
Kinesioteippaus ja urheiluteippaus
Kinesioteippaus
Kinesioteippi on elastista, joka mahdollistaa tuen ja lihastoiminnan stimulaation säätämisen yksilöllisesti ja tarpeen mukaan. Kinesioteippiä käytetään vähentämään kipua, lisäämään liikkuvuutta ja/tai lihasten aktiviteettia ja korjaamaan lihastoimintaa, esimerkiksi vähentämään liiallista lihaskireyttä.
Mitä kinesioteippi tekee?
Kinesioteippauksella voidaan myös ohjata oikeaan liikemalliin parantamalla nivelen proprioseptiikkaa sekä tukea niveltä kevyesti. Kinesioteippaus vaikuttaa veren- ja imunestekiertoa lisäävästi, ja mahdollisia turvotuksia voidaankin vähentää teippaamalla alue, jolla turvotusta on.
Kinesioteippauksen hyödyt:
- Kipu lievittyy
- Liikkuvuus lisääntyy
- Opitaan oikeita liikemalleja
- Lihasten toiminta aktivoituu tai rentoutuu – tavoitteesta riippuen
- Veren- ja imunestekierto vilkastuvat
- Arpikudos pehmenee
- Nivelmekaniikka paranee
- Nivelten tuki lisääntyy
- Lihasten lepojännitys normalisoituu
Kinesioteippauksen vaikutus on sensorinen eli aistimuksellinen, perustuen teipin avulla tehtäviin kevyisiin kudossiirtoihin. Sitä voidaan käyttää tukena terapeuttisessa harjoittelussa sekä yhtenä osana fysioterapiaa.
Kauanko kinesioteippiä voi pitää?
Kinesioteippi on hypoallerginen eli vähemmän allergisia reaktioita aiheuttava ja hengittävä, jonka johdosta teippiä voidaan pitää 3-5 päivää. Teipin paksuus vastaa ihon pintakerroksen paksuutta. Se on hypoallerginen ja sisältää akryyliliimaa, joka reagoi lämpöön. Laadukas teippimateriaali myös kestää suihkun, uinnin ja jopa saunassa hikoilun.
Fysioterapeutti varmistaa oikeanlaisen kinesioteippauksen
Teippaus on fysioterapiassa jo pitkään käytetty apukeino. Teippauksella pyritään tasapainottamaan niveliä ja keventämään sekä ohjaamaan nivelten ja lihasten kuormitusta. Lisäksi sillä voidaan esimerkiksi parantaa asentoa.
Kinesioteippauksen periaate on fiksaation sijasta aktivoida ja näin tukea kudosten paranemisprosessia ja liikemallien normalisoitumista. Kinesioteippauksella tuetaan elimistön omaa paranemisprosessia mm. edistämällä lymfa- ja verenkiertoa sekä arpikudoksen paranemista.
Yleensä kinesioteippaus suoritetaan asennossa, jossa lihas on venyneenä ja teippi laitetaan venyttämättä myötäillen lihaksen kulkua. Tällöin ihoon ja sen alaiseen kudokseen kohdistuva paine vähenee ja aineenvaihdunta paranee.
Kinesioteippauksen tavoitteena on kivun lieventäminen, nivelliikkuvuuden lisääminen, asennon- ja liikehallinnan kohennus, verenkierron ja imunestevirtauksen vilkastaminen tai haitallisten liikesuuntien välttäminen. Kinesioteippausta voidaan käyttää mm. polveen, nilkkaan tai olkapäähän. Hoitomuodon etuja ovat sen laaja käyttöalue, nopeus ja edullisuus.

Urheiluteippaus
Urheiluteippausta käytetään pääsääntöisesti vammojen ennaltaehkäisyyn ja jälkihoitoon. Urheiluteippausta voidaan käyttää esimerkiksi lihasten venähdys- ja revähdysvammoissa, nivelsidevenähdyksissä ja osittaisissa repeämissä sekä jännevaivoissa. Urheiluteippi voi olla venymätöntä tai elastista, ja sillä pyritään antamaan lisätukea tarvittaessa esimerkiksi nivelille. Lisäksi urheiluteippauksella voidaan pyrkiä rajoittamaan sellaisia liikkeitä ja liikesuuntia, jotka eivät ole suotavia.
Kinesioteippausta käytetään parantamaan urheilusuorituksia mm.
- jalkapallossa
- pyöräilyssä
- golfissa
Teippausta ei tule käyttää silloin, kun vamma on vakava. Esimerkkeinä täydellinen lihas- tai nivelsiderepeämä, luunmurtuma tai suuri verenpurkauma. Myös ihovauriot ja allergiset reaktiot estävät teippauksen.
Kinesioteippaustekniikat
Vaivasta riippuen teippauksessa käytetään eri tekniikoita. Tekniikat jaetaan neljään eri kategoriaan:
- Lihastekniikka, jossa tavoitteena on nostaa ihokudosta ja vähentää sen alaista painetta sekä lisätä aineenvaihduntaa. Teipin venytys 10-20 %.
- Ligamenttitekniikka, jossa tavoitteena paikallisten kudosten stimulointi mekanoreseptorien kautta. Teipin venytys 25-80 %.
- Faskiatekniikka, jossa tavoitteena lihaskalvojen tai jänteiden ohjaus kivuttomampaan suuntaan. Teipin venytys 25-80 %.
- Lymfatekniikka, jossa tavoitteena aineenvaihdunnan sekä lymfakierron edistäminen ja sen myötä turvotuksen ja tulehduksen vähentäminen.
Yleensä paras lopputulos saadaan yhdistelemällä edellä mainittuja tekniikoita.
Lue lisää
Tutustu Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan
"Fysioksen terapeutti on ensimmäinen, joka on alkanut hoitaa alusta lähtien minua systemaattisesti kokonaisuutena, eikä vaan yhtä oireilevaa kohtaa. Helpolla en hänen käsissään pääse, paljon on siitä kiinni, miten teen harjoitteita myös omalla ajalla. Polveni on nyt lähes oireeton ja selkäkin mukavassa kunnossa. Kiitos, että pääsin tämän hienon ammattilaisen ja ihmisen hoitoon!"
Nora Grönholm
Näytä kaikki
Näytä vähemmän
Jätä meille soittopyyntö
Jos et ole varma kenelle asiantuntijalle haluat varata ajan, jätä meille soittopyyntö. Me soitamme sinulle.