatkosuosituksen. Tarpeen mukaan annetaan myös kotihoito-ohje.

Lue lisää

Fysioterapia on ongelmanratkaisua. Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Fysioterapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Lue lisää

Fysioterapeutti on terveydenhuollon asiantuntija, jolla on Aluehallintoviraston lupa. Fysioterapeutin tutkinto suoritetaan ammattikorkeakoulussa. Tutkinto on kolme ja puolivuotinen. Fysioterapeuttikoulutuksen alussa perehdytään ammatillisiin lähtökohtiin kuten ihmisen rakenteeseen ja toimintakykyyn sekä liikuntaan ja kuntoutukseen. Opintojen avulla saadaan valmiuksia asiakkaan toimintakyvyn arviointiin ja tukemiseen, terveyden edistämiseen sekä fysioterapian soveltamiseen eri tilanteissa, kuten tuki- ja liikuntaelimistön toiminnanhäiriöissä. 

Lue lisää

G

Mikäli olkaluun alaosan sisäsivu ärtyy, kyse on todennäköisesti ns. Golffarin kyynärpäästä. Ongelma aiheutuu tyypillisesti silloin, kun käsivarren lihaksia ylirasitetaan. Nimensä mukaisesti ongelma ilmenee usein Golfin harrastajilla. Samoin heittolajien edustajat kuten keihäänheittäjät ja pesäpalloilijat kärsivät samasta ongelmasta.

Lue lisää

H

Harjoitteluterapia on toiminnallista harjoittelua fysioterapeutin ohjaamassa pienryhmässä kuntosalillamme. Kaikki harjoittelevat oman henkilökohtaisen harjoitteluohjelman mukaan yksilöllisesti ryhmän mukana.

Lue lisää

Hieronta on perinteinen, kaikenikäisille soveltuva pehmytkudoksien hoitomuoto. Se antaa hyvän olon, vähentää stressiä ja ennaltaehkäisee erilaisia vaivoja. Hieronnalla hoidetaan lihasjännityksiä ja lihaksistossa olevia kiputiloja manuaalisen käsittelyn eri tekniikoilla.

Lue lisää

Hiirikäsi ei ole varsinaisesti lääketieteellinen termi, vaan se on yleisnimike kyynärvarren, ranteen ja käden alueen rasitusperäisille oireille. Vaikka hiirikäsi terminä viittaakin päätetyöhön / tietokoneen hiiren käyttöön, voivat oireet olla peräisin hyvin monenlaisesta kuormituksesta.

Lue lisää

I

Inkontinessiterapialla tarkoitetaan lantionpohjan fysioterapiaa. Lantiopohjan toimintahäiriöistä, kuten virtsankarkailusta kärsivät kaikenikäiset. Vaivaa esiintyy erityisesti naisilla. Raskaus ja synnytys, ylipaino sekä hormonaaliset muutokset asettavat naisen lantionpohjalle erityisiä vaatimuksia. Miehillä lantionpohjan toimintahäiriöt ovat usein yhteydessä alaselkäkipuihin ja eturauhasongelmiin.

Lue lisää

Iskias säteilee selästä alaraajaan, ja iskias-oireet ovat hermojuuren toimintahäiriöön viittaavia alaraajaoireita, jotka ovat yleensä välilevytyrän aiheuttamia.

Lue lisää

J

Juoksijan polvella tarkoitetaan polven ulkoreunan alueelle paikallistuvaa rasitusvammaa. Toistuva ja yksitoikkoinen kuormitus voi aiheuttaa reiden ulkoreunalla olevan lihas-jännekalvon (ITB) kiristymistä, painetta ja mekaanista hankausta reisiluun alosan ulkonevaa päätä vasten. 

Lue lisää

Kun olkapää vähitellen kipeytyy ja jäykistyy, voi kyseessä olla ns. jäätynyt olkapää (frozen shoulder) eli adhesiivinen kapsuliitti. Jäätynyt olkapää kehittyy, kun sitä ympäröivä nivelkapseli alkaa paksuuntua ja kiristyä. Nivelneste voi vähentyä ja kehittyä kiinnikkeitä. Tyypillistä jäätyneelle olkapäälle on oireiden pitkä kesto. Toipuminen voi kestää 1-3 vuotta.

