Lantionpohjan fysioterapia

Lantionpohjan fysioterapia

Meille voit aina tulla ilman lääkärin lähetettä.

Mitä on lantionpohjan fysioterapia?

Lantionpohjan fysioterapia on kokonaisvaltaista, vaikuttavaa ja yksilöllistä kuntoutusta. Lantionpohja on rakenteena moniulotteinen ja lantionpohjan lihakset osallistuvat moniin toimintoihin kehossa; ne ovat yhteydessä esimerkiksi ryhtiä ylläpitäviin lihasryhmiin, seksuaalitoimintoihin ja hengitykseen.

Tietoisuus omasta kehosta ja oman lantionpohjan toiminnasta on hyödyllistä kaikille ja siitä voi saada apua esimerkiksi urheiluun sekä äänenkäyttöä vaativiin töihin ja ammatteihin.

Mihin oireisiin lantionpohjan fysioterapia tuo apua?

Lantionpohjan fysioterapiasta voi saada apua lantionpohjan toimintahäiriöihin. Vastaanotolle saa tulla myös ennaltaehkäisevästi tutustumaan omaan lantionpohjaan, jos se ei ole tuttu.

Lantionpohjan toimintahäiriöitä ovat mm.:

  • virtsan-, ilman- tai ulosteenkarkailu
  • pakkokarkailu tai tarve käydä häiritsevän usein vessassa, vaikkei itse karkaamista tapahtuisi
  • rakon tyhjentymisen häiriöt
  • ylijännittynyt lantionpohja, vaikeus rentouttaa lantionpohjan lihaksia
  • gynekologiset laskeumat (esimerkiksi emättimen etu- tai takaseinämän laskeuma tai kohdun laskeuma)
  • kivut lantion tai lantionpohjan alueella
  • seksuaalitoimintojen ongelmat, kuten esimerkiksi yhdyntäkivut, kivuliaat erektiot ja erektiohäiriöt tai tunnottomuus lantionpohjan alueella
  • eturauhasvaivat
  • ummetus


Kenelle lantionpohjan fysioterapia sopii?

Lantionpohjan fysioterapia sopii kaikenikäisille, sukupuoleen katsomatta. Lantionpohjan tai lantion alueen kivut, pidätysongelmat, ummetus, rakon tyhjentymisen häiriöt, gynekologiset laskeumat, seksuaalitoimintojen ongelmat ja eturauhasvaivat ovat melko yleisiä ja näihin vaivoihin on saatavissa apua lantionpohjan fysioterapiasta.

Milloin mennä lantionpohjan fysioterapiaan?

Lantionpohjan fysioterapiaan kannattaa tulla, jos omasta lantionpohjasta ja sen toiminnasta on mitään huolta tai epäselvyyttä, tai jos haluaa ymmärtää oman kehon toimintaa paremmin. Usein ennaltaehkäisy säästää monelta murheelta ja oireisiin ajoissa puuttuminen parantaa hoitoennustetta. Kuitenkaan lantionpohjan toimintahäiriöiden hoito ei ole liian myöhäistä, vaikka oireita olisi ollut pidempäänkin.

Mistä tietää onko lantionpohjan lihakset kunnossa?

Toimiva lantionpohja on usein sellainen asia, johon ei kiinnitä arjessa välttämättä sen suuremmin huomiota. Jos ei joudu välttämään mitään toimintoja sen vuoksi, että pelkää esimerkiksi kipua tai virtsankarkailua, on todennäköisesti moni asia lantionpohjan lihaksissa hyvin.

Sen sijaan jos haluaisi esimerkiksi juosta tai hyppiä trampoliinilla, mutta ei lantionpohjan takia voi, on se hyvä mittari ja mahdollisesti tavoite lantionpohjan fysioterapialle. Varsinaisia lantionpohjan lihasten voimatasojen mittauksia saattaa olla hankala itse itseltään mitata luotettavasti, ja sen voi antaa ammattilaisen tehtäväksi.

Lantionpohjan fysioterapiasta apua lantionpohjan toimintahäiriöihin


Mitä lantionpohjan fysioterapiassa tehdään?

Lantionpohjan fysioterapiassa lähdetään liikkeelle siitä, miksi vastaanotolle on tultu. Kattava haastattelu antaa hyvän suunnan sille, mitä käynnillä tehdään ja millaiset tavoitteet fysioterapialle asetetaan. Tavoitteita toki tarkastetaan matkan varrella ja tarvittaessa muutetaan, aina senhetkiset toiveet ja voimavarat huomioiden.

Lantionpohjan lihasten tutkimus

Usein lantionpohjan fysioterapiassa on tarpeen tavalla tai toisella tehdä lantionpohjan lihastoiminnan tutkimus. Tutkimusvaihtoehdoista keskustellaan aina ja kerrotaan, mitä tehdään ja miksi. Lantionpohjan toimintaa voidaan tutkia sisätutkimuksella, ultraäänikuvantamisella tai EMG-mittauksella.

Sisätutkimus on aina vapaaehtoinen, ja sitä ei ole pakko toteuttaa ensikäynnillä tai lainkaan, mutta se on erittäin informatiivinen fysioterapeutille. Fysioterapeuttinen sisätutkimus on hellävarainen ja samalla voidaan tarvittaessa tehdä lantionpohjan lihaksille esim. manuaalista hoitoa tai arpikäsittelyä.

Ultraäänikuvantaminen antaa tarkkaa palautetta lantionpohjan toiminnasta ja voi toimia hyvin opettavaisena asiakkaalle itselleen, kun näytöltä näkee reaaliaikaisesti, mitä lantionpohjassa tapahtuu. EMG-biopalautelaitteen mittauksessa asetetaan elektrodi emättimeen tai peräaukkoon, joka mittaa lihasaktivaatiota ja rentoutumista.

Huom: Kaikilla fysioterapeuteilla ei ole ultraäänilaitetta ja/tai EMG-biopalautelaitetta käytössä, tarkistathan etukäteen aikaa varatessa, mikäli jompikumpi laitteista on toiveissa.

Miksi tulla lantionpohjan fysioterapiaan juuri Fysiokselle?

Fysioksella on kattavasti lantionpohjan toimintahäiriöihin perehtyneitä fysioterapeutteja ympäri Suomen. Meillä on ammattitaitoiset sekä osaavat terapeutit ja Fysioksen fysioterapeutit pitävät ammattitaidostaan huolta kouluttautumalla säännöllisesti lisää. Varaa aika helposti netissä lantionpohjan fysioterapiaan!

Jätä meille soittopyyntö

Jos et ole varma kenelle asiantuntijalle haluat varata ajan, jätä meille soittopyyntö. Me soitamme sinulle.