
Mitä on fysioterapia?
Mitä on fysioterapia?
Fysioterapia on kivun poistamista sekä ihmisen työkyvyn, toimintakyvyn ja liikkumisen edistämistä. Fysioterapian tavoitteena on yhdessä asiakkaan kanssa saavuttaa hänelle optimaalinen toiminta- ja liikkumiskyky huomioiden hänen voimavaransa ja ympäristön tarjoamat mahdollisuudet.
Fysioterapiassa arvioidaan asiakkaan terveyttä, liikkumista, toimintakykyä ja toimintarajoitteita hänen toimintaympäristössään. Fysioterapian menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia ja apuvälinepalvelut. Fysioterapia perustuu tieteelliseen tutkimukseen.
Mitä fysioterapeutti tekee?
Fysioterapeutti on Valviran vahvistama terveydenhuollon asiantuntija, jonka tehtävänä on edistää asiakkaan toiminta- ja liikkumiskykyä. Fysioterapeutti tutkii, testaa ja selvittää syyt oireen takana sekä arvioi asiakkaan toimintakykyä. Fysioterapeutti asettaa yhdessä asiakkaan kanssa kuntoutuksen tavoitteet ja tekee suunnitelman ongelman ratkaisemiseksi.
Mihin kipuihin fysioterapia tuo helpotusta?
Yleisimpiä syitä, joiden vuoksi hakeudutaan fysioterapiaan, ovat niska- tai selkäkivut, nivelten kivut ja ylirasituksesta tai virheasennosta johtuvat toiminnalliset ongelmat. Fysioterapiaan voidaan tulla myös leikkausta ennen tai leikkauksen jälkeen, alaraajatutkimukseen tai urheiluvamman jälkeen.
Fysioterapiasta apua moneen vaivaan ja ongelmaan:
- Työskenteletkö hankalissa, kuormittavissa asennoissa tai teetkö paljon yksipuolista näyttöpäätetyötä?
- Kärsitkö niska- ja selkäkivusta tai jostain muusta tuki- ja liikuntaelin kivusta?
- Huimaako tai kärsitkö päänsärystä?
- Oletko toipumassa tuki- ja liikuntaelimiin liittyvästä vammasta tai leikkauksesta?
- Onko sinulla neurologinen sairaus, joka aiheuttaa ongelmia liikkumiseen?
- Haluatko ylläpitää hyvää työ- ja toimintakykyä?
Jos vastasit yhteen tai useampaan kysymykseen myöntävästi, sinun kannattaa hakeutua fysioterapeutin vastaanotolle. Tehokkaalla fysioterapialla pyritään löytämään syitä ongelmien syntymiseen, lievittämään tai poistamaan jo syntyneitä oireita sekä ennaltaehkäisemään samankaltaisia oireita tulevaisuudessa.
Parhaat hoitotulokset syntyvät asiantuntevan fysioterapeutin ja aktiivisen asiakkaan yhteistyöstä. Tehokas fysioterapia mahdollisimman nopeasti vaivojen ilmaannuttua estää niiden pitkittymisen ja vähentää toistuvia kipujaksoja. Fysioterapia voi joissain tapauksissa korvata lääkehoidon tai tukea lääkehoitoa vaivan hoidossa.
Varaa aika fysioterapiaan

Näin Fysioterapia toimii
Moni vaiva on sellainen, että asiakkaan kannattaa tulla fysioterapeutin vastaanotolle ilman lääkärin lähetettä. Esim. kivut selän, niskan tai raajojen alueella voivat häiritä liikkumista ja rajoittaa toimintakykyä.
Kipu
Fysioterapialla voidaan lähes aina vaikuttaa kipuun erilaisilla hoitokeinoilla ja harjoittelulla.
Kärsimys
Fysioterapialla voidaan aina vaikuttaa ihmisen kokemaan kärsimykseen keskustelemalla ja tutkimalla ajattelutapoja ja uskomuksia, jotka usein rajoittavat ihmisen toimintaa. Kärsimys on usein esimerkiksi pelkoa, joka johtaa välttämiskäyttäytymiseen.
Toimintakyky
Fysioterapialla voidaan aina vaikuttaa päivittäiseen toimintakykyyn.
Fysioterapia on kokonaisvaltaista hoitoa
Tutkimus ja hoitosuunnitelma
Fysioterapiassa asiakas tutkitaan huolellisesti ja tämän jälkeen määritetään, minkälaisesta toiminnallisesta häiriöstä on kyse. Fysioterapeuttinen yhteenveto ja kuntoutussuunnitelma ohjaavat hoitoa. Mikäli kyse on muunlaisesta kuin toiminnallisesta häiriöstä tai tilanne vaatii jatkoselvitystä, asiakas ohjataan lääkärin vastaanotolle.
Hoidot ja tulosten seuranta
Fysioterapia sisältää täsmäharjoitteita ja liikkeitä. Käytämme myös tarvittaessa useita kivunhoitomenetelmiä kuten manuaalisia terapiamuotoja, liikehoitoa, hierontaa, venytyksiä, tukiteippausta, kinesioteippausta ja akupunktiota. Tarvittaessa käytämme myös fysikaalisia hoitoja, joihin kuuluvat sähkö-, ultraääni-, lämpö- ja kylmähoidot.
Tarkistamme hoito-ohjelman viimeistään kolmannen käyntikerran jälkeen, jolla varmistamme oikeanlaisen edistymisen.
Harjoittelu
Terapeuttinen harjoittelu on oleellinen osa fysioterapia- ja kuntoutustoimintaa. Yksilöllisesti suunniteltu harjoittelu kuntosalillamme tukee jo akuutissa hoitovaiheessa muuta samanaikaista hoitoa sekä auttaa saavuttamaan nopeasti hyviä hoitotuloksia.
Minkälainen on fysioterapeutin koulutus?
Fysioterapeutin tutkinto suoritetaan ammattikorkeakoulussa. Tutkinto on kolme ja puolivuotinen. Koulutus koostuu laajoista ammatillisista opinnoista, jotka sisältävät sekä teoriaopetusta että harjoittelua. Opintonsa suorittanut, valmistunut fysioterapeutti saa käyttää nimikettä Fysioterapeutti (AMK). Fysioterapeutin ammattia saa harjoittaa vain fysioterapeutin tutkinnon suorittanut, Valviran rekisteröimä ammattilainen.
Miksi fysioterapiaan juuri Fysios Mehiläiseen?
Fysios Mehiläisellä työskentelee yhteensä yli 1 000 terapia-alan ammattilaista. Kokeneilla fysioterapeuteillamme on vankka osaaminen ja tietotaito.
Fysioterapiassa meillä on osaamista mm. tuki- ja liikuntaelinten fysioterapiasta, OMT-fysioterapiasta, neurologiseen fysioterapiasta, urheilufysioterapiasta, äitiys- ja lantionpohjan fysioterapiasta, kipufysioterapiasta, ikääntyneiden fysioterapiasta sekä lasten fysioterapiasta. Terapeuttimme kasvattavat osaamistaan aktiivisesti mm. osallistumalla lisäkoulutuksiin.