Lue lisää

K

Teippauksella tuetaan elimistön omaa paranemisprosessia mm. edistämällä lymfa- ja verenkiertoa sekä arpikudoksen paranemista. Tavoitteena on kivun lieventäminen, nivelliikkuvuuden lisääminen, asennon- ja liikehallinnan kohennus, verenkierron ja imunestevirtauksen vilkastaminen tai haitallisten liikesuuntien välttäminen.

Lue lisää

L

Lantionpohjan toimintahäiriöistä, kuten virtsankarkailusta kärsivät kaikenikäiset. Vaivaa esiintyy erityisesti naisilla. Raskaus ja synnytys, ylipaino sekä hormonaaliset muutokset asettavat naisen lantionpohjalle erityisiä vaatimuksia. Miehillä lantionpohjan toimintahäiriöt ovat usein yhteydessä alaselkäkipuihin ja eturauhasongelmiin.

Lue lisää

Terapeuttista LPG-hoitoa fysioterapiassa voidaan käyttää esimerkiksi akuuttien pehmytkudosvammojen, lihasjäykkyyden, tulehduksien, arpien, fibromyalgian, erilaisten kiputilojen ja turvotuksien hoidossa. LPG parantaa myös laskimoiden toimintaa, joka keventää raskaita ja väsyneitä alaraajoja.

Lue lisää

Lumbago eli noidannuoli, on yleisnimitys alaselän kivuille, jotka useimmiten aiheuttaa selän pehmytkudosten venähdys (äkillinen hallitsematon selän liike tai nytkähtäminen).

Lue lisää

Lymfaterapialla hoidetaan eri syistä syntyneitä turvotuksia. Lymfaterapia elvyttää imusuonten toimintaa ja edistää imunesteen virtausta. Manuaalinen lymfaterapia on kevyttä, pumppaavin liikkein tehtävää käsittelyä. Sitä käytetään erityisesti tilanteissa, joissa imusuoniston kuljetuskapasiteetti on kroonisesti laskenut esim. imusolmukkeiden poiston, sädehoidon tai synnynnäisten tekijöiden seurauksena.

Lue lisää

M

Maitland-fysioterapian perusajatuksiin kuuluu kudosten "kuuntelu" eli kudosten ehdoilla tapahtuva käsittely. Tyypillisimmät Maitland-konseptin tekniikat ovat mobilisaatio ja manipulaatio, joita voidaan soveltaa pehmytkudoksiin, niveliin ja hermokudokseen. 

Lue lisää

MS-tauti on keskushermoston eli aivojen ja selkäytimen sairaus. Tauti ei suoraan vaurioita muuta elimistöä. Immuunijärjestelmä puolustaa kehoa esimerkiksi haitallisilta bakteereilta. MS-tautiin sairastuneen immuunijärjestelmä toimii virheellisesti ja hyökkää omaa hermostoa vastaan. MS-tauti kuuluu ns. autoimmuunisairauksiin. (Neuroliitto 2015).

Lue lisää MS-taudin hoidosta TÄSTÄ

Myopatia eli lihastauti on sairaus, joka aiheuttaa luurankolihasten heikkenemistä ja surkastumista (esim. ALS, SMA I-II tai Duchennen lihasdystrofia). Ne ovat harvinaisia neurologisia sairauksia, joille on ominaista tahdonalaisen lihaksiston etenevä surkastuminen ja heikkeneminen. Sairauden edetessä liikkuminen vaikeutuu, apuvälineiden ja ulkopuolisen avun tarve kasvaa. (Lihastautiliitto 2015).

Lue lisää Myopatian hoidosta

N

Naprapatia on tuki- ja liikuntaelimistön toimintahäiriöiden tutkimiseen, hoitoon ja ennaltaehkäisyyn erikoistunut hoitomuoto. Naprapaatin hoitomenetelmiä ovat mm. erilaiset manipulaatio-, mobilisaatio- ja pehmytkudoskäsittelyt, erilaiset sähkökipuhoidot sekä neuvonta, ohjaus ja terapeuttinen harjoittelu.

