Fysikaalinen hoito

Fysikaalinen hoito

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Mitä on fysikaalinen hoito?

Fysikaalista terapiaa voidaan fysioterapiassa käyttää muun muassa manuaalista terapiaa täydentävänä hoitomuotona. Fysikaalisella terapialla tarkoitetaan lämmön, valon, sähkön tai jonkin muun fysikaalisen vaikutuksen hyödyntämistä fysioterapian tavoitteiden saavuttamiseksi.

Osana fysioterapiaa voidaan käyttää erilaisia fysikaalisia hoitoja. Hoidoilla pyritään lievittämään kipua sekä rentouttamaan lihaksia akuuteissa sekä kroonisissa kiputiloissa. Ne myös vilkastuttavat hoitoalueen verenkiertoa ja niillä saadaan aktivoitua lihaksia.

Fysikaalisiin hoitomenetelmiin kuuluvat mm. pinta- ja syvälämpöhoidot, sähköiset kivunhoitomenetelmät ja mekaaniset hoidot. Fysikaaliset hoitomenetelmät voidaan ryhmitellä seuraavasti:

Lämpöhoidot (termoterapia)

Mekaaniset hoidot

Sähköiset kivunhoitomenetelmät

  • TENS
  • interferenssivirrat
  • mikrovirrat
  • sähköärsytyshoidot

Fysikaalinen hoito on osa muuta fysioterapiaa. Fysioterapeutti käyttää pääsääntöisesti liikunta- ja liikehoitomenetelmiä ja antaa esi- tai tukihoitona muita fysikaalisia käsittelyjä.

Lämpöhoito

Pintalämpöhoito

Pinnallisella lämpökäsittelyllä pyritään kudoksessa kivunhoitoon, verenkierron ja kudosvenyvyyden lisäämiseen sekä lihasjännityksen laukaisemiseen.

Lämpö aiheuttaa kudoksissa verenkierron vilkastumista, hiussuonien aukenemista, kudosvenyvyyden lisääntymistä ja lihasjännityksen laukeamista. Vähäisilläkin lämpötilan muutoksilla voidaan merkittävästi lisätä kudoksen aineenvaihduntaa.

Paikallisen lämpökäsittelyn lisäksi voidaan saavuttaa heijastevaikutuksia. Tällainen on esimerkiksi ihorefleksi, joka aiheuttaa verisuonen laajenemisen. Hermotus tulee samasta kehonosasta, johon lämpöhoitoa on annettu. Samoin lämpövaikutus saattaa levitä koko vartaloon, ihoon ja jopa syvempiinkin kudoksiin. Näitä ominaisuuksia voidaan käyttää apuna lievittämään kipua ja toisaalta esihoitona muille toimille mm. harjoittelun esilämmityksenä.

Syvälämpöhoito

Ultraääni on syvälämpöä jossa äänienergia muuttuu kudoksessa lämmöksi. Lisäksi kudoksessa saadaan aikaan kemiallisia ja mekaanisia (mikrohieronta) muutoksia. Ultraäänen käyttöalueita ovat kudosvaurioiden parantaminen, verenkierron vilkastuttaminen, kudoksen joustavuuden parantaminen, lihaskudoksen rentouttaminen, kivun lievitys ja nestekierron parantaminen. Ultraäänihoidolla saat apua mm. turvotukseen, tulehdukseen ja arpikudoksiin.

Kylmähoito

Kylmähoitoa käytetään fysioterapiassa sekä akuuttien vammojen että pitkittyvien vaivojen hoidossa. Tärkein käyttöaihe on akuuttien tuki- ja liikuntaelimistön vammojen ensihoito. Kylmähoito vähentää kudosvauriota, rajoittaa turvotuksen muodostusta, vähentää lihasaitiopainetta ja verentungosta vamma-alueelle. Kylmähoidon on havaittu alentavan kipua tehokkaasti esim. leikkausten jälkeen.

