Mitä on osteopatia?

Osteopatia on turvallinen ja tehokas manuaalisen terapian hoitomuoto, jossa käytetään erilaisia pehmytkudoskäsittelyitä.

Mitä on osteopatia?

Osteopatia on turvallinen ja tehokas manuaalisen terapian hoitomuoto, jossa käytetään erilaisia mobilisaatio-, manipulaatio- ja pehmytkudoskäsittelyitä. Manuaalisessa eli käsin tehtävässä hoidossa on tarkoituksena palauttaa sekä parantaa kehon toimintakykyä ja hermoston kiputiloja sekä toimintahäiriöitä käsittelemällä niveliä, lihaksia ja lihaskalvoja.

Osteopatia perustuu laaja-alaiseen anatomian, fysiologian ja patologisten prosessien tuntemukseen. Osteopaattien peruskoulutus on hyvin kattava ja osaaminen tuki- ja liikuntaelinten ongelmien hoitamisessa on korkeatasoista ja turvallista. Osteopaatin taitoihin kuuluu myös magneettikuvien lausuntojen tulkinta ja niiden merkitys kunkin asiakkaan tilanteessa.

Mitä osteopaatti tekee?

Osteopaatti on terveydenhuollon ammattilainen ja suojattu ammattinimike, joka kuuluu Suomessa terveydenhuollon ammattihenkilöitä valvovan Valviran alaisuuteen yhdessä mm. naprapatian ja kiropraktiikan kanssa. Osteopaatin koulutus kestää neljä vuotta joko yksityisessä oppilaitoksessa tai ammattikorkeakoulussa.

Osteopaatti on toiminnallisten tuki- ja liikuntaelimistön häiriöiden sekä kiputilojen tutkimisen ja hoidon asiantuntija. Osteopaatin koulutuksessa painotetaan anatomian ja fysiologian tärkeyttä sekä tuki- ja liikuntaelimistön ongelmien tunnistamista.

Lisäksi koulutuksessa panostetaan hyvään palpaatiotaitoon eli käsin tehtävään kehon rakenteiden tutkimiseen ja tunnusteluun sekä erotusdiagnostiikkaan. Erotusdiagnostiikassa pyritään saamaan selville mikä tai mitkä kehon rakenteet ovat ongelman takana.

Mihin osteopatia auttaa?

Osteopatiasta saa apua mm.

Osteopaatit hoitavat ja kuntouttavat myös urheiluvammoja ja muita ylirasitustiloja. Akuutin vaivan hoitamiseen riittää usein 1-3 hoitokertaa ja pidempikestoisissa kiputiloissa hoitoja voidaan tarvita enemmän. Osteopaatti tekee kiinteää yhteistyötä muiden terveydenhuollon ammattihenkilöiden kanssa.

Varaa aika osteopatiaan

Mitä osteopatiassa tapahtuu?

Osteopaatin vastaanotolla ensimmäisenä tehdään asiakkaan haastattelu ja kuullaan hänen ongelmaansa liittyvä tarina. Tarinan kuuntelussa huomioidaan asiakkaan kokonaistilannetta myös kipu tai muun ongelman lisäksi. Osteopaatti arvioi kuulemansa perusteella ja kyselemällä esimerkiksi mahdollisten muiden tekijöiden osuutta vaivaan liittyen. Näitä tekijöitä ovat mm. unen vähäisyys, stressi tai psykososiaaliset tekijät, kuten ahdistus tai masennus.

Alkuhaastattelun jälkeen osteopaatti tutkii kehoa käsin tunnustelemalla. Siinä arvioidaan lihasten jännityksiä ja nivelten liikkuvuutta. Tutkiminen tapahtuu yleensä istuen tai asiakkaan maatessa hoitopöydällä. Osteopaatti tutkii selkärangan liikkuvuutta palpoimalla nikamien liikettä ja huomio selän alueen jännityksiä. Tehdessään tutkimusta osteopaatti päättelee löydösten perusteella millaisen hoitosuunnitelman hän kyseiselle asiakkaalle tekee.

