Alaraajafysioterapia

Alaraajoihin erikoistuneet fysioterapeutit ja jalkaterapeutit auttavat sinua alaraajaongelmien hoidossa ja kuntoutuksessa.

Meille voit aina tulla myös ilman lähetettä.

Mitä on alaraajafysioterapia?

Alaraajafysioterapia on fysioterapiaa, joka on keskittynyt ja erikoistunut erityisesti alaraajaongelmien ja -kipujen tutkimiseen ja hoitoon. Alaraajakivut ovat varsin yleisiä. Ne ovat aikuisilla kolmanneksi yleisimpiä selkä- ja niska-hartiakivun jälkeen. Alaraajafysioterapeutin vastaanotolle voi tulla myös ilman lähetettä.

Alaraajafysioterapeutti on koulutukseltaan fysioterapeutti, joka on lisäkoulutuksilla syventänyt omaa tietotaitoa alaraajaongelmista ja niiden hoidosta. Fysioksella alaraajafysioterapeutit ovat keskittyneet alaraajaongelmiin. He ovat kokeneita tekijöitä tällä saralla ja heillä on pitkä työkokemus alaraajojen parista. Jalkaterapeuteilla on samantasoinen ammattikorkeakoulukoulutus kuin fysioterapeuteilla, ja alaraajafysioterapeutin tavoin he ovat erikoistuneet alaraajojen terveydenhoitoon ja alaraajaongelmien hoitamiseen.

Alaraajafysioterapeutin ensimmäisellä käynnillä tehdään joko askeltutkimus tai askelanalyysi, jossa tutkitaan perusteellisesti asiakkaan kävelyä, liikkumista ja toimintaa sekä selvitetään alaraajan kipuun ja/tai ongelmaan vaikuttavat tekijät. Myös juoksun tutkiminen ja havainnointi voi kuulua tutkimukseen. Kävelyn ja juoksun havainnoinnissa voidaan käyttää apukeinona videokuvantamista, jolloin nähdään tarkemmin mahdolliset liikehäiriöt.

Tutkimuksen pohjalta tehdään asiakkaan ongelman ratkaisemiseksi hoitosuunnitelma, jota lähdetään viemään eteenpäin fysioterapeuttisin keinoin. Fysioterapia pitää sisällään toiminnallisia harjoitteita, manuaalisia käsittelyjä sekä tarvittaessa tukipohjalliset. Yksilöllisten tukipohjallisten tarve selvitetään yhdessä alaraajaterapeutin kanssa askeltutkimuksen pohjalta. Asiakkaan kanssa mietitään yhdessä tukipohjallisten tarvetta ja mihin niillä pyritään ja pystytään vaikuttamaan.

Milloin kannattaa tulla alaraajafysioterapiaan?

Alaraajafysioterapiassa käy kaikenlaisia asiakkaita huippu-urheilijasta työläiseen ja lapsesta ikääntyneeseen. Tyypillisimmät syyt tulla alaraajafysioterapeutin vastaanotolle ovat kaikki nilkan, jalkaterän, polven ja lonkan alueen ongelmat ja kiputilat. Vastaanotolle kannattaa tulla, jos kyseisten alueiden ongelmat mietityttävät tai haittaavat arkea. Vastaanotolle kannattaa tulla aikaisessa vaiheessa ennen kuin oireet ja/tai kivut pääsevät voimakkaiksi tai alkavat haittaamaan liikkumista ja arkea. Terapeutin vastaanotolle kannattaa tulla ehdottomasti silloin, kun kyseessä on alaraajan toiminnallinen haitta.

Sivun sisältöä on ollut luomassa alaraajojen fysioterapiaan erikoistunut fysioterapeuttimme Eero Hyvärinen.

Yksilöllisistä tukipohjallisista apua jalan ongelmiin

Alaraajafysioterapiassa annetaan opastusta sopivista kengistä ja oikeanlaisesta kävely- tai juoksutekniikasta sekä tarvittaessa valmistetaan yksilölliset tukipohjalliset.

Yksilöllisiä tukipohjallisia käytetään tarvittaessa osana fysio- ja jalkaterapiaa. Tukipohjalliset tehdään usein tukemaan jalan rakennetta tai ohjaamaan jalan toimintaa ja kuormittumista, mutta niitä voidaan käyttää myös osana kivunhoitoa. Joskus tukipohjallisten käyttö voi olla tarpeen vain tilapäisesti harjoittamisen tukena. Pohjallisissa käytettävät materiaalit valitaan yksilöllisesti jokaiselle asiakkaalle jalan rakenteen, toiminnan ja oireen mukaan käytössä olevat jalkineet huomioiden.

Tukipohjallisten tehtävänä on korjata toiminnallisuutta sekä jalan virheasentoja, tasapainottaa alaraajaa ja koko vartaloa, aktivoida jalkaterän toimivuutta sekä vähentää rasitusta sekä kipu- ja väsymystiloja. Yksilöllisten tukipohjallisten hankintaa kannattaa miettiä jos, sinulla on esimerkiksi "luupiikki" (plantaarifaskiitti), korkeakaarinen jalka, jalan etuosan kiputiloja, reuma tai diabetes.

BLOGI: Yksilölliset pohjalliset - yksilöllistä apua jalan kipuihin

Yksilöllisiä pohjallisia voidaan käyttää vähentämään jalkojen kipuja, tasaamaan jalkaan kohdistuvaa painetta sekä lisäämään jalkineen käyttömukavuutta.

Alaraajafysioterapiassa tai jalkaterapiassa tehdään asiakkaalle alaraajojen tutkimus, jonka perusteella edetään yksilöllisesti. Esimerkiksi kävelyn ja juoksun analysointi on tärkeässä roolissa sekä yksilöllisen harjoitusohjelman laatimisessa että pohjallistarpeen arvioinnissa. Lisäksi terapeutti voi antaa ohjausta jalkineiden valintaan.

Lue Fysioksen blogista alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeuttimme Antti Mässelin kattava blogikirjoitus yksilöllisistä pohjallisista ja mihin niitä voidaan käyttää.

Lue lisää blogista täältä >>

Lue lisää yksilöllisistä tukipohjallisista

Alkuhaastattelu

Tutkimus aloitetaan haastattelulla, jossa selvitetään toimintakyvyn rajoituksiin liittyviä oireita sekä yleisellä tasolla mm. liikuntatottumuksia.

Tutkimus

Terapeuttimme tekee perusteellisen tutkimuksen, jossa selvitetään ongelman syy.

Hoito ja tulosten seuranta

Haastattelun ja tutkimuksen pohjalta terapeutti laatii jatkohoito-ohjeet sekä valmistamme tarpeen mukaan yksilölliset tukipohjalliset.

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle seuraavana arkipäivänä.

Toimipisteemme löydät täältä.

Tutustu myös laajaan palveluvalikoimaamme.

Siirry palveluhakuun