Mitä on jalkojenhoito?
Jalkojenhoito edistää jalkojen terveyttä. Jalkojen terveydenhoitoon suunnattuja palveluita on paljon tarjolla. Näitä palveluita tarjoavat mm. jalkaterapeutit, jalkojenhoidon ammattitutkinnon suorittaneet henkilöt ja jalkahoitajat. Jalkojenhoidon ammattitutkinnon suorittaneet henkilöt tekevät eri ikäisille asiakkaille mm. perushoitoja ja ohjaavat sekä opastavat kohti hyvää jalkaterveyttä.
Mitä eroa on jalkojenhoitaja (AT) ja jalkaterapeutilla?
Jalkojenhoidon ammattitutkinnon suorittaneet henkilöt ovat suorittaneet ammattitutkinnon. Usein tästä tutkinnosta käytetään lyhyempää nimitystä jalkojenhoidon (AT) tai jalkojenhoidon ammattitutkinto. Jalkojenhoidon ammattitutkinnon suorittanut henkilö hallitsee jalkojen iho- ja kynsisairauksien hoidon ja osaa ottaa huomioon asiakkaan perussairaudet osana jalkojenhoitoa.
- Jalkaterapeutit taas ovat Suomessa Valviran rekisteröimiä nimikesuojattuja terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Jalkaterapeutti on suorittanut 3,5 vuoden ammattikorkeakoulututkinnon ja on erikoistunut alaraajojen terveydenhoitoon sekä alaraajaongelmien hoitamiseen. Jalkaterapeutin työhön kuuluu kaikki lonkasta alaspäin syntyneiden tuki- ja liikuntaelinvaivojen tutkiminen, ennaltaehkäisy ja hoito.
Mitä jalkojenhoitaja tekee?
Jalkojenhoitajat (AT) hoitavat erilaisia iho- ja kynsiongelmia. Näitä ongelmia ovat esimerkiksi paksuuntuneet kynnet, kovettumat, halkeilevat kantapäät, känsät sekä syylät. Jalkojenhoitajilla on myös osaamista ottaa huomioon asiakkaan erilaisia perussairauksia, kuten diabeetikkojen ja reumaa sairastavien asiakkaiden lieviä jalkaongelmia. Jalkojenhoitajat antavat myös ohjeistusta hyvän jalkaterveyden edistämiseen, ennaltaehkäisyyn sekä omahoitoon.
Jalkojenhoidon ammattitutkinnon suorittanut henkilö mm.
- tekee terveiden jalkojen hoitoa
- antaa jalkahoitoa erilaisten sairauksien yhteydessä (esim. diabetes ja reuma)
- hoitaa eri ikäisten yleisimpiä jalkavaivoja
- auttaa yleisimpien kynsimuutosten hoidon kanssa (esim. paksuntuneet kynnet ja sisäänkasvaneet kynnet sekä jalka- ja kynsisieni)
- hoitaa ihomuutoksia (esim. känsät, kovettumat ja halkeamat)
- opastaa oikeanlaiseen omahoitoon
Milloin jalkojenhoitoon?
Jalkojenhoitoon on hyvä hakeutua hyvissä ajoin, sillä jalkojenhoidolla on mahdollisuus ehkäistä erilaisten jalkavaivojen syntymistä ja sen avulla voidaan hoitaa jo olemassa olevia jalkojen ongelmia. Lisäksi mitä aiemmassa vaiheessa hoitoon hakeutuu sitä tehokkaammin vaivoihin pystytään puuttua. Varaa aika jalkojenhoitoon helposti netissä jalkojenhoidon ammattitutkinnon suorittaneelle henkilölle.