MDT-terapia

MDT eli Mekaanin Diagnostisointi ja Terapia eli McKenzie-menetelmä on fysioterapian menetelmä, joka koostuu tarkoin valikoiduista harjoituksista, asennon hallinnan opetuksesta ja liikkeistä. MDT-menetelmää käytetään erityisesti selkärankakipujen tutkimiseen ja hoitamiseen.

Mitä on MDT-terapia?

Mekaaninen diagnostisointi ja hoito alkaa potilaan taudinkuvan määrittelyllä ja fyysisellä tutkimuksella, missä pääpaino on oireiden analysoinnissa suhteessa tiettyihin toistettuihin selkärangan liikkeisiin ja pitkäkestoisiin asentoihin. Potilaalle suunnitellaan yksilöllinen hoito-ohjelma hänen kipunsa, sentralisaatio-ilmiön ja liikkeiden käyttäytymisen perusteella. MDT-menetelmän on kehittänyt fysioterapeutti Robin McKenzie, jonka kuvaama sentralisaatio-ilmiö on kliinisesti havainnoitavissa oleva ilmiö, missä tiettyjen liikkeiden tai asentojen vaikutuksesta oireiden voimakkuus ja sijainti vähenee raajan ääreisosissa voimistuen sentraalisesti paikallistuen selkärangan alueelle.

Fysioterapia Maitland-fysioterapia OMT-fysioterapia

Tutkimus ja suunnitelma

Tutkimme, testaamme ja selvitämme syyt oireisiin ja ongelmiin. Laadimme ennusteen sekä asetamme yhdessä tavoitteet ja ohjelman kuntoutumiselle.

Hoidot ja tulosten seuranta

Lievitämme oireita, jotta kehon aluetta päästään vahvistamaan ja muokkaamaan. Tarkistamme ohjelman viimeistään kolmannen käyntikerran jälkeen, jolla varmistamme oikeanlaisen edistymisen.

Harjoittelu kotona tai salilla

Säännöllinen ja itsenäinen kotiharjoittelu tai harjoittelu Fysioksen salilla tuo parhaat tulokset. Jos sinulle tulee kysyttävää, käytössäsi on Fysios®-mobiiliapplikaatio, jonka avulla saat ohjausta juuri silloin, kun haluat.

MDT-terapiaa kehon kiputiloihin

McKenzie-menetelmää käytetään tutkittaessa ja hoidettaessa niskan ja selän mekaanisia, asentoperäisiä ja välilevyn aiheuttamia kiputiloja. Menetelmä toimii parhaiten osana välilevyperäisten kiputilojen ja iskiaksen hoitoa.

Mekaanisen diagnostisoinnin ja terapian päätavoitteina ovat:

  • - Poistaa kipu
  • - Palauttaa rangan täydellinen toiminta
  • - Ehkäistä vaivan uusiutuminen ja progressiivinen paheneminen


Mekaaninen diagnostisointi ja terapia on fysioterapian menetelmä, joka koostuu tarkoin valikoiduista harjoituksista, asennon hallinnan opetuksesta ja liikkeistä. Ensiapuohjeet opetetaan mahdollisten uusien kipuepisodien ehkäisemiseksi.

Mekaanisessa terapiassa harjoitukset alkavat aina ensin potilaan suorittamilla asennoilla ja liikkeillä. Tarvittaessa edetään vähitellen terapeutin suorittamiin tekniikoihin. Tutkimuksen perusteella valitaan hoitavat liikesuunnat ja ne harjoitteet, joita aktiivisesti tekemällä asiakas itse pystyy vaikuttamaan myönteisesti oireiden helpottamiseen ja paranemisprosessin etenemiseen. Periaatteena on opettaa potilas hoitamaan itse itsensä ja minimoimaan uuden episodin vaaratekijät sekä selviämään mahdollisesti uusiutuvasta selkäkipuepisodistaan omatoimisesti.

McKenzie-menetelmällä voidaan nopealla ja luotettavalla tavalla määritellä potilaat, jotka hyötyvät mekaanisesta diagnostisoinnista ja terapiasta. Lisäksi mekaanisella diagnostisoinnilla pystytään erottelemaan ne potilaat, jotka saattavat tarvita leikkaushoitoa, muuta lääketieteellistä hoitoa tai toista terapiamenetelmää.

Voit tiedustella vapaita aikoja ja MDT-terapeutteja soittamalla asiakaspalveluumme p. 010 237 700.

Me soitamme sinulle

Jos haluat kysyä jotain oireeseen liittyen tai haluat apua ajanvarauksessa, jätä numerosi tähän ja terapeuttimme soittaa sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Kakki toimipisteemme löydät täältä.

Tutustu Fysioksen laajaan palveluvalikoimaan.

Siirry palveluhakuun