Lihasvoimaharjoittelu Pasila

Lihasvoimaharjoittelu sopii erityisesti henkilöille, jotka eivät kestä iskuttavaa liikuntaa, kuten juoksua. Monet vaikkapa nivelrikosta kärsivät henkilöt voivat jatkaa liikuntaharrastusta monipuolisesti lihasvoimaharjoittelun avulla.

Käypä hoito-ohjeet suosittelevat kaikille aikuisille kestävyysliikunnan ohella myös lihasvoimaharjoittelua vähintään kahtena päivänä viikossa. Saliharjoitteluun usein yhdistetyt erilaiset hypyt lisäävät luiden kestävyyttä ja ehkäisevät vanhemmalla iällä tapahtuvaa luun tiheyden vähenemistä.

Voimaharjoittelu lisää terveyttä sekä arjen toimintakykyä aikuisilla. Muutamia yleisimpiä syitä hakeutua lihasvoimaharjoitteluna pariin:

 • - Suorituskyvyn kehittäminen
 • - Kehonkoostumuksen kehittäminen ja esteettiset tekijät
 • - Mielenkiintoinen harrastus, joka antaa esimerkiksi nautintoja ja onnistumisen tunteita
 • - Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen ja ylläpitäminen 

(Lähde: Juha Hulmin blogi)

Lihasvoimaharjoittelun hyödyt

Lihasvoiman harjoittamiselle löytyy monia nimiä kuten: voimaharjoittelu, vastusharjoittelu, kuntosaliharjoittelu. Voiman harjoittamisesta on monia selkeitä hyötyjä:

 • - vahvistaa merkittävästi lihaksia ja luustoa, luun tiheys sekä voima kasvavat
 • - vähentää urheiluvammoja
 • - vähentää kehon rasvakudoksen määrää
 • - tehokkain vartaloa muokkaavaa liikuntamuoto
 • - ehkäisee ja hidastaa esimerkiksi 2. tyypin diabetesta
 • - positiivinen vaikutus veren rasva- sekä sokeriarvoihin
 • - vähentää tutkitusti alaselkäkipuja
 • - vähentää tutkitusti (ja ohjatusti, oikein tehtynä) nivelrikkokipuja
 • - lihasvoimaharjoittelu yhdistettynä aerobiseen harjoitteluun parantaa enemmän mielenlaatua kuin aerobinen harjoittelu yksinään


Kenelle lihasvoimaharjoittelu sopii?

Lihasvoimaharjoittelu sopii erityisesti henkilöille, jotka eivät kestä iskuttavaa liikuntaa, kuten juoksua. Monet vaikkapa nivelrikosta kärsivät henkilöt voivat jatkaa liikuntaharrastusta monipuolisesti lihasvoimaharjoittelun avulla.

Murrosiässä keskivartalon hallinta on erityisen tärkeää. Nopea kasvupyrähdys muuttaa kehon mittasuhteita ja altistaa rasitusvammoille. Tällöin olisi hyvä muistaa venyttely ja liikkuvuusharjoittelu. Usein muutama käynti fysioterapeutilla tai muulla alan ammattilaisella auttaa kehon hallinnassa ja antaa välineitä omaan liikuntaharrastukseen. Jo alkaneet rasitusvammat voidaan myös kuntouttaa helposti fysioterapeutin vastaanotolla, jossa mm. määritellään oikea kuormitus ja neuvotaan keinoja kivunlievitykseen. Fysioterapeutti voi ohjata myös alkuun lajinomaisessa voimaharjoittelussa kun kasvupyrähdys on ohi, jotta kuormitus pysyy maltillisena.

Lihasvoimaharjoittelu on turvallinen liikunnan muoto, joka sopii erittäin iäkkäille ja heikkokuntoisillekin ihmisille. Erityisesti alaraajojen voimaharjoittelun on todettu lisäävän hyvinvointia ikäihmisillä. Muun muassa sängystä nouseminen, kauppakassin kantaminen ja portaiden nousu lisäävät itsenäisyyttä ja toimintakykyä arjessa. Tasapainoharjoittelu tekee liikkumisesta turvallisempaa. Lihasvoimaharjoittelu hidastaa ja ehkäisee hauraus-raihnausoireyhtymää. Harjoittelu tulee toteuttaa hallitusti ja rauhallisesti oikealla tekniikalla. Harjoitteluohjelma kannattaa käynnistää fysioterapeutin tai muun aiheeseen perehtyneen ammattilaisen kanssa, näin harjoittelusta saadaan turvallista ja tehokasta.

Lihasvoimaharjoittelu Pasilassa

Esteettömällä toimipisteellämme on kuntosali, missä voidaan tehdä terapeutin ohjauksessa kuntosaliohjelmia tai antaa ohjausta terapeuttiseen harjoitteluun. Kuntosalilta löytyy mm. juoksumatto, spinningpyörä, vapaita painoja, kyykkyräkki, smith ja taljat. Kysy lisää p. 010 237 7050.

Tutustu Fysios Pasilaan