
Äitiysfysioterapia - raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen
Mitä on äitiysfysioterapia?
Äitiysfysioterapia on fysioterapian oma erikoisala, jossa tavoitteena on huomioida raskaana oleva tai synnyttänyt kokonaisvaltaisesti sekä ennaltaehkäisevästä että kuntouttavasta näkökulmasta. Äitiysfysioterapeutti huomioi raskauksien ja synnytysten tuomat muutokset kehoon ja pohjaa neuvonnan ja kuntoutuksen tutkittuun tietoon sekä vankkaan kliiniseen kokemukseen.
Mitä äitiysfysioterapeutti tekee?
Äitiysfysioterapeutti on terveydenhuoltoalan ammattilainen, joka auttaa äitiä ylläpitämään ja edistämään hyvinvointia raskausaikana ja synnytyksen jälkeen. Äitiysfysioterapian keinoin voidaan hoitaa kehon kiputiloja ja toimintahäiriöitä sekä edistää synnytyksen jälkeistä palautumista.
Äitiysfysioterapeutti tukee niin raskausajan liikunnassa, synnytykseen valmistautumisessa, synnytyksestä palautumisessa, suorien vatsalihasten erkauman kuntoutuksessa kuin kivun hoidossa sekä ennaltaehkäisyssä. Äitiysfysioterapeutit hoitavat manuaalisesti esimerkiksi sektio- ja episiotomia-arpia sekä tukevat liikunnan pariin palaamisessa synnytyksen jälkeen.
Äitiysfysioterapia on alati muuttuva ala ja tutkittua tietoa tulee koko ajan lisää, ja äitiysfysioterapeutit ovatkin tunnettuja ahkerasta lisäkouluttautumisesta. Äitiysfysioterapeutit ovat myös lantionpohjan fysioterapian ammattilaisia ja käyneet siihen liittyen tarvittavat täydennyskoulutukset.
Kenelle äitiysfysioterapia on tarkoitettu?
Äitiysfysioterapiaan on tervetullut kuka tahansa raskaana oleva, synnyttänyt, äidiksi tulosta vielä haaveileva tai varttuneempienkin lasten äiti. Äitiysfysioterapian tavoitteet ovat hyvin moninaisia ja niitä peilataan aina yksilön historiaan, omiin toiveisiin ja tavoitteisiin, kiinnostuksen kohteisiin sekä senhetkisiin resursseihin.

Milloin mennä äitiysfysioterapeutin vastaanotolle?
Äitiysfysioterapiaan kannattaa tulla silloin, kun itsellä on kysyttävää, huolia, kipuja tai epävarmuutta esimerkiksi oman liikkumisen suhteen. Minkäänlaista aikamäärettä ei ole, jolloin olisi liian myöhäistä tulla äitiysfysioterapiaan - niin kauan, kuin ihminen elää ja hengittää, myös keho vastaa harjoitteluun!
Äitiysfysioterapia raskausaikana
Ennaltaehkäisevästä näkökulmasta on ihanteellista aloittaa äitiysfysioterapia jo raskausaikana. On hyvin yksilöllistä, milloin se on ajankohtaista raskaudessa, mutta hyvänä nyrkkisääntönä on, että viimeistään silloin kannattaa tulla, jos raskaus aiheuttaa haasteita tai epävarmuutta arjesta ja liikunnasta selviytymisessä, kärsii kivuista tai kaipaa tukea synnytykseen valmistautumiseen liittyen.
Äitiysfysioterapia synnytyksen jälkeen
Synnytyksen jälkeen äitiysfysioterapiaan saa tulla silloin, kun itse kokee sen ajankohtaiseksi ja tarpeelliseksi. Kiirettä ei välttämättä ole heti synnytyssairaalasta tulla vastaanotolle, mutta mitään tiettyä aikaa ei ole pakko odottaa, jos itsellä on huolia, kipuja tai epävarmuutta oman palautumisen suhteen.
Äitiysfysioterapiaan saa siis tulla myös jo ennen lääkärin tekemää jälkitarkastusta, jos sille itse kokee tarvetta. Myöskään esimerkiksi jälkivuoto ei ole este äitiysfysioterapialle. Viimeistään äitiysfysioterapiaan kannattaa varata aika, kun kokee haluavansa liikkua vähän enemmänkin kuin pelkästään vaunukävelyillä käymistä.
Mitä äitiysfysioterapiassa tapahtuu?
