Jalkaterapiasta apua alaraajaongelmiin

Jalkaterapeutti

Jalkaterapeutti on alaraajaongelmiin erikoistunut ammattilainen. Jalkaterapiaan kuuluu kaikki lonkasta alaspäin syntyneiden tuki- ja liikuntaelinvaivojen tutkiminen, ennaltaehkäisy ja hoito. Lisäksi jalkaterapeutti hoitaa iho- ja kynsimuutoksia.

Mitä jalkaterapeutti tekee?

Jalkaterapeutin toimenkuva on hyvin laaja. Jalkaterapeutti selvittää asiakkaalle erilaisten tutkimusten perusteella tarpeellisen hoidon. Jalkaterapeutin tekemään hoitoon kuuluu usein myös joko kuormitusmuutosten, sairauksien tai ulkoisten tekijöiden aiheuttamien iho- ja kynsimuutosten hoito.

Jalkaterapeutin toimenkuvaan kuuluu kaikki lonkasta alaspäin syntyneiden tuki- ja liikuntaelinvaivojen tutkiminen, ennaltaehkäisy ja hoito. Jalkaterapeutti tutkii esimerkiksi jalkojen asennon ja toiminnan kautta kehon kuormittumista. Kuormitusmallin selventämisen jälkeen tiedetään missä kuormitusmuutosten syyt ovat ja miten kuormittumista voisi muuttaa suotuisammaksi kiputilojen välttämiseksi.

Mikä ero on jalkaterapeutin ja alaraajafysioterapeutin välillä?

Jalkaterapeutin erityisosaaminen keskittyy nilkan ja jalkaterän alueelle. Jalkaterapeutin toimenkuvaan sisältyy myös iho- ja kynsimuutosten hoito. Tämä on alaraajafysioterapeutin ja jalkaterapeutin välillä suurin ero. Jalkaterapeutin koulutuksessa käydään vahvasti läpi biomekaaniset muutokset eli miten iho- ja kynsimuutokset syntyvät. Esimerkiksi alaraajafysioterapeutti ei välttämättä tiedä, miten erottaa känsän tai syylän toisistaan tai miten näkee onko kynnessä kynsisieni vai psoriasis.

Kuka on tyypillinen jalkaterapeutin asiakas?

Tyypillisesti jalkaterapeutille hakeudutaan joko iho- ja kynsimuutosten tai tukipohjallistarpeen vuoksi. Ennen jalkaterapeutille hakeuduttiin pääasiassa iho- ja kynsimuutosten vuoksi. Tänä päivänä, yhä useammin, jalkaterapian tunnettuuden lisäännyttyä jalkaterapeutille hakeudutaan jalan kiputilojen vuoksi eikä pelkästään kantapään kovettumien vuoksi. Tyypillisin jalkaterapeutin asiakas on henkilö, jolla on kipua nilkan ja jalkaterän alueella.

Milloin jalkaterapeutin vastaanotolle?

Jalkaterapeutin vastaanotolle on syytä hakeutua viimeistään, kun vaiva alaraajoissa alkaa haitata arkielämää tai jalkaterässä havaitaan rakenteellisia tai toiminnallisia muutoksia. Tällaisia muutoksia ovat esimerkiksi jalkaterän leventyminen, kipeät kovettumat ja känsät tai paksuuntuneet kynnet. Mielellään on hyvä hakeutua alaraajatutkimukseen jo ensimmäisistä muutoksista lähtien.

Mitkä ovat jalkaterapian keinot?

Jalkaterapeutti käyttää työssään tutkittuun tietoon pohjautuvia laadullisia tutkimus- ja hoitomenetelmiä. Jalkaterapiassa käytetään sekä manuaalisia että fysikaalisia hoitomenetelmiä. Esimerkiksi nivelalueisiin tai pehmytkudoksiin liittyvien kiputilojen tai nivelten liikerajoitusten poistamiseksi ja ehkäisemiseksi.

Lue lisää jalkaterapiasta

Minkälainen on jalkaterapeutin koulutus?

Jalkaterapeutiksi valmistutaan 3,5 vuoden ammattikorkeakoulututkinnosta. Jalkaterapeutit ovat Suomessa Valviran rekisteröimiä nimikesuojattuja terveydenhuollon ammattihenkilöitä.

Jalkaterapia koulutuksessa opitaan:

  • - anatomiaa ja fysiologiaa
  • - lääketieteellisiä asioita, kuten eri sairauksiin liittyvää (diabetes, reuma)
  • - alaraajojen biomekaniikkaa ja biomekaanista tutkimista
  • - liikeanalyysiä
  • - alaraajojen manuaalisen terapian taitoja
  • - tuki- ja liikuntaelimistön jalkaterapiaa sekä korkean riskin asiakkaiden tutkimusta ja hoitoa (diabeetikko ja reuma)
  • - tutkimus- ja kehittämistoimintaa
  • - jalkineisiin ja alaraajojen apuvälineisiin liittyvää toimintaa, kuten pohjallisten valmistus tai kenkien luokittelua ja osaamista jalkineisiin liittyen


Lisäkoulutuksia jalkaterapeuteille on tarjolla valtavasti. Lisäkoulutuksia on hyvä käydä, mikäli haluaa kehittyä ammatillisesti. Lisäkoulutuksen aihe riippuu siitä, mihin jalkaterapeutti haluaa erikoistua. On valmennus- ja terapiapuolen lisäkoulutuksia sekä lisäksi apuvälinepuolen koulutuksia, esimerkiksi tukipohjallisiin liittyen.

Tämän sivun sisältöä on ollut luomassa fysioterapeutti sekä jalkaterapeutti Mats Matveinen.

Tutustu jalkaterapeutteihimme ja varaa aika

Blogi: Yksilölliset pohjalliset - yksilöllistä apua jalan kipuihin

Yksilöllisiä pohjallisia voidaan käyttää vähentämään jalkojen kipuja, tasaamaan jalkaan kohdistuvaa painetta sekä lisäämään jalkineen käyttömukavuutta.

Alaraajafysioterapiassa tai jalkaterapiassa tehdään asiakkaalle alaraajojen tutkimus, jonka perusteella edetään yksilöllisesti. Esimerkiksi kävelyn ja juoksun analysointi on tärkeässä roolissa sekä yksilöllisen harjoitusohjelman laatimisessa että pohjallistarpeen arvioinnissa. Lisäksi terapeutti voi antaa ohjausta jalkineiden valintaan.

Lue Fysioksen blogista alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeuttimme Antti Mässelin kattava blogikirjoitus yksilöllisistä pohjallisista ja mihin niitä voidaan käyttää.

Lue lisää blogista

Kaikki toimipisteemme löydät täältä.

Tutustu myös Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

Siirry palveluhakuun