Faktoja selkäkivusta

Selkäkipu on normaalia

84 % ihmisistä kärsii selkäkivusta jossain elämänsä vaiheessa. Selkäkipu voi olla todella kivuliasta, mutta harvoin se on vaarallista.

Selkäkipu ei johdu ikääntymisestä

Ikääntyminen ei aiheuta tai pahenna selkäkipuja. On tutkittu, että hoito voi auttaa kaiken ikäisiä.

Selkää ei tarvitse kuvata

Selkää tarvitsee kuvata (röntgen, magneettikuva) vain epäiltäessä vakavaa kivun syytä, kuten syöpä, murtumat ja tulehdukset. Selkää kuvattaessa löytyy lähes aina löydöksiä (esim. kulumat, pullistumat) mutta ne ovat harvoin syy selkäkipuun. Nämä löydökset ovat yleisiä myös kivuttomilla ihmisillä.

Selkä ei ole heikko

Selän nikamat eivät mene "pois paikoiltaan”. Selkä on vahva. Käsitys selästä herkästi vaurioituvana voi aiheuttaa turhaa toimintakyvyttömyyttä ja suojajännitystä.

Selällä voi nostaa

Selkä voi tulla kipeäksi, jos nostaa sellaista kuormaa mihin ei ole tottunut tai nostaessa huomio herpaantuu. Selkä tarvitsee vahvistusta yhtälailla kuin kehot muutkin lihakset. Tärkeää on lihaskuntoharjoittelu ja kehon totuttaminen erilaisiin kuormiin. Ei ole olemassa yhtä optimaalista nostoasentoa. 

Selkäkipu ei useimmiten johdu vauriosta

Selkäkipuun vaikuttavat fyysiset, psykologiset, terveydelliset, elämäntapaan liittyvät ja sosiaaliset tekijät. Vaikka kipua tuntuisi liikkuessa se ei tarkoita, että vaurioittaisit selkääsi. Kivun voimakkuus ei kerro siis vaurion suuruudesta, vaan kivun kokemiseen vaikuttavat monet tekijät. 

Selkäkipuisen kannattaa liikkua

On tutkittu, että aktiivisena pysyminen selkäkivusta huolimatta ja vähitellen normaaliin arkirytmiin palaaminen edistää selkäkipuisen toipumista. Liikunta ennaltaehkäisee selkäkivun uusiutumista. Leikkaushoitoa tarvitaan vain erittäin harvoissa tilanteissa. On normaalia tuntea hieman kipua, kun alat liikkumaan tai urheilemaan.

Vahvoja lääkkeitä ei useimmiten tarvita

Tutkimukset ovat osoittaneet, että vahvat kipulääkkeet (opiaatit) eivät tuo sen parempaa kivnlievitystä kuin perinteiset vaihtoehdot. Lääkkeetön kivunhoito on ensisijainen hoitomuoto selkäkivussa. 

Selkäkipu ei ole ikuista

Mielellä on iso vaikutus selkäkivun hallinnassa. Suurimmalle osalle ihmisistä löytyy helpotusta selkäkipuun, mutta joskus ratkaisun löytämiseksi tarvitaan apua. Apua selkäkipuun -ohjelma on suunniteltu helpottamaan akuuttia selkäkipua. Saat 7 päivän ajan ohjeita kuinka helpotat selkäkipuasi. Lue lisää >>


Pidimme Apua kipuun -webinaarin, jossa kipufysioterapian erikoisasiantuntija Riikka Holopainen vastasi kipuun liittyviin kysymyksiin. Voit katsoa webinaarin alta. Varaa aikaa webinaarin katsomiseen noin 50 minuuttia.