Äitiysfysioterapiassa ensimmäisellä käynnillä tutkitaan kokonaisvaltaisesti kehoa, käydään läpi toiveet ja tavoitteet fysioterapian suhteen peilaten senhetkisiin voimavaroihin ja elämäntilanteeseen. Tutkimustapoja on monia, ja apuna voidaan hyödyntää esimerkiksi fysioterapeuttista sisätutkimusta, EMG:tä tai ultraäänikuvantamista. Tarkistathan toimipistekohtaisesti, mikäli toivot erityisesti jotain tiettyä tutkimusmenetelmää.
Äitiysfysioterapia etenee aina yksilöllisesti ja tavoitteellisesti. Ihanteellisessa tilanteessa äitiysfysioterapeutti on matkalla mukana rinnallakulkijana läpi raskausajan ja synnytyksestä palautumisen ajan.
Äitiysfysioterapiaa voidaan toteuttaa Fysioksen useissa toimipisteissä valtakunnallisesti sekä etäyhteyksillä ympäri maailmaa. Äitiysfysioterapiaan pääsee sekä lääkärin lähetteellä että ilman sitä.
Miksi tulla äitiysfysioterapiaan juuri Fysiokselle?
Fysioksen äitiysfysioterapeutit ovat kokeneita ja alansa huippuja. Fysiokselle on helppo varata aika joko netissä tai soittamalla asiakaspalveluumme, toimipisteitä löytyy valtakunnallisesti paljon.
Voit tulla vastaanotolle myös vauvan kanssa. Jotta kulkeminen vauvanvaunujen kanssa onnistuu, voit tarkistaa toimipisteen esteettömyyden toimipisteen tiedoista.
Äitiysfysioterapiasta apua
Tutustu myös
Tutustu Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan
Lue lisää äitiysfysioterapiasta blogeista
Asiakkaidemme kokemuksia äitiysfysioterapiasta
"Kävin fysioterapiassa vaikean raskauden aikana sekä synnytyksen jälkeen. Minulle oli ehdottoman tärkeätä tarkistaa missä mennään ja mikä tilanne oli synnytyksen jälkeen jotta pystyin turvallisin mielin palaamaan liikunnan pariin. Ammattilaisen avustuksella urheilun pariin palaaminen sujui huomattavasti sujuvammin ja fysioterapeutti osasi ottaa huomioon urheilutaustani sekä vaikean raskauden jättämät jäljet ja ohjeistaa ja tukea tämän pohjalta."
"Raskausaikana jatkuvasti muuttuva keho pakotti miettimään omia liikuntaharrastuksia uudestaan ja pelkäsin jo jämähtäväni sohvan nurkkaan yhdeksäksi kuukaudeksi. Äitiysfysioterapiasta sain kuitenkin yksilöllisiä ohjeita joiden avulla pystyin turvallisesti liikkumaan myös raskaana ollessani. Käynnit oli sujuva toteuttaa etäyhteydellä, ja niiden ansiosta pystyin kokeilemaan minulle suunniteltuja lihaskuntoliikkeitä omilla välineilläni vastaanoton aikana."
Äitiysfysioterapia raskausaikana & etäyhteyksien kautta
"Äitiysfysioterapeutin toteuttama synnytysvalmennus oli kullanarvoinen. Fysioterapeutti kertoi selkokielellä ja havainnollistaen mitä kehossa tapahtuu synnytyksen aikana, mikä helpotti synnytykseen valmistautumista. Sain konkreettisia vinkkejä muun muassa kivunlievitykseen ja siihen, miten voin omalla toiminnallani edesauttaa synnytystä sen käynnistyttyä. Suosittelen lämpimästi vastaavaa käyntiä kaikille joiden synnytys on lähestymässä!"
Äitiysfysioterapiasta apua synnytykseen valmistautumiseen
"Synnytyksen jälkeen tuntui vaikealta lähteä liikkumaan synnyttäjille jaettujen yleisluonteisten ohjeiden avulla. Äitiysfysioterapeutin tekemän arvion ja yksilöllisten ohjeiden avulla palautuminen oli huomattavasti helpompaa saada käyntiin. Koin tärkeäksi, että sain fysioterapeutilta myös lempeää kannustusta ja ohjausta minulle merkityksellisten harrastusten pariin palaamiseksi turvallisella tavalla."
Äitiysfysioterapia synnytyksen jälkeen
Näytä kaikki
Näytä vähemmän
Jätä meille soittopyyntö
Jos et ole varma kenelle asiantuntijalle haluat varata ajan, jätä meille soittopyyntö. Me soitamme sinulle.