Lue lisää

Noidannuoli eli Lumbago on yleisnimitys alaselän kivuille, jotka useimmiten aiheuttaa selän pehmytkudosten venähdys (äkillinen hallitsematon selän liike tai nytkähtäminen).

Lue lisää

O

OMT-fysioterapia eli ortopedinen manuaalinen terapia (OMT) on fysioterapian hoitomuoto, jossa tutkitaan, hoidetaan ja ennaltaehkäistään nivelissä, lihaksissa ja tukirangassa esiintyviä toimintahäiriöitä ja kipuja.

Lue lisää OMT-fysioterapiasta TÄSTÄ

Osteopatia on turvallinen ja tehokas manuaalisen terapian hoitomuoto, jossa erilaisilla mobilisaatio-, manipulaatio- ja pehmytkudoskäsittelyillä hoidetaan nivelten, lihasten ja hermoston kiputiloja ja toimintahäiriöitä.

Lue lisää

P

Parkinsonin tauti on etenevä neurologinen sairaus, jonka oireet saadaan nykylääkityksen avulla yleensä varsin hyvin hallintaan. Taudin pääpiirteitä ovat: lepovapina, lihasjäykkyys, liikkeiden hitaus, hitaus aloittaa tahdonalainen liike, liikkeiden nopeuden ja laajuuden väheneminen liikkeitä toistettaessa. Tauti johtuu siitä, että aivojen tietyt liikesäätelyyn osallistuvat hermosolut alkavat tuhoutua. Tuhoutuminen on etenevää, eikä sitä toistaiseksi pystytä millään hoidolla pysäyttämään. Samanlaista solujen vähittäistä tuhoutumista tapahtuu normaalissakin vanhenemisessa, Parkinsonin taudissa tuhoutuminen vain alkaa aikaisemmin ja on normaalia voimakkaampaa. (Parkinson liitto 2015).

Piriformis-oireyhtymä on iskiashermon ärsytysoire, jonka voi aiheuttaa kasvanut pakaran piriformis-lihas tai tiukka lihaskalvo.

Lue lisää

Plantaarifaskiitti on kantaluuhun kiinnittyvän jalkapohjan jännekalvon tulehdus. Ylipaino, toistuva rasitus, esimerkiksi pitkäkestoinen seisominen tai juokseminen, samoin kuin jalkaterän asentovirheet voivat herkistää vaivalle.


Postoperatiivinen kuntoutus tarkoittaa leikkauksen jälkeistä kuntoutusta. Fysioterapia nopeuttaa merkittävästi leikkauksesta toipumista etenkin, kun hoito aloitetaan välittömästi tapaturman jälkeen. 

Lue lisää

Pronaatio. Nilkan kantaluun ja telaluun väliin muodostuu monimutkainen alempi nilkkanivel, joka on jalkaterän ja alaraajan toimintojen kulmakivi. Nivelen toiminnot ovat pronaatio ja supinaatio, jotka vaikuttavat kehon liikeketjun kautta alaraajan kaikkien nivelten toimintoihin ja linjauksiin.

Lue lisää alaraajojen ongelmista

R

Reuma. Kaikkein vaikeimpia tuki- ja liikuntaelinten sairauksia ovat reumaattiset immuunitaudit kuten nivelreuma, SLE, Sjögrenin tauti, lasten- reuma ja eräät muut harvinaiset sairaudet. Näissä sairauksissa sairastuneilla on reumatekijä veressä tai muita elimistön immunologisen puolustus- järjestelmän virheisiin viittaavia tekijöitä.

Lue lisää reuman hoidosta TÄSTÄ

S

Supinaatio: Nilkan kantaluun ja telaluun väliin muodostuu monimutkainen alempi nilkkanivel, joka on jalkaterän ja alaraajan toimintojen kulmakivi. Nivelen toiminnot ovat pronaatio ja supinaatio, jotka vaikuttavat kehon liikeketjun kautta alaraajan kaikkien nivelten toimintoihin ja linjauksiin.Suspensio-laitteella eliminoidaan noston avulla maan vetovoima, jolloin reumapotilas voi kivuttomammin suorittaa erilaisia harjoitteita. Suspensiohoidolla voidaan korvata myös allasterapia, mikäli asiakas ei voi sellaista käyttää.

