Jalkavaivoja?

Jalkaterapia ja jalkaterapeutti

Jalkaterapian tavoitteena on ylläpitää toimintakykyä sekä hoitaa ja kuntouttaa alaraajaongelmia. Jalkaterapiaa käytetään myös ennaltaehkäisevänä toimena ennen oireiden syntymistä.

Meille voit aina tulla ilman lääkärin lähetettä.

Mitä on jalkaterapia?

Lähes jokaisella esiintyy alaraajoihin liittyviä ongelmia jossain vaiheessa elämää. Alaraajoihin liittyvät oireet voivat tuntua merkillisiltä ja jopa pelottavilta. Jalkaterapiassa alaraajojen toiminta ja mahdolliset oireet tutkitaan huolellisesti ennen hoitomenetelmän valitsemista. Usein oireiden syy voi löytyä muualta kuin oireilevalta alueelta. Esimerkiksi alaselän tai lonkan kiputilat voivat aiheutua virheistä jalkaterän toiminnassa.

Jalkojen terveydenhoitoon suunnattuja palveluita on tarjolla paljon, joka voi helposti hämmentää alaraajaongelmista kärsivää. Jalkojen terveyden- ja hyvinvoinnin palveluita tarjoavat muun muassa jalkaterapeutti, jalkojenhoitaja ja jalkojenhoidon ammattitutkinnon suorittaneet henkilöt.

Mitä jalkaterapeutti tekee?

Jalkaterapeutti on alaraajaongelmiin erikoistunut ammattilainen. Jalkaterapiaan kuuluu kaikki lonkasta alaspäin syntyneiden tuki- ja liikuntaelinvaivojen tutkiminen, ennaltaehkäisy ja hoito. Lisäksi jalkaterapeutti hoitaa iho- ja kynsimuutoksia.

Jalkaterapiapalveluita tarjoaa 3,5 vuoden ammattikorkeakoulututkinnon suorittanut jalkaterapeutti, joka on Suomessa Valviran rekisteröimä nimikesuojattu terveydenhuollon ammattihenkilö. Jalkaterapeutti, alaraajafysioterapeutin tavoin, on erikoistunut alaraajojen terveydenhoitoon ja alaraajaongelmien hoitamiseen.

Jalkaterapian tavoitteena on ylläpitää toimintakykyä ja hoitaa alaraajaongelmia. Alaraajoihin erikoistuminen mahdollistaa moniulotteisen ymmärryksen alaraajojen toiminnasta ja toisaalta monipuolisten hoitomenetelmien toteuttamisen. Jalkaterapeutin tekemään hoitoon kuuluu usein myös joko kuormitusmuutosten, sairauksien tai ulkoisten tekijöiden aiheuttamien iho- ja kynsimuutosten hoito.

Koska jalkaterapeutin vastaanotolle?

Jalkaterapia soveltuu kaiken ikäisille ja taustaisille. Jalkaterapiaa hyödynnetään alaraajaongelmien hoidossa ja kuntoutuksessa, mutta myös ennaltaehkäisevänä ennen oireiden syntymistä. Jalkaterapian tarvetta lisäävät esimerkiksi erilaiset sairaudet, toiminnalliset häiriöt, alaraajojen voimakas kuormitus ja ikä. Iäkkäiden ihmisten kohdalla jalkojen omahoito voi olla haasteellista, myös heikentynyt yleiskunto lisää säännöllisen jalkojenhoidon tarvetta. Lapsilla alaraajaongelmia voi esiintyä esim. voimakkaan kasvun vaiheessa. Työikäisillä jalkojen rasitus on voimakasta esim. raskauden aikana, paljon liikkuvilla ja seisomatyötä tekevillä. Myös ylipaino lisää jalkoihin kohdistuvaa kuormitusta ja lisää alaraajaongelmien todennäköisyyttä.

Jalkaterapian keinot

Jalkaterapia tarjoaa monipuolista osaamista ja palveluja, kuten alaraajojen biomekaaniset tutkimukset, pohjallisterapia sekä ihon ja kynsien terveyteen liittyvät hoidot. Jalkaterapiassa hyödynnetään kliinisen jalkaterapian, apuvälineterapian ja toiminnallisen terapian keinoja potilaan kohtaamisessa. Kliininen jalkaterapia pitää sisällään muun muassa erilaisten iho- ja kynsimuutoksien hoidon ja terveyden edistämisen. Apuvälineterapiaa hyödynnetään jalkaterapiassa esimerkiksi tukipohjallisten, varvasortoosien tai tukisukkien muodossa. Toiminnalliseen terapiaan sisältyvät muun muassa alaraajojen toimintaa edistävät harjoitteet, manuaalinen terapia ja fysikaaliset hoitomuodot.

Lue lisää nilkan ja jalkaterän ongelmista täältä>>

Jalkaterapeutti

Varvasortoosit

Silikonista valmistetut varvasortoosit ovat yksilöllisiä, suoraan varpaisiin muotoiltavia oikaisijoita tai suojia. Ne ovat pestäviä, hygieenisiä ja kestäviä ja tarvitsevat vain sukan jalkaan pysyäkseen paikallaan. Varvasortooseja käytetään ensisijaisesti oikaisemaan vaivaisenluuta ja vasaravarpaita tai pitämään epäjärjestykseen pyrkivät varpaat suorassa.

Ortooseilla ja jalkaterän harjoitteilla voidaan saada varpaat suoristumaan ja päkiäkivut vähenemään tai ainakin estää tilanteen paheneminen. Joskus varvasortooseilla voidaan korvata kirurginen hoito. Esteitä varvasortoosien käytölle ei juurikaan ole, ihorikko- ja ihottumatapaukset on tutkittava yksilöllisesti. Ortoosi itsessään ei vie suuremmin tilaa kengässä, mutta varpaiden asennon korjaamisen edellytyksenä on kenkien riittävä varvastila.

Varvasortoosit valmistaa jalkaterapeutti Juuso Still (Kirkkonummi, Paloheinä)

Blogi: Yksilölliset pohjalliset - yksilöllistä apua jalan kipuihin

Yksilöllisiä pohjallisia voidaan käyttää vähentämään jalkojen kipuja, tasaamaan jalkaan kohdistuvaa painetta sekä lisäämään jalkineen käyttömukavuutta.

Alaraajafysioterapiassa tai jalkaterapiassa tehdään asiakkaalle alaraajojen tutkimus, jonka perusteella edetään yksilöllisesti. Esimerkiksi kävelyn ja juoksun analysointi on tärkeässä roolissa sekä yksilöllisen harjoitusohjelman laatimisessa että pohjallistarpeen arvioinnissa. Lisäksi terapeutti voi antaa ohjausta jalkineiden valintaan.

Lue Fysioksen blogista alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeuttimme Antti Mässelin kattava blogikirjoitus yksilöllisistä pohjallisista ja mihin niitä voidaan käyttää.

Lue lisää blogista

Blogi: Jalkaterapeutin vinkit kesäkenkiin

Lue jalkaterapeutin vinkit blogista

Tutustu jalkaterapeutteihimme ja varaa aika

Kaikki toimipisteemme löydät täältä.

Tutustu myös Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

Siirry palveluhakuun