Kehon tutkimisen jälkeen tehdään manuaalista käsittelyhoitoa, jossa käytetään tilanteen vaatimalla tavalla erilaisia osteopaattisia tekniikoita. Näitä ovat lihaksiin kohdistuvat tekniikat ja nikamien tai nivelten mobilisaatio- ja manipulaatiotekniikat. Tekniikkavalikoimasta valitaan asiakkaan tilaan parhaiten sopivat tekniikat. Osteopatian hoitotekniikat ovat turvallisia ja kivuttomia.

Milloin osteopatiaan?

Osteopaatin vastaanotolle tullaan kehossa ilmenevän kiputilan tai jäykkyyden takia. Kipu saattaa tuoda ongelmia arjessa, työssä tai harrastuksissa. Tyypillisimpiä syitä ovat alaselkäkipu ja niska- ja hartioiden jännitystilat.

Muita yleisiä syitä ovat päänsärky ja moninaiset nivelten ongelmat. Osteopaatin palveluita käyttävät eniten aikuiset työssäkäyvät henkilöt. Hoito sopii hyvin myös varttuneemmille ihmisille kuin myös kouluikäisille lapsille.

Osa asiakkaista hakeutuu osteopaatin vastaanotolle rentoutusmielessä. Hoidon tuoma rentous voi auttaa unettomuuden tai stressin hallinnassa. Osteopaatit hoitavat ja kuntouttavat myös aktiivisia kuntoilijoita tai urheilijoita, jotka tulevat vastaanotolle rasitusvammojen ja muiden liikkumista haittaavien ongelmien takia. Suuri osa osteopaateista antaa asiakkaalle itsehoito-ohjeita kotona tehtäväksi. Osalla osteopaateista on koulutusta myös laajempien kunto-ohjelmien tekemiseen.

Varaa aika osteopatiaan

Päänsärky ja migreeni

Päänsärky on lukuisille suomalaisille tuttu vaiva. Usein päänsäryt johtuvat ylävartalon staattisista asennoista tai jännitystiloista. Päänsärky voi olla seurausta myös monesta muusta tekijästä, kuten leuan alueen jännityksistä tai aineenvaihdunnallisista, hermostollisista ja hormonaalisista tekijöistä. Kattavan haastattelun ja tutkimisen avulla osteopaatin on mahdollista keskittyä tarkemmin oireen alkuperään. Näin oireita on mahdollista helpottaa tehokkaammin ja pysyvämmin.

Nivel- ja lihaskivut selässä ja raajoissa

Osteopaatille hakeudutaan usein selkäkipujen vuoksi. Pitkittyneissä selkä- ja raajakivuissa osteopaatti huomioi koko kehon toiminnan ja ohjaa asiakasta suuntaan, jossa keho toimisi asiakkaalle luontaisella tavalla. Akuuteissa selkä- ja raajakivuissa pyritään pääsemään eroon kivusta palauttamalla kehon normaali toiminta.

Univaikeudet sekä häiriintynyt palautuminen arjesta ja fyysisestä rasituksesta

Lepo ja palautuminen kulkevat käsi kädessä. Osteopaattisella hoidolla pyritään vaikuttamaan autonomisen hermoston toimintaan, jolloin mahdollistetaan kehon pääsy ’lepotilaan’. Uni- ja nukahtamisvaikeudet, rauhaton uni ja lyhyet yöunet ovat usein merkkejä hermoston stressitilasta.

Tutustu Fysios Mehiläisen laajaan palveluvalikoimaan

Lue aiheeseen liittyvä blogi

Me soitamme sinulle

Jos et ole varma kenelle asiantuntijalle haluat varata ajan, jätä meille soittopyyntö. Me soitamme sinulle.