Kylmä nostaa kipukynnystä, alentaa hermojen johtumisnopeutta sekä alentaa motorista suorituskykyä. Kylmähoidon on todettu vähentävän tulehdusreaktioita ja alentavan turvotuksen muodostumista. Kylmähoito voidaan annostella kylmäpakkauksilla, jääpusseilla, suihkeena sekä voiteena.

Mekaaniset hoidot

Painovoimavenytys

Painovoimavenytyksessä asiakas kiinnitetään painovoimahoitopöytään, jota voidaan kallistaa erilaisiin kulmiin pystyasentoon saakka. Näin kehoon saadaan kohdistettua eri suuruisia venyttäviä voimia potilaan kehon omaa painoa hyödyntäen.

Joskus akuutissa selkäkivussa, jossa oireet pahenevat oleellisesti pystyasennossa, voidaan painovoimavenytyksellä helpottaa kipuja niin, että venytyksen jälkeen on mahdollista tehdä muita harjoitteita paranemisen jouduttamiseksi. Painovoimavenytyksestä voi olla apua etenkin hermo- ja välilevyperäisen selkä- ja jalkakivun hoidossa.

Sähköhoito

Sähköä on käytetty pitkään kivun hoidossa. Sähkökipuhoidon vaikutus perustuu mm. akupunktion tapaan ärsytykseen. Kehoon johdettu virta aikaansaa hermostossa kilpailevan aistimuksen kivulle, jolloin itse kivun tuntemus heikkenee. Sähköllä voidaan myös lisätä verenkiertoa ja kudosten nestetasapainoa. Sähköä voidaan käyttää myös analysointiin ja seurantaan.

TENS-hoito

TENS-hoitoa käytetään usein kroonisten ja akuuttien kiputilojen hoidossa. Tällaisia ovat esimerkiksi leikkauksen jälkeinen kipu, sekä rasitus- ja lihas-luustokivut. Kipua voidaan puuduttaa johtamalla matalajännitteistä sähkövirtaa kipukohtaan. Kivun hoidossa voidaan käyttää TENS-hoitoa ja sen sovellutuksia. TENS-hoidossa ihoon johdetaan sähkövirtaa pienen neulaelektrodin avulla, käyttäen kuitenkin TENS-hoidossa tyypillistä sähkötaajuutta. Virta on varsin turvallista ja sen käyttöön liittyy vain vähän vasta-aiheita.

Interferenssihoito

Interferenssihoitoa (IF) käytetään sekä akuuttien, että kroonisten kiputilojen lievittämiseen esimerkiksi nivelsairauksien hoidossa ja lihasten verenkierrollisten sekä aineenvaihdunnallisten ongelmien hoidossa. Syvälle lihaksiin kohdistuvan vaihtovirtahoidon tarkoituksena on aktivoida lihaksia, vilkastuttaa verenkiertoa, laukaista pahoja lihasjännityksiä ja vähentää turvotusta paikallisesti.

Laserhoito

Fysikaalisena hoitomenetelmänä käytetään ns. matalatehoisia laserhoitolaitteita. Laserhoidolla on kipua lievittävä sekä tulehdusta ja kosketusarkuutta vähentävä vaikutus. Hoito lisää kudosten aineenvaihduntaa, nopeuttaa solujen uudistumisprosessia, tehostaa mikroverenkiertoa sekä kiihdyttää immunologisia prosesseja. Laserhoitoa käytetään nivel-, lihas- ja jännetulehdusten sekä arpikudosten hoidossa. Hoitokuurin pituudeksi suositellaan vähintään kolmea hoitokertaa. Laserhoidon lopullinen vaikutus saattaa ilmetä vasta viikkoja myöhemmin.

Fysikaalinen hoito osana fysioterapiaa

Fysioterapialla hoidamme kipua, vaikutamme toimintakykyyn sekä helpotamme koettua kärsimyksen tunnetta. Fysioterapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut.

Jätä meille soittopyyntö

Jos et ole varma kenelle asiantuntijalle haluat varata ajan, jätä meille soittopyyntö. Me soitamme sinulle.