Selkäydinvamma voi syntyä esimerkiksi liikenteessä, urheillessa, pudotessa tai kaatuessa tai kotona, työssä tai vapaa-ajalla sattuneen tapaturman myötä. Vammaan voivat johtaa myös erilaiset tulehdukset, kasvaimet ja verisuoniperäiset ongelmat, kulumamuutokset, välilevyn pullistuma tai synnynnäinen selkäytimen ja selkäydinkalvojen pullistuma.

Lue lisää selkäydinvamman hoidosta TÄSTÄ

T

Mikäli kyynärpään ulkosivulla olevan kyhmyn seutu  ärtyy toistuvasta ylirasituksesta tai esim. kättä puristettaessa, on kyseessä todennäköisesti Tenniskyynärpää.

Lue lisää

Traumakuntoutus on tapaturman jälkeistä kuntoutusta. Fysioterapia nopeuttaa merkittävästi tapaturman jälkeistä kuntoutusta etenkin, kun hoito aloitetaan välittömästi tapaturman jälkeen. Myös leikkauksen jälkeinen toipuminen nopeutuu fysioterapian avulla, kun fysioterapeutti ja asiakas tekevät yhdessä asian eteen töitä.

Lue lisää

U

Urheilufysioterapia on sekä urheilijoiden että liikunnallisesti aktiivisten ihmisten terveyden edistämistä. Terapian oleellinen osa on vammojen ennaltaehkäisy. Lihashuollon osuus eri urheilusuorituksissa on suuri. Apuna tässä käytetään erilaisia liikkuvuus- ja hallintaharjoitteita. Myös passiiviset lihas- ja nivelkäsittelyt sekä erilaiset fysikaaliset hoidot ovat osa lihashuoltoa.

Lue lisää

Teippauksella tuetaan elimistön omaa paranemisprosessia mm. edistämällä lymfa- ja verenkiertoa sekä arpikudoksen paranemista. Tavoitteena on kivun lieventäminen, nivelliikkuvuuden lisääminen, asennon- ja liikehallinnan kohennus, verenkierron ja imunestevirtauksen vilkastaminen tai haitallisten liikesuuntien välttäminen.

Lue lisää

V

Voice Massage on äänentuottoon osallistuvien lihasryhmien rentouttamista pehmytkudoskäsittelyn avulla. Voice massage – terapiassa hoidetaan ylävartalon, rintakehän, kaulan sekä kasvojen alueen lihaksistoa. Voice massage –terapian tavoitteena on poistaa äänentuottoon osallistuvien lihasryhmien jännitystilat ja ehkäistä siten jännitystiloista aiheutuvien äänihäiriöiden syntymistä.

Lue lisää

Välilevy on selkärangan nikaman välissä oleva rakenne, joka muodostuu ylä- ja alapuolisista päätelevyistä, hyytelömäisestä vesipitoisesta keskiosasta ja kerroksittaisesta reunaosasta. Välilevyn pullistumassa hyytelömäinen ydinaines työntyy nikamien välisen alueen ulkopuolelle. Pullistuma massassa saattaa olla mukana myös rustoa ja luuta. Välilevyn pullistuma voi olla myös oireeton. Oireita aiheuttavan välilevyn pullistuman esiintyvyys on väestössä 1-3%.  Yleisimmin välilevyn pullistuma esiintyy selkärangan kahdessa alimmassa nikamavälissä.

Lue lisää

Raskauden aikana tehdyllä fysioterapialla voidaan edistää synnytyksen jälkeistä palautumista sekä ennaltaehkäistä monia synnytyksen jälkeisiä vaivoja, kuten esimerkiksi suorienvatsalihasten erkaumaa.

Lue lisää

Y

Alaraajafysioterapiassa tarkan ja yksilöllisen tutkimuksen perusteella laaditaan henkilökohtainen harjoitusohjelma ja ohjataan sopivat kotiharjoitteet. Samalla annetaan opastusta sopivista kengistä ja oikeanlaisesta kävely- tai juoksutekniikasta sekä tarvittaessa valmistetaan yksilölliset tukipohjalliset. 

Lue lisää