Kiertäjäkalvosinoireyhtymä

Long Covid-kuntoutus

Meille voit aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Varaa aika netissä

Mitä on Long Covid-kuntoutus

Koronavirusinfektio on sairastuttanut lukuisia ihmisiä niin Suomessa kuin maailmalla. Taudinkuva on ollut hyvin moninainen ja se on vaikuttanut ihmisiin eri tavoin. Tällä hetkellä haasteena on pitkittyneen koronan hoito ja sen jälkiseuraamukset. Akuutti koronavirusinfektio kestää yleensä noin 4-12 viikkoa. Kun oireet jatkuvat yli kolme kuukautta, puhutaan pitkittyneestä koronasta eli “Long Covidista”.

Millaisia oireita Long Covidiin liittyy?

Long Covidin oireet ovat hyvin moninaiset ja luonteeltaan vaihtelevat. Yleisimmät oireet ovat toimintakyvyn heikkeneminen ja uupumus, joka ei ole ainoastaan väsymystä vaan laajempaa energian puutetta ja kyvyttömyyttä suoriutua päivittäisistä toimista. Tyypillisesti tämä ei helpotu levolla.

Muita oireita ovat lihas- ja nivelkivut, päänsärky, hengitysteiden oireet, keskittymisvaikeudet sekä rinnan alueen kivut. Osalla sairastuneista esiintyy myös rytmihäiriöitä ja univaikeuksia. Pitkittyneet oireet saattavat vaikuttaa työ- ja opiskelukykyyn. Moninaisten oireiden takia kuntoutuksen tuleekin olla laaja-alaista asiakkaan tilanne huomioiden.

Miten fysioterapia auttaa Long Covid-kuntoutukseen?

Pitkittyneen koronan hoitoon ei ole yhtä toimivaa hoitoa, vaan hoito suunnitellaan aina oireiden mukaisesti. Oirekuva vaihtelee asiakkaasta toiseen ja olennaista Long Covidin kuntoutuksessa onkin selvittää jokaisen yksilöllinen tilanne ja laatia kuntoutussuunnitelma sen pohjalta. Fysioterapialla on onneksi mahdollista vaikuttaa niin fyysisiin toimintakyvyn haittoihin kuin myös esimerkiksi löytää keinoja kivun ja stressin hallintaan.

Mitä vastaanotolla tapahtuu?

Toimintakyvyn palauttaminen sairastumisen jälkeen onkin erityisen tärkeää. Osaava fysioterapeutti arvioi lähtötilanteen ja tekee asiakkaan kanssa yhteistyössä suunnitelman, jolla kuntoutus etenee kokonaisuus huomioiden. Long Covidin kuntoutuksessa on erityisen tärkeää huomioida sen erityispiirteet ja pitää kuntoutus turvallisena, mutta silti nousujohteisena. Kuntoutus pitää sisällä fyysisen toimintakyvyn harjoittamisen lisäksi tarvittaessa myös erilaisia hengitysharjoitteita, rentoutusharjoituksia sekä kivunhallintakeinoja.

Kenelle Long Covid-kuntoutus on tarkoitettu?

Long Covid kuntoutus on tarkoitettu kaikille, joilla on pitkittyneen koronaviruksen aiheuttamia oireita ja kokevat tarvitsevansa apua niiden hoidossa ja kuntoutumisessa. Meille hoitoon on tervetullut kuka tahansa. Olipa sinulla sitten lääkärin lähete tai ei.

Miten hakeudun hoitoon?

Jos koet kaipaavasi apua pitkittyneen koronan jälkeisiin oireisiin, kuten uupumukseen, päänsärkyyn tai lihaskipuihin, kannattaa hakeutua osaavan fysioterapeutin vastaanotolle.

Lue lisää fysioterapiasta

Tutustu laajaan palveluvalikoimaamme

Kysy – me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain Long Covid-kuntoutukseen liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja soitamme sinulle takaisin.