Kivun hoitoon

Akupunktio

Akupunktio on kivun ja lihasjännitysten hoitoa erilaisilla neuloilla.

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Mitä on akupunktio?

Akupunktio on tuhansia vuosia vanha kiinalainen hoitomenetelmä, jossa kehon ns. akupisteitä stimuloidaan akupunktioneuloilla. Akupunktion vaikutus perustuu akupunktiopisteiden ärsytykseen neulalla, mikä käynnistää keskushermoston kautta endorfiineihin perustuvan kehon oman kivunlievitysmekanismin.

Akupunktiohoidolla voidaan lieventää mm.

Fysioterapia on ongelmanratkaisua

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Kivunlievitystä

Päänsärky ja migreeni, lihasten jäykkyys, noidannuoli ja iskias, hermosäryt ylä- ja alaraajoissa, nivelten kulumat, erilaiset jännetulehdukset, fibromyalgia sekä krooninen kipu.

Vaikutusmekanismi

Akupunktion vaikutus perustuu akupunktiopisteiden ärsytykseen neulalla, mikä käynnistää keskushermoston kautta endorfiineihin perustuvan kehon oman kivunlievitysmekanismin.

Hoitosarja

Reagoiminen hoitoon on yksilöllistä​, mutta yleensä jo ensimmäisen kerran jälkeen asiakas saa hoidosta vasteen. Viidellä kerralla varmuus hoidon tehokkuudesta tulee viimeistään esille.​

Akupunktio osa fysioterapiaa

Akupunktiota annetaan myös yksittäisenä hoitona, mutta useimmiten fysioterapeuttimme käyttävät akupunktiohoitoa yhdistettynä muuhun fysioterapiaan.

Akupunktiossa aktivoidaan kehon oma paranemisprosessi ja tavoitteena on palata kivuttomana ja rentoutuneena normaaliin elämään. Akupunktion vaikutus perustuu akupunktiopisteiden ärsytykseen. Akupunktiopisteet sijoittuvat niin kutsutuille meridiaaneille eli hermopäätteiden muodostamille radoille. 

Useimmat edellä mainitut meridiaanit kulkevat päästä jalkoihin, ja siksi esimerkiksi migreenissä voidaan neulottaa myös jalkaterässä olevia pisteitä. Neulottamisessa voidaan käyttää myös triggerpisteitä eli kipualueen kipupisteitä. Perinteisten akupunktioneulojen vaikutusta voidaan tehostaa johtamalla neuloihin sähköä.

Hoitokertojen määrä määritellään asiakkaan tilanteen mukaan, yleensä hoitokertoja on vähintään 3-5 kertaa. Akuuteissa vaivoissa jo muutama hoitokerta voi antaa avun. Akupunktuurin teho kestää hoitokohteesta riippuen tunneista vuosiin.

Dry needling eli kuivaneulaus

Dry needling eli kuivaneulaus on akupunktioneuloilla tehtävää hoitoa, joka perustuu länsimaiseen lääketieteeseen. Dry needling -hoidon aikana käsitellään triggerpisteitä, jotka sijaitsevat pehmytkudoksessa. Dry needling -hoito käynnistää kehon omia paranemisprosesseja sekä vaikuttaa kehon immuunijärjestelmään.

Dry needling -hoidon tyypillisiä hoitoalueita ovat kädet, jalat ja kasvojen alue sekä selän, hartioiden ja niskan seutu. Kuivaneulaukseen voidaan yhdistää myös sähkö, kuten TENS tai EMS -laitteilla. Yleisimpiä vaivoja, joita voidaan hoitaa dry needlingillä ovat esimerkiksi selkäkivut, niska-hartiakivut, päänsärky ja muut lihasperäiset kiputilat sekä nivelsäryt.

Mikä on dry needlingin ja akupunktion ero?

Dry needling ei ole sama asia kuin akupunktio. Dry needling eroaa akupunktiosta siten, että akupunktiopisteet sijoittuvat meridiaaneille eli hermopäätteiden muodostamille radoille kiinalaisen lääketieteen mukaisesti. Dry needlingissä taas hoidetaan triggerpisteitä, jotka ovat kipeitä tai herkkiä pisteitä lihaksessa ja tuntuvat pinnallisissa lihaksissa käsin tunnusteltaessa.

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja terapeuttimme soittaa sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Tutustu Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

Siirry palveluhakuun