Mitä on akupunktio?
Akupunktio on tuhansia vuosia vanha kiinalainen hoitomenetelmä, jossa kehon ns. akupisteitä stimuloidaan akupunktioneuloilla. Akupunktion vaikutus perustuu akupunktiopisteiden ärsytykseen neulalla, mikä käynnistää keskushermoston kautta endorfiineihin perustuvan kehon oman kivunlievitysmekanismin.
Akupunktiohoidolla voidaan lieventää mm.
Fysioterapia on ongelmanratkaisua
Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Terapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.
Akupunktio osa fysioterapiaa
Akupunktiota annetaan myös yksittäisenä hoitona, mutta useimmiten fysioterapeuttimme käyttävät akupunktiohoitoa yhdistettynä muuhun fysioterapiaan.
Akupunktiossa aktivoidaan kehon oma paranemisprosessi ja tavoitteena on palata kivuttomana ja rentoutuneena normaaliin elämään. Akupunktion vaikutus perustuu akupunktiopisteiden ärsytykseen. Akupunktiopisteet sijoittuvat niin kutsutuille meridiaaneille eli hermopäätteiden muodostamille radoille.
Useimmat edellä mainitut meridiaanit kulkevat päästä jalkoihin, ja siksi esimerkiksi migreenissä voidaan neulottaa myös jalkaterässä olevia pisteitä. Neulottamisessa voidaan käyttää myös triggerpisteitä eli kipualueen kipupisteitä. Perinteisten akupunktioneulojen vaikutusta voidaan tehostaa johtamalla neuloihin sähköä.
Hoitokertojen määrä määritellään asiakkaan tilanteen mukaan, yleensä hoitokertoja on vähintään 3-5 kertaa. Akuuteissa vaivoissa jo muutama hoitokerta voi antaa avun. Akupunktuurin teho kestää hoitokohteesta riippuen tunneista vuosiin.
Dry needling eli kuivaneulaus
Dry needling eli kuivaneulaus on akupunktioneuloilla tehtävää hoitoa, joka perustuu länsimaiseen lääketieteeseen. Dry needling -hoidon aikana käsitellään triggerpisteitä, jotka sijaitsevat pehmytkudoksessa. Dry needling -hoito käynnistää kehon omia paranemisprosesseja sekä vaikuttaa kehon immuunijärjestelmään.
Dry needling -hoidon tyypillisiä hoitoalueita ovat kädet, jalat ja kasvojen alue sekä selän, hartioiden ja niskan seutu. Kuivaneulaukseen voidaan yhdistää myös sähkö, kuten TENS tai EMS -laitteilla. Yleisimpiä vaivoja, joita voidaan hoitaa dry needlingillä ovat esimerkiksi selkäkivut, niska-hartiakivut, päänsärky ja muut lihasperäiset kiputilat sekä nivelsäryt.
Mikä on dry needlingin ja akupunktion ero?
Dry needling ei ole sama asia kuin akupunktio. Dry needling eroaa akupunktiosta siten, että akupunktiopisteet sijoittuvat meridiaaneille eli hermopäätteiden muodostamille radoille kiinalaisen lääketieteen mukaisesti. Dry needlingissä taas hoidetaan triggerpisteitä, jotka ovat kipeitä tai herkkiä pisteitä lihaksessa ja tuntuvat pinnallisissa lihaksissa käsin tunnusteltaessa.