Äitiysfysioterapia - raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen

Mitä on äitiysfysioterapia?

Äitiysfysioterapia on fysioterapian oma erikoisala, jossa tavoitteena on huomioida raskaana oleva tai synnyttänyt kokonaisvaltaisesti sekä ennaltaehkäisevästä että kuntouttavasta näkökulmasta. Äitiysfysioterapeutti huomioi raskauksien ja synnytysten tuomat muutokset kehoon ja pohjaa neuvonnan ja kuntoutuksen tutkittuun tietoon sekä vankkaan kliiniseen kokemukseen.

Mitä äitiysfysioterapeutti tekee? 

Äitiysfysioterapeutti on terveydenhuoltoalan ammattilainen, joka auttaa äitiä ylläpitämään ja edistämään hyvinvointia raskausaikana ja synnytyksen jälkeen. Äitiysfysioterapian keinoin voidaan hoitaa kehon kiputiloja ja toimintahäiriöitä sekä edistää synnytyksen jälkeistä palautumista.

Äitiysfysioterapeutti tukee niin raskausajan liikunnassa, synnytykseen valmistautumisessa, synnytyksestä palautumisessa, suorien vatsalihasten erkauman kuntoutuksessa kuin kivun hoidossa sekä ennaltaehkäisyssä. Äitiysfysioterapeutit hoitavat manuaalisesti esimerkiksi sektio- ja episiotomia-arpia sekä tukevat liikunnan pariin palaamisessa synnytyksen jälkeen.

Äitiysfysioterapia on alati muuttuva ala ja tutkittua tietoa tulee koko ajan lisää, ja äitiysfysioterapeutit ovatkin tunnettuja ahkerasta lisäkouluttautumisesta. Äitiysfysioterapeutit ovat myös lantionpohjan fysioterapian ammattilaisia ja käyneet siihen liittyen tarvittavat täydennyskoulutukset.

Kenelle äitiysfysioterapia on tarkoitettu?

Äitiysfysioterapiaan on tervetullut kuka tahansa raskaana oleva, synnyttänyt, äidiksi tulosta vielä haaveileva tai varttuneempienkin lasten äiti. Äitiysfysioterapian tavoitteet ovat hyvin moninaisia ja niitä peilataan aina yksilön historiaan, omiin toiveisiin ja tavoitteisiin, kiinnostuksen kohteisiin sekä senhetkisiin resursseihin.

Äitiysfysioterapia raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen

Milloin mennä äitiysfysioterapeutin vastaanotolle?

Äitiysfysioterapiaan kannattaa tulla silloin, kun itsellä on kysyttävää, huolia, kipuja tai epävarmuutta esimerkiksi oman liikkumisen suhteen. Minkäänlaista aikamäärettä ei ole, jolloin olisi liian myöhäistä tulla äitiysfysioterapiaan - niin kauan, kuin ihminen elää ja hengittää, myös keho vastaa harjoitteluun!

Äitiysfysioterapia raskausaikana

Ennaltaehkäisevästä näkökulmasta on ihanteellista aloittaa äitiysfysioterapia jo raskausaikana. On hyvin yksilöllistä, milloin se on ajankohtaista raskaudessa, mutta hyvänä nyrkkisääntönä on, että viimeistään silloin kannattaa tulla, jos raskaus aiheuttaa haasteita tai epävarmuutta arjesta ja liikunnasta selviytymisessä, kärsii kivuista tai kaipaa tukea synnytykseen valmistautumiseen liittyen.

Äitiysfysioterapia synnytyksen jälkeen

Synnytyksen jälkeen äitiysfysioterapiaan saa tulla silloin, kun itse kokee sen ajankohtaiseksi ja tarpeelliseksi. Kiirettä ei välttämättä ole heti synnytyssairaalasta tulla vastaanotolle, mutta mitään tiettyä aikaa ei ole pakko odottaa, jos itsellä on huolia, kipuja tai epävarmuutta oman palautumisen suhteen.

Äitiysfysioterapiaan saa siis tulla myös jo ennen lääkärin tekemää jälkitarkastusta, jos sille itse kokee tarvetta. Myöskään esimerkiksi jälkivuoto ei ole este äitiysfysioterapialle. Viimeistään äitiysfysioterapiaan kannattaa varata aika, kun kokee haluavansa liikkua vähän enemmänkin kuin pelkästään vaunukävelyillä käymistä.

Mitä äitiysfysioterapiassa tapahtuu?

Äitiysfysioterapiassa ensimmäisellä käynnillä tutkitaan kokonaisvaltaisesti kehoa, käydään läpi toiveet ja tavoitteet fysioterapian suhteen peilaten senhetkisiin voimavaroihin ja elämäntilanteeseen. Tutkimustapoja on monia, ja apuna voidaan hyödyntää esimerkiksi fysioterapeuttista sisätutkimusta, EMG:tä tai ultraäänikuvantamista. Tarkistathan toimipistekohtaisesti, mikäli toivot erityisesti jotain tiettyä tutkimusmenetelmää.

Äitiysfysioterapia etenee aina yksilöllisesti ja tavoitteellisesti. Ihanteellisessa tilanteessa äitiysfysioterapeutti on matkalla mukana rinnallakulkijana läpi raskausajan ja synnytyksestä palautumisen ajan.

Äitiysfysioterapiaa voidaan toteuttaa Fysioksen useissa toimipisteissä valtakunnallisesti sekä etäyhteyksillä ympäri maailmaa. Äitiysfysioterapiaan pääsee sekä lääkärin lähetteellä että ilman sitä.

Miksi tulla äitiysfysioterapiaan juuri Fysiokselle?

Fysioksen äitiysfysioterapeutit ovat kokeneita ja alansa huippuja. Fysiokselle on helppo varata aika joko netissä tai soittamalla asiakaspalveluumme, toimipisteitä löytyy valtakunnallisesti paljon.

Voit tulla vastaanotolle myös vauvan kanssa. Jotta kulkeminen vauvanvaunujen kanssa onnistuu, voit tarkistaa toimipisteen esteettömyyden toimipisteen tiedoista.

Äitiysfysioterapiasta apua raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen

​Raskaus ja synnytys vaikuttavat naisen kehoon monin eri tavoin. Sekä hormonaaliset syyt että muuttunut kehon asento ja kudosten rasitus voivat raskausaikana aiheuttaa erilaisia tuki- ja liikuntaelimistön oireita sekä lantionpohjan toiminnan häiriöitä. Tyypillisiä raskausajan pulmia ovat raajojen puutumisoireet, selän ja lantion kiputilat ja virtsanpidätyksen ongelmat. Vaikka raskaus altistaa tietyille oireille, ei se kuitenkaan tarkoita, etteikö ongelmia voisi hoitaa tuloksellisesti myös odotusaikana.

Lantionpohjan fysioterapia Vatsalihasten erkauma Liitoskivut Virtsankarkailu Raskaushieronta

Blogi: Kaikki äidit ansaitsevat voida hyvin kehossaan

Kaikki äidit ansaitsevat voida hyvin kehossaan. Tiesitkö, että purentaelimistöllä ja lantionpohjalla on vahva yhteys? Entä kaipaatko käytännön vinkkejä raskausaikaan ja synnytyksen jälkeiseen aikaan? Tämän kaiken voit lukea äitiysfysioterapeutti Maija Sinisalon blogista.

Lue blogi

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja fysioterapeuttimme soittaa sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä. Voit myös soittaa meille: 010 237 700

Toimipisteemme löydät täältä.

Tutustu myös Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

Siirry palveluhakuun